ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστρέφει από τον Καναδά η Αλ. Παπαρήγα

Αύριο, Κυριακή 23.11.97 και ώρα 1.00 μμ φτάνει στο Δ. Ελληνικό, επιστρέφοντας από το Τορόντο του Καναδά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Οπως είναι γνωστό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα πραγματοποίησε περιοδεία στις ΗΠΑ και από την Τετάρτη επισκέπτεται το Τορόντο. Η επίσκεψη στις ΗΠΑ και τον Καναδά έγινε μετά από πρόσκληση των Κομμουνιστικών Κομμάτων των δύο χωρών και τους Ελληνες μετανάστες. Στις ΗΠΑ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΚ των ΗΠΑ και Ελληνες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στις χώρες αυτές, παραβρέθηκε σε εκδήλωση Ελλήνων μεταναστών για το Πολυτεχνείο και έδωσε συνέντευξη Τύπου στην ελληνική πρεσβεία στη Ν. Υόρκη.

Στον Καναδά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα είχε συνομιλίες και συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς της επαρχίας Οντάριο, αλλά και με ομοσπονδιακά σωματεία και, φυσικά, με την ηγεσία του ΚΚ Καναδά. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, στην οποία, εκτός της ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα, συμμετέχει και ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ, έκλεισε με κοινή γιορτή για την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και την επέτειο των 76 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά, όπου κύριοι ομιλητές ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Καναδά και η Αλέκα Παπαρήγα.

ΚΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
Η νεανική επίθεση δίνει καρπούς!

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Η νεανική επίθεση που έχει εξαπολύσει η Οργάνωση Εύβοιας της ΚΝΕ, με ενθουσιασμό και ορμή από την πρώτη μέρα της Οικονομικής Εξόρμησης για τα 80χρονα του ΚΚΕ, οδηγεί αρκετές ΟΒ στην αναπροσαρμογή του πλάνου τους. Ενώ πολλές ακόμα οργανώσεις ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για αύξηση του πλάνου τους, ήδη, δύο ΟΒ προχώρησαν μπροστά, αποφασίζοντας την αναπροσαρμογή του πλάνου τους. Κι αυτό, καθώς, πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 20ήμερο της δίμηνης εξόρμησης, Νοέμβρη - Δεκέμβρη, οι νέοι κομμουνιστές της Εύβοιας κάλυψαν το 80% του αρχικού πλάνου της Οργάνωσης, βγαίνοντας μπροστά με τις πρώτες Οργανώσεις της ΚΝΕ πανελλαδικά!

Το πώς το κατάφεραν, μας εξηγεί ο υπεύθυνος για την Οικονομική Εξόρμηση Γ. Κοσκινάς: "Πέρα από το "αβαντάζ" του ΤΕΙ που έχουμε, λέει, έγινε αρκετά πριν την έναρξη της εξόρμησης καλός προγραμματισμός και εξασφαλίστηκε η συμμετοχή των συντρόφων στην εξόρμηση. Από κει και πέρα, εφαρμόζοντας τον προγραμματισμό μας, κάνουμε καθημερινές, σχεδόν, μαζικές εξορμήσεις σε σπίτια, καταστήματα, στους εμποροϋπαλλήλους, στην εργαζόμενη νεολαία. Δεύτερον, προσθέτει, με τις προσωπικές επαφές και γνωριμίες του καθένα μας. Εκτίμησή μας, καταλήγει, είναι ότι η νεολαία, οι εργαζόμενοι και οι ΕΒΕ ανταποκρίνονται με προθυμία στην πρόσκληση να πάρουν το κουπόνι της Εξόρμησης του ΚΚΕ. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού είμαστε "παλιοί γνώριμοι" από τη συνεχή επαφή και παρουσία της Οργάνωσης στα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο".

"Εμείς, πετάγεται απρόσκλητος, καθώς ακούει τη συζήτησή μας, ο γραμματέας της ΟΒ Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Χαλκίδας Δ. Κουραμπιές έχουμε ήδη καλύψει κατά 144% το πλάνο μας και προχωράμε σε αναπροσαρμογή του". Κατά 138% έχει καλύψει το πλάνο της η ΟΒ ΣΤΕΦ του ΤΕΙ, ενώ η ΟΒ Λογιστικής έχει "ξεπεταχτεί", ήδη, στο 97%.

Ετσι, σε συνεστίαση που διοργανώνει στη Χαλκίδα η ΚΝΕ το πρώτο 10ήμερο του Δεκέμβρη, μαζί με την εκδήλωση τιμής στα 80χρονα του ΚΚΕ, θα γιορταστούν και οι επιτυχίες στην Οικονομική Εξόρμηση. Μέχρι τότε, βέβαια, οι σύντροφοι υπόσχονται κι άλλες σημαντικές επιτυχίες στην εξόρμηση και γενικότερα...

Προσφορές
  • Ο Γιάννης Κουτουλίδης,από το Πάπιγκο Ιωαννίνων, προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παρακάλαμου.
  • Ο Τάκης Μήλιος,από Ανω Ραβένια, προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παρακάλαμου.
  • Η Μαρία Τσιράκη προσφέρει 10.000 δρχ. στη μνήμη του άντρα της Γεώργιου Τσιράκη, ανάπηρου της Εθνικής Αντίστασης.
  • Ο Α. Γ. προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέας Χαλκηδόνας, 20.000 δρχ.
  • Ο Διονύσης Κομνηνός,από την Αθήνα, προσφέρει, μέσω ΝΟ Λέσβου, 20.000 δρχ.
  • Ο Κώστας Μαργαρίτης προσφέρει 15.000 δρχ., μέσω ΚΟ Βύρωνα, στη μνήμη των Ανδρέα Κάγια, Βασίλη Γιαννέλη και Βαγγέλη Καραμήτρου.
  • Ο Χαρίλαος Καλλιμάνης προσφέρει, μέσω Επιτροπής Ετεροδημοτών Ηλείας, 15.000 δρχ. στη μνήμη των αδελφών του αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης Χρήστου και Κώστα Καλλιμάνη.
  • Ο Σ. Δ. προσφέρει 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Κορίνθου, στη μνήμη του πατέρα του Θανάση.
  • Οι Χριστίνα και Λουκάς Σακελαρίου προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Δεσφίνας Φωκίδας, 50.000 δρχ.
  • Ο Κώστας Κίζης προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, στη μνήμη της γυναίκας του Αγγελικής.
  • Ο Νίκος Κατσαφάδος προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πλατείας Αττικής - Βικτώριας, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.
  • Ο Νίκος Παλπάνης προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Ο Ρ. Λ. προσφέρει 15.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα του Παναγιώτη Λευκαδίτη, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του.
  • Στη μνήμη του Γιώργου Μεγαλομάστορα,η γυναίκα του προσφέρει 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μελισσίων.
  • Ο Δ. ΤΖ. πρόσφερε στην ΚΕ του ΚΚΕ 135.000 δρχ.
  • Ο Νίκος Ευγενιάδης από τη Νέα Ιωνία Βόλου πρόσφερε στην ΚΟΒ Νέας Σμύρνης 20.000 δρχ.
  • Ο Αντώνης και η Χριστίνα Αντύπα πρόσφεραν 20.000 δρχ. στη μνήμη του ανιψιού τους Γιάννη.

Ο Στέλιος Μετζισάμης,αντιστασιακός, πρόσφερε 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης, στη μνήμη των αδελφών του Γιάννη και Αντώνη και της Χαράς Κεπέση.

  • Ο Κωνσταντίνος Ανταραχάς προσφέρει 5.000 δρχ. στη μνήμη του Αντώνη Κακαβά, που εκτελέστηκε από Γερμανούς στο Κρανίδι Αργολίδας.
  • Η Μαρία Αλεξανδρή,από τη Δεσφίνα, πρόσφερε 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γαβαλούς, στη μνήμη του αδερφού της Αγγελου Λιάτσου, αντάρτη του εφεδρικού ΕΛΑΣ.
  • Οι Δημήτρης Ζώτος, Δήμητρα Μπλέτσα και Χρίστος Ντάγκας πρόσφεραν 15.000 δρχ. στη μνήμη του φίλου τους Ευθυμάκη Χατζηιωάννου.
  • Η Αντιγόνη Βλαχούδη πρόσφερε 20.000 δρχ. στη μνήμη των Τάκη και Σύλλα Παπαδημητρίου.
  • Ο Περικλής Πασσάς πρόσφερε 5.000 δρχ.
  • Οι Πόπη και Αβραάμ Ντάγκας πρόσφεραν 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Τουρισμού Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κώστα Παπαστάμου.
  • Ο Βασίλης Δογάνης πρόσφερε 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αργαλαστής Μαγνησίας, στη μνήμη των επώνυμων και ανώνυμων νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
ΠΕΑΕΑ - ΕΑΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Την Κυριακή 30 Νοέμβρη ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι συνεργαζόμενες με αυτήν Πανελλήνιες ΕΑΜογενείς Ενώσεις σε ανακοίνωσή τους κάνουν γνωστό ότι η 55η επέτειος της ανατίναξης της Γέφυρας του ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ θα γιορταστεί την Κυριακή 30 - 11 - 97,στο Γοργοπόταμο.

Σε δήλωσή του ο Σπύρος Διλιντάς,υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΠΕΑΕΑ και με εντολή των Διοικήσεων των ΕΑΜογενών Ενώσεων, κάνει γνωστές τις θέσεις των αντιστασιακών - γιατί δε συμμετέχουν στον αυριανό κυβερνητικό γιορτασμό της επετείου.

"Η κυβέρνηση τιμά την Εθνική Αντίσταση μόνο με τα λόγια και συγκεκριμένα την επέτειο της μάχης και ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, στρατιωτικού εγχειρήματος που εξετέλεσαν με σχεδιασμό του Αρη Βελουχιώτη, δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΑΣ.

Η κυβέρνηση απουσιάζει από κάθε άλλη τιμητική εκδήλωση για τις μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, ομαδικών εκτελέσεων, αντιποίνων και τόπων μαρτυρίων. Ούτε έχει στήσει ένα μνημείο στην ηρωίδα πόλη Αθήνα ή έχει ονομάσει κεντρικό δρόμο της με την ονομασία "Εθνική Αντίσταση".

Οι εκτελεστές του στρατιωτικού εγχειρήματος στο Γοργοπόταμο - νεκροί ή ζωντανοί - και γενικά οι αντιστασιακοί μαχητές δε βολεύονται με τα κούφια υμνολόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά το γιορτασμό. Απαιτούν έργα! Και τέτοια είναι η καθολική ηθική και υλική αποκατάσταση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης όπως έχει διατυπωθεί στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ζολώτα.

Η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν ΕΑΜογενείς Ενώσεις δεν μπορούν να συνεορτάζουν την Εθνική Αντίσταση με οργανώσεις που υπήρξαν συνεργάτες των κατακτητών ή που με την ανοχή τους κτυπούσαν τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ (Τσαούς - Αντών, ΠΑΟ, 5/42 - Δεδούσης - Καπετσώνης, και τους ταγματασφαλίτες του Ράλλη".

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τις Νομαρχιακές Επιτροπές Τρικάλων των ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ (Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων) - ΠΕΑΤΑΘ (Πανελλήνια Ενωση Αναπήρων - Τραυματιών) και του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Πάτρας.

Δε συμμετέχει η ΚΟΘ

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που οργανώνει η κυβέρνηση και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης για το γιορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, καταδεικνύοντας την αντίθεσή της στη συμμετοχή οργανώσεων που είτε συνεργάστηκαν με τους καταχτητές είτε πολέμησαν την Εθνική Αντίσταση, καθώς επίσης και για την αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τα προβλήματα της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της. Αυτό ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

"902 TV"
Η εκδήλωση της ΚΕ για τη Μακρόνησο

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, θα προβληθεί από την τηλεόραση του "902", στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής 23.11, η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Μακρόνησο.

Παιδική σκηνή

Για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του, ο "902 ΤV" θα μεταδώσει την Κυριακή 23.11, στις 7 το απόγευμα, το θεατρικό έργο του Γιάννη Καλατζόπουλου "Ονειρο Ηλεκτρονικής Νύχτας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ