ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωράριο "λάστιχο" στο Ηράκλειο

Μερική απασχόληση με υπερωρίες που υπερβαίνουν το κανονικό ωράριο, εφαρμόζει ο Μαρινόπουλος! Αποκαλυπτικά στοιχεία μετά από ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Σε συσπείρωση και αγώνα καλεί η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Στα πολυκαταστήματα του Ηρακλείου αναβιώνει ο μεσαίωνας, αφού η ωμή καταστρατήγηση των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, έχει γίνει καθεστώς! Οπως καταγγέλλουν τόσο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου,όσο και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού, τέτοιες παραβάσεις, σε βάρος των εργαζομένων, διαπιστώνονται καθημερινά στα πολυκαταστήματα της πόλης.

Οι συνδικαλιστές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έδωσαν στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα για τις παραβάσεις που πιστοποιούνται, καθώς και τις καταστάσεις υπερωριών και μισθοδοσίας του καταστήματος "Υπέρ Μαρινόπουλος",ιδιοκτησίας της εταιρίας ΝΙΚΗ ΑΕ που εδρεύει στη Λ. Κνωσσού.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα, με αφορμή τη σωρεία παραβάσεων της υφιστάμενης νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν σε πρόσφατο έλεγχο κλιμακίου της Επιθεώρησης Εργασίας και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στο πολυκατάστημα. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Γ. Σκουλατάκης,αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο κατάστημα "Υπέρ Μαρινόπουλος" δήλωσε ότι "γίνεται εκμετάλλευση του θεσμού της μερικής απασχόλησης, θεσμού που βρίσκει αντίθετο το συνδικαλιστικό κίνημα και επιβάλλονται υπερωρίες στους εργαζόμενους που κυμαίνονται από 1 έως 12 ώρες τη μέρα"! Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 50 εργαζόμενους της επιχείρησης οι μισοί εργάζονται ως μερικώς απασχολούμενοι, αν και οι ώρες εργασίας που συμπληρώνονται μηνιαίως υπερβαίνουν κατά 1,5 φορά το ωράριο της πλήρους απασχόλησης!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γ. Φραγκούλης τόνισε ότι "τα φαινόμενα αυτά δεν περιορίζονται στο συγκεκριμένα πολυκατάστημα, αλλά συμβαίνουν σε πολλές επιχειρήσεις του Ηρακλείου. Το Ηράκλειο έχει καταλήξει ως η πιο άναρχη πόλη της χώρας στην αγορά εργασίας"...

Η Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου της ΕΣΑΚ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι "η περίπτωση "Μαρινόπουλου" με τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας 4ωρης απασχόλησης, δεν είναι μοναδική στο Ηράκλειο, όπως δεν είναι μοναδική περίπτωση και η παράνομη υπερωριακή απασχόληση".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι η κατάσταση αυτή "δεν ήταν άγνωστη σε όσους σήμερα κόπτονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί όταν ψηφίζονταν νόμοι που άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες στους εργοδότες να υπερεκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, άλλοι σιωπούσαν και άλλοι ψήφιζαν". Η ΤΕ Ηρακλείου της ΕΣΑΚ προειδοποιεί ότι: "Αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους η "Λευκή Βίβλος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα σύμφωνα εμπιστοσύνης που υπέγραψαν πρόσφατα κυβέρνηση - εμποροβιομήχανοι - ΠΑΣΚΕ και που στήριξαν από την αρχή, η ΔΑΚΕ και η ΑΠ. Σ' αυτό το μέλλον οδηγεί ο περιβόητος "κοινωνικός διάλογος" που από την πρώτη στιγμή η ΕΣΑΚ κατήγγειλε ως απάτη".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εορταστική ... ασυδοσία

Αυθαίρετη παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Εντονη αντίδραση από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, που απαιτεί ανάκληση της απόφασης του νομάρχη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Νέα κόντρα για το ωράριο των καταστημάτων ξέσπασε τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το γιορταστικό ωράριο, το οποίο, με απόφαση του νομάρχη, παρατείνεται μέχρι τις 8.30 το βράδυ!

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει την απόφαση του νομάρχη, σημειώνοντας ότι καταπατά και αυτήν ακόμα την κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λήξη του ωραρίου στις 8 μ.μ. και ανοίγει το δρόμο για πιο εξοντωτική απασχόληση των εργαζομένων. Αντιπροσωπεία της Ενωσης επισκέφτηκε τον νομάρχη και δήλωσε την αντίθεση των εργαζομένων στην απόφασή του, υπογραμμίζοντας ότι το ωράριο είναι ήδη εξουθενωτικό για τους εργαζόμενους, που στην πραγματικότητα δουλεύουν πολύ παραπάνω από το 40ωρο και δεν παίρνουν ρεπό. Απαίτησαν την ανάκληση της απόφασης και την εφαρμογή τουλάχιστον της Υπουργικής Απόφασης. Ιδιαίτερα για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, την Κυριακή 21 Δεκέμβρη, προτείνουν λήξη του ωραρίου στα σούπερ μάρκετ στις 6 το απόγευμα, όπως και το Σάββατο. Την παραμονή των Θεοφανίων λήξη στα εμπορικά καταστήματα στις 4 μ.μ. και για τα σούπερ μάρκετ επίσης στις 6 μ.μ.

Η πρόεδρος του σωματείου, Σ. Καλαντίδου,σημείωσε: "Είναι απάνθρωπο παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να σχολούν 9.30 και 10 η ώρα το βράδυ. Γνωρίζουμε ήδη από καταγγελίες συναδέλφων ότι το ρεπό δε θα δοθούν την εορταστική περίοδο και υπάρχουν προγράμματα εργασίας μέχρι τις 9.30 το βράδυ. Για τους εμποροϋπαλλήλους που δουλεύουν εντατικά όλη την περίοδο των γιορτών και στις 2/1/98 συνήθως κάνουν απογραφή, η αργία των Θεοφανίων είναι αναγκαία για ξεκούραση. Γι' αυτό είναι απαράδεκτο την παραμονή 5/1/98 το ωράριο να διευρύνεται μέχρι τις 8.30. Οι διαβεβαιώσεις του νομάρχη για ελέγχους εφαρμογής του ωραρίου των εργαζομένων πέφτουν στο κενό, αφού στην πραγματικότητα καμιά από τις αιτήσεις στα σωματεία για έλεγχο δεν πραγματοποιήθηκε".

Πρωτοβουλία για συντονισμό δράσης από την ΠΕΜΕΝ

Πρωτοβουλία για το συντονισμό δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μαζικών φορέων, που πλήττονται από τις συνέπειες της "Κοινής Ναυτιλιακής Πολιτικής", αναλαμβάνει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Πρώτο βήμα για τη δημιουργία του κοινού μετώπου αποτελεί η σημερινή σύσκεψη που διοργανώνει στις 10 το πρωί η ναυτεργατική ένωση, επισημαίνοντας στην πρόσκλησή της: "Ο συντονισμός και η κοινή δράση πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, φέρνει στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων τα προβλήματα που ζητούν λύση προς όφελος της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού".

Οπως υπογραμμίζεται στο κάλεσμα της ΠΕΜΕΝ, το 80% των μεταφορών στη χώρα μας εκτελούνται με θαλάσσια μέσα, που σημαίνει ότι η ναυτιλία αποτελεί στρατηγικό κλάδο για τους ανεφοδιασμούς, την κοινωνική συνοχή και την αμυντική ικανότητα της χώρας μας. Ωστόσο, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - όπως υπογραμμίζεται - το πρόγραμμα "σύγκλισης" και την εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92, για την άρση του προστατευτισμού των θαλάσσιων ενδομεταφορών, "η ναυτιλία, τα ναυπηγεία, οι επισκευές, η χαλυβουργία, οι εργαλειομηχανές - μηχανοκατασκευές, οι αγροτικοί και οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, ο πληθυσμός των νησιών μας, αλλά και συνολικά της χώρας μας θα δεχτούν συντριπτικό πλήγμα στην παραγωγική τους βάση". Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει η ΠΕΜΕΝ: "Οι Ενώσεις των εφοπλιστών δηλώνουν ότι δε θα αντέξουν τον ανταγωνισμό, με το στόλο που έχουν, το κόστος αγοράς, συντήρησης και ναυπήγησης των πλοίων, με πολυτελή - όπως δηλώνουν - πληρώματα. Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, εν χορώ, φωνάζουν για το κόστος που επιβαρύνονται από τους εργαζόμενους και προωθούν την αύξηση των κερδών τους μέσα από τη συντριβή των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Η απάντηση σε αυτά, υπογραμμίζει η ΠΕΜΕΝ, είναι: "Να αγωνιστούμε για μια άλλη πολιτική προς όφελος των ναυτεργατών, των εργαζομένων και της χώρας μας, με τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, μέσα από ένα εκτεταμένο κεντρικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανανέωσης - τυποποίησης πλοίων και μηχανών, χαλυβουργικής, ναυπηγικής δραστηριότητας". "Η πορεία αυτή - συνεχίζει - απαντά στον "εκσυγχρονισμό" και την ανεργία και δεν αμφιβάλλουμε ότι πρέπει να κατακτηθεί μέσα από αγώνες αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς".

Καταγγέλλεται ο πρόεδρος της ΔΕΠΟΣ

Για "εργασιακή αναλγησία και ανεπάρκεια στη διοίκηση της ΔΕΠΟΣ ΑΕ" καταγγέλλεται ο πρόεδρός της Γ. Παπαϊωάννου,από τη γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων. Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, τονίζεται ότι ο πρόεδρος της ΔΕΠΟΣ, "μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικών αγώνων και δικαίωσής μας τελεσίδικα, αρνείται να καταβάλει δεδουλευμένες αποδοχές μας, συνεχίζοντας να υποβαθμίζει το ρόλο μας στην παραγωγή και υποδαυλίζοντας τη δυσαρέσκειά μας".

Σημειώνεται επίσης, σαν δείγμα των "εξαιρετικά άσχημων συνθηκών εργασίας που έχουν δημιουργηθεί", ότι "αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δεκάδες αγωγές κατά της ΔΕΠΟΣ για τη μη εφαρμογή του μισθολογίου, των συλλογικών συμβάσεων και της εισοδηματικής πολιτικής". Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων εξουσιοδότησε τη διοίκηση του Συλλόγου να καταθέσει μήνυση κατά του προέδρου της επιχείρησης.

Πλήρη απασχόληση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα σούπερ μάρκετ

Πλήρη απασχόληση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος" διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Σύσκεψη νέων ιδιωτικών υπαλλήλων

Σε σύσκεψη - συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις καλεί τους νέους ιδιωτικούς υπαλλήλους η Επιτροπή Νέων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Τετάρτη, 17 Δεκέμβρη, στις 5.30μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Επιτροπής επισημαίνεται ότι τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι εργαζόμενοι θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο από την εντεινόμενη επίθεση των εργοδοτών και την απλόχερη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση. Ακόμα, καταγγέλλεται ο προϋπολογισμός για το 1998 ως "άδικος και εγκληματικός για τους εργαζόμενους".

Αρχαιρεσίες στο αεροδρόμιο Σπάτων

Την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη διεξάγονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη διοίκησης στο Παράρτημα Εργαζομένων νέου αερολιμένα Αθηνών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.Οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο χώρο του εργοταξίου και οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και την ταυτότητα του Συνδικάτου.

Επτά δισ. "φέσι" στο ΙΚΑ Βόλου

Στο ύψος των επτά δισεκατομμυρίων δραχμών ανέρχεται το ποσό που οφείλουν οι εργοδότες της Μαγνησίας από ασφαλιστικές εισφορές, στο ΙΚΑ του νομού. Το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση των βουλευτών του Νίκου Γκατζή και Αχιλλέα Κανταρτζή, απευθυνόμενη στον υπουργό Εργασίας.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό αυξάνει σημαντικά, αν συνυπολογιστούν στα βεβαιωμένα χρέη και οι υποθέσεις εκείνες των καθυστερήσεων που δεν έχουν βεβαιωθεί. Το χρέος αυτό προς το ΙΚΑ αντιστοιχεί σε εργοδοτικές εισφορές και αφορά διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, οικοδομές, καταστήματα κ. ά.

Ο υπουργός ερωτάται "τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ Μαγνησίας να εισπράξουν τις βεβαιωμένες οφειλές και πώς θα μπορέσει να ξεπεράσει το λειτουργικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και της μηχανοργάνωσης του ΙΚΑ Μαγνησίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ