ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Συλλογική η ευθύνη της ποινικοποίησης
  • Αποκαλυπτική η χτεσινή ψηφοφορία: 140 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των διώξεων, καταψηφίζοντας την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ
  • Απορρίφθηκε η πρόταση για την άρση της ασυλίας του Βαγγέλη Μπούτα

Αποκαλυπτική για τις κυβερνητικές προθέσεις όσον αφορά την ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών ήταν η χτεσινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, για την υπερψήφιση ή όχι της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ υπέρ της παραγραφής των "αδικημάτων", με τα οποία κατηγορούνται οι αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα, αλλά και προηγούμενων ετών. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήραν συλλογική ευθύνη και ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των διώξεων, αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος, παρά τους "ψιθύρους" ή τις δημόσιες τοποθετήσεις κατά της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων!

Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία που έγινε, ήταν παρόντες 266 βουλευτές και υπέρ της συνέχισης των διώξεων, καταψηφίζοντας την τροπολογία, τάχθηκαν 140 κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ υπερψήφισαν την τροπολογία 125 βουλευτές και 34 βουλευτές απουσίασαν.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ουδείς από τους παρόντες βουλευτές του, πλην του Χρ. Κηπουρού, τάχθηκε υπέρ του σταματήματος των δικαστικών διώξεων των αγροτών. Οσον αφορά τους δύο βουλευτές που είχαν την περασμένη Πέμπτη ταχθεί υπέρ της τροπολογίας, τον Γ. Ντούσκα και τον Ε. Αργύρη, ο μεν πρώτος επανήλθε χτες στην ψηφοφορία με διαφορετική γνώμη, ενώ ο δεύτερος φρόντισε να είναι απών. Από τη Νέα Δημοκρατία μόνος βουλευτής που διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους βουλευτές ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου ψηφίζοντας "παρών". Τέλος, οι βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν την τροπολογία.

Δεν εγκρίθηκε η άρση ασυλίας του Β. Μπούτα

Με ψήφους 37 κατά, 5 υπέρ και ένα λευκό η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή απέρριψε την αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα.Οπως είναι γνωστό, την αίτηση για άρση της ασυλίας είχαν ζητήσει οι δικαστικές αρχές προκειμένου να διωχθεί ο Β. Μπούτας για τη συμμετοχή του στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην επιτροπή, αφού τόνισε ότι το ΚΚΕ γενικά είναι υπέρ της ασυλίας προκειμένου να προστατεύεται ο βουλευτής στην άσκηση του έργου του, ζήτησε στη συγκεκριμένη περίπτωση την άρση της ασυλίας του. Εξηγώντας τη στάση του είπε ότι ζητάει την άρση για να δικαστεί μαζί με τους άλλους συναδέλφους του αγρότες, αν και ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η όλη διαδικασία άρσης με τη σπουδή των εισαγγελικών αρχών δείχνει μεθόδευση της όλης υπόθεσης. Και κατέληξε:

"Ο φυσικός μου χώρος ήταν το εδώλιο μαζί με τους συναδέλφους και τη συντονιστική επιτροπή και θα έπρεπε η άρση να γίνει όταν ξεκίνησαν οι δίκες των αγροτών. Δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνω μέρος στις κινητοποιήσεις. Εδώ και 15 χρόνια συμμετέχω στο αγροτικό κίνημα και δε θα μπορούσα να απουσιάσω από τις κινητοποιήσεις αυτές, γιατί επιπλέον ως βουλευτής έπρεπε να είμαι μπροστά στους πολιτικούς αγώνες. Και αυτό έκανα".

"Οχι" για τη δασοπροστασία

Με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει συνημμένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου καθώς και το ότι ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας δεν ήταν παρών, δε συζητήθηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία του ΚΚΕ, που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, για τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Παρεμβαίνοντας στο θέμα αυτό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τόνισε ότι η τροπολογία είχε κατατεθεί από τις 3 Σεπτέμβρη, άρα υπήρχαν όλα τα χρονικά περιθώρια για να λειτουργήσει το Γενικό Λογιστήριο. Αντίθετα, υπογράμμισε για τις τροπολογίες του υπουργού Στ. Τζουμάκα, η έκθεση προστέθηκε μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Νέα περιοριστικά μέτρα για τα σιτηρά

Αποφάσισαν δραστικό περιορισμό της εγγυημένης έκτασης της καλλιέργειας σκληρού σίτου και κατάργηση ατομικών ποσοστώσεων

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας υιοθέτησε,χτες στο Λουξεμβούργο, την καταστροφική πρόταση της Κομισιόν του 1996 για την αναμόρφωση του καθεστώτος στο σκληρό στάρι.Η απόφαση, η οποία έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του Συμβουλίου Υπουργών, μειώνει σημαντικά τη μέγιστη εγγυημένη εθνική έκταση, καταργεί τις ατομικές ποσοστώσεις και καθιστά υποχρεωτική τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου σποράς.

Οι δραστικές περικοπές στα σιτηρά είχαν προταθεί από την Κομισιόν τον Ιούλη 1996 (βλ. "Ρ" 31.7.96), δήθεν για "αλληλεγγύη" αλλά, αντί να προταθούν, έστω ως έκτακτα μέτρα, παίρνουν, τώρα, το χαρακτήρα μόνιμης αναθεώρησης.Συγκεκριμένα αποφασίστηκε εθνική ποσόστωση στη βάση της μέσης καλλιεργήσιμης επιφάνειας της τριετίας 1993 - '96.Το 1992 είχε καθοριστεί μέγιστη εγγυημένη εθνική έκταση 937.000 εκταρίων. Τον Ιούλη του 1996, η Κομισιόν, στη βάση της παραγωγής των τριών χρόνων μετά το 1992, όρισε ένα πλαφόν για τη χώρα 597.000 εκτάρια! Χτες, με βάση τα στοιχεία της καλύτερης παραγωγής μετά το 1992, η μέγιστη εγγυημένη εθνική έκταση ορίστηκε σε 617.000 εκτάρια.Επίσης καταργείται το υφιστάμενο μητρώο χορήγησης ατομικών δικαιωμάτων καλλιέργειας σκληρού σίτου, το οποίο είχε θεσπιστεί με την αναθεώρηση του 1992.

Οπως ομολόγησε και ο Στ. Τζουμάκας "οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι να μεταφερθεί το κέντρο βάρους καλλιέργειας από τις παραδοσιακές περιοχές σε μη παραδοσιακές και να αυξηθούν τα αδιάθετα πλεονάσματα του προϊόντος",ενώ"κινδυνεύουμε να ξαναδημιουργήσουμε πλεονάσματα και να περιορίσουμε τις δυνατότητες καλλιέργειας σε περιοχές που δεν προσφέρονται παρά μόνο για τον σκληρό σίτο".Η απόφαση του Συμβουλίου καθιστά υποχρεωτική τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου σποράς που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης. Ο Στ. Τζουμάκας διαφώνησε και για την επιβολή εθνικής ποσόστωσης δηλώνοντας ότι "οι μέγιστες εγγυημένες εκτάσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να προσδιοριστούν, με βάση τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν για τη μετά το 1992 περίοδο, γιατί η περίοδος αυτή κυριαρχείται από τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Κομισιόν για τη διαχείριση των δικαιωμάτων καλλιέργειας. Χρειάζεται να ληφθεί υπόψη το ιστορικό κάθε κράτους - μέλους και στην προ του 1992 περίοδο".

Η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας επιχαίρει, ωστόσο, για την "αύξηση" των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων αλλά, όπως δήλωσε ο Στ. Τζουμάκας, "αυτή η αύξηση δεν ικανοποίησε τη χώρα μας γιατί συνδυάστηκε με την κατάργηση των ατομικών δικαιωμάτων. Βασική θέση της χώρας μας είναι να μη χρειάζεται η μεταβίβαση ατομικών δικαιωμάτων και να συνδυάζεται με μεταβίβαση αντίστοιχης έκτασης καλλιεργήσιμης γης". Η ελληνική αντιπροσωπεία ψήφισε κατά στο Συμβούλιο, αλλά η απόφαση με τις καταστροφικές συνέπειες ελήφθη και είναι υποχρεωτική για τη χώρα...

Βησ. ΓΚ.

Ιδιωτικοποιούνται οι πολιτιστικοί φορείς

Αρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του "πολυνομοσχεδίου" του υπουργείου Πολιτισμού

Αρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του "πολυνομοσχεδίου" του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των αρμόδιων φορέων.

"Το νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει τα πολιτιστικά προβλήματα της χώρας" τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας υπογραμμίζοντας ότι ο τρόπος που νομοθετούνται διάφορες πλευρές προωθεί τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα τόνισε, αναφερόμενος στις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση των πολιτιστικών φορέων καθώς δημιουργούνται 11 Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και μία Ανώνυμη Εταιρία ενώ καταργούνται ή απονευρώνονται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Περαιτέρω υπογράμμισε ότι όλα τα διοικητικά συμβούλια διορίζονται από τον υπουργό Πολιτισμού και δε λογοδοτούν σε κανέναν άλλο πλην του υπουργού ενώ είπε ότι οι διευθυντές που διορίζονται από τον υπουργό περιβάλλονται με ανεξέλεγκτες εξουσίες και κατά κανόνα δεν υπόκεινται στον έλεγχο ούτε καν του διοικητικού συμβουλίου. Τα διάφορα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου - ανώνυμες εταιρίες όχι μόνο δεν προωθούν την πολιτιστική αντίληψη αλλά αντίθετα μετατρέπονται σε "γραφεία εκδηλώσεων", αγορών και πωλήσεων.

Το νομοσχέδιο, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν "ενδιαφέρεται" για την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό μετακινείται από δω και από εκεί. Μάλιστα με τις διατάξεις του ανοίγουν δρόμοι για τα ρουσφέτια και διάφορες άλλες εξυπηρετήσεις. Η πολιτιστική πολιτική, συνέχισε, δεν έχει καμία προοπτική και κανένα βάθος και στέκεται για παράδειγμα στη βράβευση μερικών δημιουργών και αυτό φτάνει. Δεν υπάρχει σύνδεση με το σχολείο, με το λαό, με την κοινότητα, με την ανάπτυξη βιβλιοθηκών, αιθουσών σπιτιών πολιτισμού κλπ. Αντίθετα το νομοσχέδιο προωθεί ένα κοσμοπολίτικο εμπορευματοποιημένο πολιτισμό και γι' αυτό το λόγο δεν παίρνει υπόψη του και γράφει στα παλιά του τα παπούτσια όλους τους πολιτιστικούς φορείς και στηρίζεται στις "σημαίνουσες προσωπικότητες".

Πικετοφορία ενάντια στο ΝΑΤΟ

Στα πλαίσια της δίμηνης καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ που κάνει η ΕΕΔΥΕ,η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει εξόρμηση ενημέρωσης και πικετοφορία την Παρασκευή 24 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (Εθνική Τράπεζα).

Σύσταση επιτροπής για τα ναρκωτικά

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής με θέμα τα ναρκωτικά αποφάσισε χτες ομόφωνα η Ολομέλεια του Σώματος, ύστερα από πρόταση του υπουργείου Υγείας που μετέφερε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Βουλής Αποστ. Κακλαμάνης. Σύμφωνα με την πρόταση, η επιτροπή θα έχει 26 μέλη αναλογικά με τη δύναμη των κομμάτων, ενώ θα παραδώσει τις τελικές προτάσεις της σε 6 μήνες.

Σύσκεψη - συζήτηση

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ σας προσκαλούν την Παρασκευή 31 Οκτώβρη 1997 και ώρα 7.00 μμ στα γραφεία τους (Κέρκυρας 91, τηλ: 8826.775) στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις σήμερα".

Τραμπουκισμοί κατά μελών της ΚΝΕ

Απρόκλητη επίθεση από περίπου 15 μέλη της ΕΑΑΚ δέχτηκαν τη Δευτέρα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου πέντε μέλη της ΚΝΕ, που διακινούσαν προπαγανδιστικό υλικό της Οργάνωσης, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός από αυτούς.

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει "την αισχρή και φασιστική επίθεση μελών της ΕΑΑΚ σε μέλη της ΚΝΕ". Και επισημαίνει: Ας το καταλάβουν όλοι καλά, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχει αντέξει και αντέχει σε χειρότερες καταστάσεις. Εχουμε την εμπειρία και τη θέληση. Την απάντηση θα την πάρουν μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και την ανάπτυξη των αγώνων. Αν αυτοί δεν μπορούν να κρύψουν τον πανικό τους για την απήχηση της ΚΝΕ και της ΠΚΣ ειδικά στα πρώτα έτη, θα τους απομονώσουν οι ίδιοι οι φοιτητές".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ