ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αλλη μια σελίδα στο εσωκομματικό "ημερολόγιο"

Μια νέα σελίδα στο εσωκομματικό ...ημερολόγιο του ΠΑΣΟΚ γράφτηκε χτες, με τον Κ. Σκανδαλίδη να μιλά στην ολομέλεια του Συνδικαλιστικού του κόμματος και να κάνει λόγο για "ριζική αλλαγή που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ", τέτοια, ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα ο κομματικός μηχανισμός στις απαιτήσεις στήριξης της ακολουθούμενης πολιτικής. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επέλεγε να μη δοθεί καμία συνέχεια στις προχτεσινές δηλώσεις της Βάσως Παπανδρέου, η οποία, εμφανώς "εκτός γραμμής", υποστήριξε ότι η Ελλάδα ήταν "τόσο απομονωμένη στο Κάρντιφ" και ότι ο Κλίντον "δεν πρέπει να σηκώνει καν το τηλέφωνο για να πιέζει"...

Ας σημειωθεί, δε, ότι χτες κυκλοφόρησαν φήμες και πληροφορίες που ενισχύουν την εικόνα "κομφούζιου" στο ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη περίπτωση, γίνεται λόγος για "μέτρα" που λαμβάνονται από την ηγεσία του κόμματος, ώστε να αποφευχθούν "παρατράγουδα" την Κυριακή, εναντίον του Κ. Σημίτη, κατά την τέλεση του μνημοσύνου για τον Α. Παπανδρέου. Στη δεύτερη περίπτωση, οι φήμες μιλούν για προσπάθεια της Χαρ. Τρικούπη να "συνετίσει" - απειλώντας ακόμα και με "λουκέτο" - τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε Κυψέλη και Ανω Κυψέλη, επειδή "σαμποτάρισαν" πρόσφατη συγκέντρωση της Μαρίας Δαμανάκη στην περιοχή τους...

Ομιλία Σκανδαλίδη

Ο Κ. Σκανδαλίδης, στην ομιλία του στο Συνδικαλιστικό, χαρακτήρισε "πύρρειες νίκες" της κυβέρνησης τις περιπτώσεις της "Ολυμπιακής", της Ιονικής και των εκπαιδευτικών, ενώ, αναφερόμενος στις ενδοΠΑΣΟΚικές αντιπαραθέσεις, μίλησε για "δίκες προθέσεων, με ασήμαντους ιδεολογικούς διαχωρισμούς, που επιστρατεύονται να καλύψουν συγκρουσιακές περί τη νομή της εξουσίας αντιπαραθέσεις"... Ο γραμματέας του κόμματος υπερθεμάτισε ενός ΠΑΣΟΚ με "μία ηγεσία" και "νέα συλλογικότητα", ενώ κύρια αγωνία του ήταν η επίτευξη μιας τέτοιας "ριζικής μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ", μιας τέτοιας "ανασυγκρότησης των κομματικών δυνάμεων στους χώρους εργασίας", ώστε να ανταποκριθούν στο καθήκον της "ουσιαστικής, πρακτικής, καθημερινής υπεράσπισης των πολιτικών", που, όπως είπε, "επιλέξαμε και συνδιαμορφώσαμε"...

Προβλήματα με Δαμανάκη...

Οσον αφορά τη συγκέντρωση της Μ. Δαμανάκη στις 4 Ιούνη στην πλατεία Κυψέλης, οι πληροφορίες φέρουν τις εκεί τοπικές οργανώσεις να κλήθηκαν από τη Χαρ. Τρικούπη για να δώσουν εξηγήσεις, επειδή "σαμποτάρισαν" της εκδήλωση. Μάλιστα, λέγεται ότι στην περίπτωση της οργάνωσης Ανω Κυψέλης ανατέθηκε στη μειοψηφία της επιτροπής ελέγχου της Νομαρχιακής Αθήνας να "εκκαθαρίσει" τα οικονομικά της... Εξέλιξη που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφεύχτηκε από τη "μη εκσυγχρονιστική" πλειοψηφία της επιτροπής ελέγχου, μόλις έγινε αντιληπτό τι συμβαίνει...

αλλά και με...
Α. Παπανδρέου

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις της Κυριακής για τον Α. Παπανδρέου, παράγοντες της "εκσυγχρονιστικής" πλευράς δεν απέφευγαν, χτες, να υποστηρίζουν ότι "κάποιοι ενδεχομένως να τυμβωρυχήσουν", φωτογραφίζοντας τη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση", που την κατηγορούν ότι επιδιώκει συρροή στο μνημόσυνο κόσμου με όχι φιλικές διαθέσεις έναντι του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, υπήρχαν πληροφορίες πως εντολή του Κ. Σημίτη είναι η συντεταγμένη παρουσία όλου του υπουργικού συμβουλίου και όλου του ΕΓ την Κυριακή στο Νεκροταφείο, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικά σχόλια όπως πέρσι. "Κακιές γλώσσες", πάντως, έλεγαν ότι ένα τέτοιο σκηνικό το θέλουν όσοι προσπαθούν να αποτρέψουν "γιουχαϊσματα", κρυμμένοι πίσω από άλλα στελέχη του κόμματος... Το σίγουρο είναι ότι "θα ληφθούν μέτρα περιφρούρησης", όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

ΟΝΕ
"Ολοι να βάλουμε πλάτες"

Να υπερνικηθούν οι λαϊκές αντιστάσεις ζήτησε ο Γερ. Αρσένης, μιλώντας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου "Κ. Καραμανλής"

"Να βάλουμε όλοι πλάτη", προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί επιβολής των στόχων του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα και "υπερνικώντας" τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ομιλητές στη χτεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου "Κ. Καραμανλής", με θέμα "Η πορεία προς την ΟΝΕ, οι προοπτικές της οικονομίας".

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη,ο οποίος αφού είπε ότι οι στόχοι του Μάαστριχτ αποτελούν εθνική στρατηγική, στράφηκε εναντίον όσων αντιστέκονται, λέγοντας ότι "πρέπει να παρακάμψουμε ή να υπερνικήσουμε την αδράνεια και τη γενική απροθυμία της κοινωνίας να απορροφήσει τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις". Χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ονομαστική σύγκλιση και πρόσθεσε ότι αν δε χαλαρώσουμε, θα ανταποκριθούμε στο χρονοδιάγραμμα. Επιχειρώντας να περισώσει το "αριστερό προφίλ" επανέλαβε τα περί δημοκρατικού ελλείμματος στην ΕΕ και επικαλέστηκε και το γεγονός ότι οι εθνικές κυβερνήσεις στερούνται των αρμοδιοτήτων να ασκήσουν εθνική δημοσιονομική πολιτική.

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης,πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου "Κ. Καραμανλής", ξεκινώντας από το ότι έχουν επικρατήσει παγκοσμίως οι φιλελεύθερες απόψεις, αυτό που αναζητείται πλέον είναι τρόποι για αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, με κυρίαρχη προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση και τον περιορισμό του δημόσιου τομέα. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι αποτελεί πρόκληση να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στον κρατικίστικο σοσιαλισμό και ακραίες μορφές νεοφιλελευθερισμού.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γ. Παπαθανασίου,τόνισε πως "το αισιόδοξο είναι ότι μπροστά στον κίνδυνο να μείνουμε εκτός ΟΝΕ, φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί τα αποθέματα της βούλησης του πολιτικού κόσμου". Χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, "δεν έχουν κοινωνική αποδοχή και εν πάση περιπτώσει δεν είναι δυνατόν συντεχνιακά συμφέροντα να τίθενται υπεράνω του γενικού συμφέροντος".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος κινήθηκε στη λογική της προσαρμογής στους στόχους της ΟΝΕ, εκφράζοντας μόνο ορισμένες αντιρρήσεις για την προοπτική να μεταφερθούν τα βάρη εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων και ζήτησε σε βραχυχρόνιο επίπεδο το βάρος της προσαρμογής να το καταβάλλουν οι κάθε λογής κατέχοντες από την υψηλή κερδοφορία, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τη φοροδιαφυγή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Στις πιο μαύρες μέρες μας ξαναγυρίζει η κυβέρνηση

Παρέμβαση του γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση της ΚΟ Καλαμαριάς

"Η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος και για διώξεις με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις", τόνισε στην ομιλία του ο Χρήστος Κόφφας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ, στην εκδήλωση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, που οργάνωσε την Τετάρτη βράδυ, στον πεζόδρομο Κομνηνών, η ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ.

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό η υποψήφια δήμαρχος Σοφία Τεμεκενίδου,η οποία τόνισε την ανάγκη να καταδικαστούν οι αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης στη διάρκεια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και κάλεσε το λαό της περιοχής σε συσπείρωση γύρω από την "Αγωνιστική Δημοτική Ενωτική Κίνηση" (ΑΔΕΚ), που όπως είπε, "παλεύει μ' ένα πρόγραμμα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοτών".

Ο Χρήστος Κόφφας κάλεσε το λαό της Καλαμαριάς να στηρίξει με την ψήφο του την ΑΔΕΚ και αναφέρθηκε εκτενώς στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ιδιαίτερα ημερών, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί έδωσαν ένα πολύ καλό μάθημα αξιοπρέπειας στην κοινωνία. "Η χώρα για 5 μέρες μετατράπηκε σε ένα απέραντο σωφρονιστήριο", επισήμανε, συμπληρώνοντας: "Με πολιορκημένα σχολεία από τα ΜΑΤ, αύρες, κλούβες, δακρυγόνα, χημικά, με ξυλοδαρμούς και προσαγωγές".

Ο ομιλητής άσκησε αυστηρή κριτική στη θέση της κυβέρνησης που πίσω από κάθε λαϊκή κινητοποίηση βλέπει κομμουνιστικό δάχτυλο. Η κυβέρνηση με τη στάση της αυτή, είπε, "μας ξαναγυρίζει στις πιο μαύρες μέρες που έχουμε ζήσει. Στην περίοδο της ΕΡΕ, την περίοδο που έγινε η δολοφονία του Λαμπράκη, την περίοδο που έγιναν τα όργια με τους "αγανακτισμένους πολίτες" και τα διάφορα σχέδια τα οποία αργότερα δανείστηκε η χούντα για να δικαιολογήσει το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη".

Στη συνέχεια ο γραμματέας της ΚΟΘ χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση γιατί, εκτός των άλλων, εμπλέκει τη χώρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, αναφερόμενος στην προετοιμαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για γενίκευση του πολέμου στα Βαλκάνια και κάλεσε όλους σε αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά αυτά σχέδια.

Ο Χρ. Κόφφας κατήγγειλε στην ομιλία του τα άλλα κόμματα, τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και μερίδα του Τύπου ότι στηρίζουν τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές. Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε τον πολιτικό χαρακτήρα των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και επισήμανε ότι με την ψήφο του λαού μπορεί να υποστεί πλήγμα η κυβερνητική πολιτική και να έχει, μετά τις εκλογές, τη δυνατότητα ο λαός να συνεχίσει από καλύτερη θέση τους αγώνες του.

Σήμερα από τον "902" TV

Η τηλεόραση του "902", παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή τις εξής εκπομπές:

  • Στις 8.00 μμ στην εκπομπή "Βγάλτε τις μάσκες" την περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων στο Αίγιο. Τη συνάντησή της με τη διοίκηση και το σωματείο της επιχείρησης, καθώς και την ομιλία της στους εργαζόμενους.
  • Στις 9.30 μμ, στην εκπομπή πολιτική επικαιρότητα, θα μεταδοθεί σε επανάληψη η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Περιστέρι.
Συγκέντρωση Αρκάδων

Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και συντρόφους του Κόμματος να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που γίνεται την Τετάρτη 24 Ιούνη, ώρα 7.30 μμ, στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και Δημοτικές Εκλογές".

ΚΜΕ
Δεκαήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα

To Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 10ήμερο καλοκαιρινών διακοπών, στο διάστημα 22-31 Ιούλη 1998, στην πανέμορφη Κέρκυρα, σε πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα. Η τιμή είναι προσιτή και σ' αυτήν περιλαμβάνεται πρωινό και μεσημεριανό φαγητό. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες στα τηλ.: 8810.074 και 8810.046, από τις 8.30 πμ έως τις 7 μμ.

ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ
Προς... στήριξη "ανταρτών" του ΠΑΣΟΚ

Με "ρυθμούς χελώνας" συνεχίζουν να ανακοινώνονται από το ΔΗΚΚΙ και την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, οι υποψήφιοι που θα στηρίξει το κόμμα αυτό. Οπως έχει "ξεκαθαρίσει" και επανέλαβε και σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρός του Δ. Τσοβόλας, τα βασικά κριτήρια για τη στήριξη υποψηφιοτήτων είναι "να μην είναι κομματικοί υποψήφιοι" και να "διαφοροποιούνται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ". Ταυτόχρονα εξακολουθεί ο κ. Τσοβόλας, να επιρρίπτει ευθύνες στο ΚΚΕ για τη ρητή άρνησή του να δεχτεί το θολό και ασαφές "αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο" που πρότεινε, και συμπεριλάμβανε... και τον ΣΥΝ που συμπορεύεται με το ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα άλλα χθες ανακοινώθηκε όπως αναμενόταν η στήριξη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, του πρόσφατα αποχωρήσαντα από το ΠΑΣΟΚ, Λ. Κωνσταντινίδη, καθώς και στήριξη δύο δημάρχων εκλεγμένων από το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, που όμως θέτουν υποψηφιότητα ως "αντάρτες". Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο Καλλιθέας, Γ. Κυριόπουλο και την επίσης νυν δήμαρχο Δάφνης, Φ. Σακελλαρίδου.

Αναφορικά με τον πρώτο δήμο της χώρας, την υποψηφιότητα στην Αθήνα, ο Δ. Τσοβόλας κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του, αλλά εκφράζει θετικές εκτιμήσεις για τον Δ. Μπέη, πρόσφατα διαγραφέντα από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα ονόματα που στηρίζει σε δήμους των Αττικής, Κρήτης, Θεσσαλίας, Αιτωλοακαρνανίας και νομαρχιών Τρικάλων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας.

ΚΟΒ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση - συζήτηση

Η ΚΟΒ Κολιάτσου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και δημοτικές εκλογές" και καλεί τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος την Τετάρτη 24 Ιούνη, στις 7.00 μμ, στα γραφεία της, Πατησίων 280.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ