ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΚΠΑ
"Στον αέρα" των συγχωνεύσεων

Εντονες ανησυχίες για την τύχη του Ιδρύματος εξέφρασαν οι εργαζόμενοι κατά τη χτεσινή περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα

Εχουν περάσει τεσσεράμισι μήνες από τον στιγματισμό του ΠΙΚΠΑ Βούλας από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), όταν ο βαρύς τραυματισμός μιας 11χρονης τετραπληγικής είχε παρουσιαστεί ως κακοποίηση και οι εργαζόμενοι είχαν καθίσει στο τηλε-εδώλιο του κατηγορουμένου. Η διοίκηση του Ιδρύματος είχε τρομοκρατηθεί σε τέτοιο βαθμό από την επίθεση των ΜΜΕ, που δεν έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων να δοθεί η συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του ΠΙΚΠΑ, ώστε να ακολουθήσει μικρή ξενάγηση των εκπροσώπων του Τύπου στους θαλάμους. Μάλιστα, εξαιτίας του θορύβου που είχε δημιουργηθεί, είχε αναβληθεί προγραμματισμένη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, που σκοπό είχε την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων του Ιδρύματος.Η περιοδεία που έγινε χτες στο ΠΙΚΠΑ Βούλας από κλιμάκιο του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, έδωσε την πραγματική εικόνα του Ιδρύματος. Δεν υπήρξαν ούτε αλυσοδεμένα παιδιά, ούτε κατσαρίδες στα υπνοδωμάτια.

Θα πει κανείς ότι όλα αυτά είχαν προετοιμαστεί, καθώς ένας βουλευτής θα έκανε επίσκεψη στο Ιδρυμα. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς η έκφραση των ίδιων των παιδιών δεν μπορούσε να αποκρύψει μια διαφορετική κατάσταση. Δεν μπορούσε, λόγου χάρη, να αποκρυβεί το γεγονός ότι πολλά παιδιά αποκαλούν "μάνα" τις εργαζόμενες που τα φροντίζουν. Είναι μια πλευρά που αποτυπώνει τη σχέση τρυφερότητας αυτών των παιδιών με εκείνους που εργάζονται στο ΠΙΚΠΑ.

Οχι πως το ΠΙΚΠΑ είναι απαλλαγμένο από προβλήματα - για τα οποία βέβαια μόνο οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται. Ηταν, άλλωστε, εύκολο να διαπιστωθούν σε κάθε βήμα της χτεσινής περιοδείας. Κύρια προβλήματα είναι η έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Επίσης, δεν υπάρχει κεντρικό κτίριο, αλλά μικρά κτίρια διάσπαρτα στο χώρο, όπου στεγάζονται τα υπνοδωμάτια, το σχολείο, τα μαγειρεία, τα γραφεία της διοίκησης και άλλες υπηρεσίες. Οι εγκαταστάσεις είναι προπολεμικές και χρησιμοποιούνταν για παιδικές κατασκηνώσεις.

Ο Ορ. Κολοζώφ συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης του Ιδρύματος, των εργαζομένων και των γιατρών. Η διευθύντρια Δ. Αγγελοπούλου ενημέρωσε ότι ο Οργανισμός είναι παλιός (σ. σ. από το 1960) και δεν προβλέπει ειδικότητες, όπως του λογοθεραπευτή και του φυσιάτρου, ενώ προβλέπει μόνο μία θέση ψυχολόγου. Επίσης, στον Οργανισμό δεν υπάρχουν θέσεις τραπεζοκόμων. Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι καλυμμένες περίπου οι μισές θέσεις. Για την επίβλεψη των 88 παιδιών που μεγαλώνουν στο Ιδρυμα, απασχολούνται μόνο 51 νοσηλεύτριες. Σύμφωνα με την νοσηλεύτρια Γ. Τσίγγα,το πρωί τρεις νοσηλεύτριες επιβλέπουν 20 παιδιά, το απόγευμα δύο νοσηλεύτριες και το βράδυ μία νοσηλεύτρια σε κάθε θάλαμο και επιπλέον μία για τους τέσσερις θαλάμους."Και 20 θέσεις επιπλέον να είχαμε καλυμμένες δε θα ήταν αρκετές", είπε χαρακτηριστικά η Δ. Αγγελοπούλου.

Το παράπονο των παιδιών

Η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό ορισμένων δραστηριοτήτων.

Η Κατερίνα,ένα από τα παιδιά που μένουν στο Ιδρυμα πλησίασε τον βουλευτή του ΚΚΕ και του εξέφρασε ένα παράπονό της: "Το καλοκαίρι σπάνια πηγαίνουμε στη θάλασσα. Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να μας συνοδεύσει".

Στις συγκεντρώσεις που έγιναν με τους εργαζόμενους και τους γιατρούς, έγινε εκτενής αναφορά στο προσχέδιο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, που αφορά συγχωνεύσεις Οργανισμών Ιδρυμάτων Πρόνοιας. Οι εργαζόμενοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους. "Δεν ξέρουμε τι θα προκύψει με τον νέο οργανισμό, αφού ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας είναι ΝΠΙΔ και το ΠΙΚΠΑ είναι ΝΠΔΔ. Είμαστε στον αέρα", είπε ο Γ. Στρατάκης,ένας από τους εργαζομένους στο Ιδρυμα.

Ο Ορ. Κολοζώφ κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν τώρα στα σχέδια της κυβέρνησης να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις. Τους ενημέρωσε ότι οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με κριτήριο τους δείκτες της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). "Αυτό σημαίνει - συνέχισε - ότι για μια μακρά περίοδο θα υπάρχει μείωση των κοινωνικών δαπανών. Σημαίνει ότι εφόσον οι ανάγκες αυτές πρέπει να καλυφθούν, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος να τα πληρώσει και από τη στιγμή που το κράτος δεν τα πληρώνει θα μετακυλιστούν απευθείας στο λαό, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Ο Χ. Χουρδάκης,στέλεχος του ΚΚΕ, πρόσθεσε ότι αυτά που αναφέρονται στο προσχέδιο είναι πολύ συγκεκριμένα. "Μπορεί να μην αναφέρουν ακριβώς τι θα γίνει με κάθε υπηρεσία και ποιο θα είναι το υπηρεσιακό καθεστώς. Ωστόσο, δεν πρέπει πρώτα να καταργήσουν την οργανική σου θέση ή να ανατρέψουν την εργασιακή σου σχέση και μετά να αντιδράσεις - σημείωσε. Και βέβαια το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στο χώρο της Πρόνοιας δεν είναι μόνο η εξασφάλιση της δουλιάς τους. Είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι χωρίς αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων στο χώρο της Πρόνοιας, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική πρόνοιας. Και αναγνώριση, βεβαίως, δεν είναι ούτε οι τηλεμαραθώνιοι και οι φιλανθρωπίες, ούτε τα τηλεσκάνδαλα".

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

ΙΡΑΚ
Στέρεψαν τα δάκρυα των μανάδων...

...βλέποντας τα παιδιά τους να αργοπεθαίνουν εδώ και οχτώ χρόνια. Τις δραματικές εμπειρίες τους απ' την αποστολή τους στο Ιράκ παρουσίασαν χτες οι Ελληνες γιατροί

Οχτώ χρόνια εφαρμόζεται το απάνθρωπο εμπάργκο ενάντια στο Ιράκ. Οχτώ χρόνια ο λαός του Ιράκ υφίσταται τα πάνδεινα. Οχτώ χρόνια τα παιδιά του Ιράκ αργοπεθαίνουν καθημερινά, γιατί δεν έχουν τρόφιμα και φάρμακα, γιατί έτσι το θέλει η πολιτική του "πληνητάρχη" Κλίντον.

Αυτή την πολιτική εξανδραποδισμού των ανθρώπων έζησαν Ελληνες γιατροί, που επισκέφθηκαν το Ιράκ και χτες έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης στον ιρακινό λαό αποτελούνταν από τον Στριμμένο Δημήτρη,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), τονΠαπαγεωργίου Στέφανο από τους "Πολίτες χωρίς Δεσμά", την Παπαγκίκα Κατερίνα από την ΕΙΝΑΠ και τον δικηγόρο Ραχιώτη Γιάννη.

Ο Δ. Στριμμένος αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του Ιράκ, λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο, επισήμανε: "Βλέπαμε παιδιά ετοιμοθάνατα, εντελώς αβοήθητα, τα οποία αυτή τη στιγμή θα έχουν πεθάνει. Βλέπαμε γιατρούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, μην μπορώντας να τα βοηθήσουν. Βλέπαμε μανάδες που τα μάτια τους είχαν στερέψει. Βουβές και αμίλητες. Και εμείς αμήχανοι να μην μπορούμε να απαντήσουμε στο μεγάλο "Γιατί;". Γιατί γίνονται όλα αυτά;".

Οι Ιρακινοί γιατροί, ουσιαστικά, αυτοδιδάσκονται, ενώ ήδη έχουν μειωθεί από 16.000 σε 6.000, τόνισε ο Δ. Στριμμένος και συνέχισε λέγοντας ότι έχουν έλλειψη χειρουργικών γαντιών, φαρμάκων αναισθησίας, ορών και άλλων χρήσιμων ιατρικών μέσων.

Το 70% σε βαθιά εξαθλίωση

"Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ έχει διακοπεί η εισαγωγή σε γάλα και παιδικές τροφές. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον το 70% του ιρακινού πληθυσμού βρίσκεται σε βαθιά εξαθλίωση", υπογράμμισε ο γιατρός Στ. Παπαγεωργίου.

Αναφερόμενος στον τομέα της υγείας, εκτός των άλλων, τόνισε ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, εξαιτίας του απάνθρωπου εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο λαό της χώρας. Και συνέχισε: "Περίπου 400.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, έχουν πεθάνει. Ταυτόχρονα έχει πενταπλασιαστεί ο καρκίνος παιδιών, ενώ 1,5 εκατομμύριο παιδιά υποσιτίζονται". Το σύστημα υγείας, κατέληξε, βρίσκεται υπό ουσιαστική διάλυση.

Τα δίκτυα, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποχέτευσης βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση. Επίσης, η αποκομιδή των σκουπιδιών καταρρέει. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανιστούν ασθένειες όπως ο τύφος και η χολέρα.

Ολα αυτά έχουν σαν συνέπεια, τόσο οι γυναίκες όσο και τα παιδιά να αντιμετωπίζουν σοβαρά σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.

Οσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία στο Ιράκ, ο Στ. Παπαγεωργίου τόνισε, ότι τα μισά σχολεία δε λειτουργούν ενώ νέα σχολεία δε χτίζονται και τα παλιά δεν επισκευάζονται.

Οι γιατροί ζήτησαν την άμεση άρση του εμπάργκο και κάλεσαν τις ελληνικές αρχές, τους φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις και την κοινή γνώμη της χώρας, να βοηθήσει άμεσα τον ιρακινό λαό, με αποστολή φαρμάκων και ιατρικών μέσων.

Κ. ΤΡ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στάσεις εργασίας των γιατρών

Η ΕΙΝΑΠ προκήρυξε 4ωρες στάσεις εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Εξαιρούνται τα νοσοκομεία παίδων λόγω έξαρσης των ιώσεων

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά αποφάσισε το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στην τελευταία συνεδρίασή του που έγινε προχτές στο βράδυ.

Η ΕΙΝΑΠ προκήρυξε 4ωρες στάσεις εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη - από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι - σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου, εκτός των νοσοκομείων Παίδων "Αγία Σοφία", "Αγλαϊα Κυριακού" και "Παίδων Πεντέλης", όπου οι γιατροί θα εργαστούν κανονικά. Η εξαίρεση των παιδιατρικών νοσοκομείων γίνεται για να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά που αντιμετωπίζουν έξαρση ιώσεων αυτή την περίοδο. Παράλληλα, την ερχόμενη Τρίτη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου "Σωτηρία".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της ΕΙΝΑΠ για το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ), οι οποίες έχουν γίνει γνωστές στους υπουργούς Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με εξώδικη δήλωση της Ενωσης. Το νομοσχέδιο για το ΙΜ, αν και έχει συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν έχει προωθηθεί ακόμα στην ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα.

Οι γιατροί απαιτούν να προχωρήσει η διαδικασία της εξέλιξης, ώστε να σταματήσει η ομηρία τους. Επίσης ζητούν άμεσα να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές από εφημερίες, με το συνυπολογισμό 1/12 του επιδόματος εορτών που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ιδιαίτερα ζητούν να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές από εφημερίες του 1998 και να επιστραφούν τα χρήματα που παράνομα και καταχρηστικά παρακρατήθηκαν σε ορισμένα νοσοκομεία (π.χ. στο "Ασκληπιείο Βούλας").

Οσον αφορά τα Κέντρα Υγείας, ζητούν να συνεχίσουν να ισχύουν τα κίνητρα και η μισθολογική εξέλιξη των γιατρών να είναι στο σύνολο των αποδοχών.

Ο ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με χτεσινή ανακοίνωσή του μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε σχεδόν ομόφωνα στη Γενική Συνέλευσή του για τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που καθυστερεί την προώθηση της διάταξης για την αύξηση των ιατρικών αμοιβών και πράξεων.

Ειδικότερα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ο ΠΙΣ ζητά την ψήφιση του νόμου για το ΙΜ "που πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σημερινές ανάγκες και στο πραγματικά τεράστιο έργο που προσφέρουν για την προάσπιση της υγείας του ελληνικού λαού και την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης".

Μαζική αποδοκιμασίαστο ΝΙΜΤΣ

Μέχρι τώρα στο ΝΙΜΤΣ δεν είχαν εφαρμοστεί οι διατάξεις κανενός νόμου - αρχής γενομένης απ' τον ιδρυτικό νόμο 1397/83 του ΕΣΥ - για την εκλογή της Επιστημονικής Επιτροπής και των τομεαρχών.

Στο ΝΙΜΤΣ η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών ανήκουν στο ΕΣΥ και υπάρχει και ένας αριθμός στρατιωτικών γιατρών. Αίφνης ήρθαν στη δημοσιότητα σχέδια του υπουργείου Υγείας - κατά παράβαση και αυτού ακόμα του νόμου 2519/97 που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι - τα οποία προβλέπουν δύο θέσεις στρατιωτικών γιατρών στην πενταμελή Επιστημονική Επιτροπή, καθώς και την προτίμηση στρατιωτικού γιατρού για τη θέση του αρχιάτρου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν καμιά αντιπαλότητα με τους στρατιωτικούς γιατρούς, αλλά ζητούν την αναλογική αντιπροσώπευση στα επιστημονικά όργανα. Ετσι, χτες, σε μαζική γενική συνέλευση οι γιατροί του ΝΙΜΤΣ - και παρουσία αντιπροσωπείας της ΕΙΝΑΠ - απέρριψαν τα σχέδια του υπουργείου και υπερψήφισαν την πρόταση της ΕΙΝΑΠ για την εκλογή των επιστημονικών οργάνων που κινείται στο πνεύμα του 1397/83.

Μισόλογα από την ΟΚΕ

Θετικό κρίνει στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την απασχόληση των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Κρίνοντας θετικό στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την "απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών",η περιβόητη Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) δεν μπορεί να αποφύγει τον... πειρασμό να παρατηρήσει ότι οι διατάξεις του "δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων".

Μια ακόμα από τις παρατηρήσεις της ΟΚΕ είναι ότι πρέπει το ανώτερο όριο ηλικίας για τοποθέτηση μόνο των προστατευόμενων ατόμων με ειδικές ανάγκες, να διευρυνθεί από τα 45 χρόνια που προβλέπει το νομοσχέδιο. Κατά τα άλλα εκθειάζεται ένα νομοσχέδιο που δε λύνει ουσιαστικά προβλήματα, δε δημιουργεί προϋποθέσεις αξιοκρατικής τοποθέτησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, δε διορθώνει τα σημερινά σοβαρά προβλήματα.

Το νομοσχέδιο αυτό, για τη μετατροπή του υφιστάμενου νόμου, έγινε κάτω από την έντονη πίεση και αγανάκτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, παρ' όλα αυτά έχει σαν βάση του τη στήριξη της "ανταγωνιστικότητας" των επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα άλλα, δίνει τη δυνατότητα για εξαίρεση επιχειρήσεων από την υποχρεωτική πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνων και όσων προστατεύει σήμερα ο Ν. 1648.Επίσης, το προσχέδιο που προτείνεται δε δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της λειτουργίας των αρμόδιων επιτροπών, που κρίνουν τις αιτήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες και όσων προστατεύονται από το νόμο 1648. Στο προσχέδιο επισημαίνεται ακόμα ότι θα ισχύουν μόρια για τις τοποθετήσεις.

Γ. ΦΛ.

Από εκδήλωση που έγινε στο Ιδρυμα τις Απόκριες

Περίπου 400.000 παιδιά κάτω των 5 χρόνων έχουν πεθάνει στο Ιράκ. Οι γιατροί δεν έχουν τα μέσα για να βοηθήσουν, ενώ οι μανάδες βλέπουν βουβές και αμίλητες τα παιδιά τους να αργοπεθαίνουν

Το μόνο παράπονο της μικρής Κατερίνας είναι ότι το καλοκαίρι δεν πηγαίνει συχνά στη θάλασσα, καθώς δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να συνοδεύει τα παιδιά

Το δύσκολο έργο της διδασκαλίας

Ιδού το... "υπόγειο" που είχε παρουσιαστεί σαν σκοτεινή φυλακή, σε τηλεοπτικές εκπομπές, τον περασμένο Οκτώβρη. Πρόκειται για μια φωτεινή, μικρή τραπεζαρία, που πράγματι βρίσκεται στο υπόγειο ενός κτιρίου και έχει θέα προς τη θάλασσα

Την άμεση άρση του απάνθρωπου εμπάργκο ζήτησαν οι Ελληνες γιατροί που επισκέφτηκαν το Ιράκ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ