ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποινικοποιούν και τους αγώνες των μαθητών

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου και Μαρίας Μπόσκου για τις αποβολές 26 μαθητών από τα ΤΕΛ Πυλαίας και Καλαμαριάς

Το θέμα της ποινικοποίησης και των μαθητικών αγώνων, αλλά και του σεβασμού των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, θέτουν, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου,με αφορμή την επιβολή ποινής "αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος" σε 17 μαθητές του ΤΕΛ Καλαμαριάς και άλλους 9 του ΤΕΛ Πυλαίας.

Αφορμή για την επιβολή της πολύ αυστηρής ποινής σε βάρος των μαθητών αποτέλεσαν οι φθορές και ζημιές που προκλήθηκαν στους υαλοπίνακες, λαμπτήρες, θρανία, καρέκλες κλπ. έπιπλα και περιουσιακά στοιχεία του Λυκείου, χωρίς, ωστόσο, να αποδειχτεί ότι αυτές έγιναν από τους μαθητές, που στις 21 και 22 Νοέμβρη πραγματοποίησαν την κατάληψη του λυκείου. Η πραγματική, όμως, αιτία - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι το χτύπημα και η κατάργηση των κινητοποιήσεων, ανεξάρτητα για ποιο λόγο και με ποια μορφή γίνονται κάθε φορά.

Η συγκεκριμένη κατάληψη έγινε ενάντια στον πρόσφατο νόμο για την παιδεία, που ψηφίστηκε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, καθώς και για τη μη υλοποίηση υπόσχεσης ότι θα παρθούν μέτρα για την προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, που συχνά σημειώνονται γιατί το Λύκειο βρίσκεται στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας.

Διαφωνώντας με την απόφαση, οι μαθητές αντέδρασαν με αποχή μιας μέρας από τα μαθήματά τους και το κλείσιμο του δρόμου, καθώς και την παραίτηση της πλειοψηφίας του 15μελούς που είχε εκλεγεί πριν από τρεις μέρες. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σχολείο ανατέθηκε η προστασία του σε ιδιωτική αστυνομία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας:

  • Αν είναι ενήμερος για τα παραπάνω γεγονότα και αν προτίθεται να παρέμβει για την ανάκληση της άδικης και αντιδημοκρατικής απόφασης για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στους 26 μαθητές των ΤΕΛ Καλαμαριάς και Πυλαίας.
  • Αν προτίθεται να επανεξετάσει την τακτική του υπουργείου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να είναι σεβαστά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των μαθητών και να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων τους.
  • Αν προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο με εγκύκλιό του στον καθορισμό ενιαίας ημερομηνίας για την εκλογή 5μελών και 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων στην αρχή της σχολικής χρονιάς ή θα επιμείνει στην τακτική ανάθεσης της διεξαγωγής των εκλογών στην καλή διάθεση του λυκειάρχη, που έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση, την απονεύρωση και, τελικά, τον εκφυλισμό κάθε προσπάθειας έκφρασης των διεκδικητικών διαθέσεων των μαθητών.
  • Εάν το υπουργείο είναι ενήμερο και συμφωνεί με την ανάθεση της φύλαξης του λυκείου σε ιδιωτική αστυνομία.
ΜΑΘΗΤΕΣ
Δυναμική κινητοποίηση στη Χαλκίδα

Ολα τα νυχτερινά σχολεία της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση και πορεία

Με μία πρωτοφανή σε όγκο και παλμό πορεία στο κέντρο της Χαλκίδας, οι μαθητές των λυκείων της πόλης έστειλαν, χτες το πρωί, τη δική τους απάντηση με ένα βροντερό "όχι" στο νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο, καθώς και στα "ψίχουλα" που αναμένεται να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκατοντάδες μαθητές από τα τέσσερα λύκεια της Χαλκίδας (1ο και 2ο ΓΕΛ, 1ο και 2ο ΤΕΛ), συγκεντρώθηκαν χτες στις 11 π.μ. στην πλατεία Αγοράς. Με αγωνιστικά συνθήματα που αναγράφονταν σε πανό, όπως: "Οχι στο νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525", "15% για την παιδεία", "Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα", οι μαθητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν λίγο αργότερα στη νομαρχία, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο νομάρχη Εύβοιας, κ. Μπουραντά.

Ο νομάρχης απέφυγε "επιμελώς" να πάρει θέση για τα αιτήματα των μαθητών σε ό,τι αφορά το νόμο 2525 και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, δηλώνοντας "αναρμόδιος". Δεσμεύτηκε μόνο να διαθέσει ένα μέρος από τα κονδύλια της νομαρχίας για την κάλυψη αναγκών, κύρια υλικοτεχνικής υποδομής (τουαλέτες, καθαρίστριες κ.ά.).

Αύριο στις 8 μ.μ. οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων και ΤΕΣ της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νόμου Αρσένη, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% και αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης, διοργανώνουν συγκέντρωση (Αγαλμα του Βενιζέλου) και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η κινητοποίηση γίνεται με απόφαση του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων, στο οποίο συμμετέχουν και τα 8 σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερο αίτημα της αυριανής κινητοποίησης είναι η ανέγερση νέου κτιρίου για τους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος Συγγρού και Κόκκινου. Οι μαθητές αρνούνται να μεταφερθούν στο παλιό κτίριο του "Δημόκριτου" και καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει η ανάλογη υποδομή για να λειτουργήσουν τα ΤΕΛ και η ΤΕΣ, καθώς επίσης ότι το κτίριο που διαθέτει 32 αίθουσες είναι πολύ μικρό για να φιλοξενήσει όλα τα τμήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα έφυγε από το "Δημόκριτο", όπου στεγαζόταν, η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, γιατί το κτίριο λόγω παλαιότητας ήταν ακατάλληλο για χρήση.

Οι νυχτερινοί μαθητές της Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσουν επίσης την άμεση κάλυψη των αναγκών σε αίθουσες και εργαστήρια, τη στήριξη και επέκταση του θεσμού της νυχτερινής εκπαίδευσης, 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, πτυχία με αντίκρισμα στην παραγωγή, κοινωνική ασφάλιση για όλους και μέτρα ενάντια στην ανεργία.

Με αγώνες θα ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική

"Ο κρατικός προϋπολογισμός έρχεται να υπηρετήσει τους νόμους της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και είναι εκδήλωση βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής, γι' αυτό δεν υπαγορεύεται από το λαό μας, αλλά από τις εντολές ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και "Λευκής Βίβλου"". Τα παραπάνω, τόνισε η Ρ. Νικολαϊδου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωση η ΟΛΜΕ, με θέμα τις εκπαιδευτικές δαπάνες, κατά την οποία παραβρέθηκαν και διατύπωσαν τη θέση τους εκπρόσωποι των κομμάτων.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ επισήμαναν την ανάγκη, για γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία με καλύτερα μορφωτικά αποτελέσματα και ουσιαστικά εφόδια στους νέους, για να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, ενώ εξέφρασαν, για μια ακόμα φορά, την απαίτηση του κλάδου για κατάργηση του νόμου 2525/97. Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων, από την πλευρά τους, πέρα από τη φραστική στήριξη προς τους, καθηγητές εξέφρασαν σε γενικές γραμμές διαφωνίες προς την εκπαιδευτική πολιτική, ενώ ειδικότερα στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων ΝΔ και ΣΥΝ κοινός τόπος ήταν η αναγωγή των προβλημάτων της εκπαιδευτικής πολιτικής σε έλλειψη... διακομματικών επιτροπών και ενημέρωσης, ενώ ιδιαίτερο βάρος έριξαν στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Σε αντίθεση με αυτή τη λογική της συναίνεσης που προωθούν τα άλλα κόμματα, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι "σε αυτές τις συνθήκες υποχρηματοδότησης, φτάνουν τα χρήματα του Β ΚΠΣ να γίνονται σύστημα εξαγοράς και προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από την παράδοση κάθε δραστηριότητας σε ιδιώτες". Παράλληλα, τόνισε ότι "η σημερινή πολιτική προωθεί την ιδιωτικοποίηση σε όλο το πλάτος της εκπαίδευσης και ο ίδιος ο Νόμος 2525/97 θέτει ως βασικό στόχο της μεταρρύθμισηςτην ανταγωνιστικότητα". Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επίσης, μετέφερε το χαιρετισμό του Κόμματος στους αγώνες μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, τονίζοντας ότι οι αγώνες είναι αυτοί που θα τον ανατρέψουν.

Κλείνοντας την παρέμβασή της κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν στην επιτυχία την αυριανής πανεργατικής απεργίας, που αποτελεί όπως είπε "ενιαία αντίθεση της εργατικής τάξης ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό". Την ανάγκη για αύξηση των δαπανών επισήμαναν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ και η εκπρόσωπος της ΠΟΛ.ΑΝ. που παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και από εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΔΟΕ.

Μιλώντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, ο Λεων. Ριτζάκης τόνισε ότι "μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό αποδεικνύεται πόσο ψεύτικες και δημαγωγικές είναι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εκπαίδευση ανοιχτών οριζόντων, εξαγγελίες που πρόβαλε για να καλύψει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νόμου Αρσένη" και προέβλεψε ότι οι γονείς θα συνεχίσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Στο 52% η ανεργία!

Το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας και ετεροαπασχόλησης των γυναικών διπλωματούχων μηχανικών στη χώρα μας, που φτάνει το 52%, πρόκειται να συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στις 6.30 στην αίθουσα της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Καρ. Σερβίας 4), σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ενωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών και το ΙΕΚΕΜ - ΤΕΕ. Οι γυναίκες μηχανικοί θα μπορέσουν ακόμα να ενημερωθούν για τα προγράμματα σχετικά με την απασχόληση, την κατάρτιση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Δε λύνει τα προβλήματα

Βολές από πολιτικούς μηχανικούς, αλλά και εργολάβους

Δεν πρόκειται να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανάθεσης και κατασκευής των δημοσίων έργων ούτε το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό εκτιμά ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, ο οποίος, σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό και τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Χ. Βερελή διευκρινίζει ότι η κύρια ευθύνη για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο χώρο των έργων θα πρέπει να αναζητηθεί στην ποιότητα και λειτουργία των φορέων διαχείρισής τους.

Ο Σύλλογος σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ανάθεσης των δημοσίων έργων προτείνει μεταξύ άλλων: Να μην εφαρμόζεται ο μαθηματικός τύπος για τα δημοπρατούμενα έργα προϋπολογισμού μέχρι 5 εκατομ. ECU (1,5 δισ. δρχ.), αλλά η ανάθεσή τους να κατακυρώνεται στον τελευταίο μειοδότη, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα έργα θα καταλήγουν σε εκείνους που επιλέγει η τύχη. Να επανέλθει σε ισχύ παλιότερη διάταξη, η οποία προβλέπει ως υποχρεωτική την ύπαρξη οριστικής μελέτης για τη δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού άνω των 500.000 ECU (150 εκατομ. δρχ.).

  • Βολές, όμως, δέχεται το νομοσχέδιο και από τους εργολάβους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε υπόμνημά του προς τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών και ΕΠΕ(ΣΑΤΕ), το νομοσχέδιο δε συντελεί στη λύση των οξυμένων προβλημάτων στο κύκλωμα παραγωγής έργων, ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις κατά πόσον είναι σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ