ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΚΕΝΗ
ΣΤΑ "ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"

(η δοσιλογική - φασιστική "Χ")

Του Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΔΕΝ είναι, βέβαια, η πρώτη φορά, που οι "υμνωδοί" του Γ. Γρίβα επιχειρούν να παρουσιάσουν την πασίγνωστη φασιστική και δοσιλογική οργάνωση, τη "Χ", σαν πατριωτική, αντιστασιακή και να σκεπάσουν, έτσι, την τρομοκρατική εγκληματική δράση της στα χρόνια της Κατοχής, τότε που εξορμούσε σε λαϊκούς συνοικισμούς, παρέα με τους Γερμανούς και τα φουσάτα τους ταγματασφαλίτες.

Μ' ΑΥΤΗΝ την επιδίωξη, είδαμε συχνά και πολιτικά πρόσωπα, που το σόι τους έδρασε με τα Τάγματα Ασφαλείας και που δοξολογούσαν για τη διάσωση του Φίρερ, όταν έγινε η γνωστή απόπειρα, να παρουσιάζονται, με παρεμβάσεις τους, υπερασπιστές της.

ΠΡΟΧΕΙΡΑ εδώ, θυμίζουμε τα όσα, σ' ένα κυνικό παραλήρημα, είχε υποστηρίξει πριν από πολύ καιρό ο Αλ. Παπαδόγκονας, στέλεχος της ΝΔ (τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας), που, μιλώντας για τη "Χ", υποστήριξε πως η οργάνωση αυτή ήταν μια αντιστασιακή οργάνωση κι όχι παρακρατική, όπως και οι άλλες οργανώσεις. Ασπιλη, λοιπόν, και αμόλυντη η "Χ"!!!

ΑΥΤΟΝ, λοιπόν, το στόχο είχε και η νέα φιέστα, που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή στη Λευκωσία, για να "γιορτάσουν" τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του αρχηγού της "X", του Γ. Γρίβα, προσπαθώντας με κάθε τρόπο ν' απαλλαγούν από τη ζέουσα, την ανεξίτηλη της ιστορίας σφραγίδα σαν συνεργάτες των χιτλερικών, που έπραξαν άθλια, βέβηλα και εγκληματικά σε βάρος των αγωνιστών, των πατριωτών.

ΜΙΑ λαϊκή παροιμία λέει πως ο πνιγμένος για να σωθεί πιάνεται από τα μαλλιά του. Και οι "υμνωδοί" του Γρίβα, αυτή τη φορά, ανάμεσα στα άλλα εξαπέλυσαν και "πυροτεχνήματα". Πως, τάχατες, το 1942 ο τότε ΓΓ του ΚΚΕ Γ. Σιάντος πρότεινε στον Γ. Γρίβα να αναλάβει τη ηγεσία των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΑΜ. Φυσικά, ο Γρίβας δεν το δέχτηκε. Και αυτό ήταν που προκάλεσε "την πολεμική" εναντίον του!!!

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στην Ελλάδα έχει πια γραμμένη την ιστορία της. Κι είναι αμετάκλητα γραμμένο στις σελίδες της πως η διαβόητη αυτή οργάνωση "Χ", που έδρασε με την καθοδήγηση του Γ. Γρίβα, ένα μόνο στόχο είχε. Να κυνηγήσει, με όλα τα μέσα και με όλα τα όπλα, που την εφοδίασαν οι Γερμανοί, οι Ράλληλες και οι Εγγλέζοι, και να χτυπήσει το ΕΑΜικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

ΣΤΗΡΙΓΜΑ των Γερμανών και των Κουίσλιγκ, η "Χ" σε όλες τις δολοφονικές επιδρομές στους λαϊκούς συνοικισμούς, πρώτοι και καλύτεροι, με τους καταλόγους ανά χείρας για να διευκολύνουν τη δουλιά των δημίων στα μεγάλα μπλόκα που έγιναν το 1944 και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η "Χ" ΕΙΝΑΙ η "γκρίχισε πολιτσάι"... Ετσι την είχαν βαφτίσει και την αποκαλούσαν οι Γερμανοί, που μαζί τους καθημερινά έπαιρναν μέρος στις τρομοκρατικές επιθέσεις, πότε στο Βύρωνα, την Καισαριανή, την άλλη στο Δουργούτι, στην Καλλιθέα, στα Σφαγεία και την Κοκκινιά.

ΠΡΕΠΕΙ εδώ να σημειώσουμε πως η τρομοκρατική, δολοφονική δράση της οργάνωσης αυτής πάει παράλληλα με τη συγκρότηση των Ταγμάτων Ασφαλείας και βασικός κύριος στόχος είναι το χτύπημα του ΕΑΜ και των Οργανώσεών του. Από την άποψη αυτή, είναι πολύ ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Χρ. Ζαλοκώστα "Το χρονικό της σκλαβιάς".

ΜΕ "ανακουφιστικό" τόνο, ο Χρ. Ζαλοκώστας σημειώνει πως "ύστερα από πολλά βάσανα" σήμερα "αδερφώθηκαν οι εθνικές οργανώσεις και ιδρύσαμε τον ΠΑΣ(Πανελλήνιος Απελευθερωτικός Σύνδεσμος)". Σ' αυτό το "αδέρφωμα" μπαίνουν όλα τα φασιστοειδή της Κατοχής "Εθνικό Κομιτάτο", "Σπίθα", "Τρίαινα", φυσικά, η"Χ" κι άλλες παρόμοιες...

ΙΣΩΣ εκεί που περισσότερο αποκαλυπτικά καθρεφτίστηκε της "X" η "ταυτότητα" και η δράση και τα δοσιλογικά άθλα της είναι αυτά, που κατατέθηκαν στη δίκη των δοσιλόγων. Ιδιαίτερα η κατάθεση του ταγματάρχη Πολύζου, επιτελάρχη της "Χ", που βεβαιώνει τη συνεργασία με τους Γερμανούς και, φυσικά, με τους επικεφαλής των ομάδων, που είχαν στα άντρα της Ειδικής Ασφαλείας βασανίσει εκατοντάδες αγωνιστές.

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, που βγήκαν με την απελευθέρωση (και όχι μόνο οι ΕΑΜικές), έχουν καταγράψει ένα πλήθος περιστατικά δολοφονικών τρομοκρατικών επιθέσεων από τη "Χ". Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα όσα σημειώνει ιστορία της Εθνικής Αντίστασης (Εκδοση "Αυλός"), που συντάχθηκε από ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Β. Γεωργίου.

"ΜΕΣΑ στην επικράτεια της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που σ' αυτήν συμμετείχαν κομμουνιστές, ΕΑΜίτες και μέλη της ΠΕΕΑ, υπήρχε και η επικράτεια του Γρίβα "Χ" στο Θησείο... Και η επικράτεια των ταγματασφαλιτών στα ξενοδοχεία (όπου είχαν εγκατασταθεί από τους Γερμανούς) και όπου στις 15 Οκτώβρη 1944 μπόρεσαν να κάνουν τη δολοφονική μεταπελευθερωτική επίδειξή τους. Υπήρχε, επίσης, η επικράτεια του Μπουραντά... Και, τέλος, και εκείνη της Σχολής Ευελπίδων".

Η ΔΟΣΙΛΟΓΙΚΗ φασιστική οργάνωση της "Χ" θα συνεχίσει την τρομοκρατική δράση της σε "ευρύτερους ορίζοντες", αφού με την ενίσχυση των Αγγλων και της κυβέρνησης, που είχαν επιβάλει με τα κανόνια τους, είχαν εξαπολύσει την πιο άγρια και αιματηρή επιδρομή για ν' αποτελειώσουν με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ αυτή φιέστα των "υμνωδών" του Γ. Γρίβα με τίποτε δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε να εξωραϊσει τα όσα βέβηλα και προδοτικά έπραξε η οργάνωση αυτή στα χρόνια της Κατοχής. Με τίποτα δεν ξεχνιούνται. Και δεν ξεπλένονται τα έργα της. "Η ελληνική οργάνωση της Δεξιάς "Χ" είναι σχεδόν βέβαιο ότι συνεργάστηκε με τον εχθρό εναντίον του Συμμαχικού Αγώνα...".

ΑΥΤΗ ήταν η απάντηση των "Τάιμς" του Λονδίνου στον πρωθυπουργό Π. Βούλγαρη (τον επιλεγόμενο και Τσουμπέ), όταν αυτός γύρεψε να την υπερασπιστεί. Αλλά και την απήχηση που είχε στην ελληνική κοινωνία δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών του 1945 και 1950, που το κόμμα των χιτών προσπάθησε να μπει στη Βουλή, αλλά δεν τα κατάφερε. Ηταν τότε που η εφημερίδα "Ελευθερία", συνοπτικά και καυστικά, σημείωσε για το αποτέλεσμα εκείνο: "...Γνώρισμα των εκλογών αυτών είναι το πέταγμα του κόμματος των χιτών "στα σκουπίδια" της ιστορίας...".

ΚΑΙ τα σκουπίδια αυτά μένουν πάντα σκουπίδια. Και με κανέναν τρόπο δεν εξωραϊζονται απ' όλα όσα προδοτικά και βέβηλα έπραξαν.

ΔΗΚΚΙ
Διαχειριστικό ανάχωμα

Ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους, το ΔΗΚΚΙ και ο πρόεδρός του Δ. Τσοβόλας, όπως φάνηκε από την πρόσφατη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, προσπαθεί να αποδείξει ότι υπάρχει άλλη πολιτική διαχείρισης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απ' αυτήν που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ετσι, δεν ξέφυγε από το γενικό τόνο που προσπάθησαν να δώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επιμένουν στον ευρωπροσανατολισμό ότι υπεύθυνη για τη μη είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ είναι η κυβερνητική πολιτική. Εκτιμώντας ότι η εξαγγελία της κυβέρνησης για είσοδο της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) το 2001 δεν είναι εφικτή, της ασκεί "κριτική", λέγοντας ότι, λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στα εθνικά θέματα, "το οικονομικά ανέφικτο πάει να το κάνει πολιτικά εφικτό".

Στην ομιλία του, ο Δ. Τσοβόλας είπε: "Η ενοποίηση της Ευρώπης περιέχει ή πρέπει να περιέχει δύο πολιτικές: Την πολιτική ένωση και τη νομισματική ένωση" και "αντί να προηγείται η πολιτική ένωση και η σύγκλιση των επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των λαών, αντί να προωθείται πρώτα η αλληλεγγύη για να υπάρξει συνοχή στο χώρο της Ευρώπης και όχι μόνο σε κάθε χώρα, γίνεται το τελείως αντίθετο. Προωθείται η νομισματική ένωση". Και καταλήγει: "Ακριβώς το γεγονός ότι προωθείται πρώτα η ΟΝΕ, δείχνει ότι είναι αβέβαιη η τελική μορφή της ΕΕ και θα πρέπει να μην βιαστούμε να πάμε στο 2001, πριν δούμε ότι έρχεται τουλάχιστον η πολιτική ένωση με σύγκλιση των πραγματικών επιπέδων ανάπτυξης".

Η τοποθέτηση του ΔΗΚΚΙ εκμεταλλεύεται την όντως δύσκολη κατάσταση που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και προβάλλει δημαγωγικά την ιδέα ότι μπορεί να ασκείται πολιτική, που θα προσαρμόζει τη χώρα στην ΟΝΕ, με κοινωνικό πρόσωπο, αφού πρώτα προηγηθεί πολιτική ένωση και "στάση αλληλεγγύης" από τους άλλους "εταίρους".

Με αυτές τις αντιφατικές, ουτοπικές και ανεφάρμοστες θέσεις, κρύβει την ουσία της ΕΕ, σπέρνει αυταπάτες στο λαό και, αντικειμενικά, σιγοντάρει την κυβέρνηση, μαζί με τα άλλα κόμματα του Μααστριχτικού τόξου ΝΔ και ΣΥΝ, αφού προπαγανδίζει την "καλή" ΟΝΕ, γνωρίζοντας ότι είναι επιδίωξη των μονοπωλίων, για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για ενίσχυση των κερδών και της εξουσίας τους. Αν πραγματικά πρότεινε φιλολαϊκή πολιτική, θα καλούσε το λαό να παλέψει ενάντια στην ΟΝΕ. Αντί γι' αυτό, συγκαλύπτει ότι η ΕΕ είναι η συγκεκριμένη μορφή καπιταλιστικής ενοποίησης, που εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του πολυεθνικού κεφαλαίου. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ και τα συνακόλουθά τους, η ΟΝΕ, τα προγράμματα σύγκλισης, η ΑΤΖΕΝΤΑ 2000, οι προσαρμογές στην οικονομία με ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και περικοπές των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, είναι οι μοχλοί για να περάσει η επιδίωξη του πολυεθνικού κεφαλαίου για διασφάλιση των μονοπωλιακών υπερκερδών, την ανακοπή της τάσης μείωσης του μέσου ποσοστού κέρδους και την υποταγή των λαών. Η επιδίωξη αυτή περνάει μέσα από το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος, για να μπορεί το μεγάλο κεφάλαιο των κρατών που ηγούνται της ενοποίησης να αυξάνει ανεμπόδιστα το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά, στον ανταγωνισμό με τους άλλους δύο ιμπεριαλιστικούς πόλους, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

* * *

Οι αναπροσαρμογές που γίνονται στην οικονομία και έχουν στο στόχαστρο τους εργαζόμενους, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους έχουν στρατηγικό χαρακτήρα. Με δεδομένες τις τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ, την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού, που προωθούν οι πολυεθνικές, τα περιθώρια ελιγμών και άλλων διαχειριστικών λογικών έχουν εξαντληθεί. Ριζικές βελτιώσεις σ' αυτά τα πλαίσια δεν μπορεί να υπάρξουν. Επομένως, η προβολή από το ΔΗΚΚΙ της θέσης ότι μπορεί με πολιτική διαπραγμάτευση να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των λαών είναι φανερό ότι σπέρνει αυταπάτες γιατί είναι απραγματοποίητη. Αλλωστε, η προοπτική της πολιτικής ένωσης είναι διατυπωμένη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά οι αντιθέσεις στους κόλπους της εμποδίζουν την προώθησή της και είναι αμφίβολο αν επιτευχθεί.

* * *

Η λογική που λανσάρει το ΔΗΚΚΙ, της "κοινωνικής συνοχής", σημαίνει την επίτευξη ταξικής συνεργασίας (το είπε, άλλωστε, ο Δ. Τσοβόλας, σε συνέντευξη στο Ζάππειο, ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τις κοινωνικές αναταραχές και τη μη διασφάλιση εργασιακής ειρήνης). Η αγωνία και ο φόβος για την προοπτική διάλυσης της ΕΕ λόγω ύπαρξης "δυο στρατηγικών στα πλαίσιά της, του γερμανο - γαλλικού άξονα, που θέλει την ΟΝΕ, και της Αγγλίας, που θέλει πολιτική ένωση", αποδεικνύει ότι η διέξοδος που προτείνει, όχι μόνο δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων, αλλά ενάντιά τους.

Για τους εργαζόμενους της χώρας μας, που πληρώνουν τις συνέπειες της προσαρμογής στην ΕΕ και το δρόμο της ΟΝΕ του μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διέξοδος από τη ρήξη και τη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν το Μάαστριχτ, στην προοπτική του δικού τους λαϊκού μετώπου πάλης, αν θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και όχι σύγχρονοι δούλοι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ξεχωρίζοντας ότι, πίσω από την όποια φραστική αντιπαράθεση του ΔΗΚΚΙ στην κυβέρνηση, κρύβεται ο εγκλωβισμός των εργαζομένων σε ανώδυνες διαχειριστικές πολιτικές για το σύστημα, λειτουργώντας σαν ένα ακόμη ανάχωμα στη λαϊκή πάλη.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΣΟΚ
Εσωκομματικά "δεκανίκια" διαιώνισης της (αυτ)απάτης

Η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα η οξεία μορφή που πήρε, δείχνει με πολύ εμφανή τρόπο ότι η διαρκώς εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση δεν επιτρέπει σε κανένα να προσποιείται πως δεν υπάρχει αυτό που, στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, οι κυβερνώντες αποκαλούν "κοινωνική κουφόβραση". Αντίθετα, τα διαδραματιζόμενα μέσα στο ΠΑΣΟΚ τροφοδοτούνται, αναπαράγονται και περιπλέκονται, ακριβώς λόγω αυτής της κοινωνικής αντίδρασης σε μια πολιτική που θέτει στο στόχαστρο το παρόν και το μέλλον του λαού και του τόπου.

Ενα απλό ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε όσους υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι ανεξάρτητη από τη λαϊκή αντίδραση στην εφαρμοζόμενη πολιτική, είναι το ακόλουθο: Αλήθεια, αν οι εργαζόμενοι ήταν ευχαριστημένοι από την πολιτική που το ΠΑΣΟΚ προωθεί ως κυβερνητικό κόμμα, θα υπήρχε αντικειμενικό έδαφος για την πρόκληση εσωκομματικών αναταράξεων; Η απάντηση είναι προφανής, όπως προφανές είναι ότι αυτή πολιτική του "μονόδρομου" προς την "ευρω-σύνθλιψη" δημιουργεί "φυγόκεντρες τάσεις" στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Το δείχνουν άλλωστε οι αγώνες των εργαζομένων.

***

Η περίφημη "εσωκομματική αντιπολίτευση", θέλοντας να διατηρήσει μια κοινωνική αναφορά, επί της οποίας να διεξάγεται το παιχνίδι των προσωπικών φιλοδοξιών όσων την απαρτίζουν, επιδιώκει να δράσει ως εκφραστής αυτών των φυγόκεντρων δυνάμεων. Για το ρόλο που αντικειμενικά διαδραματίζει η "εσωκομματική αντιπολίτευση" είναι δηλωτικά τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη της: "Ουδείς διαφωνεί με την ΟΝΕ και τη στρατηγική της κυβερνητικής πολιτικής", λένε με ένα στόμα και μια φωνή οι της αντι-ηγετικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, η "εσωκομματική αντιπολίτευση" παίζει ένα παιχνίδι που πολλές φορές αποδείχτηκε αναγκαίο στην ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας. Πρόκειται για το παιχνίδι του "αναχώματος" του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε κοινωνικά στρώματα που απορρίπτουν την πολιτική του, παιχνίδι "δεκανικιού" για την υποβοήθηση περάσματος της ακολουθούμενης πολιτικής, μέσω της διατήρησης του εγκλωβισμού των λαϊκών στρωμάτων στο ΠΑΣΟΚ.

Οι περιβόητοι "διαφωνούντες" είναι ίσως το πρώτο βιολί στην ορχήστρα του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να μην καταρρεύσουν οι αυταπάτες που επί χρόνια καλλιεργούνται στις λαϊκές μάζες για το χαρακτήρα και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια διαχωρισμού του ΠΑΣΟΚ σε "κακό" και "καλό", όπου το δεύτερο απαρτίζεται από τους υπέρμαχους ενός "εκσυγχρονισμού χωρίς ΜΑΤ"..., είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί στην άρχουσα τάξη, αλλά, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, και στον Κ. Σημίτη.

***

Τόσο ο κ. Παπουτσής, όσο και οι κατά καιρούς εμφανιζόμενοι ως "αρχηγοί" ή "εκπρόσωποι" του... κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν ότι τα ΜΑΤ και ο αυταρχισμός είναι, αναπόφευκτα, το σήμα κατατεθέν μιας πολιτικής που ισοπεδώνει εργασιακά κεκτημένα, ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθολογικές κατακτήσεις και παραδίδει το δημόσιο πλούτο απευθείας από το καπιταλιστικό κράτος στους καπιταλιστές. Ως Κοινοτικός επίτροπος, δε, ο πρώτος, έχει σαφή αντίληψη πως τόσο ο Ζοσπενικός "κεντροαριστερός εκσυγχρονισμός" με τα ΜΑΤ και τη βαρβαρότητα προωθείται, όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση των κινητοποιούμενων ανέργων, όσο και ο Ντ'Αλεμικός "εκσυγχρονισμός" επίσης με τα ΜΑΤ επιβάλλεται, όπως διαπίστωσαν οι Ιταλοί αγρότες...

Ο κ. Σημίτης, δε, πρέπει να είναι ευτυχής, που - παρά το γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μοιράσματος των πόστων και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του - στο κύριο δίνει επιτυχείς εξετάσεις στην ολιγαρχία. Και το κύριο είναι η εφαρμογή μιας βαθιά ταξικής πολιτικής με τη διασφάλιση κατάλληλων "αμορτισέρ" για τη διάχυση της κοινωνικής οργής. Και σε αυτή τη φάση, οτιδήποτε κρατά αιχμαλωτισμένες τις λαϊκές συνειδήσεις στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δρα αποτρεπτικά στην προοπτική ένταξης αυτών των μαζών στο μοναδικό δρόμο που αντιστρατεύεται το "μονόδρομο". Είναι φανερό ότι η "εσωκομματική αντιπολίτευση" κάθε άλλο παρά λειτουργεί στο πολιτικό προσκήνιο ως παράγοντας διεύρυνσης αυτού του "άλλου" δρόμου. Λειτουργεί ως μηχανισμός παγίδευσης των λαϊκών στρωμάτων που εξαπατήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, σε εντελώς ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια.

***

Τα παραπάνω δε σημαίνουν πως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν διαφορές. Ομως το ουσιώδες είναι ότι αυτές οι διαφορές δεν εδράζονται στο βασικό, αλλά σε τριτεύουσας σημασίας ζητήματα. Και το βασικό είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, που δεν παίρνει "φτιασιδώματα". Δεν καλλωπίζεται. Εχουμε να κάνουμε με μια πολιτική που απαιτείται η ανατροπή της. Μια ανατροπή που περνά μέσα από ανάπτυξη αγώνων και μετώπων αντίστασης που θα συνενώνονται σε ένα συνολικό μέτωπο πάλης. Ενα μέτωπο πάλης και συσπείρωσης λαϊκών δυνάμεων που θα απειθαρχεί, θα είναι ανυπάκουο στα κελεύσματα της υποταγής και τόσο δυνατό, ώστε να ακυρώνει στην πράξη την πολιτική των πολυεθνικών, ανοίγοντας τους ορίζοντες για συνολικές ανατροπές στους πολιτικο-κοινωνικούς συσχετισμούς δύναμης, υπέρ των εργαζόμενων. Μόνο σ' αυτή την προοπτική μπορεί να εκφραστεί πραγματικά υπέρ των συμφερόντων τους η δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων που ακολουθούσαν το κυβερνητικό κόμμα, που δε βολεύονται στην πολιτική του και που προσπαθεί, σπέρνοντας αυταπάτες, να εγκλωβίσει η "εσωκομματική αντιπολίτευση".

Αυτή η ρεαλιστική προοπτική είναι δυνατή, εφόσον η λαϊκή δυσφορία δεν "καναλιζαριστεί" σε ελεγχόμενα πεδία από το σύστημα, εφόσον η κοινωνική αγανάκτηση δεν "ευνουχιστεί" μέσα από σχήματα - στα οποία εντάσσεται και η "εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ - που "ψαρεύουν στα θολά", για να διατηρηθεί "θολή" στη συνείδηση των λαϊκών μαζών, η "άλλη", η αναγκαία πολιτική πορεία.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ποικιλότροπη στήριξη στην κυβέρνηση

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωνε με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του, λέγοντας ότι "εμείς προσφέρουμε κάτι περισσότερο από συναίνεση, δείχνουμε στην κυβέρνηση το στόχο και λέμε τι πρέπει να κάνει". Το διάστημα που ακολούθησε, ο Κ. Καραμανλής φροντίζει να κινείται με θρησκευτική ευλάβεια πάνω σε αυτή τη γραμμή. Στηρίζει, ποικιλοτρόπως, την κυβέρνηση στον "ιερό" και προπάντων "εθνικό" στόχο που έχει αναλάβει να βάλει τη χώρα στην ΟΝΕ το 2001. Τη γραμμή αυτή επιχειρεί να την κάνει "κτήμα" και των στελεχών του κόμματος και γι' αυτό στην περιοδεία του σε νομούς της Μακεδονίας δε δίστασε να το καταστήσει σαφές: "Υπεύθυνα δηλώνω ενώπιόν σας ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, όχι την κυβέρνηση, για να μπορέσει να φθάσει το στόχο της" τους επόμενους 18 μήνες. Είναι ευνόητο ότι το "όχι στην κυβέρνηση" προστέθηκε μόνο και μόνο για να μπορέσει να πείσει και παρασύρει στη γραμμή της πολιτικής συναίνεσης και στήριξης των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, αλλά και γιατί η θέση αντιπολίτευσης του κόμματός του δεν επιτρέπει την ανοιχτή ομολογία στήριξης.

Η ομιλία του την περασμένη Τρίτη στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την ΟΝΕ αποτέλεσε ένα χειροπιαστό παράδειγμα για τη βοήθεια που προσφέρει στην κυβέρνηση. Σε δύο άξονες κινήθηκε η βοήθεια που πρόσφερε. Πρώτο: Ασύστολη κινδυνολογία για τις "καταστροφικές" συνέπειες από τη μη ένταξη της χώρας στην "πρώτη ζώνη" του Ευρώ, ακριβώς για να διευκολύνει να "τρέξει" πιο εύκολα η κυβέρνηση από εδώ και πέρα. Ποιους "κινδύνους" διατρέχει η χώρα επειδή δεν μπήκε στους "11", σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ; Η χώρα κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί, να μειωθεί η επιρροή της στις αποφάσεις της ΕΕ, να ενταθούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις, να γίνει πιο ευάλωτη στις διαπραγματεύσεις για τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Αναπαράγει, δηλαδή, με άλλα λόγια την κυβερνητική προπαγάνδα.

Δεύτερο: Εκφραση "έντονης ανησυχίας" μήπως δε θα προλάβουμε να μπούμε στην ΟΝΕ το 2001. Γι' αυτό, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, πρέπει στους επόμενους 18 μήνες να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στις Βρυξέλλες με την υποτίμηση της δραχμής και την ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Διευκόλυνση του κυβερνητικού έργου

Γενικότερα, όμως η βοήθεια της ΝΔ προς τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που υλοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη, εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Κατ' αρχήν, σε επίπεδο πολιτικών θέσεων και προπαγάνδας καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να παρουσιάσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές ως τις πιο φιλολαϊκές και τις μόνες που υπηρετούν το "εθνικό συμφέρον". Ετσι, οι σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, το ξεπούλημα των τραπεζών, της "Ολυμπιακής", κ.ο.κ., το γκρέμισμα κάθε τι που ανήκει στο κράτος και η παράδοσή του άνευ όρων στους ιδιώτες, εμφανίζονται ως η μαγική λύση που θα εξαλείψει όλα τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων! Παράλληλα, αναλαμβάνει να εκφράσει αυθεντικά και να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ο ΣΕΒ και στο πλαίσιο αυτό ζητά ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, την αναθεώρηση του φορολογικού ώστε να δίνονται επιπλέον "κίνητρα" στο κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, κ.ο.κ. Συμβάλει έτσι, από την πλευρά της, ώστε να γίνει πιο "ελκυστική" και να εμφανίζεται ως αποδεκτή από μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών μαζών η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Δεύτερο, υποβοηθά την κυβερνητική προπαγάνδα περί "μονόδρομου", επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι "εθνικός στόχος" που μπαίνει πάνω από όλα.

Παράλληλα, δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια, αλλά προχωρά στην πράξη με την αποκήρυξη και υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της στάσης της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων στην Ιονική, όπου όχι μόνο "ευλόγησε" την επέμβαση των ΜΑΤ και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, αλλά χρησιμοποίησε και τα ερείσματα που διαθέτει στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υποβοηθηθεί η επιχείρηση ξεπουλήματος.

Συμπέρασμα; Το έχει πει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής: "Η κυβέρνηση απολαμβάνει ενός εξαιρετικού προνομίου: η αντιπολίτευση να διευκολύνει την κυβέρνηση στο έργο της, και η κυβέρνηση να μην μπορεί να αξιοποιήσει ούτε αυτό. Μια αντιπολίτευση που κάνει μεν κριτική, αλλά σπρώχνει στη σωστή κατεύθυνση. Δε λέμε "μην κάνετε αποκρατικοποιήσεις", λέμε "και λίγες κάνετε και αργά τις κάνετε και άτσαλες τις κάνετε. Μια άλλη κυβέρνηση θα είχε φτερά και θα πέταγε"!. Δυστυχώς, όμως, για την ηγεσία της ΝΔ όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το ρόλο που παίζει, δηλαδή του καλύτερου συμμάχου της κυβέρνησης Σημίτη. Ο Κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει και κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην επαρχία, αλλά και μέσω των γκάλοπ που έχει στη διάθεσή του. Θα το επαληθεύσει και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές... Ο λαός πρέπει να του γυρίσει την πλάτη όπως και στην κυβέρνηση και θα το κάνει με την οργανωμένη δική του δράση, στο δικό του μέτωπο πάλης, μαζί με τους κομμουνιστές και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, με την ενίσχυση της πολιτικής που παλεύει για την προώθηση των δικών του συμφερόντων.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΣΥΝ
Δεκανίκι στην ΟΝΕ

Η συζήτηση, προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή, ήταν για τη διαβόητη Οικονομική και Νομισματική Ενωση, (ΟΝΕ), στο όνομα της οποίας η κυβέρνηση, μαζί με τη μονόπλευρη άγρια λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, με έναν καταιγισμό μέτρων, έχει εξαπολύσει επίθεση κατεδάφισης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Το περιεχόμενο της ΟΝΕ, οι στόχοι, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει απ' αυτήν την πολιτική, τι επιπτώσεις θα έχει στον ελληνικό λαό η ένταξη στο ΕΥΡΩ, έμειναν στο απυρόβλητο - με εξαίρεση την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που "έβαλε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων" αποκαλύπτοντας την αντιλαϊκή ουσία της ΟΝΕ - κάτι που, άλλωστε, το ΚΚΕ κάνει από την αρχή που υπογράφτηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ.

Αλλά, αν ο καυγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ έγινε για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής, κάθε άλλο παρά διαφορετική ήταν η στάση του Συνασπισμού. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος που αρέσκεται να διακηρύσσει ότι κάνει στην κυβέρνηση "προγραμματική αντιπολίτευση", άσκησε κριτική, όχι για την ουσία της πολιτικής της, αλλά για την αποτυχημένη διαχείρισή της, εκφράζοντας το φόβο πως, στο τέλος, δε θα καταφέρει να εντάξει τη χώρα στην ΟΝΕ... Μαζί με τις κατηγορίες για "πολιτικό αυταρχισμό" και "κοινωνική σκληρότητα", επισήμανε την "αμηχανία της κυβέρνησης και τις εσωκομματικές κόντρες" που χαλάνε την κυβερνητική εικόνα και μειώνουν τη διαπραγματευτική της ικανότητα στις Βρυξέλλες! Και ότι "δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας..."

Η αγωνία του ΣΥΝ...

Είναι φανερό, το άγχος και η αγωνία του ΣΥΝ, γιατί κινδυνεύει η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Προοπτική, την ΟΝΕ, επιμένοντας ότι πρέπει να επιτευχτεί, πάση θυσία, αυτός ο "εθνικός" στόχος. Αλλά, η ΟΝΕ δεν αποτελεί "εθνικό" στόχο για το λαό, παρά μόνο για την πλουτοκρατία. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλεται, για την εξασφάλιση του στόχου, είναι αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο της ΟΝΕ, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει με κοινωνικό πρόσωπο, δεν μπορεί να έχει οφέλη για τους εργαζόμενους, όπως ευαγγελίζεται ο ΣΥΝ. Από την άλλη, ο ΣΥΝ πιέζει για την προώθηση των αναγκαίων "διαρθρωτικών αλλαγών" που επιβάλλει η ΕΕ, επικαλούμενος ότι μπορούν να επιτευχθούν με άλλη μορφή διαχείρισης, σπέρνοντας αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι το πολυεθνικό κεφάλαιο θα κάνει φιλολαϊκές παραχωρήσεις. Οι αναδιαρθρώσεις για την προσαρμογή στην ΕΕ γενικότερα, οι αρνητικές, οι τραγικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων και της χώρας απαιτούνται, για να εδραιώνεται η εξουσία του κεφαλαίου η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και η αύξηση των κερδών. Θετικές αλλαγές για το λαό, τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να γίνουν με αποδοχή - όπως κάνει ο ΣΥΝ - των διαβόητων τεσσάρων ελευθεριών που επιβάλει το πολυεθνικό κεφάλαιο: ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού. Και είναι μέγιστη η υποκρισία του ΣΥΝ όταν αποσιωπά πως και οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια, η κατεδάφιση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων κλπ., είναι συστατικά στοιχεία αυτής της πολιτικής της ΟΝΕ.

... Και το φάρμακο της "κεντροαριστεράς"

Αντίθετα, ο ΣΥΝ κάνει ό,τι μπορεί για να μην αναπτυχθεί η αντίσταση των εργαζομένων ενάντια σ' αυτήν την καταστροφική πολιτική και προοπτική. Θέλει να προχωρήσουν αυτές οι "διαρθρωτικές αλλαγές" της ΕΕ με σχέδιο και συναίνεση - λες και μπορεί οι εργαζόμενοι να δεχτούν το γκρέμισμα στοιχειωδών δικαιωμάτων τους για ν' αυξάνει τα κέρδη της η πλουτοκρατία, ντόπια και ξένη, και οι πολυεθνικές! Εξαπατώντας τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνιζε στην ομιλία του στη Βουλή πως "η Ελλάδα μπορεί να παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και πρέπει να αγωνιστεί για μια Ευρώπη με κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες... αν ακολουθήσει μια πολιτική που συνδυάζει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την κοινωνική στήριξη, με τη διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής... Και για, όποιον έχει αντίρρηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ προβάλλει τα παραδείγματα των κεντροαριστερών κυβερνήσεων Γαλλίας και Ιταλίας! Συγκαλύπτει το ξεθεμελίωμα και πετσόκομμα βασικών εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και σ' αυτές τις χώρες, γιατί όλα αυτά γίνονται από τις "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις στο όνομα της ΟΝΕ. Η αποσιωπά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σ' αυτές τις χώρες, των εργαζομένων των αγροτών και άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια σ' αυτήν την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ που εφαρμόζουν οι "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις Ζοσπέν, Ντ' Αλέμα και Μπλερ - αυτόν τον τελευταίο "κεντροαριστερό" τον αποσιώπησε ο Ν. Κωνσταντόπουλος γιατί, ίσως θυμίζει Θάτσερ σε νέα έκδοση και γιατί τον επικαλείται συνεχώς ο Κ. Σημίτης.

Ο ΣΥΝ απέδειξε περίτρανα, για μια ακόμη φορά, ότι έχει ρόλο ύπαρξης στο αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου να καλλιεργεί αυταπάτες στις λαϊκές μάζες, προωθώντας την πολιτική του κεφαλαίου στις γραμμές τους. Αλλά και οι όσοι ελάχιστοι εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις συγχύσεις που σπέρνει, δεν έχουν διαφορετική επιλογή υπεράσπισης των συμφερόντων τους, από τη συστράτευση στην κοινή λαϊκή πάλη, ενάντια σε κάθε διαχειριστική, υπέρ των πολυεθνικών και της άρχουσας τάξης, πολιτική.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ