ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
Κατατίθεται τον Ιούνη

Και το ΙΒΣΑ στους δήμους, ενώ η περίφημη αξιοποίηση της περιουσίας της υγείας και της πρόνοιας περιλαμβάνει και πώλησή της

Πρόσχημα - δήθεν - διαλόγου με τους φορείς των εργαζομένων στην Πρόνοια, ήταν η χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την προώθηση του νομοσχεδίου της Πρόνοιας. Στη σύσκεψη ήταν ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας,ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης και μετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ, στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ), στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ), στο Κέντρο Βρεφών η "Μητέρα", στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων κ.ά.

Η τοποθέτηση του Θ. Κοτσώνη επιβεβαίωσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων δεν αποτελούν παρά το άλλοθι για να προωθηθούν τα σχέδια σύνθλιψης του εναπομείναντος δημόσιου τομέα πρόνοιας που προωθείται με το νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός είπε ότι δε θα γίνει συζήτηση για διαφορετικές απόψεις, καθώς αυτή θα εκφραστεί απ' τα άλλα κόμματα στη Βουλή. Εκείνο που μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση είναι επιμέρους θέματα και ότι το νομοσχέδιο μέχρι τον Ιούνη θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι με τις συγχωνεύσεις των οργανισμών Πρόνοιας δε θα κινδυνεύσουν οι θέσεις των εργαζομένων, διαφαίνεται το ακριβώς αντίθετο: Οτι οι θέσεις θα μειωθούν και οι "εργαζόμενοι που θα περισσέψουν" θα μεταταγούν. Μάλιστα, από όσα είπε ο Κ. Γείτονας, φάνηκε ότι οι θέσεις που θα χαθούν για την πρόνοια θα είναι πάνω από 1.000. Αν, είπε ουπουργός, απ' τους 5.000 εργαζόμενους μείνουν 3.500, δε θα θιγούν τα δικαιώματά τους γιατί θα γίνουν μετατάξεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, καταργούνται το ΠΙΚΠΑ, ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας και το Κέντρο Βρεφών η "Μητέρα" και οι αρμοδιότητες των καταργουμένων νομικών προσώπων μεταφέρονται στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας - το νέο οργανισμό που προβλέπει το άρθρο 6 του προσχεδίου. Ακόμα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Αρθρο 20), με το οποίο θα "συγχωνεύονται, μετατρέπονται, μεταφέρονται ή καταργούνται" οι δημόσιοι εκείνοι φορείς της Πρόνοιας, "των οποίων ο σκοπός εκπληρώθηκε ή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή έγινε αδύνατος ή ασύμφορος ή επικαλύπτεται από το σύνολό του ή κατά μέγα μέρος από άλλους φορείς".

Στους οργανισμούς Πρόνοιας οι εργαζόμενοι είναι 4.511. (ΠΙΚΠΑ: 1.473. ΕΟΠ: 1.946. "Μητέρα": 249. ΚΚΟΝ: 82. ΙΒΣΑ: 665. ΙΒΣ Θεσσαλονίκης: 84. ΙΒΣ Λάρισας 12).

Στη χτεσινή σύσκεψη ξεκαθαρίστηκαν ακόμα δυο σημαντικά θέματα:

  • Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΙΒΣΑ, του ΙΒΣΘ και του ΙΒΣΛ θα μεταφερθούν και αυτοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε με την προσθήκη διάταξης στο νομοσχέδιο είτε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μετά την ψήφιση του νόμου.
  • Η περιβόητη αξιοποίηση της περιουσίας της υγείας και της πρόνοιας θα σημάνει το πούλημα της περιουσίας του ΠΙΚΠΑ. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείστηκε απ' την ηγεσία του υπουργείου σε απαντήσεις της στις ερωτήσεις των εργαζομένων.

Οπως είναι γνωστό, στο προσχέδιο για την πρόνοια (άρθρο 7) υπάρχει η πρόβλεψη για σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, για τη διαχείριση της "κινητής και ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χειροτερεύει η κατάσταση στα ιδρύματα πρόνοιας

Περιοδείες αντιπροσωπείας της ΚΟΘ στη Σχολή Τυφλών και το άσυλο του παιδιού

Η γενικότερη εκτίμηση του ΚΚΕ για τη συρρίκνωση των υπηρεσιών Πρόνοιας, διάλυσης των ειδικών σχολείων στη λογική της περικοπής των δαπανών στην Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή και Υγεία, επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη κλιμακίου της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στη Σχολή Τυφλών και στο Ασυλο του Παιδιού.

Τη Σχολή Τυφλών επισκέφτηκε αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Γ. Τεμεκενίδη,μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ του ΚΚΕ και τον Χ. Χουρδάκη,υπεύθυνο του Τμήματος Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους μαθητές της Σχολής.

Η Σχολή εξυπηρετεί 120 τυφλά παιδιά. Η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς, καθώς πολλά προγράμματα διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης πόρων. Υπάρχει αδυναμία αξιοποίησης των υπολογιστών κι έτσι τα παιδιά στερούνται αυτού του εφοδίου. Οι πιστώσεις που διατίθενται στη σχολή δε φτάνουν για τη μισθοδοσία του προσωπικού. "Σ ' αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα", είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ν. Βασιλείου.

Στη συζήτηση αναδείχτηκε και το μεγάλο πρόβλημα των τυφλών παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες, που μόνο στη Βορ. Ελλάδα υπολογίζονται στα 260 άτομα. Τα παιδιά μένουν έξω από τη Σχολή, επειδή δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Οι επιπτώσεις στις οικογένειες, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι βαριές αυτές αναπηρίες, είναι τεράστιες.

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Σχολής, η οποία μετά από μεγάλους αγώνες έγινε ΝΠΙΔ. Το παλιό φιλανθρωπικό σωματείο διαλύθηκε, αλλά η περιουσία δεν έχει περάσει στην ευθύνη της Σχολής και μένει μετέωρη.

"Εδώ και μια δεκαετία ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στον οποίο έχει περιέλθει η περιουσία, έχει επιδείξει μεγάλη αδράνεια και ζητάμε την άμεση παραχώρηση της περιουσίας στη Σχολή για να την αξιοποιήσουμε", δηλώνουν οι εργαζόμενοι. Σχετικά με την περιουσία μεγάλες είναι οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας -Πρόνοιας και των συνδικαλιστικών οργάνων της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη μη λύση του, δήλωσε ο Χ. Χουρδάκης. Ιδιαίτερα καταγγέλθηκε η στάση της νομαρχίας, η οποία είχε κάνει αγωγή, προκειμένου να περάσει η περιουσία στη Σχολή Τυφλών, με δική της ευθύνη όμως στη συνέχεια η αγωγή αυτή ακυρώθηκε. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους και τους μαθητές να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε άλλα κέντρα, για να ματαιώσουν τα σχέδια και νομοσχέδια που ξανασπρώχνουν τους ανάπηρους στο Μεσαίωνα και στη ζητιανιά.

Στο Ασυλο του Παιδιού

Ο Χ. Χουρδάκης και ο Γ. Χαβατζάς,μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ επισκέφτηκαν το Ασυλο του Παιδιού, που παρέχει υπηρεσίες, και λειτουργεί απ' τη δεκαετία του 1920.

Το ίδρυμα επιχορηγείται και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και φιλοξενεί καθημερινά 540 παιδιά, ηλικίας από 2 μηνών μέχρι 12 ετών. Διοικείται από εννεαμελές αιρετό ΔΣ "φιλόπτωχου" Σωματείου και τρία μέλη από τη Νομαρχία. Το προσωπικό που απασχολείται είναι περίπου 80 άτομα.Στη συνάντησή του με το ΔΣ του Ασύλου του Παιδιού ο Χ. Χουρδάκης επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις φιλανθρωπίας των ιδιωτών δεν μπορούν πρακτικά να αντιμετωπίσουν τα ουσιαστικά προβλήματα κάλυψης των αναγκών στην προσχολική αγωγή. "Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να καλύψει την προσχολική αγωγή. Και αυτός ο τομέας με το νέο νομοσχέδιο περνάει στην ΤΑ, στη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ανταποδοτικότητα", είπε ο Χ. Χουρδάκης σημειώνοντας ότι και στο συγκεκριμένο Ιδρυμα οι γονείς ήδη πληρώνουν.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Λ. Ζαχαριάδου επισήμανε ότι το νέο κτίριο το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για την καλύτερη λειτουργία του Ιδρύματος, άρχισε να κατασκευάζεται από τις αρχές του '80 και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε, λόγω της έλλειψης επαρκών πιστώσεων.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας και το ωρομίσθιο βρίσκεται σε άνθηση.

Αντιδιαβητικά φάρμακα εκτός λίστας

Χαράτσι ή ταλαιπωρία έχουν να διαλέξουν οι διαβητικοί, ενώ ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, διαβεβαιώνει ότι όλοι οι ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται όπως και πριν τα, εκτός λίστας, φάρμακα

Από 35.000 μέχρι και 45.000 δραχμές το μήνα θα αναγκαστούν να πληρώνουν ορισμένοι διαβητικοί ή ν' αλλάξουν θεραπεία, καθώς έχουν βγει εκτός της λίστας των φαρμάκων ορισμένοι τύποι ινσουλίνης. Πέρα απ' την οικονομική επιβάρυνση, οι διαβητικοί θα αναγκαστούν - αν αλλάξουν θεραπεία - να υποβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους, καθώς τα νέα θεραπευτικά σχήματα τους είχαν εξασφαλίσει ένα καλό επίπεδο ζωής και ψυχικής ισορροπίας.

Ηδη στην εφημερίδα μας υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες (τα στοιχεία των ασθενών είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου), όπου οι γιατροί δε ρισκάρισαν να γράψουν ως "αναντικατάστατο" φάρμακο την INSULIN PROTAPHAN NOVOLET IM που βρίσκεται εκτός λίστας και στοιχίζει 9.114 δρχ. το κουτί. Κάθε ασθενής που χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο της ινσουλίνης χρειάζεται περίπου τέσσερα κουτιά το μήνα. Δηλαδή το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 36.500 δραχμές, αλλά εάν σε αυτές προστεθούν και τα χρήματα για τα λεγόμενα "στυλό", τότε το κόστος φτάνει στις 45.000 δραχμές.

Οι παραπάνω πλευρές επισημάνθηκαν χτες και σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβητικών, που γίνεται αύριο στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι οι δύο φαρμακευτικές κατηγορίες (γλιβενκλαμίδη και φαινφορμίνη ή μετφορμίνη), που αποκλείστηκαν από τη λίστα, είναι πολύτιμες για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τα "στυλό" ινσουλίνης, που επίσης δεν περιλαμβάνει η λίστα, αφορούν κυρίως τους διαβητικούς τύπου 1, δηλαδή τα παιδιά. Στην Ελλάδα έχουμε 150 νέες περιπτώσεις νεανικού σακχαρώδη διαβήτη το χρόνο, για τις ηλικίες μέχρι 15 ετών. Υπολογίζεται ότι σήμερα το πρόβλημα αφορά ένα στα 1.000 παιδιά. Συνολικά στην Ελλάδα οι διαβητικοί ανέρχονται σε 700.000.

Διαβεβαιώσεις κόντραστην πραγματικότητα

Κι ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση, ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας φαίνεται να μην έχει αίσθηση των διαστάσεων του αναβρασμού και της αναστάτωσης που επικρατεί ανάμεσα στους ασφαλισμένους και τους ασθενείς ειδικών κατηγοριών. Ετσι και χτες ο Κ. Γείτονας έκανε δήλωση στην οποία αναφέρει: "Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, τη ρητή διαβεβαίωση, ότι η λίστα φαρμάκων δε στερεί από κανένα πολίτη το αναγκαίο επιστημονικά φάρμακο. Και στην περίπτωση, που φάρμακο εκτός λίστας, κρίνεται από τον γιατρό αναντικατάστατο, ο ασφαλισμένος το παίρνει όπως και πριν. Την αλήθεια αυτή πολλοί προσπαθούν να κρύψουν. Την αλήθεια αυτή, ιδιαίτερα επιχειρεί να στρεβλώσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), χρησιμοποιώντας ακόμα και παραπλανητικά διαφημιστικά σποτ. Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και τους καλώ να συναισθανθούν αμέσως τις ευθύνες τους. Κανένας και πολύ περισσότερο δι' ίδιον όφελος δεν μπορεί να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες για τα ευαίσθητα θέματα της υγείας τους".

Να σημειώσουμε ότι ο ΠΦΣ, αν και δεν τάσσεται ευθέως κατά της λίστας φαρμάκων (προκρίνει την πρόταση της Κομισιόν για Ευρω-λίστα) εντούτοις στα σποτ στα οποία αναφέρεται ο υπουργός, περιγράφει την πραγματική κατάσταση: Οτι δηλαδή ο ασθενής ή θα πληρώσει τα εκτός λίστας φάρμακα ή θα υποβληθεί σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία μέσα απ' την απίθανη γραφειοκρατία. Επίσης ο ΠΦΣ τονίζει ότι η μετάθεση της ευθύνης απ' τα ασφαλιστικά ταμεία στην τσέπη των ασφαλισμένων αποτελεί αντικοινωνική πολιτική που πρέπει να σταματήσει.

  • Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε νέα μέθοδος αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη με εμφυτεύσιμη αντλία χορήγησης ινσουλίνης.

Πρόκειται για συσκευή μικρού μεγέθους που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του διαβητικού και ρυθμίζει αυτόματα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του. Στις ΗΠΑ έχουν ήδη εμφυτευτεί περισσότερες από 40.000 αντλίες και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στον "Ευαγγελισμό" η πρώτη εμφύτευση στη χώρα μας.

Δημοτικά Ιατρεία στο Πέραμα

Εγκαινιάστηκαν χτες απ' το δήμαρχο Γ. Πατσιλινάκο

Ο αγώνας των κατοίκων και της δημοτικής αρχής είχε μία ακόμα θετική έκβαση, καθώς χτες εγκαινιάστηκαν Δημοτικά Ιατρεία (Μ. Αλεξάνδρου 9) που ίδρυσε ο Δήμος σε συνεργασία με το ΠΙΚΠΑ.

"Το ΠΙΚΠΑ, παρά τις πιέσεις, υλοποίησε αυτό το κέντρο" τόνισε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο καιρό οι προσφερόμενες από το κράτος υπηρεσίες υγείας στους πολίτες συνεχώς μειώνονται, υπέρ του κέρδους των ιδιωτών που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. "Τα Δημοτικά Ιατρεία είναι σημαντική πρόοδος για την περιοχή", υπογράμμισε ο δήμαρχος Περάματος. Ο Γ. Πατσιλινάκος σημείωσε ακολούθως ότι η συνεργασία του Δήμου με το ΠΙΚΠΑ πρέπει να συνεχιστεί.

Ηδη από χτες και κάθε Παρασκευή στα Δημοτικά Ιατρεία, σε συνεργασία με το νοσοκομείο "Μεταξά" και τον όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου θα γίνονται εξετάσεις μαστού και μήτρας, με στόχο σε δύο χρόνια να εξεταστούν όλες οι γυναίκες του Περάματος τρεις φορές.

"Στην πόλη δεν έχουμε καλυφθεί υγειονομικά, αλλά έχουμε πετύχει πολλά", τόνισε ο Γ. Πατσιλινάκος, υπογραμμίζοντας ότι πάγιο αίτημα του Δήμου είναι το ΙΚΑ να αποκτήσει δικά του ιατρεία στην περιοχή, δεδομένου ότι το 87% των κατοίκων του Περάματος είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Επίσης, παραμένει το πρόβλημα του ενός δρόμου, που δυσκολεύει την πρόσβαση στην περιοχή, πέραν του ότι πολλές φορές ασθενοφόρο κάνει μία ή δύο ώρες να έρθει όταν καλείται. Ο δήμαρχος Περάματος έθεσε και το θέμα της δημιουργίας ειδικού Κέντρου Υγείας στη Ζώνη, λέγοντας ότι ο υπουργός έχει δεσμευτεί για την πραγματοποίησή του μέσα στο μήνα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΙΚΠΑ κ. Τσακίρης,επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η δημιουργίατων Δημοτικών Ιατρείων είναι ένα βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της υγείας και τονίζοντας ότι σε αυτό το σημείο χωλαίνει το ΕΣΥ. Παρόντες ήταν ακόμα ο βουλευτής Τ. Νεράτζης,η εκπρόσωπος του ομίλου εθελοντών κατά του καρκίνου Λ. Καλογιάννη και η συντονίστρια του ΠΙΚΠΑ κ. Ασκούνη.

Ακατάλληλο το ελικοδρόμιο της Ιου

Ακατάλληλο και επικίνδυνο για πτήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι το ελικοδρόμιο της Ιου, διαπιστώνει ο αρχιπλοίαρχος Ι. Μανουσογιαννάκης, διευθυντής του Α Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, σε έγγραφό του προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Αυτό το έγγραφο είναι η δεύτερη προειδοποίηση, μέσα σε ενάμιση χρόνο, του ΓΕΝ προς την ΥΠΑ, για την ακαταλληλότητα του ελικοδρομίου του νησιού. Αφορμή στάθηκε το πρόβλημα που ανέκυψε, χτες, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, όταν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας 55χρονος που υπέστη οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, η πτήση δεν έγινε τη νύχτα, αλλά το πρωί και ο ασθενής μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό".

Το πρώτο έγγραφο είχε αποσταλεί στις 16.9.1996. "Το Πολεμικό Ναυτικό είχε και στο παρελθόν επισημάνει την ακαταλληλότητα του ελικοδρομίου του νησιού", σημειώνει στο τελευταίο έγγραφο. Ως κυριότερος λόγος της ακαταλληλότητάς του αναφέρεται ότι βρίσκεται στον πυθμένα κοιλάδας, στην οποία δημιουργούνται ισχυρές αναταράξεις, ιδιαίτερα όταν επικρατούν άνεμοι βορείων διευθύνσεων. "Επειδή το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, για λόγους που άπτονται αποκλειστικά και μόνο της ασφάλειας των πτήσεων - συνεχίζει το έγγραφο - προς αποφυγήν αεροπορικού ατυχήματος, στο εξής το ελικοδρόμιο της Ιου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ενημέρωσης αρμοδίων". Για την οριστική επίλυση του προβλήματος, προτείνεται να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής νέου ελικοδρομίου σε κατάλληλη θέση ώστε να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς προσγείωσης και απογείωσης των ελικοπτέρων.

Ενα εκατομμύριο εμβόλια

Σε ένα εκατομμύριο εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας μεταφράζονται τα 70 εκατ. δραχμές που συγκεντρώθηκαν μέχρι τη λήξη, προχτές, ώρα 9μμ, του ραδιομαραθωνίου της "Γιούνισεφ". Τα χρήματα θα διατεθούν για τα προγράμματα εμβολιασμού της "Γιούνισεφ" κατά της πολιομυελίτιδας σε Αφγανιστάν, Αγκόλα, Μπουρούντι, Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαϊρ), Λιβερία, Ρουάντα, Σιέρρα Λεόνε, Σομαλία, Σουδάν και Τατζικιστάν, που έχουν πληγεί από πόλεμο. Οι προσφορές μπορούν να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες στις τράπεζες Εθνική (αρ. λογαριασμού 169/480020 - 64) και Αγροτική (αρ. λογαριασμού 017/0400441670) ή μέσω "Ιντερνετ" στη διεύθυνση http://www.olympicnet.gr/unicef.

Τα ιατροκοινωνικά κέντρα και της παιδικής πολυκλινικής του ΠΙΚΠΑ θα

Τα ιατροκοινωνικά κέντρα και της παιδικής πολυκλινικής του ΠΙΚΠΑ θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, σύμφωνα με το προσχέδιο για την Πρόνοια

Αίθουσα διδασκαλίας στο ΠΙΚΠΑ στη Βούλα

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος μιλά στους συγκεντρωμένους

Βοήθεια με μετακύληση στους δημότες

Με επιστημονικές προσεγγίσεις για τα αίτια των ψυχολογικών και κοινωνικών, κυρίως, προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, συνεχίστηκε χτες το διήμερο, με θέμα το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας.

Την εξαθλίωση που ήδη βιώνουν οι ηλικιωμένοι με τις συντάξεις πείνας, την ανεργία και την ακρίβεια, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, κυρίως, θέλησαν να παρουσιάσουν ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης του θεσμού της οικογένειας. Από διαφορετική προσέγγιση μιλώντας, η Ηρα Εμκε - Παυλοπούλου, μέλος Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης και υπεύθυνη Δημογραφικού Τμήματος Ινστιτούτου Μελέτης Ελληνικής Οικονομίας, εστίασε τα αίτια των προβλημάτων της Τρίτης Ηλικίας στην κρίση του ασφαλιστικού συστήματος και το ύψος των συντάξεων. "Οι συντάξεις είναι απαράδεκτες, τόνισε. Χρειάζεται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με κέντρο τον άνθρωπο και στην κατεύθυνση αύξησης των συντάξεων".

Ο κοινωνιολόγος Νίκος Φακιολάς είπε πως οι προσπάθειες όλων πρέπει να στρέφονται κατά των δυσάρεστων μέτρων που λαμβάνονται για τους ηλικιωμένους. "Η πολιτική που ασκείται τους παραμερίζει και εργασιακά και συνταξιουχικά", σημείωσε.

Ο Π. Αλτάνης,σύμβουλος του υφυπουργού Πρόνοιας, είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετέχει ισότιμα με το κράτος στον τομέα της πρόνοιας των ηλικιωμένων, επιβεβαιώνοντας την προωθούμενη πολιτική μετακύλησης ευθυνών του κράτους στο θεσμό και τελικά στον δημότη.

Παράταση των καρτών μετακίνησης των ΑΜΕΑ

Παράταση μέχρι τις 30.4.1998 της ισχύος των καρτών μετακίνησης του 1997 για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι τα ΑΜΕΑ θα ενημερωθούν σύντομα για την ημερομηνία έναρξης χορήγησης των νέων καρτών. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 1998 που δίνεται παράταση των καρτών του 1997, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα υπουργική απόφαση για τις κάρτες.

Παρότι τα ΑΜΕΑ ζητούν να μην ισχύσουν οικονομικοί περιορισμοί, εντούτοις όπως συγκεκριμενοποιήθηκε σε συνάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (23.3.1998) θα ισχύσουν και φέτος εισοδηματικά κριτήρια. Ετσι, το ατομικό εισόδημα θα παραμείνει στα 3,5 εκατομ. δραχμές, ενώ το οικογενειακό εισόδημα θα προσαυξάνεται κατά 1,5 εκατομ. δραχμές για κάθε ανάπηρο παιδί, αν υπάρχει στην οικογένεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ