ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Τα συμφέροντα των λαών είναι κοινά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την αγωνιστική συμπαράστασή του στα θύματα της ρατσιστικής αντίληψης και πρακτικής, σε κάθε εργαζόμενο, που αντιμετωπίζει τη λαίλαπα της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, εκφράζει το ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού,υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η φτώχεια, η αλλαγή των συνόρων, η υποδαύλιση του εθνικισμού, η ανεργία γεννούν και θρέφουν και το ρατσισμό.Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είναι η εξής:

"Το ΚΚΕ εκφράζει την αγωνιστική συμπαράστασή του στα θύματα της ρατσιστικής αντίληψης και πρακτικής, σε κάθε εργαζόμενο, που αντιμετωπίζει τη λαίλαπα της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Η φτώχεια, η αλλαγή των συνόρων, η υποδαύλιση του εθνικισμού, η ανεργία, γεννούν και θρέφουν και το ρατσισμό. Η παραπέρα εξάπλωση της ρατσιστικής αντίληψης και πρακτικής, που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα του συνολικού πισωγυρίσματος, που έφερε η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Στο ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο της αντεπανάστασης, ο ρατσισμός αποτελεί φαρμακερό όπλο, που στρέφεται κατά της ενότητας των εργαζομένων, των διαθέσεων για αγώνα, των συμφερόντων τους και του πόθου τους να ζήσουν καλές μέρες.

Στην περιοχή των Βαλκανίων, ιδιαίτερα, η καλλιέργεια του ρατσισμού είναι συστατικό της εγκληματικής δράσης της "νέας τάξης πραγμάτων" να κρατάει τους λαούς υποταγμένους, διαιρεμένους και ανήμπορους ν' αντιμετωπίσουν τις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάρει θέση στη συστηματική προσπάθεια να αποδοθεί η εγκληματικότητα σχεδόν αποκλειστικά στους οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες. Σ' αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η αξιοποίηση ύποπτων στατιστικών στοιχείων. Είναι αντιφατικό, από τη μία, η κυβέρνηση να χορηγεί στους μετανάστες "πράσινη κάρτα εργασίας" και, από την άλλη, να εντείνονται τα φαινόμενα της αλβανοφοβίας, όχι αυθόρμητα, αλλά εκπορευόμενα από κέντρα, που δημιουργούν ένα παραλήρημα αντιαλβανικό και γενικότερο κατά των μεταναστών.

Οσο η κυβέρνηση δεν τοποθετείται απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, η στάση της θα δημιουργεί ερωτηματικά. Σήμερα, μπροστά και στο διευρυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ, είναι ανάγκη ο αγώνας κατά του ρατσισμού να γίνει, πιο αποφασιστικά, συστατικό στοιχείο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών. Οι λαοί δεν πρέπει να χωρίζονται με βάση το χρώμα, τη θρησκεία ή την καταγωγή. Πρέπει να ενώνονται στη βάση των κοινών συμφερόντων τους. Αυτό το καθήκον είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί σήμερα από περισσότερους εργαζόμενους".

Ρατσιστική υστερία

Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει τη χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή επιχείρηση, με στόχο να φορτωθούν τα βάρη της ολοένα και αυξανόμενης εγκληματικότητας στις πλάτες των οικονομικών μεταναστών και ιδιαίτερα των Αλβανών. Ομως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το πρώτο εξάμηνο του 1997, οι αλλοδαποί δράστες - στα εγκλήματα που εξιχνιάστηκαν - ήταν 5.129, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα ο αντίστοιχος αριθμός των Ελλήνων δραστών έφτασε τις 109.186! Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και για το 1996, όπου οι αλλοδαποί δράστες ήταν 10.089, ενώ οι Ελληνες έφτασαν τις 252.604.

Και βέβαια, αν γίνει ο απαραίτητος διαχωρισμός των οργανωμένων ομάδων αλλοδαπών ("αλβανική μαφία", "ρωσική μαφία" κλπ.) που ευθύνονται για τα περισσότερα εγκλήματα, από τον υπόλοιπο πληθυσμό των οικονομικών μεταναστών, που υπολογίζονται σε περίπου 500.000, είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μεταναστών, όχι μόνο δεν ευθύνεται για την αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά, απεναντίας, έχει ενταχθεί στην κοινωνική ζωή της χώρας μας, με τα όποια ιδιαίτερα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απροκάλυπτη αντιλαϊκή επίθεση
  • Παραλήρημα υπέρ σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων από τον Κ. Καραμανλή στη χτεσινή ΚΕ
  • Δε διστάζει όμως να ζητήσει ενίσχυση του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές!

Σε ένα παραλήρημα υπέρ των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών μέτρων, επιδόθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αποσκοπώντας προφανώς να υπερφαλαγγίσει την κυβέρνηση Σημίτη, αλλά και να καλύψει το "κενό" των διαγραφέντων. Την απροκάλυπτη αντιλαϊκή επίθεση ο Κ. Καραμανλής συνόδευσε με διακηρύξεις περί "καθαρής φιλελεύθερης πολιτικής", προφανώς για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για τη σοβαρότητα των προθέσεών του.

Με τη χτεσινή του εμφάνιση, που συμπίπτει με τον ένα χρόνο από την εκλογή του στην ΚΕ, ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε πόσο επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η πολιτική που εφαρμόζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία προσφέρει την καλύτερη βοήθεια στην κυβέρνηση Σημίτη στο πλαίσιο του μοιράσματος ρόλων στο αντιλαϊκό μέτωπο. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απλά "παρακολουθεί και σχολιάζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης". Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να ζητήσει την ενίσχυση της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές, υπογραμμίζοντας την πολιτική σημασία τους.

Επιχειρώντας να πείσει ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, με αφορμή και την υποτίμηση της δραχμής, δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα και θα αποτύχει, ακριβώς για να δείξει ότι χρειάζεται το κόμμα του στην εξουσία, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εκτενώς στον όρο "διαρθρωτικές αλλαγές" και τον αποκωδικοποίησε, σύμφωνα με τις θέσεις του κόμματός του. Απαντώντας στο ερώτημα, που ο ίδιος έθεσε, "τι θα πει διαρθρωτικές αλλαγές σε απλά ελληνικά", τόνισε χαρακτηριστικά: "Η βαθιά αλλαγή του ρόλου, της έκτασης και της λειτουργίας του κράτους".

Στη συνέχεια, δε δίστασε να γίνει πιο συγκεκριμένος σε μια σειρά τομείς, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε καμία διαρθρωτική αλλαγή. Ετσι, στον τραπεζικό τομέα, που χαρακτήρισε "άθλιο, αντιπαραγωγικό και νοσηρό" το τμήμα που ελέγχεται από το κράτος, ζήτησε να ελέγχεται από τους ιδιώτες ακόμα και η Εθνική Τράπεζα, γιατί, όπως είπε, αποκρατικοποίηση δεν είναι μόνο να εκχωρείται ένα μειοψηφικό συνήθως πακέτο μετοχών στον ιδιώτη, αλλά "ποιος διοικεί, ποιος τρέχει (!), από πού ελέγχεται αυτός που διοικεί".

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφερόμενος στην "Ολυμπιακή", επανέλαβε την πρόταση για ιδιωτικοποίησή της και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι την πρόταση αυτή δεν την απορρίπτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατί "γνωρίζουν ότι το μέλλον τους εξαρτάται από την επιβίωση της επιχείρησης"!

Μένοντας στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί δε λέει "λέξη για τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΠ" (!) και ειδικά για την τελευταία είπε ότι δεν έχει κανένα νόημα η μετοχοποίηση του 20%, αλλά πρέπει να παραδοθεί το πλειοψηφικό πακέτο στον ιδιωτικό τομέα.

Στις διαρθρωτικές αλλαγές περιέλαβε, στη συνέχεια, τη μεγαλύτερη ελαστικότητα και ευλυγισία των εργασιών σχέσεων, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης στα πρότυπα των γνωστών νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ, τον περιορισμό των δημόσιων - κοινωνικών - δαπανών και την ενθάρρυνση των επενδύσεων μέσω της παροχής φορολογικού ασύλου.

Αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι τα παραπάνω έχουν πολιτικό κόστος, κάλεσε τα στελέχη σε πανστρατιά, ενόψει των δημοτικών εκλογών, γιατί - όπως είπε - θα έχουν ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, το οποίο βέβαια έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ.

Εικόνα κρίσης

Από τις ομιλίες των στελεχών της ΝΔ που έγιναν στη συνέχεια φάνηκε καθαρά το μέγεθος της κρίσης που πλήττει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικά ο βουλευτής Γ. Σούρλας εκτίμησε ότι το κόμμα δεν μπορεί να πάει σε νίκες όπως είναι σήμερα, γιατί ουσιαστικά έχει αποτύχει η επικοινωνιακή και οργανωτική πολιτική. Ζήτησε να επαναπροσδιοριστεί η αντιπολιτευτική τακτική και να βρεθεί η "χρυσή τομή" με τους διαγραφέντες. Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Μ. Μανωλάκος, ο οποίος διαπίστωσε ότι "ούτε η Αριστερά δε βρισκόταν τόσα χρόνια στην παρανομία όσο εμείς στην αντιπολίτευση" (!), ενώ ο νεοεκλεγείς, προχτές το βράδυ, Δ. Σουβλάκης, προχώρησε ακόμα περισσότερο, λέγοντας ότι "τώρα καταλαβαίνω γιατί χάνουμε. Αν αυτό είναι ΚΕ, λυπάμαι αλλά δεν είναι η θέση μου εδώ"!.

  • O K. Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε χτες το βράδυ, ύστερα από δεκαήμερη απουσία στο εξωτερικό, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πολιτική δήλωση, λέγοντας "θα τα πούμε σε άλλη ευκαιρία".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ