ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Στόχος, η ιδιωτικοποίηση και οι εργασιακές σχέσεις

Δημόσια συζήτηση οργανώνει σήμερα το απόγευμα η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία"

Δημόσια συζήτηση για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, διοργανώνει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Ιλίου (Νέστορος και Φιλοκτήτου) η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ). Σκοπός της συζήτησης είναι να ενημερωθούν κατ' αρχήν οι φορείς του λαού της Δυτικής Αττικής, σε δήμους των οποίων προωθούνται ήδη τα ΤΣΑ, για το περιεχόμενο αυτών. Να αποκαλυφθεί, έτσι, ο στόχος που εξυπηρετούν και οι συνέπειές τους στην περιοχή. Να συζητηθούν και να αποφασιστούν, τέλος, μορφές αντίδρασης ενάντια στα ΤΣΑ, ενάντια στην ανεργία.

Στόχος των ΤΣΑ - τονίζει η ΝΑΣ σε ανακοίνωσή της - είναι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης τομέων της κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και παιδείας. "Τα ΤΣΑ- συνεχίζει - που κυβέρνηση και ολιγαρχία προωθούν στις εφτά περισσότερο υποβαθμισμένες από την ανεργία περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Δυτική Αθήνα, είναι η χρησιμοποίηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλιστικού κινήματος για την υλοποίηση της πολιτικής που συμφέρει το κεφάλαιο".

Αναφορικά με την ανεργία, την οποία Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση διατείνονται πως θα... καταπολεμήσουν με τα ΤΣΑ, η ΝΑΣ σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: "Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής η ανεργία ξεπερνά το 12%, ενώ υπάρχουν και περιοχές που φτάνει στο 30%. Η εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης που προβλέπει η συμφωνία του Μάαστριχτ πολλαπλασιάζει τον αριθμό των ανέργων. Η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, των γυναικών και των συνταξιούχων παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής κλείνουν παραγωγικές μονάδες, πετώντας στην ανεργία χιλιάδες εργάτες".

Και συνεχίζει: "Ο "απασχολήσιμος" είναι το όραμα των όπου γης επιχειρηματιών. Ο "απασχολήσιμος" ή "flexible worker", όπως τον αποκαλεί η "Λευκή Βίβλος", είναι ο εργαζόμενος που δεν τον καλύπτει καμία συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης χύνουν "κροκοδείλια δάκρυα" για την ανεργία. Το μέγεθος της υποκρισίας τους είναι τεράστιο. Στη χώρα μας η κυβέρνηση χαρίζει τα λεφτά του ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις, αντί να τα διαθέσει για την προστασία των ανέργων".

"Η ανεργία, η δυστυχία χιλιάδων οικογενειών έχει γίνει για ορισμένους μια καλή φάμπρικα",καταλήγει η ΝΑΣ στην ανακοίνωσή της.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Οι πιέσεις έπιασαν τόπο

Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί και οι συναλλαγές τελικά έπιασαν τόπο και μία βδομάδα μετά από την καταψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Κερατσινίου, το Δημοτικό Συμβούλιο επανήλθε στο θέμα και οριακά η διοίκηση του δήμου κατάφερε να εγκριθεί ένας προϋπολογισμός πλαστός, αντιλαϊκός, φορομπηχτικός και ψευδεπίγραφος, όπως τον είχε χαρακτηρίσει η επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Ελένη Παπαδοπούλου στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος.

Φυσικά δεν έλειψε ούτε στην προχτεσινή συνεδρίαση η κινητοποίηση "ανησυχούντων" για την τύχη του δήμου πολιτών, που κατά σύμπτωση είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ασκούσαν καθ' όλη τη συνεδρίαση ψυχολογική πίεση σε δημοτικούς συμβούλους που είχαν εκλεγεί με το συνδυασμό της πλειοψηφίας και αφού στην πορεία διαφοροποιήθηκαν, στην προηγούμενη συνεδρίαση καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Τελικά μόνο ένας από τους τέσσερις "μεταπείστηκε" και σε συνδυασμό με την απουσία ενός άλλου για λόγους υγείας, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 16 ψήφους "υπέρ" και 14 "κατά". Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός είχε καταψηφιστεί με 16 "κατά" και 15 "υπέρ".

Η Ελένη Παπαδοπούλου επισήμανε ότι οι τροποποιήσεις που έκανε ο δήμαρχος Γ. Χάσκας στον προϋπολογισμό είναι στάχτη στα μάτια, αφού όχι μόνο δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία και την πολιτική που υλοποιεί, αλλά κινούνται και σε αρνητική κατεύθυνση, μειώνοντας κονδύλια της κοινωνικής μέριμνας και των παροχών στους δημότες. "Εμμένουμε στην καταψήφιση του προϋπολογισμού", τόνισε, ενώ σχολιάζοντας την αλλαγή της άποψης ενός δημοτικού συμβούλου που με την ψήφο του υπερψηφίστηκε το θέμα, σημείωσε ότι οι αιτιάσεις που επικαλείται δεν ευσταθούν, αλλά ο καθένας μπορεί να συμπεριφέρεται όπως θέλει...

ΠΑΤΡΑ
Τους δίνει ψίχουλα

Μακρύς προβλέπεται ο αγώνας που συνεχίζουν σχεδόν 15 μέρες τώρα τα σωματεία των εργαζομένων του Δήμου Πάτρας για τη ρύθμιση της καταβολής των πριμ παραγωγικότητας, που τους οφείλονται.

Χτες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη της πλειοψηφίας πρότεινε να καταβληθεί άμεσα στους εργαζόμενους το ποσό των 150.000 δρχ., προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, η παράταξη του Α. Καράβολα πρότεινε να κριθούν στο Εφετείο. Ετσι, ουσιαστικά, η πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αίτημα των εργαζόμενων για συμβιβασμό προσφέροντάς τους ψίχουλα, για να τελειώνει με τις κινητοποιήσεις.

Με την πρόταση της πλειοψηφίας εναντιώθηκε η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα Μπροστά", η οποία πρότεινε να αναγνωρίσει ο Δήμος το αίτημα των υπαλλήλων του, να περάσει σε συμβιβασμό και από κοινού να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση την ουσιαστική οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε τελικά και η παράταξη της ΝΔ, η οποία μετέβαλε την προηγούμενη θέση της και εξέφρασε τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων. Η συζήτηση αναβλήθηκε για σήμερα.

Χτες, όμως, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης σύσκεψη φορέων, η οποία ασχολήθηκε με το πρόβλημα που έχει προκύψει. Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, του Συνδικάτου Οικοδόμων, της ΕΛΜΕ, του τοπικού Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, των εργαζομένων ΚΕΑ Αραξου και οι υπόλοιποι φορείς που παραβρέθηκαν εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι τόνισαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν.

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Αγώνες για τη ζωή

Επειδή ο Δήμος Βύρωνα πιστεύει ότι ο αθλητισμός είναι ζωή και η ζωή δικαίωμα όλων, συνεχίζει και φέτος με εκδηλώσεις - αγώνες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Βύρωνα, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα και η Πανελλήνια Οργάνωση "Ελληνική Εστία".

Το πρόγραμμα των αγώνων, οι οποίοι θα είναι τριήμερης διάρκειας, είναι το ακόλουθο: 20/3/98: Εθνικό Στάδιο Βύρωνα - Στίβος - 10 το πρωί. 21/3/98: Κουταλάς - Ανώμαλος Δρόμος - 10 το πρωί. 22/3/98: Κλειστό Γυμναστήριο Βύρωνα - Μπάσκετ - 10 το πρωί.

Δραστηριότητες δημοτικών κινήσεων

Ενημερωτική συζήτηση για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής των Αμπελοκήπων και τους τρόπους αντιμετώπισής τους διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 18 του Μάρτη, η Επιτροπή του 7ου Διαμερίσματος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα".Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολυδύναμο Αμπελοκήπων - Πανόρμου 59 - στις 6.30 μ.μ., θα παρευρεθεί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", Λ. Αυδής.

  • Επίσης, την Παρασκευή, 20 του Μάρτη, η Επιτροπή Στήριξης Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων του Συνδυασμού καλεί τους κατοίκους της περιοχής σε σύσκεψη με θέμα τις δημοτικές εκλογές. Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στην οδό Σαμαντήρα 18 και Κριτοβουλίδου, κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό Κάτω Πατησίων, θα μιλήσει ο Στ. Λάμπρου, μέλος της Γραμματείας της "Αγωνιστικής Συνεργασίας".
  • Τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αγωνιστικής συμπαράταξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτείνει η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Λαυρίου" και καλεί όλους τους δημότες στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη, 19 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης θα συζητηθούν και θα διαμορφωθούν οι προτάσεις για τη διακήρυξη της ΔΑΣ.
  • Η "Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Δραπετσώνας" οργανώνει συνεστίαση την Παρασκευή 20 Μάρτη 1998, στις 9 το βράδυ, στο κέντρο "Πειραιώτισσα" 34ου Συντάγματος και Κόδρου 1 στον Πειραιά.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάληψη στο ΤΥΔΚΥ

Συμβολική κατάληψη του τοπικού παραρτήματος του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) πραγματοποίησαν χτες τα Διοικητικά Συμβούλια των εργαζομένων στους δήμους και τις κοινότητες του Νομού Θεσσαλονίκης και των συνταξιούχων.

Αίτημά τους η άμεση λύση προβλημάτων, όπως η κάλυψη πέντε κενών θέσεων ελεγκτών γιατρών, δημιουργία διεύθυνσης, μηχανοργάνωση του ΤΥΔΚΥ, λύση κτιριακού κ. ά.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αδιαφορία και αναλγησία των κατ' εξοχήν υπεύθυνων για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τον υφυπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Φαρμάκη και τον πρόεδρο του ΤΥΔΚΥ, οι οποίοι αν και γνώριζαν ότι θα γινόταν χθες κατάληψη, δε βρέθηκαν ούτε και τηλεφωνικά, ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να δώσουν λύση στα προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Φαρμάκη, για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο Ταμείο τους και δηλώνουν ότι αν αυτό δε γίνει κατορθωτό, θα υπάρξει μαζική κάθοδός τους στην Αθήνα και διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας.

ΑΦΕΤΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αφημένοι στην τύχη τους

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της ορεινής κοινότητας Αφετών στο Ν. Μαγνησίας από την αδιαφορία των αρμοδίων για την κατάσταση που βρίσκεται ο περιμετρικός δρόμος του χωριού που καταλήγει στη θάλασσα. Για να γίνει λειτουργικός ο δρόμος αυτός, χρειάζεται στοιχειώδη παρέμβαση διαμόρφωσης και χαλικόστρωση, που θα λύσει σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας των κατοίκων, μεταφοράς, αλλά και βελτίωσης των οικονομικών τους.

Αυτό τονίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Β. Μπούτας,επισημαίνοντας ότι το μοναδικό οδικό έργο που άρχισε να κατασκευάζεται στην κοινότητα είναι ο δρόμος που ενώνει το χωριό με τη θάλασσα. Ομως για την αποπεράτωσή του χρειάζονται ακόμη 300-400 μέτρα ασφαλτόστρωσης. Ερωτούν λοιπόν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών τι μέτρα πρόκειται να πάρουν για την άμεση χρηματοδότηση και κατασκευή των παραπάνω έργων.

Επιπλέον παρά το γεγονός ότι οι Αφέτες είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου, δεν έχουν ξενώνα, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες μη έχοντας τη δυνατότητα διανυκτέρευσης να μετακομίζουν σε γειτονικές κοινότητες.

Η κοινοτική αρχή, ανταποκρινόμενη στην αναγκαιότητα ύπαρξης ξενώνα και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στο χωριό ούτε ιδιωτικός, προσπαθεί να δώσει λύση με την κατασκευή δημοτικού ξενώνα. Στο χωριό υπάρχει το κατάλληλο οικόπεδο και ζητά από τα αρμόδια υπουργεία την αντίστοιχη χρηματοδότηση για την κατασκευή ξενώνα δέκα περίπου κλινών.

Για το αίτημα αυτό της κοινοτικής αρχής οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας και Ν. Γκατζής κατέθεσαν επίσης Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης εάν προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ