ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΙ
Τελικά οι καταστροφές είναι μεγαλύτερες!

Ακατάλληλα κρίθηκαν 60 σπίτια στα Φιλιατρά! Σοβαρές ζημιές σε Πύργο, Κυπαρισσία και Ζάκυνθο

Πολύ πιο καταστροφικό απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν ήταν το πέρασμα του Εγκέλαδου την περασμένη Τρίτη από τη Νότια Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο. Τα συνεργεία των εμπειρογνωμόνων διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα ότι ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Ζακύνθου, επέφερε τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, δημόσια κτίρια, σχολεία και μνημεία.

Οι αυτοψίες που διενεργούν τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και των νομαρχιών στη Ζάκυνθο, στην Ηλεία και τη Μεσσηνία αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα γίνουν οι σχετικές εξαγγελίες από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Πάντως, η αγωνία των σεισμοπαθών παρατείνεται από τη σιωπή των αρμοδίων και την καθυστέρηση στην προσφορά οποιασδήποτε αρωγής. Ενώ όπως αφήνεται να εννοηθεί, από τους αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα μέτρα για την ενίσχυση των σεισμοπαθών δεν προβλέπεται να διαφέρουν από τα γνωστά που ίσχυσαν και στην περίπτωση των Γρεβενών, της Κοζάνης και του Αιγίου...

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την καταγραφή των ζημιών είναι τραγικός. Ακατάλληλα να κατοικηθούν κρίθηκαν 60 σπίτια στα Φιλιατρά, ενώ άλλα 50 κρίθηκαν προσωρινώς ακατάλληλα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να επισκευαστούν άμεσα. Μεγάλες είναι και οι ζημιές στα σχολεία και τις εκκλησίες της περιοχής. Το 1ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατρών κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ άλλα δύο σχολεία κρίθηκαν προσωρινώς ακατάλληλα. Μέχρι χτες είχαν υποβληθεί 380 αιτήσεις κατοίκων για έλεγχο στα σπίτια τους, από τις οποίες έχουν εξεταστεί από συνεργεία του δήμου και της νομαρχίας οι 130.

Στη Ζάκυνθο, από τον μέχρι τώρα έλεγχο συνεργείων της νομαρχίας, διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο των ΕΛΤΑ, στο Δικαστικό Μέγαρο, καθώς και στα περισσότερα σχολεία του νησιού. Στο αεροδρόμιο από το σεισμό έπεσε η ψευδοροφή, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς και αναμένεται να επισκευαστεί τις επόμενες μέρες. Ολική είναι η καταστροφή του μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου στις Στροφάδες, ενώ προσωρινά ακατάλληλο κρίθηκε το 2ο δημοτικό σχολείο της Ζακύνθου, στο οποίο έχουν διακοπεί τα μαθήματα. Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί περισσότερες από 200 αιτήσεις κατοίκων για έλεγχο των σπιτιών τους.

Περίπου 130 σχολεία στο Νομό Ηλείας έχουν υποστεί ζημιές και χρήζουν επισκευών, ενώ ρωγμές υπάρχουν στο Δημαρχείο Πύργου και στα κτίρια της Εφορίας Ζαχάρως και της Πυροσβεστικής Αμαλιάδος. Μέχρι χτες είχαν κατατεθεί στη Νομαρχία Ηλείας περισσότερες από 300 αιτήσεις κατοίκων για έλεγχο των σπιτιών τους και τα συνεργεία της νομαρχίας θα ξεκινήσουν σήμερα τον έλεγχο. Σοβαρές είναι και οι ζημιές σε δημόσια κτίρια και σπίτια στην Κυπαρισσία, κυρίως στο Δημαρχείο. Ρωγμές υπάρχουν στο Γυμνάσιο, στο Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο, στο κτίριο του ΙΚΑ, στην Παλαιά Εθνική Τράπεζα και στο Εργαστήριο Εικαστικών Σπουδών.

  • Στο μεταξύ και χθες συνεχίστηκε η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Η μεγαλύτερη δόνηση σημειώθηκε στις 7.06 το πρωί και είχε μέγεθος 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, κάτι που ενισχύει τις αρχικές τους εκτιμήσεις ότι ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απολογισμός δράσης της ΝΑΣ

Η ίδια η λειτουργία του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διαψεύδει καθημερινά τις ελπίδες, που καλλιέργησαν τα κυβερνητικά στελέχη για πραγματική Αυτοδιοίκηση Β βαθμού.

Αυτό τονίστηκε στην προχτεσινή απολογιστική συνέλευση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης" (ΝΑΣΘ), που συγκλήθηκε επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων δράσης και παρέμβασης της παράταξης.

Στην εισήγηση που παρουσίασε εκ μέρους της Γραμματείας της ΝΑΣΘ ο Κώστας Χάρης,μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι στόχος της κυβέρνησης, με την προώθηση νόμων, που καταργούν τις νομοθετημένες Νομαρχιακές Επιτροπές επεξεργασίας και υλοποίησης προγραμμάτων για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη δημοκρατική αποκέντρωση, είναι η δημιουργία συγκεντρωτικού διοικητικού μηχανισμού, για να εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Κατά τον απολογισμό της τρίχρονης δράσης της παράταξης μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά και στις περιοδείες σε κοινότητες, δήμους και υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης, για την άμεση ενημέρωση της ΝΑΣΘ στα κατά τόπους προβλήματα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πρωτοβουλίες της ΝΑΣΘ για την ενεργοποίηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τη λήψη μέτρων για τη ριζική αντιμετώπιση προβλημάτων, που αφορούν παλιννοστούντες, Τσιγγάνους, άτομα με ειδικές ανάγκες, εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες κλπ. Ο Κ. Χάρης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, συνεπής στην ευρωΝΑΤΟική της κατεύθυνση και τη φιλοπλουτοκρατική της πολιτική, με περισσότερη προκλητικότητα θα προωθήσει τις αντιδραστικές - αντιλαϊκές της ρυθμίσεις και στο χώρο της Νομαρχιακής - Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας το ρόλο της Περιφέρειας. Αναφερόμενος στους στόχους της παράταξης για τον επόμενο χρόνο και έως τις εκλογές, ξεκαθάρισε ότι η μόνη παράταξη που θα αναλάβει το βάρος του ξεσκεπάσματος αυτής της πολιτικής στις επόμενες εκλογές θα είναι η ΝΑΣΘ και, καταλήγοντας, κάλεσε τα μέλη της ΝΑΣΘ να εντείνουν τη δουλιά, χωρίς εφησυχασμό, για να βελτιωθεί η οργανωτική κατάσταση της παράταξης, η λειτουργία της και το άνοιγμά της στο λαό.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΘ στο ΝΣ, Μιχάλης Σπυριδάκης,ο οποίος και απάντησε σε ερωτήσεις των παραβρισκόμενων.

"Τρίτωσε" η κοροϊδία!
  • Η σημερινή κυβέρνηση - ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων - "παραχώρησε" στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας οικόπεδο για την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου
  • Μόνο που για τρίτη φορά το οικόπεδο κινδυνεύει να περάσει σε... άλλα χέρια!

Την αγανάκτηση και την οργή τους εκφράζουν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) κι όλοι οι ετεροδημότες από την Ηπειρο,για τον εμπαιγμό που υφίστανται για άλλη μια φορά από την πολιτεία.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη του '96, σε μια προεκλογική δηλαδή περίοδο, παραχωρήθηκαν - με απόφαση των τότε υπουργών Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου, Γεωργίας Στ. Τζουμάκα και Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου - τέσσερα στρέμματα περίπου, για την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου. Ενα χρόνο αργότερα και μετά την κατοχύρωση και τυπικά του οικοπέδου στην ΠΣΕ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), στην οποία ανήκει μέρος του, επανήλθε στο ζήτημα και θέτει επιπλέον όρους και αξιώσεις. Το ΔΣ της ΚΕΔ ζητά το ποσό των 50.000.000 δραχμών για την παραχώρηση του οικοπέδου - με τη "διευκόλυνση" των 50 δόσεων του ενός εκατομμυρίου - και την αποπεράτωση του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Οροι στους οποίους είναι αδύνατον να ανταποκριθεί ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, όπως είναι η ΠΣΕ.

Ο Σωτήρης Κολιούσης,μέλος της ΠΣΕ, μιλώντας στο "Ρ" τόνισε ότι η παραχώρηση του οικοπέδου έγινε σε προεκλογική περίοδο - παρόλο που αποτελούσε αίτημα δεκαετιών της ΠΣΕ - με μοναδικό όρο την εκμετάλλευση για συγκεκριμένη χρήση.

Αυτό όμως που εμφανώς δείχνει τον εμπαιγμό των εκάστοτε κυβερνήσεων, είναι πως αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά σε βάρος της ΠΣΕ. Ο Σ. Κολιούσης ανέφερε πως δύο ακόμα φορές έχει "παραχωρηθεί" οικόπεδο στην ΠΣΕ και πάρθηκε πίσω με παρόμοιο τρόπο. Συγκεκριμένα, όταν ο Δ. Τσοβόλας ήταν υπουργός Οικονομικών παραχωρήθηκε στην ΠΣΕ ένα οικόπεδο στην Κατεχάκη, το οποίο τελικά κατέληξε στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για την ανέγερση σχολικού κτιρίου, ενώ κατά την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης παραχωρήθηκε ένα παραδοσιακό - διατηρητέο κτίριο στην Πλάκα, το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε πίσω!

Νεκρός οξυγονοκολλητής

Θανατηφόρο δυστύχημα έγινε χτες, περίπου στις 1.30 το μεσημέρι, στη Μάνδρα Αττικής σε συνεργείο οξυγονοκολλήσεων με θύμα τον 53χρονο Συμεών Τζοτζέ.

Ο άτυχος τεχνίτης, που ήταν και ιδιοκτήτης του συνεργείου, οξυγονοκολλούσε ντεπόζιτο αυτοκινήτου όταν έγινε έκρηξη. Μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος με ασθενοφόρο του Δήμου Ελευσίνας στο Νοσοκομείο Ελευσίνας. Ο οδηγός του ασθενοφόρου Βασίλης Φιλίππου είπε πως ο τεχνίτης ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, αιμορραγούσε και ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς εκείνη τη στιγμή αν ζούσε, όταν τον παρέλαβαν. Πρόσθεσε πως είχε μεγάλη εμπειρία στη δουλιά και ήταν καλός μάστορας.

Σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου, τα τραύματα προήλθαν από έκρηξη φιάλης οξυγόνου, αλλά δεν έγινε γνωστό αν ήταν ελαττωματική η φιάλη ή έγινε η έκρηξη από υπολείμματα καυσίμων στο ντεπόζιτο.

ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
"Ούτε φυγόδικος, ούτε τρομοκράτης"

Δύο ακόμη μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν χτες στη δίκη του Γιώργου Μπαλάφα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας: Ο Χρ. Μπίστης,στέλεχος του ΕΚΚΕ και ο βιβλιοπώλης Κ. Μπουλέκος, από το Καπανδρίτι. Ο πρώτος χαρακτήρισε "αδιανόητο" το κατηγορητήριο, τονίζοντας ότι ο Γ. Μπαλάφας "ήταν από τα πιο γνωστά πρόσωπα, λόγω της δράσης του στο σπουδαστικό κίνημα και μόνο και για το λόγο αυτό αποκλείεται να επιλεγόταν από τρομοκρατική οργάνωση". Αναφέρθηκε, επίσης, στις "τεράστιες πιέσεις των Αμερικανών" προς τη χώρα μας όσον αφορά την ποινική μεταχείριση του Γ. Μπαλάφα, μιλώντας για "τρομακτική αλαζονεία των ανθρώπων της Ουάσιγκτον".

Ο δεύτερος μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Γ. Μπαλάφας "από το 1985 περίπου μέχρι τη σύλληψή του ήταν μόνιμος κάτοικος του Καπανδριτίου, συμμετείχε σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα - ήταν ένας ευυπόληπτος πολίτης. Εμείς, πρόσθεσε, δε διαπιστώσαμε ότι ήταν φυγόδικος. Κυκλοφορούσε κανονικά. Τον ήξερα με άλλο όνομα".

Η δίκη διακόπηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ