Μία και μοναδική συναυλία θα δώσει στο Ηρώδειο, την Παρασκευή, ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαμπάρεκ,γνωστός κι αγαπημένος στο ελληνικό κοινό από τις συνεργασίες του με την Ελένη Καραϊνδρου, αλλά και από παλαιότερες εμφανίσεις του στη χώρα μας. Μαζί με το συγκρότημά του, αποτελούμενο από τους Εμπερχαρντ Βέμπερ (μπάσο), Ράινερ Μπρουνινχάουζ (πλήκτρα) καιΜέριλιν Μαζούρ (κρουστά), θα μας ταξιδέψουν στις εικόνες και τα χρώματα της μουσικής, προσφέροντας μια μαγευτική διαδρομή ήχων και συγκινήσεων.
Ο Γιαν Γκαμπάρεκ ξεκίνησε σαν μουσικός της τζαζ. Ηταν μόλις 13 χρονών, όταν άρχισε να παίζει σαξόφωνο. Ο ίδιος μιλώντας γι' αυτή την εποχή αναφέρει: "Ακούγοντας τον Κολτρέιν, ένιωσα κάτι να αλλάζει. Ηταν μια ολοκληρωμένη διάσταση. Μετά από αυτήν την επαφή, έμαθα να ψάχνω και να βρίσκω ισάξιες ποιοτικά καταστάσεις σε άλλες μουσικές δομές και φόρμες. Ο Κολτρέιν άνοιξε μία πύλη για μένα, μ' έμαθε να ακούω μουσική με άλλο τρόπο, να την πλησιάζω διαφορετικά απ' ό,τι σαν απλός ακροατής. Ανακάλυψα πως ο μύθος του είχε κτιστεί πάνω στο ίδιο του το παρελθόν, σε ό,τι είχε κάνει μέσα από την ιστορία της τζαζ, την κλασική μουσική και περισσότερο απ' όλα τη μουσική άλλων πολιτισμών, την ασιατική, την αφρικανική, την ινδική μουσική".
Παρόλο που αναγνωρίστηκε αμέσως το σολιστικό του ταλέντο, ο Γιαν Γκαρμπάρεκ κατόρθωσε να διατηρήσει άφθαρτη μέσα στο χρόνο τη δημιουργική αγωνία της αέναης αναζήτησης. Οι εξερευνήσεις του, ιδιαίτερα στις νορβηγικές παραδόσεις, ήταν αρκετές για να ανακαλύψει πως η μουσική των εθνών δεν αναγνωρίζει τα σύνορα του πολιτικού χάρτη.
"Αυτό που πραγματικά με συναρπάζει", λέει ο Γ. Γκαρμπάρεκ, "είναι η σχέση μεταξύ νορβηγικής και ινδικής μουσικής, μέσω των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Αν υπάρχει προσωπική επαφή, επικοινωνία, μ' ένα συγκεκριμένο μουσικό από άλλη κουλτούρα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κάνουμε καλή μουσική μαζί". Αυτή λοιπόν είναι η μουσική αναζήτηση του Γ. Γκαμπάρεκ, ψηλαφώντας τους ήχους που ενώνουν τους πολιτισμούς. Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών και κοστίζουν 8.000 - 2.000 (φοιτητικά) δραχμές.
"Ηράκλειο, Καλαμάτα", η "φυγή" του Μίλτου Πασχαλίδη από τη στενάχωρη Αθήνα, όμως η κοινή συναυλία του τραγουδοποιού με τον Θανάση Γκαϊφύλλια σήμερα, στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, μας πάει ακόμη πιο μακριά. Σ' ένα μεγάλο ταξίδι στη δημιουργία των δύο καλλιτεχνών, που για μια ακόμη φορά "μοιράζουν την απόσταση", σμίγοντας τραγούδια και γενιές. Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας του Νέου Κύματος, αλλά και του "Τοπίου Μυστικού", του "Τραγουδιού της τιμής", των πολλών και όμορφων τραγουδιών, που έχει σφραγίσει με την ερμηνεία του, συναντά τον νέο, ταλαντούχο δημιουργό Μ. Πασχαλίδη στη σκιά των Βράχων, στη σκιά των τραγουδιών, που ενώνουν ακροατήρια και ψυχές.
Η Μάνη και τα τραγούδια της είναι ο συνδετικός κρίκος της δεύτερης δισκογραφικής συνεργασίας, μετά από 18 χρόνια, του τραγουδιστή Νικόλα Μητσοβολέα και του λαογράφου - ερευνητή Κυριάκου Κάσση.Μανιάτες και οι δύο, καταθέτουν το δίσκο "Ωδές της πέτρας",με τραγούδια και μοιρολόγια από τον ατέλειωτο θησαυρό της μανιάτικης παράδοσης. Τη δουλιά αυτή πλαισιώνει ένας ακόμη Μανιάτης, ο μουσικοκριτικός Γιώργος Μονεμβασίτης, που ερμηνεύει για πρώτη φορά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στο δίσκο συμμετέχει ακόμη η λαϊκή τοπική τραγουδίστρια και μοιρολογίστρα Ευγενία Τσιγκάκου,ενώ την ενορχήστρωση έκανε ο γνωστός μουσικός, γνώστης της παραδοσιακής μουσικής, Πέτρος Ταμπούρης.Τα μοιρολόγια, που συμπεριλαμβάνονται στο δίσκο, όπως αναφέρουν οι συντελεστές, παραπέμπουν στα τραγούδια της ελληνιστικής ή και αρχαϊκότερης εποχής.
Ο Γιαν Γκαρμπάρεκ
Θανάσης Γκαϊφύλλας - Μίλτος Πασχαλίδης, απόψε στο Βύρωνα
Με την ευκαιρία της 24ης επετείου από την πτώση της δικτατορίας, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κων. Καραμανλής" διοργανώνει σήμερα (9.30 μ.μ.), στο θέατρο Λυκαβηττού, συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου και της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής.
Ενα καταναλωτικό "σύννεφο" θολώνει τα μάτια της σκέψης και "συσκοτίζει" την κρίση τους. Ακούμε απαράδεκτες κρίσεις και απόψεις του τύπου "αυτός είναι πολύ αξιόλογος τραγουδιστής, γιατί το C.D. που έβγαλε έκανε μεγάλες πωλήσεις". Μα ό,τι πουλάει δε σημαίνει ότι είναι καλό, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, ό,τι θαμπώνει τα μάτια δεν είναι ήλιος. Ο καταναλωτισμός με τη φαστφουντοπροπαγάνδα του. Δεν ευθύνεται η ποιότητα, όταν αυτή δεν "πουλάει", καθώς της έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της διαφήμισης, ο λόγος από τις τηλεοράσεις, ο χώρος από τις εφημερίδες. Ποιότητα, όμως, υπάρχει. Την αισθάνεται, την καταλαβαίνει, την αναζητά όποιος έχει ένα έστω μικρό επίπεδο αισθητικής παιδείας.
Σήμερα θεωρούνται ποιοτικοί αυτοί που επιπλέουν στους τηλεοπτικούς βάλτους. Εμείς, όμως, έχουμε ανάγκη από ποιότητα και όχι από αριθμητικές πωλήσεις. Αυτές δεν παράγουν τέχνη.
Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - καθηγητής
Η "Αεραλάνδη", λένε, είναι η χώρα όπου το όνειρο συμβιώνει με την ουτοπία, τον προορισμό της υπόστασής τους, τον προορισμό της δημιουργίας και της διαλεκτικής της φύσης. Ο λόγος για τους "Αέρα Πατέρα",που με διάθεση εσχάτως σατιρική, αυτό το καλοκαίρι, εκπληρώνουν μια μεγάλη τους επιθυμία. Στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας, ταξιδεύουν με αερόστατα σε μεγάλες πόλεις όλης της χώρας, όπου και πραγματοποιούν τις μουσικές τους παραστάσεις, οι οποίες κομίζουν το μήνυμα της ευαισθητοποίησης για το θέμα του AIDS. Τραγούδια από την τελευταία τους δισκογραφική δουλιά "Αεραλάνδη" και από τον προηγούμενο δίσκο τους "Φέρτε τα" ακούγονται στη διάρκεια των παραστάσεών τους, που δίνονται πάνω στο ειδικά διαμορφωμένο, διώροφο λεωφορείο.
Αύριο (8.30 μ.μ.) οι "Αέρα Πατέρα" προσγειώνονται στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, ενώ την Κυριακή θα δώσουν συναυλία στην Κόρινθο. Το συναυλιακό ταξίδι τους θα συνεχιστεί με παραστάσεις τους σε Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Πλαταμώνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη.