Παρέμβαση επί της ουσίας στην αντιδικία της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων σε σχέση με το δημοτικό ραδιοσταθμό "9,84" έκανε με ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής.
Στην ανακοίνωσή του ο Λεων. Αυδής επισημαίνει: "Η μεν κυβέρνηση διά του υφυπουργού των Εσωτερικών ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιχορήγηση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού "9,84" με το ποσό των 722.000 δραχμών. Ο δε δήμαρχος κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ο σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί και δε θα υποταχθεί στη μικροκομματική σκοπιμότητα. Η ουσία όμως είναι ότι η μεν κυβέρνηση ακολουθώντας τις γενικές της πολιτικές κατευθύνσεις εξωθεί σε ιδιωτικοποίηση και της δημοτικής ραδιοφωνίας, ο δε Δήμαρχος, που βρίσκεται στην ίδια γραμμή πλεύσης, δεν υπεραμύνεται του δημοτικού χαρακτήρα της ραδιοφωνίας, αλλά διαβεβαιώνει αόριστα ότι ο σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί".
Το πρόβλημα, υπογραμμίζει ο Λεων. Αυδής, είναι ότι ο "9.84" δεν μπορεί να είναι ούτε όργανο προβολής της δημοτικής αρχής, ούτε να χρησιμοποιείται ως μέσο διασπάθισης του δημοτικού χρήματος με υπέρογκες επιχορηγήσεις που καλύπτουν άσκοπες ή πολυτελείς δαπάνες, ανεξέλεγκτη διαχείριση του προσωπικού και περιττές θέσεις εργασίας ή συνεργασίας.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Ο "9.84" πρέπει να μείνει δημοτικός, να περιορίσει τις δαπάνες του, να γίνει όργανο αντικειμενικής ενημέρωσης για όλες τις δημοτικές δραστηριότητες - όπως οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου - αλλά και διαλόγου και επικοινωνίας του λαού της Αθήνας".
Ο ισχυρός μετασεισμός (5,3 Ρίχτερ) ολοκλήρωσε τις καταστροφές που σημειώθηκαν πριν δυόμισι χρόνια, τη στιγμή που η κυβερνητική αναλγησία είχε "παγώσει" το έργο της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων
Πριν προλάβουν να κλείσουν οι πληγές από το μεγάλο σεισμό της 13ης Μάη του 1995, ο Νομός Γρεβενών δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα από τον εγκέλαδο. Σεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στον ίδιο εστιακό χώρο που προκάλεσε τις τεράστιες καταστροφές στην Κοζάνη και τα Γρεβενά. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Γρεβενών στην περιοχή μεταξύ Κηπουρίου και Ζάκα.
Ο χτεσινός σεισμός όπως λένε οι επιστήμονες εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού που χτύπησε την περιοχή το Μάη του '95, είχε ένταση 6,6 Ρίχτερ και είχε προκαλέσει βιβλικές καταστροφές στους Νομούς Γρεβενών και Κοζάνης. Από τη χτεσινή δόνηση δεν προκλήθηκαν μεγάλης έκτασης ζημιές. Κυρίως πληγήκανε σπίτια που ήταν ήδη καταπονημένα από το σεισμό του '95 και τις δονήσεις που ακολούθησαν. Γεγονός είναι πάντως πως οι κάτοικοι της περιοχής φοβήθηκαν και βγήκαν έντρομοι έξω στους δρόμους, αφού το επίκεντρο ήταν κοντά στην πόλη των Γρεβενών και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση.
Αυτή τη φορά πληγήκανε τα χωριά της νοτιοδυτικής πλευράς του νομού, ενώ το 1995 ο κύριος όγκος των καταστροφών είχε σημειωθεί στα χωριά της νοτιοανατολικής περιοχής.
Με αφορμή το χτεσινό χτύπημα του εγκέλαδου, ήρθαν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων. Δύο χρόνια και 4 μήνες έχουν περάσει και ακόμη εκατοντάδες οικογένειες δεν έχουν αποκτήσει στέγη. Ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) εδώ και δύο μήνες δε λειτουργεί, γιατί έληξαν οι συμβάσεις των απασχολούμενων. Το πρόγραμμα δωρεάν κατοικιών στην περιοχή των Βετζίων δεν ολοκληρώθηκε, αφού περισσότερες από 100 οικογένειες που έχουν κριθεί δικαιούχοι και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δωρεάν κατοικίας, περιμένουν να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Επίσης δεκάδες άνθρωποι που επέλεξαν τη λύση του δανείου για ανέγερση καινούριας κατοικίας ή επισκευή της ήδη υπάρχουσας, ακόμη περιμένουν την έγκριση και την καταβολή των χρημάτων. Ολα αυτά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους, αφού οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι θα σημειωθούν και νέοι ισχυροί μετασεισμοί στην περιοχή.
"Είναι αναγκαίο να παραταθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης και να επαναλειτουργήσει ο ΤΑΣ", δηλώνει ο νομάρχης Γρεβενών Αντώνης Πέτσας,ενώ σημειώνει πως "αμέσως θα πρέπει να ξεκινήσουν οι πρώτες αυτοψίες σε σπίτια που πληγήκανε και να δοθεί παράταση στις επανεξετάσεις των σπιτιών που είχαν χτυπηθεί παλαιότερα από τον εγκέλαδο και οι ζημιές επεκτάθηκαν με το χτεσινό σεισμό.
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που παρουσιάστηκε μέχρι τώρα στο πρόγραμμα αποκατάστασης, ο νομάρχης Γρεβενών υπογράμμισε ότι η κύρια ευθύνη γι' αυτό βαρύνει τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, που λειτούργησαν ιδιαίτερα δυσκίνητα.
Οπως έγραψε πρόσφατα ο "Ρ", η κυβέρνηση φρόντισε πριν από ενάμιση μήνα να "παγώσει" τη διαδικασία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων, αφού από την 1η Αυγούστου έχουν κλείσει οι δύο Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του νομού, λόγω της - δήθεν - έλλειψης προσωπικού. Ωστόσο, σε πρόσφατη έκθεσή τους επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ, που επισκέφτηκαν το νομό, είχαν προτείνει το κλείσιμο των ΤΑΣ και την ανάθεση της λειτουργίας τους σε ιδιώτες!
Τη στιγμή που θα έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης των θέσεων και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό (μηχανικοί και διοικητικοί υπάλληλοι), ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων Χρ. Βερελής δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα οι τομείς να κλείσουν. Ετσι, πολλοί σεισμοπαθείς της Κοζάνης και των Γρεβενών θα περάσουν τον τρίτο στη σειρά χειμώνα έξω από τα σπίτια τους, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995.
Είμαστε περίεργοι βέβαια να μάθουμε πώς θα δικαιολογήσει τη στάση του αυτή ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος συνοδευόμενος από τον διευθυντή του ΟΑΣΠ Κ. Ιωαννίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες αναχώρησε χτες το απόγευμα για τα Γρεβενά για να διαπιστώσει από κοντά τη νέα κατάσταση που δημιούργησε ο χτεσινός σεισμός...
Ο Γ. Τζούμας, διευθυντής της τοπικής εφημερίδας "Αλήθεια", καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων γιατί κάλυψε τα επεισόδια με υπαλλήλους της ΥΠΕΔΑ
XIOΣ (Ανταπόκριση).-
Ποινή φυλάκισης δύο χρόνων στον δημοσιογράφο Γ. Τζούμα, διευθυντή της εφημερίδας "Αλήθεια" και στελέχους του ΚΚΕ, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Χίου για την εκτέλεση του δημοσιογραφικού καθήκοντος. Ο Γ. Τζούμας στις 10.5.1996 κάλυψε ζωντανά τα επεισόδια που έγιναν στο νησί και στα οποία αγανακτισμένοι μαγαζάτορες παραλίγο να πετάξουν στη θάλασσα συνεργείο της ΥΠΕΔΑ. Βέβαια, ούτε η αντίδραση των επαγγελματιών του νησιού απέναντι στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να ήταν αδικαιολόγητη, ούτε η καταδίκη του δημοσιογράφου μένει χωρίς ερωτηματικά.
Η εφημερίδα "Αλήθεια" είχε επανειλημμένα καταγγείλει τη φορολογική τρομοκρατία που επικρατούσε στο νησί. Οι αρμόδιοι εισπράκτορες φόρων, κάθε άλλο παρά υπαλλήλους του ελληνικού κράτους θύμιζαν και συχνά έδιναν την εντύπωση ότι είχαν προκαθορίσει το ποσό που έπρεπε να εισπράξουν. Οπως δηλαδή και οι εισπράκτορες του οθωμανικού κράτους. Η εφημερίδα και ο δημοσιογράφος που καταδικάστηκε συχνά είχαν επισημάνει αυτό το αντιστρόφως ανάλογο ενδιαφέρον των καμικάζι της εφορίας προς τους απλούς επαγγελματίες σε σχέση με "άλλους" που παραμένουν στο απυρόβλητο των φορολογικών ελέγχων. Οπως π.χ. εταιρίες πετρελαιοειδών της περιοχής που επιμένουν να πωλούν τη βενζίνη 20 δραχμές πάνω από την τιμή που ο νόμος ορίζει για τις ακριτικές περιοχές. Και βέβαια, άλλο πράγμα ο φορολογικός έλεγχος στη βάση των νόμιμων διαδικασιών και άλλο ο εκφοβισμός των πολιτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα ο έλεγχος διενεργήθηκε στις 9 μ.μ., τη στιγμή δηλαδή που το κατάστημα του απλού κρεοπώλη στο οποίο έγινε θα έπρεπε να είναι κλειστό. Επειδή είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες των απλών επαγγελματιών ο έλεγχος έγινε παρουσία αστυνομικών οργάνων. Μήπως όμως επειδή έτσι κι αλλιώς το άσυλο του ιδιοκτήτη παραβιάστηκε χρειαζόταν η παρουσία, λόγω της ώρας, και του εισαγγελέα; Κι αν ο δημοσιογράφος που απλά καλύπτει το ρεπορτάζ τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση, με πόσα θα τιμωρηθεί ο απλός πολίτης που θα διαμαρτυρηθεί απέναντι στην όποια κρατική αυθαιρεσία;
Η υπόθεση θα εκδικαστεί ξανά στο Εφετείο.
Καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τον τηλεμαραθώνιο στο "Μέγκα" στις 23 και 24 Σεπτέμβρη, αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι πραγματικές επιδιώξεις τέτοιων ψευτοφιλανθρωπιών.
Μια τέτοια διάσταση αποκαλύπτεται από μια χτεσινή επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) προς το "Μέγκα", που κοινοποιείται προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον υφυπουργό Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη, τον γενικό γραμματέα Π. Αποσκίτη, τη Διεύθυνση Ηλικιωμένων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Δυο πράγματα φαίνονται απ' την επιστολή:
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
"Κύριοι,
Η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ με το υπ' αριθμ. 990/12.9.97 έγγραφό της, σας γνωστοποιούσε ότι από σχετικά δημοσιεύματα αφήνετο να εννοηθεί ότι ο τηλεμαραθώνιος θα καλύπτει όλο το φάσμα της Νοητικής Υστέρησης, πράγμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά αφορά περιορισμένο αριθμό φορέων (5), που εκπροσωπούν περίπου 250 Ατομα με Νοητική Υστέρηση. Ενώ αναμέναμε τη συνεργασία μαζί σας, καινούρια δημοσιεύματα (Νέα 18.8.97) και ραδιοφωνικές εκπομπές (κύριου Τσίμα πρωί 19ης Σεπτεμβρίου), αναφέρουν πως "ο τηλεμαραθώνιος, τον οποίο οργανώνει η Μελεδώνη, επιχειρεί να αγγίξει ένα καυτό πρόβλημα: Την περίθαλψη, κοινωνική ένταξη, δημιουργική ενασχόληση και γενικά τη βοήθεια 210.000 Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες". Οπως αντιλαμβάνεστε κι όπως σας είχαμε τονίσει τηλεφωνικώς και με το υπ' αριθμ. 990/12.9.97 σχετικό έγγραφο, φορείς μας απ' όλο τον ελλαδικό χώρο, μας τηλεφωνούν αναμένοντας ότι τα παιδιά τους θα ωφεληθούν απ' αυτή την προσπάθεια".
Και η επιστολή καταλήγει: "Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι είναι απολύτως ορθό και αναγκαίο τουλάχιστον να εκπροσωπηθεί η Ομοσπονδία μας στον τηλεμαραθώνιο, δεδομένου ότι αποτελεί το δευτεροβάθμιο κοινωνικό - συνδικαλιστικό όργανο του Γονεϊκού Κινήματος και εκπροσωπεί 96 Συλλόγους Γονέων σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων η πλειοψηφία εκπροσωπεί Ατομα με Νοητική Υστέρηση".