ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θεριεύουν οι αντιδράσεις
  • Στάση εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ σε Αθήνα - Πειραιά την ερχόμενη Τρίτη και συγκέντρωση στη Βουλή στις 6 μ.μ.
  • Συναγερμός για την πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 9 του Απρίλη
  • Σε κλιμάκωση του αγώνα καλούν τη ΓΣΕΕ πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις και προειδοποιούν ότι "η "Ολυμπιακή" είναι η αρχή"

Κλιμακώνονται, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, οι κινητοποιήσεις ενάντια στα σαρωτικά μέτρα της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, με αιχμή του δόρατος την κυβερνητική παρέμβαση στην "Ολυμπιακή". Η ΓΣΕΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ σε Αθήνα και Πειραιά (5 μ.μ. - 8 μ.μ.) και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 6 μ.μ., την Τρίτη 7 Απρίλη,μέρα έναρξης της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την "Ολυμπιακή". Την ίδια μέρα η ΟΣΠΑ έχει κηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 9 Απρίλη,πραγματοποιείται η 24ωρη πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ να πάρουν μαζικά μέρος στη στάση εργασίας της Τρίτης, τους υπόλοιπους εργαζόμενους να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους τη συγκέντρωση.

Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, που συνεδρίασε χτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη και νέα 24ωρη απεργία μέσα στο Μάη, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που - μετά και την υποτίμηση της δραχμής - υποβαθμίζει παραπέρα το εισόδημά τους, δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς δημοσίων υπηρεσιών και ανατρέπει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κυρίως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί σε "αγώνα χωρίς ημερομηνία λήξης έως την ανατροπή αυτής της πολιτικής". Με ανακοίνωσή της καλεί τους οικοδόμους να συμμετάσχουν στην απεργία στις 9ης Απρίλη, ενώ καταγγέλλει τις δυνάμεις της συναίνεσης στα συνδικαλιστικά όργανα και υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν μία επιλογή, "το μονόδρομο του ταξικού αγώνα", και τους καλεί "ο καθένας και όλοι μαζί να απαντήσουν στην αντεργατική μανία της κυβέρνησης"."Η "Ολυμπιακή" είναι μόνο η αρχή",σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) σε ανακοίνωσή του και καταγγέλλει "τη ρεβανσιστική πολιτική της κυβέρνησης και των βιομηχάνων απέναντι στην εργατική τάξη". Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν την πρώτη τους απάντηση στις 9 Απρίλη. Για το θέμα της απεργίας οι αντιπρόσωποι του ΕΚΛ καλούνται να συμμετάσχουν στη σύσκεψή του την Τρίτη 7 Απρίλη, στις 7 μ.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης καταγγέλλει την κυβέρνηση για την παρέμβασή της στις εργασιακές σχέσεις, ζητάει από τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο" και να σχεδιάσει άμεσα πρόγραμμα κινητοποιήσεων για την υποστήριξη των εργασιακών κατακτήσεων και την υπεράσπιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΔΕΚΟ. Επίσης αποφάσισε τη συλλογή υπογραφών από εργαζόμενους του νομού κάτω από κείμενο, όπου θα καλούν τους βουλευτές της Κοζάνης να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή". Τέλος, καλεί στην απεργία της 9ης Απρίλη.

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής" εκφράζει και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού,καταγγέλλοντας τον "κυβερνητικό αγώνα ισοπέδωσης των κεκτημένων των εργαζομένων".

Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 9 Απρίλη και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους της Ζακύνθου το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων Ζακύνθου.

Με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής" στη Χίο ζητάνε από τον βουλευτή Χίου Α. Κοτσακά "να μη συναινέσει με την ψήφο του στη Βουλή στο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα", καθώς και από όλους τους παράγοντες και φορείς του νησιού να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.

Την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στις ΔΕΚΟ και γενικότερα στην εργατική τάξη, καταγγέλλει και η Ενωση Προσωπικού Σταθμού Παραγωγής ΔΕΗ ΑΗΣ Λαυρίου,η οποία καλεί τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών να "συντονιστούν με τους άλλους εργαζόμενους, ώστε να γίνουν ο κυματοθραύστης των αντιλαϊκών επιλογών". Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της Τρίτης.

- Το συντονισμό δράσης για να ανατραπεί η πολιτική ξεπουλήματος της "Ολυμπιακής" αποφάσισαν ομόφωνα προχτές στο Ηράκλειο οι αντιπρόσωποι του ετήσιου απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.Σε επιστολή των συνέδρων τονίζεται: "Οι εργαζόμενοι με αίσθημα ευθύνης θα απαντήσουν με αγώνες για την υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων τους".

"Να αντισταθούμε"

Στελέχη του συνδικαλιστικού και του ευρύτερου μαζικού κινήματος, μεταξύ των οποίων στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ, κυκλοφόρησαν κείμενο υπογραφών και καλούν σε συσπείρωση και αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής

Κείμενο υπό τον τίτλο "Να αντισταθούμε" κυκλοφόρησαν χτες 151 στελέχη του συνδικαλιστικού και του ευρύτερου μαζικού κινήματος (οι υπογραφές συνεχίζονται), με αφορμή το φασιστικής έμπνευσης νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή", αλλά και τη γενικότερη σφοδρή επίθεση σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων.

Στο κείμενο, που υπογράφεται και από στελέχη της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλονται - μεταξύ άλλων - "οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας γυρίζουν πίσω στις δραματικές συνθήκες της πριν από την εξέγερση του Σικάγου εποχής με τη συνολική απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων"."Πιστεύουμε - συνεχίζουν - ότι είναι η κρίσιμη στιγμή που ο λαός συσπειρωμένα και συντονισμένα μπορεί και πρέπει να απαιτήσει ανατροπή αυτής της πολιτικής, απ' όπου και αν προέρχεται και απ' όποιους και αν υπηρετείται". Το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή" αναφέρεται σαν "δείγμα της απροκάλυπτης επίθεσης στα θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, που τα υπερεθνικά, ευρωπαϊκά, εθνικά διευθυντήρια της ολιγαρχίας πραγματοποιούν, προκειμένου να διευρύνουν την πολιτική και οικονομική τους επικυριαρχία, μηδενίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Συνεχίζουν καλώντας "στο μονόδρομο της συσπείρωσης όλων των λαϊκών δυνάμεων", ενώ οι "συνεργασίες εργαζομένων, αγροτών, μικροβιοτεχνών, διανοουμένων, καλλιτεχνών, νεολαίας και η αγωνιστική διεκδίκηση, μέσα και έξω από τα κόμματα", αναφέρονται "ως η μόνη ελπίδα για τη νέα γενιά".

Καλούνται τέλος όλοι οι βουλευτές να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή" και να μη συνεργήσουν με την ψήφο τους στην κατάργηση δικαιωμάτων όπως το 8ωρο, το 5ήμερο, το συνεχές ωράριο, οι συλλογικές συμβάσεις. Να μη συνεργήσουν στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Μεταξύ άλλων, υπογράφουν το κείμενο τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ Ηλ. Κοντόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Θεσσαλονίκης, ο Χ. Λιακόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, ο Σ. Στολτίδης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του ΕΚ Ξάνθης, η Μ. Φραγκιαδάκη,οργαν. γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Στ. Γούλας,πρόεδρος του ΕΚ Καρδίτσας, ο Γ. Τσιβγούλης,πρόεδρος της ΕΤΕ ΔΕΗ, ο Μ. Χαριτάκης,πρόεδρος του ΕΚ Χανίων κ. ά. Επίσης οι: Αλ. Καλύβης,Δ. Στρατούλης,Δ. Χαραλαμπίδου,μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Ηλ. Βρεττάκος,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο Κ. Ησυχος,μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ. Ακόμα, ο Αλ Βεναρδάκης,τ. μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο αντινομάρχης Ξάνθης Γ. Αλαμπανίδης,ο Τ. Παππάς,τ. πρόεδρος του ΔΣΑ, ο Αλ. Ρήγος,καθηγητής Παντείου και πολλά μέλη διοικήσεων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά και δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, επιστήμονες κ. ά.

Ως μια θετική εξέλιξη, εκτίμησε ο Γ. Μαυρίκος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, το προαναφερόμενο κειμενο και, αφού υπενθύμισε την αγωνιστική πρόταση των τριών σημείων, που πρόσφατα η ΕΣΑΚ δημοσιοποίησε και κατέθεσε στη ΓΣΕΕ, συμπλήρωσε: "Οι αγωνιστικες διαθέσεις των εργαζομένων είναι υπαρκτές, όπως και η επιτακτική ανάγκη για κλιμάκωση και συντονισμό των αγώνων. Στη βάση αυτή, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε όποιες προτάσεις απαντούν θετικά στις διαθέσεις των εργαζομένων, αρκεί να εκφραστούν συγκεκριμένα και πρακτικά στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ"
Αγωνιστική απάντηση με απεργίες Τρίτη και Πέμπτη

Τη δική τους δυναμική αγωνιστική απάντηση, με δύο 24ωρες απεργίες την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη,δίνουν οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής" στην κυβέρνηση που επιχειρεί να "περάσει" το φασιστικής έμπνευσης νομοσχέδιο, καθώς και στην "πράσινη" ηγεσία της ΟΣΠΑ, που με τη στάση της, "βάζει πλάτη" στην κυβερνητική πολιτική.

Το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί μέρα τη μέρα διογκώνεται, ενώ επεκτείνεται και στις θυγατρικές εταιρίες, αλλά και στα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη κ.α.), όπου προγραμματίζονται απεργιακά συλλαλητήρια. Ηδη, οι ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές της "Αεροπλοϊας" κήρυξαν 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, καταγγέλλοντας ότι εξάντλησαν κάθε περιθώριο για συνάντηση με τη διοίκηση, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει αποδεκτό το αίτημά τους.

Τις αποφάσεις για την κήρυξη των 24ωρων απεργιών, αλλά και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο, πήραν ομόφωνα οι διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΟΑ και τις επικύρωσαν με συντριπτική πλειοψηφία σε μαζικές τους έκτακτες γενικές συνελεύσεις όλοι οι εργαζόμενοι ανά κλάδο. Μέχρι τώρα έχουν συγκαλέσει έκτακτες γενικές συνελεύσεις οι αεροσυνοδοί - φροντιστές (ΕΙΣΦ), οι τεχνικοί (ΕΤΕΜ-Π), οι μηχανικοί (ΕΠΤΑΟΑ) και οι διοικητικοί υπάλληλοι της ΟΑ (ΕΕΑΕ), ενώ οι ιπτάμενοι μηχανικοί (ΕΙΜ) συγκαλούν την έκτακτη γενική τους συνέλευση μεθαύριο Δευτέρα.

Στις συνελεύσεις, καταγγέλθηκαν η κυβερνητική πολιτική, αλλά και η στάση του προεδρείου της ΟΣΠΑ και προσωπικά του προέδρου της Ομοσπονδίας Μ. Πέρρου.Ιδιαίτερα στηλιτεύτηκε και η αυθαίρετη απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ να πάρει μέρος - καταστρατηγώντας την ομόφωνη απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας - στο δεύτερο γύρο του σικέ διαλόγου με τη διοίκηση, για να "παζαρέψει" εργασιακές παραχωρήσεις!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών - Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ-Π), επισημαίνεται ότι κυβέρνηση και διοίκηση, θα πρέπει να αντιληφθούν πως χωρίς τους εργαζόμενους, κανένα πρόγραμμα, όπως και αν ονομαστεί, δεν έχει προοπτική. Η ΕΤΕΜ-Π, καλεί τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ να αναλάβουν πρωτοβουλία συντονισμού του αγώνα, για την απόκρουση της πολιτικής που θέλει να πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ) θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι - μέλη της ΕΕΑΕ, στη χτεσινή τους έκτακτη γενική συνέλευση, ενέκριναν ομόφωνα το απεργιακό πρόγραμμα του ΔΣ (24ωρες απεργίες Τρίτη, Πέμπτη και συγκεντρώσεις Δευτέρα, Τετάρτη) και εξουσιοδότησαν το προεδρείο της Ενωσης να προγραμματίσει και να σχεδιάσει την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους.

  • Περιοδεία στα γραφεία της ΟΑ στα Γιάννενα έκανε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Απ. Τασούλα.Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το επιχειρούμενο ξεπούλημα. Στο διάλογο που επακολούθησε, επισημάνθηκε ότι η μόνη λύση στα προβλήματα των εργαζομένων είναι ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ισχυρό μέτωπο πάλης, ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και ξένα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ