O άγριος καυγάς που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ και στο φιλικό της Τύπο, με αφορμή τη "διαπλοκή" στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, μεταφέρθηκε χτες στην ηγετική ομάδα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Κ. Καραμανλή με τους εφτά τομεάρχες.
Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μια "μίνι" κρίση ηγεσίας, με την απειλή του Στ. Μάνου για παραίτηση από τη θέση του τομεάρχη, η οποία αποσοβήθηκε προσωρινά, αλλά το ρήγμα που άνοιξε παραμένει.
Ουσιαστικά, το θέμα που τέθηκε ήταν να αποσαφηνιστεί ποιος πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, γιατί έχει δημιουργηθεί σύγχυση με τις ταυτόχρονες και συχνά "συγκρουόμενες" παρεμβάσεις ηγετικών στελεχών. Στην πράξη, αυτό μεταφράστηκε με απόπειρα "περιορισμού" του Στ. Μάνου, ο οποίος "ανακατεύεται σε όλα και συχνά ενάντια στην επίσημη γραμμή". Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΔΕΗ Φλώρινας, όπου ο Στ. Μάνος δημιούργησε με τις δηλώσεις του "προβλήματα" στην υλοποίηση του έργου, ενοχλώντας προφανώς τον μεγαλοεπιχειρηματία Δ. Κοπελούζο, ο οποίος το έχει αναλάβει. Το θέμα της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα και η στάση των στελεχών της ΝΔ ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη βδομάδα με τη μη επανεκλογή του βουλευτή Γ. Σαλαγκούδη στην προεδρία της ΟΚΕ Βιομηχανίας της ΝΔ, που από τον ίδιο χρεώθηκε σε παρέμβαση των διαπλεκομένων.
Ετσι, στη χτεσινή συνεδρίαση, τέθηκε αρχικά από την υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ντ. Μπακογιάννη, ζήτημα για την "πολυπράγμονα" δράση του Στ. Μάνου, ζητώντας, ταυτόχρονα, να υπάρξει συντονισμός και προσυνεννόηση σε επίπεδο τομεαρχών για τις παρεμβάσεις που γίνονται σε διάφορα θέματα. Ως παραδείγματα ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερώτηση για τις εκλογές στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, καθώς και την αναφορά στον εισαγγελέα για θέματα ΑΕΙ. Την Ντ. Μπακογιάννη ακολούθησαν, αναφέροντας παραδείγματα από τους τομείς αρμοδιότητάς τους, οι Πρ. Παυλόπουλος (Καποδίστριας), Τσιτουρίδης (χρέη συνεταιρισμών), Μεϊμαράκης, κ.ά. Ο Στ. Μάνος απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι είναι και βουλευτής και δε δέχεται να περιορίζεται η δράση του ως βουλευτή. Ο Κ. Καραμανλής έκανε μια γενικόλογη πυροσβεστική παρέμβαση, αλλά το θέμα παρέμεινε ανοιχτό. Η πλευρά Μάνου εκτιμά ότι κάποιοι τον εξωθούν σε παραίτηση από το πόστο του τομεάρχη, αλλά αυτός δεν προτίθεται να το κάνει. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Στ. Μάνος: "Εχω χειριστεί πολλά θέματα και δεν εννοώ να αφήσω την κυβέρνηση να συνεχίζει να κάνει αυτά που κάνει. Από τα απαράδεκτα με τους συνεταιρισμούς έως - να μη σας πω τώρα - τις αθλιότητες που γίνονται στα μεγάλα έργα".
Η δυσφορία για τη δραστηριότητα του Στ. Μάνου είχε εκφραστεί και σε χτεσινό σχόλιο του "Αδέσμευτου Τύπου" - η εφημερίδα φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Δ. Κοπελούζο - στο οποίο αποδοκιμαζόταν το γεγονός ότι αυτοαναγορεύτηκε ως υπερτομεάρχης και "αποφάσισε να μπει σε άλλα χωράφια".
Π. Κ.
Τη ριζική αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την παλλαϊκή άμυνα δηλώνουν οι γυναίκες της Αλεξανδρούπολης, ενώ η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αφού σημειώνει "το θέατρο του παραλόγου" που παίζεται, υπογραμμίζει τους κινδύνους να χρησιμοποιηθεί η Παλλαϊκή Αμυνα και για αντιλαϊκούς σκοπούς.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ τονίζεται:
Για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά σε ένα θέατρο του παράλογου, στο οποίο από τη μια μεριά η Ελλάδα μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό παράρτημα και από την άλλη, εξαγγέλλεται, πομπωδώς, η Παλλαϊκή Αμυνα με το νομοσχέδιο που προωθείται για κατάθεση στη Βουλή.
Από τη μια μεριά ο ελληνικός στρατός μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε διμοιρία του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας στα επιθετικά του σχέδια, από την άλλη, υποτίθεται ότι καλείται ο λαός να εκπαιδευτεί για ν' αντιμετωπίσει έναν ΝΑΤΟικό "σύμμαχο".
Από τη μια μεριά ο λαός καλείται να πληρώσει αστρονομικά ποσά για το ΝΑΤΟικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει σχετικά κοινούς στόχους με εκείνους της Τουρκίας, από την άλλη καλείται να εκπαιδευτεί στα όπλα για να την αντιμετωπίσει.
Από τη μια μεριά, Ελληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ σχεδιάζουν μαζί, στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, τις επιθετικές κατά των λαών ενέργειες και από την άλλη καλλιεργείται στους λαούς επιθετικό - εχθρικό κλίμα.
Στην πραγματικότητα με το ν/σ για την Παλλαϊκή Αμυνα όχι μόνο στρατιωτικοποιείται η χώρα μας, αλλά κυρίως επιχειρείται η μετατροπή του συνόλου του ελληνικού λαού σε εφεδρικό ΝΑΤΟικό στρατό.
Η ΕΕΔΥΕ θεωρεί ότι το πρόβλημα της άμυνας της χώρας κατ' εξοχήν είναι πολιτικό και αφορά πριν απ' όλα την αντίσταση στη "νέα τάξη πραγμάτων", που προκαλεί εντάσεις και πολέμους. Την ανεξαρτησία απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που είναι οι πρωταγωνιστές και εμπρηστές της ειρήνης. Τη χάραξη μιας πραγματικά φιλειρηνικής πολιτικής, που θα προωθεί την ειρήνη, τη φιλία, την ισότιμη συνεργασία, μακριά από τη θανάσιμη "προστασία" των ιμπεριαλιστών. Με μια τέτοια πολιτική πράγματι θα ήταν αποτελεσματική η αξιοποίηση ενός εθελοντικού λαϊκού θεσμού, όπως είναι η Παλλαϊκή Αμυνα.
Με τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική υποταγής, εκτός των άλλων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην υπηρεσία των σχεδίων έντασης, καθώς επίσης και στη στήριξη ενός αυξανόμενου αυταρχισμού απέναντι στο ογκούμενο λαϊκό κίνημα.