ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ "ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ"
Το πείσμα έφερε τη νίκη

ΦΛΙΝΤ - ΜΙΣΙΓΚΑΝ.-

Οι απεργοί εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν κάθε λόγο να γυρίσουν στα πόστα τους ευχαριστημένοι, τουλάχιστον σίγουροι ότι δεν πρόκειται να βρεθούν στις λίστες των ανέργων.

Το κύριο και μοναδικό κατ' ουσία αίτημά τους για να μην κλείσουν οι δύο κεντρικές μονάδες της Τζένεραλ Μότορς (ΤΜ) στο Φλιντ έγινε τελικά αποδεκτό από τη διοίκηση, αφού χρειάστηκε να συμπληρώσουν 54 μέρες απεργιακής κινητοποίησης. Χτες όλη την ημέρα οι 9.200 εργαζόμενοι ψήφιζαν για να εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Τρίτης, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των "Ενωμένων Εργατών στην Αυτοκινητοβιομηχανία" (UAW) και της διοίκησης της ΤΜ. Ο αντιπρόεδρος της UAW, Ρίτσαρντ Σουμέικερ,αναλύοντας όλους τους όρους της επιτευχθείσας συμφωνίας στους εργαζόμενους τους κάλεσε να ψηφίσουν αφού πρώτα εξετάσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια και να εκφραστούν αν υπάρχουν ενστάσεις ή διαφωνίες για τους κατά μέρος όρους. Οι εκπρόσωποι όμως των εργαζόμενων, αλλά και οι συνδικαλιστές προέβλεπαν ότι η συμφωνία θα υπερψηφιστεί τελικά, αφού αποτελεί νίκη των εργαζόμενων.

Αναλυτικές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι τα βασικά αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί, με πρώτο και κύριο το θέμα των απολύσεων και του κλεισίματος μονάδων. Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΤΜ συμφώνησε να μην κλείσουν τα εργοστάσια στο Ντέλφι Ιστ και στο Φλιντ, καθώς και το εργοστάσιο που παρασκευάζει τα ανταλλακτικά στο Ντέιτον του Οχάιο πριν από το Γενάρη του 2000 και επιπροσθέτως δημιουργείται μια μόνιμη ομάδα συνομιλητών μεταξύ των εργαζόμενων και της διοίκησης, όπου θα συζητιούνται σε περιοδική βάση όλες οι εργασιακές διενέξεις, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της ΤΜ και οι τυχόν επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στους εργαζόμενους. Επίσης, συμφωνήθηκε η ΤΜ να ανακαλέσει την προσφυγή της εναντίον της UAW, με την οποία ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική ως παραβίαση της εθνικής συλλογικής σύμβασης που έχει υπογραφεί και βάσει αυτού να αφαιρεθεί το δικαίωμα της απεργίας. Από την πλευρά τους απεργοί συμφώνησαν σε όλη τη διάρκεια μέχρι το 2000 να μην προχωρήσουν σε απεργία για επίλυση πιθανής εργασιακής διένεξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα με τους όρους όμως που έχουν ήδη υπογραφεί από την προηγούμενη σύμβαση και οι οποίοι καθορίζουν τον εκσυγχρονισμό των μονάδων, με επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η συμφωνία θα ισχύσει πέρα από τις δυο αυτές εργοστασιακές μονάδες στο Φλιντ και αρκετές άλλες μονάδες της ΤΜ στη Βόρεια Αμερική που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και έχουν κοινά αιτήματα, αφού στο πρόσφατο Συνέδριο της UAW που έγινε τον προηγούμενο μήνα είχε αποφασιστεί να υπάρξει κοινό μέτωπο κατά των σχεδιαζόμενων απολύσεων περίπου 11.000 εργαζομένων με παράλληλο κλείσιμο αρκετών εργοστασιακών μονάδων στις ΗΠΑ και την ταυτόχρονη μεταφορά τους στην Κεντρική και Νότια Αμερική και στην Ταϊλάνδη, όπου υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στις εργασίες τους τερματίζοντας την απεργία που είχε παραλύσει την αλυσίδα παραγωγής σταματώντας τη λειτουργία 27 από τις 29 μονάδες και κοστίζοντας στην ΤΜ περίπου 2,2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ΤΜ η απεργία αυτή ήταν, μετά την απεργία του 1970, που διήρκεσε 67 μέρες, η πιο μακρόχρονη, αλλά και δαπανηρή για την εταιρία.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μαζικές καταδίκες πρώην στελεχών της κυβέρνησης

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Αρχίζει το ξεκαθάρισμα του "βρώμικου πολέμου", που είχε κηρύξει η ισπανική κυβέρνηση ενάντια στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80.

Με χτεσινή του απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σε δεκαετή κάθειρξη τον Χοσέ Μπαριονουέβο,υπουργό Εσωτερικών επί διακυβέρνησης του Φελίπε Γκονζάλες και τον πρώην υφυπουργό αρμόδιο για την Ασφάλεια Ραφαέλ Βέρα για την ανάμειξή τους στο λεγόμενο "βρώμικο πόλεμο", αφού κρίθηκαν ένοχοι για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και για απαγωγή. Οι δύο πρώην αξιωματούχοι καταδικάστηκαν σε σχέση με την απαγωγή το 1983 του Βάσκου επιχειρηματία Σεγούντο Μαρέι,που σήμανε την αρχή μιας συγκαλυμμένης τρομοκρατικής εκστρατείας κατά των μελών της ΕΤΑ. Ο Μαρέι κρατήθηκε επί 10 μέρες, όμηρος ακόμα κι όταν οι απαγωγείς του συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν μέλος της ΕΤΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε ακόμα εννέα πρώην αξιωματούχους και αστυνομικούς, οι οποίοι παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στην GAL, σε ποινές από δύο ως εννέα χρόνια κάθειρξη.

Οι Μπαριονουέβο και Βέρα κατηγορήθηκαν ότι βρίσκονταν πίσω από τις δραστηριότητες της οργάνωσης GAL, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την απαγωγή του Μαρέι και, σύμφωνα με τις αρχές, η GAL προσλάμβανε δολοφόνους τους οποίους πλήρωνε με μυστικά κυβερνητικά κονδύλια. Αξιοσημείωτο είναι ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, που ένας πρώην υπουργός καταδικάζεται σε φυλάκιση.

ΡΩΣΙΑ
Εσπευσμένη επιστροφή του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε χτες ότι "επείγουσες δουλιές" που σχετίζονται με την "περίπλοκη πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα" τον εξανάγκασαν να επιστρέψει εκτάκτως από τις διακοπές του στη Μόσχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Γιέλτσιν, πριν αναχωρήσει από το θέρετρο Σουίσκαγια Τσούπα της Καρελίας, τόνισε ότι η Ρωσία διέρχεται μια μεταβατική περίοδο, "ενόψει της φθινοπωρινής πολιτικής περιόδου". Πρόσφατα, εξάλλου, είχε δηλώσει ότι περιμένει ένα φθινόπωρο "μάλλον δύσκολο πολιτικά". Επίσης, ο Γιέλτσιν επικαλέστηκε την ανάγκη ρύθμισης κρατικών υποθέσεων, "που δεν μπορεί να περιμένουν περισσότερο" την επίλυσή τους. Σημειώνουμε ότι νωρίτερα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε αποδώσει την επιστροφή του Γιέλτσιν στην κακοκαιρία που επικρατεί στην Καρελία και είχε αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις διακοπές του στην εξοχική κατοικία Γκόρκι - 9, κοντά στη Μόσχα.

Εργαζόμενος της "Τζένεραλ Μότορς", μετά την επιτυχή έκβαση της απεργίας

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Χάσμα απόψεων

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-

Σχετικά με τις εκλογές στην Καμπότζη, τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά και δεν αναμένονται πριν την Κυριακή, αλλά, ήδη, οι πρώτες σοβαρές αντεγκλήσεις σκοτεινιάζουν το τοπίο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή για Ελεύθερες και Ισότιμες Εκλογές στην Καμπότζη (COMFREL), με καταμετρημένο το 56% των ψήφων, το Κόμμα του Καμποτζιανού Λαού (PPC) συγκεντρώνει 40,5%, έναντι 32,8% που συγκεντρώνει το κόμμα των μοναρχικών FUNCIPEC και 14,2% το κόμμα του Σαμ Ρέινσι (PSR). Οπως ανακοίνωσε η επιτροπή, το PPC προηγείται στις περισσότερες από τις 23 επαρχίες της χώρας.

Η αντιπολίτευση τα απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκαν "σοβαρές ατασθαλίες", αν και οι διεθνείς παρατηρητές που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία χαρακτήρισαν τις εκλογές "ελεύθερες και τίμιες". Οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο πρίγκιπας Ραναρίντ και ο Σαμ Ρέινσι, απειλούν να μποϊκοτάρουν την έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης, αν δε ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις τους. Με την ανακοίνωση αυτή, ο ισχυρός άνδρας της Καμπότζης Χουν Σεν δήλωσε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην εξουσία, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση εφαρμόσει την απειλή της να μποϊκοτάρει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, τονίζοντας με νόημα ότι η στάση αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέο κύμα σφαγών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Η παρουσία της ειδικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα δε φαίνεται να επηρέασε τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, οι οποίοι, τις τελευταίες τρεις μέρες, επιδόθηκαν σε νέες σφαγές, τις οποίες, όπως συνήθως, απέφυγαν να σχολιάσουν οι αλγερινές αρχές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλγερινού Τύπου, άγνωστοι ένοπλοι επέδραμαν σε χωριό κοντά στην περιοχή Μουζάια 50 χλμ. νότια του Αλγερίου, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, και σκότωσαν 4 στρατιώτες, 3 μέλη της τοπικής ομάδας αυτοπροστασίας και 6 μέλη της ίδιας οικογένειας. Την ίδια μέρα, ένοπλοι έστησαν οδόφραγμα λίγο έξω από την πόλη Λαχντάρια, 80 χλμ. ανατολικά του Αλγερίου, και σκότωσαν 3 διερχόμενους μοτοσικλετιστές. Σύμφωνα, πάντα, με δημοσιογραφικές πηγές, τη Δευτέρα βρέθηκαν τα πτώματα 3 γυναικών που είχαν απαχθεί το Σάββατο κοντά στην πόλη Σάιντα (440 χλμ. νοτιοανατολικά του Αλγερίου), ενώ τραγικό θάνατο βρήκε και ένας Αλγερινός μετανάστης που επέστρεψε στην πατρίδα του για διακοπές, στην περιοχή Χλεμ, 210 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας. Οπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, δύο εξτρεμιστές μαχητές έπεσαν νεκροί, μετά από μάχη με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σε προάστιο του Αλγερίου.

Από την πλευρά της, η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, της οποίας επικεφαλής έχει τεθεί ο πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες, συνεχίζει τη συγκέντρωση στοιχείων για τις σφαγές και τη δράση των εξτρεμιστών υπό απόλυτη μυστικότητα. Παρά τις δημοσιογραφικές πιέσεις, δεν έγινε γνωστό πότε αναμένεται να αναχωρήσει η επιτροπή από την Αλγερία, όπου, ήδη, βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ