Την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα για την αξιολόγηση και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκφράζουν καθηγητές και γονείς
Μεθαύριο Σάββατο συνεδριάζει η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ, όπου θα καθοριστεί η πορεία του κλάδου απέναντι στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική, ενόψει και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ηδη γίνονται οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, υπό το βάρος και των προχτεσινών ανακοινώσεων Αρσένη για την αξιολόγηση και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωποι του ΔΣ της ΟΛΜΕ ζήτησαν να ανασταλεί για ένα χρόνο η εφαρμογή των νέων μέτρων με δεδομένο και ότι, ενώ η φετινή Α Λυκείου δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο αλλαγής, οι μαθητές της τον επόμενο χρόνο θα κληθούν να εξεταστούν με το νέο σύστημα.
Οι καθηγητές χαρακτήρισαν, επίσης, μύθο τη λεγόμενη "ελεύθερη πρόσβαση", ενώ εξέφρασαν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, καλώντας τους φορείς στους οποίους ενδεχόμενα θα απευθυνθεί το υπουργείο, για να στελεχώσει το μηχανισμό του, να αντιδράσουν.
Την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τη φετινή Α Λυκείου ζητούν και οι Συντονιστικές Επιτροπές Συλλόγων Γονέων Αθήνας και Πειραιά που επισημαίνουν τις ανισότητες που δημιουργούνται για τους μαθητές των ΤΕΛ, για τις οποίες ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ.
Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Λεων. Ριτζάκης,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, καταδίκασε τη μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο με τις νέες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση.
Σε αγωνιστική κατεύθυνση κινούνται, πάντως, οι αποφάσεις που παίρνουν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, ενόψει της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνει το Σάββατο. Οπως ανακοίνωσαν χτες οι εκπρόσωποι των καθηγητών από τις 18 γενικές συνελεύσεις που είχαν γίνει μέχρι χτες, οι 13 είχαν εγκρίνει την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργίες στις 27 Μάη,1 και 2 και 11 και 12 Ιούνη και τις μέρες του διαγωνισμού με απεργιακά συλλαλητήρια, 3 ΕΛΜΕ πήραν αποφάσεις για απεργία διαρκείας και 2 ΕΛΜΕ αποφάσισαν απεργία τις μέρες του διαγωνισμού.
Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καταγγέλλει την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ για κήρυξη στάσης εργασίας, για να διευκολύνει τη συμμετοχή των αναπληρωτών στην κινητοποίηση της Πανελλήνιας Επιτροπής Αναπληρωτών που θα γίνει αύριο, Παρασκευή. "Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ τροφοδοτεί και ενισχύει χωριστές κινήσεις, που αδυνατίζουν την ενιαία δράση και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία γενικών συνελεύσεων, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή, και χρειάζεται η παρουσία των αναπληρωτών. Αντικειμενικά, η απόφαση αυτή αδυνατίζει τον αγωνιστικό προσανατολισμό των γενικών συνελεύσεων και τροφοδοτεί αυταπάτες για "λύσεις" στο πλαίσιο του αντιεκπαιδευτικού νόμου", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ τονίζοντας ότι, ενόψει της 24ωρης απεργίας στις 27 Μάη, οι αναπληρωτές μπορούν, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους.
Την πραγματοποίηση απεργίας στις 27 Μάη μαζί με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, απεργία τις μέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και συντονισμό με την ΟΛΜΕ μετά την πραγματοποίηση της ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ που συνεδρίασε έκτακτα προχτές. Την παραπάνω πρόταση στήριξαν ΠΑΣΚ, ΣΥΝ και ΔΑΚΕ, με τη διαφοροποίηση της τελευταίας, η οποία πρότεινε, αν η ΟΛΜΕ προχωρήσει σε 48ωρη απεργία 1 και 2 Ιούνη να συμμετάσχει και η ΔΟΕ.
Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" κάλεσε το ΔΣ να λάβει σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα της Ολομέλειας Προέδρων των συλλόγων, κατά την οποία 50 σύλλογοι υπερψήφισαν αγώνες με διάρκεια και προοπτική και με βάση αυτό πρότεινε 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Μάη και η πρώτη μέρα να συμπίπτει με την πανεργατική απεργία και η δεύτερη να έχει χαρακτήρα πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης, απεργία 1 και 2 Ιούνη με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις και καταλήψεις εξεταστικών κέντρων στις μέρες του διαγωνισμού, με κύρια αιτήματα την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, όχι στην ιδεολογική χειραγώγηση, ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και αποτροπή του διαγωνισμού.
Ο χρησμός που ακούστηκε πέρσι (τέλη του Γενάρη) από τους Δελφούς, ότι ανοίγουν τα Πανεπιστήμια για όλους, τώρα διαβάζεται καθαρά, με τις πρόσφατες τελικές (1) διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Παιδείας: όσοι μπορέσουν να βγουν από το λαβύρινθο (2) των εξετάσεων της β και γ Λυκείου θα είναι τόσο λίγοι, ώστε τα τριτοβάθμια ιδρύματα δε θα βρίσκουν υποψήφιους. Πώς θα επιτευχθεί αυτό το "ποθητό" αποτέλεσμα; Με μέσα μαγικά:
α. "Καταργούνται οι δέσμες", θεσμός αποτυχημένος για λόγους πολλούς και γιατί οδηγεί τους νέους όχι στη δημιουργική μάθηση και κριτική ικανότητα αλλά στην παπαγαλία.
β. Εισάγονται νέα θεραπευτικά μέσα. Ενα απ' αυτά είναι: Τώρα σε όλα τα μαθήματα γραπτές απρόσωπες εξετάσεις, ξεκινώντας από τη β Λυκείου (σε 11 έως 12 μαθήματα) με θέματα παρμένα από Κεντρική Τράπεζα Ερωτήσεων. Οι πιθανότητες να πάρουν τα παιδιά βαθμούς κάτω από τη βάση - με τέτοιες εξετάσεις - φτάνουν στο 50 ή και 60%. Η αγωνία μεγαλώνει, η προσφυγή σε φροντιστήρια εντείνεται - και όποιος αντέξει οικονομικά - έτσι μειώνουμε τον αριθμό εκείνων, που θα ζητούν Απολυτήριο και κάνουμε και κοινωνική επιλογή.
γ. Για να μη θορυβηθούν όσοι πάρουν χαμηλούς βαθμούς σε πρωτεύοντα μαθήματα, τουςκάνουμε επιείκεια: μπορούν να προωθηθούν στην επόμενη τάξη με μέσο όρο 10. Αλλά, όποιος προαχθεί με ένα συνδυασμό - συμψηφισμό της μορφής 7 + 13 (ΜΟ 10), μπορεί να παρακολουθήσει στην επόμενη τάξη με αφετηρία το 7; Εκεί θα κολλήσει, θα περιθωριοποιηθεί και θ' αναγκαστεί να διακόψει. Βλέπετε τι ενεργητική είναι αυτή η επιείκεια;
δ. Οι ευεργετικές συνέπειες της επιείκειας συνεχίζονται: Οι βαθμοί της β λυκείου, όποιοι είναι, εγγράφονται "οριστικά και αμετάκλητα" στο ενεργητικό του μαθητή και υπολογίζεται για την τελική διαμόρφωση του Απολυτηρίου του. Οσοι "τραυματίστηκαν" με τη μορφή βαθμολογίας που είδαμε πιο πάνω (7+13 -" ΜΟ 10) διατηρούν το βαθμολογικό τραύμα (του 7 στην περίπτωση αυτή) ανεξίτηλο για πάντα.
ε. Εξετάσεις γραπτές και απρόσωπες, με θέματα από Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων θα έχουν οι νέοι, πάλι σε όλα τα μαθήματα και στη γ τάξη λυκείου (σε 13 ως 15 μαθήματα). Οι πιθανότητες χαμηλών επιδόσεων, που κόβουν τις ελπίδες για παραπέρα σπουδές, είναι λίγο πιο ανεβασμένες (θυμηθείτε τις στατιστικές που ακούτε κάθε χρόνο, Ιούνη - Ιούλη, με τα τέσσερα μαθήματα"δέσμης"). Αλλά τώρα έχουν μια γενναία "παραχώρηση" οι νέοι: Μπορούν να δοκιμάσουν με μια ακόμη προσπάθεια, αλλά για όλα τα μαθήματα, όχι μόνο για κείνα που έχουν χαμηλούς βαθμούς. Κινδυνεύουν να χάσουν και κάτι από τους καλούς βαθμούς τους! Βλέπετε πόσο σημαντική είναι η δεύτερη ευκαιρία:
στ. Εχει ληφθεί, όμως, παιδαγωγική πρόνοια οι εξεταστικές διαδικασίες να προωθούν την "κριτική ικανότητα", να παράγουν γνώση λειτουργικά σωστή, μορφωτικά εποικοδομητική. Δείγματα ερωτήσεων έφτιαξαν (μάλλον φιλοτέχνησαν) οι "εμπειρογνώμονες" (3) του κ. υπουργού άφθονα φέτος για την α λυκείου, π. χ. στην ιστορία τα τρία τεύχη, πάνω από 300 σελίδες μόνο για την ιστορία, αποτελούν περιβόλι επιστημονικής εμβρίθειας, παιδαγωγικής στοργής, διδακτικής εμπειρίας, (γλωσσικής) ορθοέπειας. Δύο δείγματα:
- Από το γ τεύχος, σελ. 18: "Το δικαίωμα του ρωμαίου πολίτη παραχωρήθηκε σε όλους τους ελεύθερους κατοίκους της αυτοκρατορίας:
α) Το 212 μ. Χ. από τον Καρακάλλα,
β) Το 180 μ. Χ. από τον Μάρκο Αυρήλιο,
γ) Το 284 μ. Χ. από τον Διοκλητιανό,
δ) Το 313 μ. Χ. από τον Μαξέντιο,
ε) Το 270 μ. Χ. από τον Αυρηλιανό".
Ο μαθητής, λοιπόν, καλείται να "βάλει σε κύκλο το γράμμα της δήλωσης που νομίζει πως είναι σωστή"!
Ποια διανοητική αρετή προάγεται; (4)
Επιπλέον, αυτό το είδος ερώτησης οι εμπειρογνώμονες το εντάσσουν στην κατηγορία "πολλαπλής επιλογής". Αλλά πού βλέπουν οι ευλογημένοι "πολλαπλή επιλογή", αφού ο μαθητής καλείται να επιλέξει μία! Ζήτημα ελληνομάθειας ή λογικής αντίληψης;
- Από το ίδιο τεύχος σελίδα 31: "Να εξηγήσετε περιληπτικά τι σημαίνει, στα βυζαντινά χρόνια, καθένας από τους παρακάτω όρους: Προπαιδεία, Γραμματιστής, Ψηφιστής, Τετρακτύς, Οξυγραφία, Νοτάριος".
Η θα απαντήσουν (τα παιδιά) με τις πληροφορίες που έχει το βιβλίο τους, αν τις θυμούνται, ή όχι. Αλλη, νοητική δραστηριότητα δε ζητείται. Και κάτι άλλο: ποια θέση έχει στην αντίληψη των "εμπειρογνωμόνων" η εξήγηση; Κατάλαβαν τι ζητούν; (5)
Τέτοιες ερωτήσεις κινητοποιούν τη σκέψη ή παράγουν δεσμά γι' αυτήν;
Βλέπουμε ότι όλα αυτά τα αγαθά της Εκπαιδευτικής "Μεταρρύθμισης" είναι δεσμά για την τυπική και ουσιαστική πρόοδο των νέων, φραγμός στις θεμιτές φιλοδοξίες τους.
Φ. Κ. ΒΩΡΟΣ Ph. D.
Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Σημειώσεις:
1. Δηλώσεις της 19/5/98, τις οποίες, πάντως, ο υπουργός τις συνόδευσε με ελαστικό φραστικό περιτύλιγμα ως προς την "τελικότητά" της.
2. Ο "Ριζοσπάστης" δημοσίευσε (11/5/98) άρθρο με τον τίτλο: "Οικοδομούμε Λύκειο ή σκάβουμε λαβύρινθο για τους νέους;".
3. Ο υπουργός τούς ονόμασε έτσι με σεβασμό στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (7/4/98 Πρακτικά της Βουλής, σελ. 7198). Ο βαθμός εμπειρογνωμοσύνης διαφαίνεται στις εισηγήσεις τους.
4. Νομίζω μόνο η παπαγαλία, πιο κυριολεκτική από κάθε προηγούμενη, εκφράζεται μονολεκτικά ή με ένα απλό σύμβολο, που μπορεί να γραφεί τυχαία: Ο αρχι - "εμπειρογνώμων" έγραφε πριν δύο χρόνια για τέτοιες ερωτήσεις: "Εντονες επιφυλάξεις ως προς τα τεστ αυτά προωθούν την κριτική ικανότητα, τη δημιουργική σκέψη, τη γλωσσική ανάπτυξη... Πολλά από αυτά... εκχυδαϊζουν τη γνώση και τη μάθηση". Αλλαξε γνώμη; Πώς;
5. Αποκαλύπτουν μόνο επιπόλαιη χρήση της επιστημονικής ορολογίας. Γνωρίζουν, άραγε, τη σημασία των όρων ερμηνεία (της σκέψης του ανθρώπου), εξήγηση (των αντικειμενικών αιτιών ενός φαινομένου);
Ενδεικτική για το πώς αντιλαμβάνεται το διάλογο το υπουργείο Παιδείας ήταν η χτεσινή φράση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Πλάνετ", απάντησε στην πρόταση της ΟΛΜΕ για αναστολή επί ένα χρόνο της εφαρμογής του νόμου. "Η κυβέρνηση αποφασίζει και κυβερνά" είπε ο υπουργός Παιδείας, που όχι μόνο απορρίπτει την πρόταση αλλά καλεί τους καθηγητές σε συμμόρφωση και εγκατάλειψη της θέσης για κατάργηση του νόμου και σε διάλογο στο πλαίσιο του νόμου. "Η ΟΛΜΕ μπορεί να έχει απόψεις και φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την ΟΛΜΕ, στα πλαίσια του νόμου ο οποίος ισχύει", τόνισε χαρακτηριστικά.
Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας των σχεδίων Προεδρικού Διατάγματος και Υπουργικής Απόφασης για την αξιολόγηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Α. Σπηλιωτόπουλος, έκανε λόγο για "διαβλητό και ανεδαφικό" σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ έκανε λόγο επίσης για διπλασιασμό των γενικών εξετάσεων. "Ετσι η παραπαιδεία και το άγχος των μαθητών πολλαπλασιάζεται" τόνισε ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δήλωσή του στη θέση της ΝΔ για ίδρυση "μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων".
Η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "οι ανακοινώσεις για λιγότερες εξετάσεις σε σχέση με τις προηγούμενες υπουργικές εξαγγελίες, δεν αλλάζουν την παρωχημένη φυσιογνωμία ενός λυκείου, προθάλαμου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσανατολισμένου στην ένταση των εξεταστικών διαδικασιών, χωρίς την αναγκαία έμφαση στις ανθρωπιστικές αξίες".
Με κεντρικό σύνθημα "Είμαστε νέοι - έχουμε δικαιώματα. Η αμφισβήτηση και η οργή μας να γίνουν δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης για ό,τι μας ανήκει. Μαζί μπορούμε", πραγματοποιούνται φέτος οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ". Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, εκτός από τη διοργάνωση των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων προπαγανδίζουν τη φετινή ετήσια πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, που θα γίνει στη Χίο, στις 4 - 5 Ιούλη και είναι αφιερωμένη στην ελληνοτουρκική φιλία και τον αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι εξής προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:
- Στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Παιδεία".
- Στους Αγίους Ανάργυρους, στο νυχτερινό ΓΕΛ στις 9.30 μμ, με θέμα: "Εργασιακές σχέσεις και ανεργία".
- Στο Κάτω Χαλάνδρι, στις 7.00 μμ, με θέμα το ρατσισμό.
- Στο Χαϊδάρι, στην πλατεία Δάσους, με θέμα την παιδεία.
- Στο ΤΕΙ Πειραιά με θέμα: "Μέτωπο Παιδείας".