ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ
Η νίκη

70ό ΜΕΡΟΣ

Τέτοιο ήταν το ηθικό των μπολσεβίκων αρχηγών (1). Ενας ξένος ανταποκριτής ρώτησε τον Τρότσκι ποια δήλωση θα 'θελε να κάνει στον κόσμο. Ο Τρότσκι απάντησε: "Αυτή τη στιγμή είναι δυνατή μόνο η δήλωση που κάνουμε κιόλας με τις κάννες των πυροβόλων".

Μέσα όμως απ' όλον αυτό τον ενθουσιασμό της νίκης, πρόβαλε καθαρά μια ανησυχία. Το οικονομικό πρόβλημα. Αντί ν' ανοίξουν οι τράπεζες, όπως διέταξε η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή, το συνδικάτο των τραπεζικών υπαλλήλων κάλεσε συνέλευση των μελών του και κήρυξε και τυπικά απεργία. Το Σμόλνι ζητούσε από την Κρατική Τράπεζα τριάντα πέντε περίπου εκατομμύρια ρούβλια, ο ταμίας όμως κλείδωσε τα υπόγεια κι έδινε χρήματα μόνο στους εκπροσώπους της προσωρινής κυβέρνησης. Οι αντεπαναστάτες χρησιμοποιούσαν την Κρατική Τράπεζα σαν πολιτικό όπλο. Ετσι λόγου χάρη, όταν η Βίκζελ ζήτησε χρήματα για τις αποδοχές των εργατών και υπαλλήλων των κρατικών σιδηροδρόμων, της απάντησαν:"Απευθυνθείτε στο Σμόλνι...".

Πήγα στην Κρατική Τράπεζα για να δω τον καινούριο επίτροπο, έναν κοκκινομάλλη Ουκρανό μπολσεβίκο, που λεγόταν Πέτροβιτς. Προσπάθησε να βάλει κάποια τάξη στις υποθέσεις της τράπεζας, που βρισκόταν σε μια χαώδη κατάσταση από την απεργία των υπαλλήλων. Σ' όλα τα τμήματα του τεράστιου ιδρύματος δούλευαν εθελοντές: εργάτες, στρατιώτες, ναύτες. Λαχανιάζοντας από την ένταση, προσπαθούσαν στα χαμένα να κατορθώσουν να διαβάσουν τα μεγάλα λογιστικά βιβλία...

Το κτίριο του Δημαρχείου ήταν γεμάτο ανθρώπους. Παρουσιάζονταν ακόμα περιπτώσεις προκλητικής στάσης απέναντι στην καινούρια κυβέρνηση, μα αυτές γίνονταν όλο και πιο σπάνιες. Η κεντρική αγροτική επιτροπή απευθύνθηκε προς τους αγρότες με έκκληση να μην αναγνωρίσουν το διάταγμα για τη γη, που ψήφισε το συνέδριο των Σοβιέτ, γιατί το διάταγμα αυτό οδηγεί σε ταραχή και εμφύλιο πόλεμο. Ο δήμαρχος Σρέιντερ δήλωσε ότι εξαιτίας της μπολσεβίκικης εξέγερσης οι εκλογές για Συνταγματική Συνέλευση πρέπει ν' αναβληθούν επ' αόριστο.

Στη συνείδηση της πλειοψηφίας των ανθρώπων, που συγκλονίζονταν από τη σκληρότητα του εμφύλιου πολέμου, έμπαιναν σε πρώτη γραμμή δύο ζητήματα: πρώτο, να σταματήσει η αιματοχυσία και, δεύτερο, να δημιουργηθεί καινούρια κυβέρνηση. Κανένας δε μιλούσε πια για "ξεπάστρεμα των μπολσεβίκων", και ελάχιστοι ζητούσαν τον αποκλεισμό τους από την κυβέρνηση. Ισως μόνο οι λαϊκοί σοσιαλιστές και τα σοβιέτ των αγροτών βουλευτών είχαν αυτή τη γνώμη. Ακόμα κι η κεντρική στρατιωτική επιτροπή που δούλευε στο επιτελείο και που δρούσε πάντα σαν άσπονδος εχθρός του Σμόλνι, τηλεφώνησε από το Μογκιλιόφ: "Αν για το σχηματισμό της καινούριας κυβέρνησης είναι αναγκαία η συμφωνία με τους μπολσεβίκους, τότε συμφωνούμε να αντιπροσωπευτούν σαν μειοψηφία στο υπουργικό συμβούλιο".

Η "Πράβντα", ειρωνευόμενη τις εκκλήσεις του Κερένσκι για "ανθρωπιστικά αισθήματα", αναδημοσίευσε την έκκλησή του προς την Επιτροπή Σωτηρίας:

"Σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής Σωτηρίας και όλων των δημοκρατικών οργανώσεων που ενώθηκαν τριγύρω της, σταμάτησα τις επιχειρήσεις ενάντια στα εξεγερμένα στρατεύματα και έστειλα σαν εκπρόσωπο - επίτροπο της Ανώτατης Διοίκησης τον Στάνκεβιτς, για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Πάρτε μέτρα για το σταμάτημα της παραπέρα άσκοπης αιματοχυσίας...".

Η Βίκζελ έστειλε σ' όλη τη Ρωσία τηλεγράφημα:

"Η σύσκεψη της πανρωσικής ένωσης των σιδηροδρομικών, με εκπροσώπους των εχθρικών πλευρών και οργανώσεων, που βρίσκονται στα πρόθυρα συμφωνίας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση της πολιτικής τρομοκρατίας στον εμφύλιο πόλεμο, ιδιαίτερα ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της επαναστατικής δημοκρατίας, δηλώνει πως η εφαρμογή από μέρους της μιας πλευράς ενάντια στην άλλη τέτοιας τρομοκρατίας, με οποιαδήποτε μορφή, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αντίθεση με την ίδια την ουσία και τους σκοπούς των διαπραγματεύσεων...".

(1) Στις 29 του Οχτώβρη (11 του Νοέμβρη) από τη Βίκζελ (Πανρωσική εκτελεστική επιτροπή του συνδικάτου των σιδηροδρομικών), που ήταν μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση ένα από τα κέντρα της αντισοβιετικής δράσης, πάρθηκε η απόφαση που απαιτούσε το σχηματισμό κυβέρνησης απ' όλα τα "σοσιαλιστικά" κόμματα. Οι διαπραγματεύσεις με τη Βίκζελ, με εντολή του Λένιν και της ΚΕ, θα έπρεπε να είναι το "διπλωματικό προκάλυμμα των πολεμικών επιχειρήσεων". Ομως παρά τη γραμμή του Λένιν και της Κεντρικής Επιτροπής, ο Κάμενεφ και ο Σοκόλνικοφ, που πήραν μέρος σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν με την απαίτηση της Βίκζελ. Να πάρουν, δηλαδή, μέρος στη νέα κυβέρνηση, μαζί με τους μπολσεβίκους, και εκπρόσωποι των αντεπαναστατικών κομμάτων των μενσεβίκων και των εσέρων.

Στις 2 (15) του Νοέμβρη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, πήρε απόφαση ύστερα από πρόταση του Λένιν, που απόρριπτε τη συμφωνία με τα αντεπαναστατικά αυτά κόμματα. Στην απόφαση υπογραμμιζόταν πως "δεν είναι δυνατό να παραιτηθούμε από την αμιγή μπολσεβίκικη κυβέρνηση, χωρίς να προδώσουμε το σύνθημα για σοβιετική εξουσία", αφού το Πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ ανέθεσε την εξουσία σ' αυτή την κυβέρνηση. Ετσι λοιπόν, οι παραπάνω απόψεις του Κάμενεφ δεν εκφράζουν τη διάθεση των μπολσεβίκων, αλλά της μικρής οπορτουνιστικής ομάδας μέσα στην ΚΕ, που θεωρούσε αδύνατη τη σοσιαλιστική επανάσταση στη Ρωσία. Σύντ.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 71ο ΜΕΡΟΣ

Τιμούν τα 80 χρόνια του ΚΚΕ

Η ΚΟ του ΚΚΕ στην ΟΔ της Γερμανίας διοργανώνει σήμερα Σάββατο 22 Νοέμβρη,στη Φραγκφούρτη, εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων του Κόμματος, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

  • Τα 80 χρόνια της ίδρυσης του ΚΚΕ γιορτάζει, σήμερα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Βελγίου του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες στην αίθουσα "AURORE" (CHAUSSEE DE MONS 722, 1070 BRUXELLES). Στη γιορταστική εκδήλωση θα μιλήσει ο Ηλίας Λέγγερης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει έκθεση φωτογραφίας για την ιστορική πορεία του ΚΚΕ και της Οχτωβριανής Επανάστασης και θα υπάρξει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική, χορό, μεζέδες και κρασί. Εχουν προσκληθεί οι οργανώσεις των αδελφών κομμάτων στο Βέλγιο, καθώς και των μεταναστών που ζουν στη χώρα αυτή. Η ΝΕ Βελγίου του ΚΚΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην υπερκάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης για τα 80χρονα του ΚΚΕ. Εκτός των Βρυξελλών, η ΝΕ προγραμματίζει ανάλογες γιορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ και της Οχτωβριανής Επανάστασης και στις άλλες πόλεις του Βελγίου, όπου ζουν και εργάζονται Ελληνες μετανάστες.
  • Με εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, που οργανώνεται σήμερα, Σάββατο 22.11.97 ώρα 6 μ.μ.,η ΚΟΒ Θησείου του ΚΚΕ θα εγκαινιάσει τα ιδιόκτητα γραφεία της, Δημοφώντος και Φιλλίδος 2.Καλούνται όλοι οι φίλοι και σύντροφοι να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
  • H KOB Αγ. Σπυρίδωνα Αιγάλεω διοργανώνει γλέντι για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ σήμερα Σάββατο 22.11.97 στην αίθουσα των Ποντίων και καλεί όλους τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να δώσουν μαζικά το "παρών".
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στα 80χρονα της ίδρυσης και ηρωικής δράσης του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, την ερχόμενη Τετάρτη 26 Νοέμβρη στις 7.00 μμ, στην αίθουσα της Πινακοθήκης Λιβαδειάς.Θα μιλήσει μέλος της καθοδήγησης του Κόμματος και, μετά την ομιλία, η χορωδία της ΠΕΑΕΑ θα αποδώσει "τραγούδια της ζωής και του αγώνα". Θα απαγγείλει ο Τίτος Βανδής.Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση αντιστασιακής φωτογραφίας.
  • Η Κομματική Οργάνωση Α. Κυψέλης του ΚΚΕ και το τμήμα οικοδόμων οργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση για τα 80χρονα του τιμημένου ΚΚΕ, στις 29.11.97 στην κοσμική ταβέρνα "Η ΖΩΗ" (Φαιδριάδων 81 Ανω Κυψέλη τηλ. 8615.562).
ΣΚΑΪ
Κάτι ψήνεται...

Αλλαγές και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΣΚΑΪ επιχειρούνται μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΚΑΪ, ενώ πολλά είναι τα σενάρια για το παρόν και το μέλλον της τηλεόρασης, όπου και παίζονται τα πιο "ισχυρά" παιχνίδια των διαπλεκομένων. Επίσημα ανακοινώθηκε ο διαχωρισμός του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού ΣΚΑΪ και έγινε γνωστό ότι ο πατέρας Αλαφούζος, θα δώσει 2,5 δισ. για τη "σωτηρία" της επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που εδώ και πολύ καιρό αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, που είχαν άμεση επίπτωση και στους εργαζόμενους οι οποίοι για μήνες έμειναν απλήρωτοι. Το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την απόφαση του Αριστείδη Αλαφούζου "συνδέεται" επιχειρησιακά με την "Καθημερινή" και τη "Μελωδία" και την ευθύνη θα την έχει ο γιος του Θεμιστοκλής.

Μεγαλύτερα ερωτηματικά γεννιούνται για την τύχη της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, στην οποία ένα νέο πρόσωπο εισβάλλει έχοντας και ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών, που για ορισμένους είναι το 25%, ενώ για άλλους ανέρχεται στο 51% δηλαδήθα είναι ουσιαστικά ο νέος ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ. Ετσι μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Αλαφούζου, τα ηνία της τηλεόρασης αναλαμβάνει ο Στάθης Τσοτσορός. Τα σενάρια για το μέλλον της τηλεόρασης είναι δύο: ή ότι ο Αριστείδης Αλαφούζος προσανατολίζεται να την πουλήσει ή ότι θα κρατηθεί με κυβερνητικές πλάτες.

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η κοινοβουλευτική δουλιά του ΚΚΕ

Τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής δουλιάς του Κόμματός μας και τη δράση του κομμουνιστή βουλευτή στο Νομό Μαγνησίας θα παρουσιάσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που διοργανώνεται τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη, ώρα 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

Η ΝΕ Μαγνησίας προσκαλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος και να πουν τη γνώμη τους, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας του Κόμματος, στη συνέχιση και βελτίωση της προσπάθειας για το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων του Νομού Μαγνησίας.

Γιορτάζουν τον Κόκκινο Οχτώβρη

Τα 80 χρόνια από τον Οχτώβρη του 1917 γιορτάζει η Κομματική Οργάνωση Κρήτης,με εκδήλωση που οργανώνει αύριο Κυριακή 23 Νοέμβρη στο Ηράκλειο, ώρα 11 π.μ., στον κινηματογράφο "Αστόρια".

Για τα μηνύματα της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση, θα προβληθούν σλάιτς αφιερωμένα στον Κόκκινο Οχτώβρη, θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Β. Σκουλά και νέων κομμουνιστών του Ηρακλείου, ενώ θα γίνει έκθεση φωτογραφικού υλικού και αφίσας από τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της πρώην ΕΣΣΔ και των κατορθωμάτων του σοβιετικού λαού στο μεγάλο πατριωτικό πόλεμο ενάντια στο φασισμό.

Στις Σέρρες

Στα πλαίσια της συμπλήρωσης 80 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης, η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στη ΔΕΠΚΑ, αύριο Κυριακή 23 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι,με θέμα: "80 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση - Επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού σήμερα". Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Ελένη Μπέλλου,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Ιδεολογικού Τμήματος.

Στη Θεσσαλονίκη

Η ΟΒ του 5ου Διαμερίσματος και της Χαριλάου της ΚΝΕ,σε συνεργασία με το Παράρτημα Ανατολικών της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα "80 χρόνια Οχτωβριανή Επανάσταση - 80 χρόνια ΚΚΕ", αύριο Κυριακή 23 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Αντωνίου Δανιόλου 31, στη Χαριλάου).

Συσκέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ηλείων Αττικής του ΚΚΕ καλεί τους συντρόφους, φίλους και οπαδούς του Κόμματος να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - σύσκεψη που οργανώνει τη Δευτέρα 24.11.97 και ώρα 6.00 μμ, στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Μαρίκας Κοτοπούλη - Ομόνοια) με θέμα: Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και Οικονομική Εξόρμηση για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Στην Κοκκινιά

Η ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να πάρουν μέρος σε σύσκεψη - συζήτηση που οργανώνει στα γραφεία της (πλατεία Αϊ - Γιώργη) την Τετάρτη 26 Νοέμβρη, ώρα 6.30 μμ, με θέμα: "Πολιτική κατάσταση - Νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης - Θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ