Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση επαναλήφθηκε χτες το σκηνικό της ωμής αστυνομικής βίας ενάντια στους απεργούς εκπαιδευτικούς φοιτητές και εργαζόμενους, στους δρόμους γύρω από το 18ο Λύκειο Αθήνας Πατησίων, με συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και χημικά αέρια. Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής,όπως και στο 1ο Λύκειο Αλίμου.Η δυναμική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών απέτρεψε πάντως τους περισσότερους από τους υποψήφιους για το διαγωνισμό εκπαιδευτικούς να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα. Εκτιμάται μάλιστα ότι η συμμετοχή των υποψήφιων στο εξεταστικό κέντρο των Πατησίων μετά βίας άγγιξε το 13%, ενώ πολύ κάτω από το 50% ήταν στα άλλα δύο.
Από τις συμπλοκές με την Αστυνομία στα Πατήσια τραυματίστηκαν αρκετοί εκπαιδευτικοί, ανάμεσά τους και ο Θαν. Γκεσούλης,εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι. Οι συγκεντρωμένοι ωστόσο απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι "η τρομοκρατία δε θα περάσει", αλλά αντίθετα θα τρέφει ακόμα περισσότερο τη διάθεση για αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα.
Από τις 6 π.μ. άρχισαν να συγκεντρώνονται εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εργαζόμενοι, αλλά λίγο μετά τις 6.30 π.μ. δέχτηκαν αναίτια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις, που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κλομπ. Στην επιχείρηση αυτή οι διαδηλωτές απάντησαν με το σύνθημα "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" και παρέμειναν συγκροτημένοι. Λίγο πριν τις 7 π.μ., οπότε τέλειωνε η προθεσμία για την προσέλευση των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα έγινε και δεύτερη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά αέρια και κλομπ.
Στο μεταξύ, επιτηρητές και υποψήφιοι συνοδεύονταν από τα ΜΑΤ μέχρι τις πλαϊνές εισόδους του σχολείου, κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των εκπαιδευτικών που φώναζαν "Εξω τα ΜΑΤ απ' τα σχολεία". Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να πείσουν τους υποψήφιους να μη συμμετάσχουν στο διαγωνισμό - κοροϊδία.
Σε μία από τις επιθέσεις της Αστυνομίας στη διασταύρωση των οδών Δαίπφελδ και Βαλλιανών με χημικά αέρια και κλομπ, χτυπήθηκε και ο Θανάσης Γκεσούλης,ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ. Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις των ΜΑΤ που έριξαν τόσα χημικά αέρια (δακρυγόνα και ασφυξιογόνα) που "έπνιξαν" την ευρύτερη περιοχή. Στις 7.35 π.μ. μία ομάδα κουκουλοφόρων που είχε αποκοπεί από τον όγκο των διαδηλωτών πέταξε τρεις βόμβες "μολότοφ" στην οδό Τσίλερ, πίσω από το σχολείο και αμέσως μετά επιδόθηκε σε κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ στην οδό Πατησίων.
Οταν ανακοινώθηκε ότι είχε αρχίσει η εξέταση των λιγοστών υποψηφίων, οι διαδηλωτές αποχώρησαν, με κατεύθυνση τα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, όπου θα παραπέμπονταν οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν προχτές.
Δυναμική συγκέντρωση έγινε και έξω από το 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής.Από τις 5.30 π.μ. οι συγκεντρωμένοι δημιούργησαν τρεις ανθρώπινες αλυσίδες, μπλοκάροντας κάθε είσοδο για το εξεταστικό κέντρο, φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και για ενωμένο - συντονισμένο αγώνα. Στη συγκέντρωση αυτή συμμετείχαν και αρκετοί εκπαιδευτικοί από τη Σάμο.
Γύρω στις 7 π.μ. οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν απέναντι στις δύο από από τις τρεις ανθρώπινες αλυσίδες και χρησιμοποιώντας χημικά αέρια διέλυσαν για λίγο τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι μετά από λίγα λεπτά ανασυντάχθηκαν στις θέσεις τους. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφτηκε δύο φορές και για αρκετή ώρα η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα αποπνικτική.
Αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των διαδηλωτών, οι οποίοι συνέχεια βροντοφώναζαν "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός". Η προσέλευση των υποψηφίων τελικά ήταν πολύ μικρή, παρά τις επίμονες προσπάθειες των ΜΑΤ να "σπάσουν" τα μπλόκα των διαδηλωτών.
Με το σύνθημα "Αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος" οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν όλες τις μέρες του διαγωνισμού, τον οποίο και στο τέλος θα ανατρέψουν. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 5.30 το πρωί.
Στο εξεταστικό κέντρο του 1ου Λυκείου Αλίμου άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 6 π.μ. Από το προηγούμενο βράδυ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατέλαβαν το σχολείο, ενώ το πρωί ενισχύθηκαν με 3 διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι συγκεντρωμένοι έφτιαξαν αλυσίδες στις τρεις εισόδους του σχολείου. Η πρώτη επίθεση εκκαθάρισης των ΜΑΤ έγινε όταν φάνηκαν οι πρώτοι επιτηρητές και υποψήφιοι, στην οδό Καλλιθέας. Οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν έστω και την τελευταία στιγμή να τους πείσουν να μην μπουν στο σχολείο. Οι ΜΑΤατζήδες επενέβησαν, απωθώντας τους συγκεντρωμένους. Στις 6.15, δέχτηκαν τη δεύτερη επίθεση, αυτή τη φορά στην είσοδο της οδού Παρθένος, ενώ στις 7 π.μ. τα ΜΑΤ, διέλυαν και το τρίτο μπλοκ στην οδό Μεγγίστης. Λίγο αργότερα τα μπλόκα συγκροτήθηκαν ακόμα πιο μαζικά και ακόμα πιο μαχητικά, αφού πλαισιώθηκαν και από τους μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων του Αλίμου.
Μέχρι τις 9 το πρωί, είχε ολοκληρωθεί η προσέλευση των υποψηφίων, με συνοδεία των ΜΑΤ, αλλά ο αριθμός τους δεν άγγιξε το 20%. Τα θέματα έφτασαν στο εξεταστικό κέντρο στις 10.45 π.μ.
Τον ταξικό ρόλο της Αστυνομίας, η οποία αντί να προστατέψουν τον πολίτη από το μεμονωμένο και οργανωμένο έγκλημα, καταστέλλουν τους αγώνες των εργαζομένων, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο οποίος με την παρουσία του συνέβαλε αποφασιστικά στην αποτροπή επεισοδίων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αυταρχισμό και τη βία που ασκείται σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι παλεύουν για τα δικαιώματά τους.
Στα εξεταστικά κέντρα που έχουν μετατραπεί σε "αστυνομικά φρούρια", με συμμετοχή λίγων διαγωνιζομένων, με "επιτηρητές" τους ΜΑΤατζήδες και με τους εκπαιδευτικούς να διαδηλώνουν μαχητικά και να συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής, άρχισε χτες, με μεγάλη όμως χρονική καθυστέρηση, ο διαγωνισμός της "ντροπής" του ΑΣΕΠ, στη Θεσσαλία.
Μέσα στα σχολεία και στις εισόδους εκατοντάδες αστυνομικοί, με ασπίδες, κράνη και ρόπαλα, για να προστατεύσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, από τους εκπαιδευτικούς και τον "εχθρό - λαό". Απέναντι στις δυνάμεις του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής το πάθος των συνθημάτων, τα τραγούδια του αγώνα, η αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού κόσμου, η λαϊκή κατακραυγή κατά της κυβέρνησης της βίας.
Κάποιοι υποβαθμίζοντας, εν γνώσει τους, την εκπαιδευτική αξιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι άλλοι, υποκύπτοντας στον κυβερνητικό εκβιασμό - "ή συμμετέχετε ή πετιέστε στο "καλάθι των αχρήστων"" - "καταπίνοντας" την ντροπή τους, διάβηκαν τις εισόδους των εξεταστικών κέντρων για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό της καταισχύνης. Μερικοί - όπως στην Καρδίτσα,όπου η συμμετοχή κυμάνθηκε σε πολύ μικρά επίπεδα - δεν τόλμησαν να δείξουν ούτε τα σκυμμένα κεφάλια τους και μπήκαν στα εξεταστικά κέντρα μέσα σε αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Μικρή ήταν η συμμετοχή διαγωνιζομένων και επιτηρητών και στο Βόλο και τη Λάρισα,αφού πάρα πολλοί που είχαν δηλώσει συμμετοχή δεν παρουσιάστηκαν, συνειδητοποιώντας τη θέση τους ως παιδαγωγοί και αντιδρώντας στην προσβλητική, αυταρχική επιχείρηση της κυβέρνησης.
Στο Βόλο και στην Καρδίτσα οι πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν στους διαδηλωτές να πλησιάζουν πολύ κοντά. Σε επεισόδια που προκάλεσαν οι δυνάμεις καταστολής, τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, ο Σεραφ. Τσιώνος,πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας και συνελήφθησαν τρία άτομα, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα. Κοντά στους αγωνιζόμενους βρέθηκαν, ο Ν. Γκατζής,βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και οι Β. Μπούτας και Αχ. Κανταρτζής,βουλευτές Καρδίτσας και Τρικάλων αντίστοιχα του Κόμματος, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων,
Στη Λάρισα, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι - ιδιαίτερα δυναμική ήταν η συμμετοχή σπουδαστών των ΤΕΙ που βρίσκονται σε κατάληψη για την προστασία του ασύλου - βρέθηκαν από τις 6 π.μ. έξω από το εξεταστικό κέντρο. Και προχτές το βράδυ εκατοντάδες Λαρισαίοι είχαν διαδηλώσει, επί πολλές ώρες, έξω από το εξεταστικό κέντρο, όταν έφτασαν εκεί αμέσως μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου με διοργανωτές τον Σύλλογο Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δασκάλων - Νηπιαγωγών, την Ενωση Γονέων, το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Πολλές φορές οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με αγριότητες από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Τ. Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενώ οι αστυνομικές "περιποιήσεις" προκάλεσαν τη λιποθυμία ενός εκπαιδευτικού και ελαφρά τραύματα σε άλλους.
Με υψηλό το αγωνιστικό φρόνημα και αποφασιστικότητα έδωσαν χτες μαχητικά και μαζικά το "παρών" έξω από τα εξεταστικά κέντρα στη Χαλκίδα και τη Λαμία,εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.
Στη Χαλκίδα όλα πήγαιναν καλά έως τις 7 π.μ. και κανένας επιτηρητής δεν είχε προσέλθει στο εξεταστικό κέντρο. Τότε ο εισαγγελέας Γ. Αγγέλης έδωσε το τελεσίγραφο: "Αν σε ένα λεπτό δεν έχετε διαλυθεί, θα διατάξω επίθεση των ΜΑΤ". Ετσι άρχισε το μακελειό, με αποτέλεσμα 12 συλλήψεις (Στ. Δαμιανίδης, Γ. Χαλιώτης, Α. Κηρύκου, Αικ. Παληοτζήκα, Ν. Αναστασιάδης, Δ. Δαμασκηνός, Γ. Ακριώτης, Δ. Αναγνωστάκης, Στ. Πετράκης, όλοι εκπαιδευτικοί και Αθ. Τσότζος ελαιοχρωματιστής που περνούσε τυχαία, Μ. Χαϊνά, γεωπόνος και Ν. Γκέκας, λογιστής), άγριοι ξυλοδαρμοί και τρεις στο νοσοκομείο (Δ. Δαμασκηνός που τον χτύπαγαν 5 αστυνομικοί, Ν. Μαυροκέφαλος με κάταγμα στο αριστερό χέρι και μια ακόμα εκπαιδευτικός).
Οι συλληφθέντες αφέθηκαν αργά το απόγευμα ελεύθεροι. Οι 11 κατηγορούνται για απείθεια και ο Δ. Δαμασκηνός για αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, απείθεια και σωματική βλάβη κατά αστυνομικού.
Το ίδιο σκηνικό χτες και στη Λαμία. Το κέντρο της πόλης θύμιζε πεδίο μάχης, στην προσπάθεια των δυνάμεων της βίας και της καταστολής να "σπάσουν" τη δυναμική και μαζική συγκέντρωση των εκπαιδευτικών και των πολλών συμπαραστεκόμενων. Εγιναν δύο συλλήψεις και δύο τραυματίες που πήγαν στο νοσοκομείο.
Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν σημειώθηκε στο Ηράκλειο η πρώτη συμπλοκή μεταξύ εκπαιδευτικών και Αστυνομίας. Ο χώρος έξω από το εξεταστικό κέντρο (3ο Λύκειο Ηρακλείου) μέσα σε λίγα λεπτά μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ενώ ένας απ' τους φοιτητές που αγωνίζονταν στο πλευρό των εκπαιδευτικών, ο Χαράλαμπος Αυγουστάκης,συνελήφθη.
Το πρωί έξω από το εξεταστικό κέντρο σημειώθηκαν νέα επεισόδια και συνελήφθησαν άλλοι δύο φοιτητές. Πρόκειται για τους Δημήτρη Γάκη και Γιώργο Βεριγάκη,που αφέθηκαν λίγο αργότερα ελεύθεροι μαζί με τον πρώτο συνάδελφό τους και ορίστηκε δικάσιμος.
Το αποτέλεσμα του αγώνα χτες ήταν ότι απ' τους περίπου 350 υποψήφιους των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, μπήκαν στο εξεταστικό κέντρο λιγότεροι από 65. Στο Ρέθυμνο, από τους 220 υποψήφιους, δε συμμετείχαν τελικά περισσότεροι από 56.Οι συγκεντρωμένοι έξω από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και φοιτητές που αντιδρούν στο διαγωνισμό, αποχώρησαν, δίνοντας ραντεβού για πιο δυναμική συγκέντρωση σήμερα το πρωί.
Στη διάρκεια των επεισοδίων στο Ρέθυμνο, συνελήφθησαν δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ένας καθηγητής, ένας αναπληρωτής καθηγητής κι ένας δάσκαλος, ενώ δύο αστυνομικοί και ένας φοιτητής τραυματίστηκαν ελαφρά.
Από τις 6 π.μ. εκπαιδευτικοί από το νομό με συναδέλφους τους από Κέρκυρα και Πρέβεζα, μαζί με εργαζόμενους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εξεταστικό κέντρο, στο 2ο Λύκειο. Οταν προσήλθαν οι εξεταστές και επιτηρητές, οι οποίοι σύμφωνα με καταγγελίες ήταν στην πλειοψηφία τους υπάλληλοι της νομαρχίας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων, ενώ οι ΜΑΤατζήδες φάνηκε πως... το διασκέδαζαν, φωνάζοντας προκλητικά "τώρα τραγουδάτε, σε λίγο θα βαράμε".
Στις 11.30 π.μ. εκατοντάδες εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία και συναντήθηκαν με το νομάρχη Ν. Ζαρμπαλά,ο οποίος τους "υποσχέθηκε" ότι... θα ψάξει το θέμα και θα πάρει θέση! Αλλά και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Ε. Γκλαβούνος,που εμφανίστηκε με καθυστέρηση δύο ημερών έξω από το εξεταστικό κέντρο, αρκέστηκε απλά να συζητήσει με τον επικεφαλής των ΜΑΤ, ο οποίος τον "καθησύχασε" λέγοντας ότι η ευθύνη, προφανώς για τους ξυλοδαρμούς, είναι αποκλειστικά δική τους...
Στις 2.30 μ.μ. οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν και δεύτερη πορεία προς το εξεταστικό κέντρο, ενώ το ραντεβού τους ανανεώθηκε για σήμερα στις 6 το πρωί, έξω από το σχολείο.
Στο Αγρίνιο, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χτες, από τις 6 το πρωί, έξω από το 2ο Γυμνάσιο, που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο, διαδηλώνοντας κατά του επαίσχυντου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Εκεί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν εντολή να τους κρατήσουν σε απόσταση από το εξεταστικό κέντρο. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν να τραυματιστούν τρία άτομα και να συλληφθούν άλλα τρία. Από τους υποψήφιους του διαγωνισμού περίπου το 50% δε συμμετείχε στις εξετάσεις.
Το αποκρουστικό πρόσωπο της ωμής αστυνομικής βίας και της κρατικής καταστολής αντιμετώπισαν τη νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, αλλά και χτες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εργαζόμενοι της Πάτρας. Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε το μαζικότερο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο της τελευταίας 20ετίας, όταν χιλιάδες αδιόριστοι και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι πορεύτηκαν από το μνημείο του Ν. Τεμπονέρα στους δρόμους της Πάτρας μέχρι το σχολικό συγκρότημα Λάγγουρα, με στόχο να κάνουν συναυλία στην πλατεία μπροστά από το σχολείο. Ομως, ολόκληρη η συνοικία γύρω από το εξεταστικό κέντρο βρισκόταν υπό αστυνομική κατοχή. Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τον εισαγγελέα και τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, εξηγώντας τους το χαρακτήρα της εκδήλωσης και ζητώντας τους να οπισθοχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Ομως, η εντολή ήταν να χτυπήσουν στο ψαχνό τον "εχθρό - λαό". Ο αστυνομικός διευθυντής δήλωσε πως δεν επιτρέπει την είσοδο στο χώρο, επειδή είχε "πληροφορίες" ότι μέσα στους συγκεντρωμένους υπήρχαν "50 προβοκάτορες" που θα επιχειρούσαν επεισόδια, "προφητεύοντας" μάλιστα πολλά από όσα ακολούθησαν. Ενώ διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις, από το μπαλκόνι παρακείμενης πολυκατοικίας έπεσε ένα δακρυγόνο στη μέση της διαδήλωσης. Μικρή μερίδα από τους συγκεντρωμένους, βάλθηκαν να επαληθεύσουν τις "προφητείες" και αντέδρασαν πετώντας πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, δίνοντας έτσι το πρόσχημα. Τα ΜΑΤ ανέλαβαν δράση και με ρόπαλα και ασφυξιογόνα επιτέθηκαν, μετατρέποντας μια κατοικημένη περιοχή σε πεδίο μάχης. Οι συγκεντρωμένοι υποχώρησαν και για ώρες συνεχίστηκε η απώθηση τους από τα ΜΑΤ πολύ πέρα από το εξεταστικό κέντρο. Η περιοχή βομβαρδιζόταν συνεχώς από χημικά. Τα ΜΑΤ συμπεριφέρονταν σαν στρατός κατοχής, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των συγκεντρωμένων και των κατοίκων της περιοχής. Η επίθεση διήρκεσε ώρες, μέχρι που δύναμη των ΜΑΤ έκανε κυκλωτική κίνηση και έπιασε τα νώτα των συγκεντρωμένων. Τότε, και χωρίς την παραμικρή πρόκληση από την πλευρά των διαδηλωτών, τα ΜΑΤ έκαναν επίθεση και, χτυπώντας αδιακρίτως, συνέλαβαν 10 άτομα εκπαιδευτικούς και φοιτητές, τα οποία μετά την παρέμβαση συνδικαλιστών αφέθηκαν ελεύθερα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου καταγγέλθηκε η αστυνομική βία.
Χτες από νωρίς το πρωί οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν ξανά στους δρόμους μπροστά από το εξεταστικό κέντρο, καλώντας τους υποψήφιους να απέχουν από το διαγωνισμό. Και πάλι αντιμετώπισαν τη βία των ΜΑΤ, καθώς η Αστυνομία δεν ήθελε την παρουσία διαδηλωτών σε μεγάλη απόσταση από το εξεταστικό κέντρο. Αστυνομικοί μετέφεραν υποψήφιους με περιπολικά από στενά δρομάκια. Επειδή, όμως, η συμμετοχή των υποψηφίων δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική, δόθηκε παράταση για την προσέλευση υποψηφίων, στους οποίους γινόταν κατ' οίκον τηλεφωνήματα που τους καλούσαν να πάνε να γράψουν και να είναι σίγουροι πως θα διοριστούν. Οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν στο χώρο μέχρι τις 10 π.μ., όταν ανακοινώθηκαν τα θέματα του διαγωνισμού.
Κανένας από τους υπεύθυνους των "εξετάσεων" δεν έδωσε στοιχεία για τη συμμετοχή. Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατόρθωσαν να συλλέξουν οι εκπαιδευτικοί, η συμμετοχή των υποψηφίων ήταν κάτω από το 50%!
Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Νομαρχία Αχαϊας, όπου διαδήλωσαν ενάντια στην αστυνομική βία και κάλεσαν το νομάρχη Αχαϊας Σ. Αθανασόπουλο - Σερέτη να παραιτηθεί, καθώς πέρα από την πολιτική κάλυψη στα έκτροπα που συνέβησαν, θεωρούν πως ήταν ένας από τους εμπνευστές και ενορχηστρωτές αυτής της σύγκρουσης. Χωρίς να πτοούνται από την αστυνομική τρομοκρατία, οι εκπαιδευτικοί, κερδίζοντας συνεχώς τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους και τις επόμενες μέρες, δίνοντας το νέο τους αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα στις 5 π.μ. έξω από το αστυνομοκρατούμενο εξεταστικό κέντρο.
Το ξημέρωμα βρήκε το εξεταστικό κέντρο του Πύργου να φρουρείται μέσα και έξω από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Από τη μια μεριά τουλάχιστον τρεις διμοιρίες ΜΑΤ και από την άλλη εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε "θέσεις μάχης", ήταν το σκηνικό που διαμορφώθηκε από νωρίς το πρωί χτες έξω από το εξεταστικό κέντρο του 2ου Λυκείου του Πύργου. Σε μια αντιπαράθεση που κράτησε πολλές ώρες, οι διαδηλωτές περιφρούρησαν τον αγώνα τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τους 240 υποψήφιους μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός (20-30) συμμετείχε στις εξετάσεις.
Συνελήφθη ένας 16χρονος μαθητής, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες, στη διάρκεια της κράτησής του ξυλοκοπήθηκε άγρια. Οι διαδηλωτές έμειναν έξω από το εξεταστικό κέντρο όλη την ημέρα, ενώ το απόγευμα πραγματοποίησαν ακόμα ένα συλλαλητήριο στους δρόμους του Πύργου.
Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ "χαιρετίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται και καλεί το λαό της περιοχής να συμμετάσχει μαζικά σ'
Δεκάδες εργατικά σωματεία της πρωτεύουσας με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την απροκάλυπτη επίθεση της κυβέρνησης του "εκσυγχρονισμού", η οποία ανέσυρε τα ΜΑΤ ως έσχατη προσπάθεια επιβολής και επίδειξης της δύναμής της στους απεργούς εκπαιδευτικούς.
Η ΓΣΕΕ τονίζει πως τα θλιβερά επεισόδια, που διαδραματίζονται στα εξεταστικά κέντρα, επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα που δημιούργησε η τακτική των μονομερών και χωρίς διάλογο ρυθμίσεων που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. "Εκεί που έπρεπε να κυριαρχεί ο ουσιαστικός διάλογος, κυριαρχούν ακραίες κατασταλτικές λογικές, βία και τυφλή ρήξη", επισημαίνει. Καλεί, ακόμα, την κυβέρνηση ν' αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωση των εκπαιδευτικών που έχουν συλληφθεί και για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου. Στη δική της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τα τελευταία κρούσματα βίας "που ανέδειξαν τις πιο τυφλές και αδιέξοδες λογικές της ρήξης και της αντιπαράθεσης σ' ένα χώρο που έπρεπε να πρυτανεύσει η συνεννόηση και ο διάλογος, ως κατ' αρχήν παιδευτική διαδικασία".
Το Συνδικάτο Οικοδόμων επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το μέλλον των παιδιών μας, να αντιμετωπίζονται σαν "τους τελευταίους", επειδή διεκδικούν ένα καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης. "Είναι ντροπή για την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής για να κρύψει την αποτυχία της στον τομέα της παιδείας", υπογραμμίζει. Αναφέρει ακόμα πως η κυβέρνηση καθημερινά διολισθαίνει σ' έναν επικίνδυνο δρόμο αυταρχισμού, αφού το τελευταίο διάστημα όλοι οι εργαζόμενοι έχουν γίνει μάρτυρες της επικίνδυνης για τον τόπο μας πολιτικής.
"Τα προβλήματα της παιδείας δε λύνονται με αστυνομικά μέτρα. Δεν μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση χωρίς εκπαιδευτικούς", τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ.
Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας ζητά την παραίτηση των υπουργών Παιδείας και Δημόσιας Τάξης - "σαν έσχατη ένδειξη αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού".
Η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ υπογραμμίζει πως "τέτοια μέτρα και τέτοιες πολιτικές είναι καταδικασμένα στη συνείδηση όλων των εργαζομένων" και απαιτεί την απομάκρυνση των ΜΑΤ απ' την Ιονική και τα σχολεία.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Νέας Ιωνίας καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να συστρατευτούν με το λαϊκό κίνημα, που παλεύει για μια παιδεία ανοιχτή σε όλο το λαό, ενώ τους προτρέπει να δυναμώσουν το μέτωπο των καθηγητών, μαθητών και απεργών εργαζομένων.
"Μέρα με τη μέρα φαίνεται όλο και πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο του εκσυγχρονισμού", επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ των περιοχών Ελευσίνας, Μάνδρας, Βιλλίων, Ερυθρών, Μαγούλας και Οινόης."Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα φανεί στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού ο δικός του μονόδρομος", καταλήγουν οι εργαζόμενοι της περιοχής.
Τέλος η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας υπογραμμίζει πως η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα μας είναι επιεικώς απαράδεκτη, αφού οι πνευματικοί δάσκαλοι των παιδιών μας διασύρονται, προπηλακίζονται και το κύρος τους καταρρακώνεται από τα αστυνομικά όργανα.
Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες το μεσημέρι, με απόφαση του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, οι οχτώ συλληφθέντες στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη έξω από τα εξεταστικά κέντρα Αλίμου και Πατησίων.
Προηγουμένως, το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης και για μεν τους αδελφούς Γιώργο και Νίκο Πιτσάκη (που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο λόγω του άγριου ξυλοδαρμού τους από αστυνομικά όργανα) και ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 26 Ιούνη, για δε τους Αλ. Πλεμένο, Κρ. Ηλιόπουλο, Στ. Φατούρο, Γ. Καρούτσο, Δ. Μαριόλη και Β. Αρβανίτη έδωσε τη νόμιμη προθεσμία και θα δικαστούν τη Δευτέρα.
Στο χώρο των Δικαστηρίων βρέθηκαν χτες εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες. Και εκεί οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν ισχυρές και φρουρούσαν την είσοδο των Δικαστηρίων στην Ευελπίδων μη αφήνοντας τους εκπαιδευτικούς να μπουν μέσα. Στο πλευρό των κατηγορούμενων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, που εξέφρασε τη συμπαράστασή του.