Λίγες μόνο μέρες απομένουν ως την 1η Απρίλη, μέρα διεξαγωγής των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Εκλογών, και ακόμη στα Πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης μόνο οι αφίσες έξω από τις σχολές θυμίζουν προεκλογική περίοδο. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση η δράση των ΠΚΣ και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και των σπουδαστών.
Ετσι και προχτές το βράδυ σε μια από τις μεγάλες αίθουσες της Φιλοσοφικής η ΠΚΣ συζήτησε με τους φοιτητές για την ειρήνη, το ρόλο του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και των ιμπεριαλιστών στις μέρες μας. Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν ξεκάθαρο για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η νεολαία και οι φοιτητές. "Η νεολαία δεν πρέπει να αφήσει τους ιμπεριαλιστές να υπονομεύουν την ειρήνη, τη ζωή και το μέλλον της. Πρέπει να πάρει τη δική της θέση μέσα στο μέτωπο ειρήνης και να αντισταθεί στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους". Το θέμα της εκδήλωσης διαπραγματευόταν τις "ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη διασάλευση της ειρήνης στις μέρες μας". Στην εκδήλωση πήραν μέρος δεκάδες φοιτητές, κατακλύζοντας την αίθουσα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Γιώργος Χουρμουζιάδης,ενώ παρουσιάστηκε και η πρόταση της ΠΚΣ για το μέτωπο ειρήνης. Παράλληλα η εκδήλωση πλαισιώθηκε από πολιτιστικό πρόγραμμα, όπου έγινε αναφορά στο έργο των Β. Μαγιακόφσκι, Μπ. Μπρεχτ και Γ. Ρίτσου και ολοκληρώθηκε με συναυλία από δύο φοιτητικά συγκροτήματα, τους "Χαλβάνα" και "Εξοδος Κινδύνου".
Μέσα από την πλούσια συζήτηση, όπου παρουσιάστηκε η απάνθρωπη πολιτική των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών με αναφορές στις πρόσφατες κρίσεις στο Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο, αναδείχτηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός μαζικού, μαχητικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, που θα αγωνίζεται ενάντια στην παθητικότητα, την υποταγή, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, αποκρούοντας τα σχέδια της "Νέας Τάξης".
Χτες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι ΠΚΣ διοργάνωσαν εκδήλωση για τα εργασιακά δικαιώματα και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων των οικονομικών σχολών.
Τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν εισηγητές, αλλά και φοιτητές μέσα από τις παρεμβάσεις τους ήταν δύο: Ποιο είναι το μέλλον που τους επιφυλάσσουν και ποια απάντηση πρέπει να δώσουν. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Αντώνης Ντρέκος,μέλος της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Θόδωρος Κυριακίδης,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΑΠΘ.
Αναπτύχθηκαν ζητήματα όπως η αποσύνδεση του πτυχίου από τα εργασιακά δικαιώματα και η μεταφορά της εξειδίκευσης σε σπουδές μετά την απόκτηση του πτυχίου, οι αρνητικές εξελίξεις στους οικονομικούς κλάδους, με πιο πρόσφατη το νέο νόμο για τους λογιστές, που - όπως σημειώθηκε - αποτελεί ταφόπλακα για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα κτλ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αλλαγές που προωθούνται μέσα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και συνολικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπου σημειώθηκε πως έρχονται να προσαρμόσουν την παιδεία στις απαιτήσεις των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, για αύξηση των κερδών τους, δημιουργώντας φτηνό, υποταγμένο και κερδοφόρο εργατικό δυναμικό.
Εκδήλωση των ΠΚΣ στο ΤΕΙ Αθήνας για τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής
Τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), τα οποία μετατρέπουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας σε παραμάγαζα των μεγάλων επιχειρήσεων, αφού αυτές θα έχουν τον πρώτο λόγο ακόμα και για το αντικείμενο των σπουδών των φοιτητών και σπουδαστών, ήταν το θέμα που απασχόλησε τους σπουδαστές στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στο ΤΕΙ Αθήνας. Μάλιστα, το ΤΕΙ Αθήνας ανέστειλε την εφαρμογή των ΠΣΕ για ένα χρόνο.
Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης,μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε προς τους σπουδαστές ότι και ταΠΣΕ έρχονται να προστεθούν στη γενικότερη φιλοσοφία του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πολύ πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. "Μια φιλοσοφία που λέει ότι η παιδεία πρέπει να εξυπηρετήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο και το κέρδος. Γι' αυτό προσπαθεί να προσδέσει όλη την εκπαίδευση στα συμφέροντα των επιχειρήσεων", υπογράμμισε.
Μιλώντας για τα μέτρα που παίρνονται στην παιδεία, είπε ότι στόχο έχουν να προσδέσουν την τριτοβάθμια, μέση και δημοτική εκπαίδευση πάνω στα κέρδη των επιχειρήσεων, να εξυπηρετήσουν δηλαδή τις νέες εργασιακές σχέσεις που θέλουν να διαμορφώσουν στην ΕΕ, τονίζοντας: "Θέλουν δηλαδή ένα ευέλικτο, εργατικό δυναμικό, που θα μπαίνει στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει ο εργοδότης. Θα τον αναζητά πάνω στην άμεση ανάγκη που έχει, πάνω στην άμεση πίεση που έχει. Θα του λέει δηλαδή: Εγώ τώρα χρειάζομαι έναν εργαζόμενο στο συγκεκριμένο τομέα".
"Τα ΠΣΕ είναι ένα κομμάτι της κυβερνητικής λαίλαπας. Είναι προς τιμήν του ΤΕΙ Αθήνας που απέρριψε τα ΠΣΕ, γιατί κατάλαβε ότι αυτά τα προγράμματα δεν οδηγούν πουθενά και μάλιστα το ένα Πανεπιστήμιο μετά το άλλο απορρίπτει αυτά τα προγράμματα", είπε ο Π. Γεωργιάδης. Κάλεσε, τέλος, τους σπουδαστές με τη δράση τους να ματαιώσουν την εφαρμογή των ΠΣΕ για να αναβαθμιστεί το περιεχόμενο των σπουδών τους, για να ανοίξει ο δρόμος για μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, που θα δίνει τα απαραίτητα εφόδια για το χώρο της εργασίας.
Πορεία στους δρόμους της Καβάλας, έκαναν χθες οι σπουδαστές των δύο τμημάτων του ΤΕΙ της πόλης, υψώνοντας την φωνής τους ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση αλλά και ενάντια στην προσπάθεια της να εισάγει εσωτερικούς κανονισμούς σπουδών αφαιρώντας ουσιαστικά τα κεκτημένα δικαίωματα των φοιτητών.
Στην συνέλευση που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο των σπουδαστών καταψηφήστικε και καταδικάστηκε ο ρόλος των ΠΣΕ και ο ρόλος των Γραφείων Διασύνδεσης που μετατρέπει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε επιχειρήσεις, εισάγοντας τις εταιρείες μέσω αυτών και προσαρμόζοντας τα προγράμματα σπουδών στις ανάγκες των εταιρειών.
Οι σπουδαστές των δύο σχολών, που από χθες βρίσκονται σε κατάληψη, απαιτούν την αμεση απόσυρση του νόμου Αρσένη, να μην καταργηθεί η δωρεάν παιδεία, να κλείσει το Γραφείο διασύνδεσης, να σταματήσει η οποιαδήποτε κουβέντα για εσωτερικούς κανονισμούς, να δίνετε δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά για όλους χωρούς όρους, να κλείσει το Γραφείο διασύνδεσης ενώ τέλος ζητούν το κόστος τηςκατάρτησησ να το αναλαμβάνει ο εργοδότης και όχι ο εργαζόμενος.
Δε φτάνει που υπερασπίζονται τις ίδιες θέσεις, αν και με διαφορετικό βέβαια τρόπο, όσον αφορά στα βασικά ζητήματα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ, χρησιμοποιούν και τα ίδια επιχειρήματα ενάντια στις ΠΚΣ.
"Φερέφωνο του ΚΚΕ", φωνάζουν οι ΠΑΣΠίτες, όταν βρουν χρόνο από τη συνοδεία του Σημίτη, "η παράταξη της Παπαρήγα" κραυγάζουν οι ΕΑΑΚίτες, όταν αποφασίζουν να ψελλίσουν κάτι.
Ανησυχούν από την εμβέλεια των θέσεων της "Πανσπουδαστικής", τους τρομάζει η ευρύτερη συσπείρωση φοιτητών και σπουδαστών γύρω της και νομίζουν ότι με τέτοια "επιχειρήματα" θα καταφέρουν να την ανακόψουν.
Και θα ανησυχήσουν πολύ περισσότερο την 1η του Απρίλη, μετά το άνοιγμα της κάλπης.
Επαθαν κρίση αυτοκριτικής στην Ιατρική οι ΠΑΣΠίτες και μέσα σε μια προκήρυξη τα βγάζουν όλα στη φόρα:
- Μιλάνε για την προσπάθεια που έκαναν όλο το χρόνο να διαλύσουν τις Γενικές Συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες: "να βάλει ένα τέλος στην παρωδία των συνεχόμενων γενικών συνελεύσεων", αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνοντας τον απολογισμό της δράσης της.
- Δίνουν το αγωνιστικό τους στίγμα. Τη στιγμή που η "καταιγίδα" των αντιεκπαιδευτικών μέτρων χτυπούσε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οι φοιτητές βρίσκονταν στο δρόμο, τι έκανε η ΠΑΣΠ; "Ζήτησε καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα και κατάφερε να την αποκτήσει μέσα από τις συναντήσεις στα ΙΣΑ, Υπ. Παιδείας Υπ. Υγείας και ΚΕΣΥ".
- Και μετά από όλη αυτή την αγωνιστική πορεία είναι σε θέση να βγάλουν τα συμπεράσματά τους: "Δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμα από πουθενά συγκεκριμένη επίσημη πρόταση γι' αυτά που ακούγαμε συνεχώς". Προφανώς ο νόμος 2525/97 δεν έχει ψηφιστεί ακόμη στον Αρη, όπου βρίσκονταν μέχρι τώρα οι ΠΑΣΠίτες, πριν κατέβουν για τις εκλογές, γι' αυτό είναι δικαιολογημένοι που δεν έχουν τίποτα υπόψη τους.
Επειδή, όμως, οι φοιτητές δε βρίσκονται στον Αρη, αλλά στη Γη και όπως είναι φυσικό, έχουν άλλη εικόνα από αυτή που έχουν τα παιδιά της ΠΑΣΠ, για αυτό την 1η Απρίλη θα στηρίξουν την "Πανσπουδαστική". Οσο για την ΠΑΣΠ της Ιατρικής, ας δοκιμάσει την τύχη της σε κανέναν άλλο πλανήτη.
Απάντηση: Το "Δίκτυο" του "Συνασπισμού" στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Και εξηγούμαστε: Στα προεκλογικά υλικά τους που κυκλοφορούν στην Πάντειο γράφουν:
- Οτι στηρίζονται στην "αυτονομία της πολιτικής δράσης που δε στηρίζεται σε κομματικά προαπαιτούμενα, γραμμές και καθοδηγητές". Είναι φυσικό να είναι ντροπαλοί και να μη λένε το όνομα του πολιτικού τους φορέα. Δεν είναι και τόσο εύκολο σήμερα να πεις ότι είσαι με το "Συνασπισμό". Σε βουτάει αμέσως η ΠΑΣΠ και να 'σου το "κεντροαριστερό" ψηφοδέλτιο. Είναι πολύ πιο αποδοτικό να ψαρεύεις σε θολά νερά. Ισως τσιμπήσει και κανένας. Ομως το σποτάκι στο ραδιόφωνο που καλεί σε υπερψήφιση του Δικτύου ήρθε να τους καρφώσει.
Υπογράφεται από τη "Νεολαία του Συνασπισμού".
- "Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν όλες οι αποχρώσεις του αριστερού χώρου με μόνη εξαίρεση την ΠΚΣ που προτίμησε να τονίσει τις διαφορές της και να ακολουθήσει μοναχικό δρόμο εκφράζοντας την αντίθεσή της με ασαφείς καταγγελίες". Και η πραγματικότητα: Στην Πάντειο η κινητοποίηση έγινε μετά από Γενική Συνέλευση, στην οποία υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της Πανσπουδαστικής, το οποίο και το "Δίκτυο" υπερψήφισε, μην έχοντας άλλη επιλογή. Βέβαια, από την κινητοποίηση πέρασαν για βόλτα, γι' αυτό ίσως δεν τα θυμούνται καλά.
- "Επιβάλλεται η δυνατότητα συνδιαμόρφωσης από κάθε φοιτητή του δικού του ατομικού προγράμματος σπουδών". Δηλαδή πιστωτικές μονάδες και όλα τα συναφή που προβλέπει ο αντιεκπαιδευτικός νόμος τον οποίο στα λόγια υποτίθεται ότι καταγγέλλουν.
Φυσικά όλα αυτά θα τα πάρουν υπόψη τους οι φοιτητές την 1η του Απρίλη και τότε μάλλον θα "κλαίνε" τα λεφτά που πλήρωσαν για τα σποτάκια.