ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΒΟΥΛΗΣ
Τη μετατρέπουν σε ... διαφημιστή!
  • Νέες προτάσεις για "φιέστες" προπαγάνδας της ΕΕ, ενάντια στον κανονισμό λειτουργίας της επιτροπής!
  • Επιστολή διαμαρτυρίας του βουλευτή του ΚΚΕ, Αχιλλέα Κανταρτζή
  • Τι θα κάνει ο πρόεδρος της Βουλής;

Το "κατρακύλισμα" της μετατροπής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής (ΕΕΥ), σε "διαφημιστή" της Ευρωπαϊκής Ενωσης - παρά και ενάντια στον κανονισμό λειτουργίας της - συνεχίζεται, με ξεκάθαρη την ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κατάσταση, που προκαλεί σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς.

Αυτό προκύπτει με σαφήνεια, από την ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασής της, τη Δευτέρα 9/2, που υπογράφει ο πρόεδρός της Λουκάς Αποστολίδης. Σύμφωνα με αυτήν, την επιτροπή θα απασχολήσει η διοργάνωση "φιέστας" με τη συμμετοχή των αντίστοιχων επιτροπών της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Λουξεμβούργου, Βρετανίας και Αυστρίας, όπου θα συζητηθεί το θέμα τωνενταξιακών διαπραγματεύσεων! Παράλληλα, στον προγραμματισμό της επιτροπής, βρίσκεται επίσης και η διοργάνωση ανάλογης "φιέστας" στον χώρο της Επιδαύρου με θέμα... "Η Α Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου και η Συνθήκη του Αμστερνταμ. Η ενοποιητική βούληση των λαών".

ΚΚΕ: Επικίνδυνος δρόμος

Το ΚΚΕ, εξαρχής έχει καταγγείλει αυτή την τακτική διαφωνώντας με τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις. Μάλιστα, σε επιστολή (26 Γενάρη) του βουλευτή του ΚΚΕ, Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλους της επιτροπής, σημειώνονται τα εξής, αναφορικά με τις δύο εκδηλώσεις: "Είναι προφανές ότι οι δύο αυτές εκδηλώσεις κινούνται εκτός Κανονισμού της Βουλής που ορίζει τις αρμοδιότητες των επιτροπών της Βουλής και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τις περιορίζει αποκλειστικά στη συζήτηση των θεμάτων ημερησίας διάταξης και στην ακρόαση προσώπων (υπουργών και εκπροσώπων μαζικών φορέων). Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν σαν στόχο την προβολή της κυρίαρχης άποψης και τον εξωραϊσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τις παρατηρήσεις αυτές τις έχουμε υποβάλει στο παρελθόν με αφορμή άλλες προτάσεις. Η εμμονή όμως για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων είναι πλέον φανερό ότι οδηγεί σε αλλαγή του ρόλου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τη μετατροπή της σε φορέα προβολής των κυρίαρχων σήμερα επιλογών. Το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν μπορεί να συμφωνήσει με τέτοια πρόταση, αλλά ούτε και θα δεχτεί την κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους. Να μπορεί, δηλαδή, η εκάστοτε πλειοψηφία να χρησιμοποιεί τη Βουλή, σαν μηχανισμό προβολής των δικών της επιλογών".

Πάντως, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με την εμμονή στην παραβίαση του κανονισμού, εγείρει ερωτήματα και για τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά, στα πλαίσια των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της, η συγκεκριμένη επιτροπή, χωρίς να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες...

Καταδικάζουν τις δηλώσεις Μπερνς

Συνεχίζονται τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις μαζικών φορέων που καταδικάζουν τις προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ν. Μπερνς, με τις οποίες αμφισβήτησε το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και πρόσβαλε κατάφωρα την ιστορική μνήμη του λαού μας.

  • Το ΔΣ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων "Εμμ. Ν. Καζης" με καταγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα εκφράζοντας τα συναισθήματα και των εργαζομένων στην επιχείρηση καταγγέλλει τις δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ν. Μπερνς. Στην καταγγελία αυτή σημειώνονται ανάμεσα σε άλλα: "Τα μαθήματα ιστορίας που έκανε σε συγκέντρωση εκπροσώπων του κεφαλαίου, καλά θα κάνει να τα κρατήσει για τη χώρα του. Ομως ο κ. Μπερνς εκτός από τον "αέρα" του πλανητάρχη που έχει η χώρα του, παίρνει θάρρος και από την ανεκτική στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους Αμερικάνους". Και συνεχίζει: "Δηλώνουμε στον Μπερνς, αλλά και στους Αμερικανούς και ΝΑΤΟικούς "συμμάχους μας", πως τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τα αμφισβητεί, αλλά ούτε και τα παζαρεύουμε".
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων της ΠΕΑΕΑ σε ψήφισμα διαμαρτυρίας που ταυτόχρονα έστειλαν και στον Ν. Μπερνς αναφέρουν:"Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις δηλώσεις σας γύρω από το δικαίωμά μας να καθορίζουμε εμείς και κανένας άλλος πόσα μίλια θα είναι ο θαλάσσιος και εναέριος χώρος μας. Σαν αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης έχουμε βαθιά μέσα μας το αίσθημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Θα μας βρει απέναντί του όποιος θα θελήσει να επιβάλει λύσεις έξω από τα συμφέροντα του λαού μας".
  • Το Παράρτημα Πλάκας της ΠΕΑΕΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: "Η αμφισβήτηση των 10 μιλίων του εναέριου χώρου μας από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ γίνεται για να μοιράσουν το Αιγαίο προς όφελος των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Ακόμα καταδικάζουμε τις δηλώσεις του κ. Μπερνς για το σχέδιο Μάρσαλ και το δόγμα Τρούμαν, που μόνο τραγικές εικόνες καταστροφής της χώρας φέρνουν στη μνήμη μας, αλλά και υποδούλωσης στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό".

ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Σε 15 μέρες το νομοσχέδιο

Σε 15 μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα των παράνομων ανατοκισμών μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Αυτό ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα. Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, με το νομοσχέδιο θα προστατεύονται αυτοί που συνάπτουν δάνεια με τις τράπεζες, θα προβλέπεται ότι ο ανατοκισμός θα γίνεται κάθε έξι μήνες, ενώ δεν έχει καταληχτεί ακόμα το θέμα της αναδρομικότητας της διάταξης, γιατί υπάρχουν νομικά προβλήματα.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εμμονή στην "βήμα προς βήμα" προσέγγιση

Κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών για τις δηλώσεις του περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των διαφορών με την Τουρκία και εμμονή στη διαδικασία της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία ήταν τα στοιχεία της χτεσινής τοποθέτησης του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης.

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Β. Μαγγίνα, ο Κ. Σημίτης είπε ότι από τη στιγμή που η χώρα μας από το 1993 έχει αποδεχτεί τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τότε είναι λογικό να καλεί και την Τουρκία να προσχωρήσει σε αυτήν τη διαδικασία. "Εάν κάνει αυτό το βήμα, θα οφείλει ανάλογα να διαχειριστεί τα ζητήματα που απασχολούν στις σχέσεις της με τις άλλες χώρες και με την Ελλάδα ειδικότερα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αλλαγή θέσης της ελληνικής πλευράς, ενώ υπερασπίστηκε τη Συμφωνία της Μαδρίτης, γιατί ανάμεσα στα άλλα με αυτήν "καταδείχθη το αδιέξοδο της τουρκικής πολιτικής, που βασίζεται σε απειλές και πιέσεις". Οσον αφορά τα 12 μίλια, ο πρωθυπουργός απλώς επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η χώρα μας θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα, όταν το κρίνει σκόπιμο "κατά τρόπο διεθνώς αποδεκτό, όπως άλλωστε αρμόζει σε μία θαλασσινή χώρα με μεγάλα ναυτιλιακά συμφέροντα και παγκόσμια ναυτική παρουσία".

Εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους

Μέχρι τις 31 του Μάρτη είναι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και την 31-12-98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή την κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

ΥΜΗΤΤΟΣ
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Υμηττού διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Τρέχουσες εξελίξεις και η δράση του φιλειρηνικού κινήματος" αύριο Παρασκευή 6 Φλεβάρη, στις 6.30 μμ, στα γραφεία της, Αδραμυτίου 7.

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει γλέντι.

Συνεστιάσεις των ΚΟ

Συνεστιάσεις προς τιμήν των 80χρονων του ΚΚΕ διοργανώνουν αυτό τον καιρό οι ΚΟΒ και ΝΕ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.

  • Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συνεστίαση αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος αύριο Παρασκευή 6 Φλεβάρη,στις 9.00 μμ στο κέντρο ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ (Παλιά Οδός Λάρισας - Βόλου).

Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΝΕ και τις ΚΟΒ της πόλης.

  • Η ΚΟΒ Λαμπρινής - Ριζούπολης του ΚΚΕ για τα 80χρονα του Κόμματος διοργανώνει συνεστίαση αύριο Παρασκευή 6 Φλεβάρη,στην ταβέρνα το ΤΖΑΚΙ, Ι. Φωκά και Αμυκλών, στη Λαμπρινή.
  • Η ΚΟΒ Αγιας Παρασκευής διοργανώνει εκδήλωση αύριο Παρασκευή 6 Φλεβάρη στις 8.00 μμ στα γραφεία της, Ελληνοσερβικής Φιλίας (πρώην Σουλίου) 52.
  • Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίασηπρος τιμή των 80 χρόνων του ΚΚΕ,την Παρασκευή 13 Φλεβάρη στην αίθουσα του Ξενοδοχείου "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ", στη μουσική συντροφιά "Τα παιδιά της Αρτας". Τιμή πρόσκλησης 4.000 δρχ.
Χιλιάδες μαθητές στην έκθεση της Βουλής

Πάνω από 250.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν μέχρι σήμερα επισκεφθεί την Εκθεση Ιστορικών Αντικειμένων της Νεότερης Ελλάδας, που παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Βουλής, από τις 18 Μάη 1994. Συνολικά τον εκθεσιακό χώρο έχουν επισκεφθεί 5.436 τμήματα σχολείων, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα, οι ιδιώτες επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να δουν την έκθεση τα Σαββατοκύριακα έφτασαν τις 140 χιλιάδες. Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τη συμβολική βράβευση από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη του 250.001ου μαθητή που επισκέφθηκε την έκθεση.

Στα Δωδεκάνησα ο υπουργός Αμυνας

Περιοδεία πραγματοποιεί από χτες στα Δωδεκάνησα ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις που έκανε χτες από το Καστελόριζο, όπου έφτασε το μεσημέρι με ελικόπτερο, απευθυνόμενος στην Τουρκία, σε αντίθεση με άλλες περιοδείες του σε νησιά, αναφέρθηκε περισσότερο στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και απέφυγε να μιλήσει για τα προβλήματα που υπάρχουν. "Είναι από την ιστορία προσδιορισμένο σε αυτές τις περιοχές να συνυπάρξουν και να ζήσουν οι δύο λαοί. Εχουμε το κοινό παρελθόν με τις συγκρούσεις μας, με τους πολέμους, με τις αντιπαραθέσεις". Σήμερα, πρόσθεσε, ο κόσμος αλλάζει, δεν υπάρχει λοιπόν άλλος δρόμος από την ειρήνη, Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει "ότι αν θέλεις την ειρήνη προετοιμάζεσαι για τη σύγκρουση. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι επειδή θέλουμε την ειρήνη να δυναμώνουμε σταθερά τις Ενοπλες Δυνάμεις".

Ο υπουργός Αμυνας έγινε δέκτης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Καστελόριζου και κατά τη διάρκεια της παραμονής του επισκέφτηκε μονάδα της Εθνοφυλακής. Επίσης επισκέφτηκε φυλάκιο στη Ρω, ενώ χτες το βράδυ παρακολούθησε άσκηση στη Ρόδο. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί σήμερα με επισκέψεις σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ