Την "Ιφιγένεια εν Ταύροις" θα παρουσιάσει, σήμερα, το "Αμφι-Θέατρο", στο πλαίσιο του Κύκλου Αρχαίου Δράματος του 10ου Φεστιβάλ Βύρωνα, στο Θέατρο"Μελίνα Μερκούρη", σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου,σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου,μουσική Θάνου Μικρούτσικου,μουσική διδασκαλία Φρίξου Μόρτζου.Παίζουν: Λήδα Τασοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Νίκος Γιαχαλής, Σπύρος Μαβίδης Γιώργος Κροντήρης, Σωτήρης Βάγιας, Δήμητρα Παπαχρήστου.Αύριο, το "Θέατρο Καισαριανής" θα παρουσιάσει, στο Θέατρο "Αννα Συνοδινού"), την παράσταση "Αλίμονο και μερικά Αχ.. Αχ.. " του Τσέχωφ,σε διασκευή Παναγιώτη Μέντη και σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη.Παίζουν: Μίμης Χρυσομάλλης, Νένα Μεντή κ. ά.
* * *
* * *
* * *
Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ
"Πλοία και ήρωες του ελληνικού ναυτικού", μέσα από παλιές καρτ ποστάλ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάτικων Λακωνίας, με τη συμπαράσταση του δήμου Νεάπολης. Η έκθεση, που φιλοξενείται μέχρι τις 31 Αυγούστου στο ξενοδοχείο "Λιμίρα Μάρε", φιλοδοξεί να συμβάλει στη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου στα Βάτικα.
Δύο τραγωδίες, που εντάσσονται στη "μυθολογία" του Θηβαϊκού Κύκλου, την "Αντιγόνη" και τον "Οιδίποδα Τύραννο" (φωτό) θα παρουσιάσει η Εταιρεία"Σατό - Βουγιούκας",στην Επίδαυρο,σήμερα και αύριο, αντίστοιχα. Τα δύο έργα παρουσιάζονται σε μετάφραση Ζαν Λαμιράλ,σκηνοθεσία Αντώνη Βουγιούκα,μουσική Λουσιέν Γκερινέλ,σκηνικά - κοστούμια Ελιάν Τοντούτ και μουσική διεύθυνση Νικολά Μπαραλί.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Πιερ Μαρτό, Αγκνες Οντιφρέν, Ντανιέλ Στεφάν, Ιβάν Ρομέφ, Σιλβί Ρεσιγκέρ κ. ά.
Ο σκηνοθέτης Αντώνης Βουγιούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και από το 1959 μέχρι το 1966 δούλεψε στον κινηματογράφο, αρχικά ως βοηθός οπερατέρ και σκηνοθέτη και στη συνέχεια ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Το 1966 πήγε στο Παρίσι όπου ζει μόνιμα και μαζί με την Φρανσουάζ Σατό οργάνωσε την πρώτη του θεατρική ομάδα, ενώ το 1969 έγινε διευθυντής του Κέντρου Δραματολογίας του Ζαρζ - Λε - Κονές. Ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει την προσπάθειά του να πλησιάσει "όλα τα νοήματα των έργων αυτών", αν και "σίγουρα η προσέγγιση είναι ελλιπής, αφού βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν τεράστιο ποιητή που αγγίζει σχεδόν όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας".
Εκθεση με θέμα την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία θα παρουσιάσουν στην Κρυπτή Στοά της Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.Στην έκθεση (21/8 - 22/9) παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός ομοιωμάτων μηχανών, όπλων πλοίων, υπολογιστικών μηχανισμών και μηχανισμών επικοινωνίας, καθώς και αυτομάτων που χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τα βυζαντινά χρόνια και αναδεικνύουν την ισότιμη παρουσία της τεχνολογίας, μαζί με τις επιστήμες και τις τέχνες, στην κληρονομιά του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.Τα εκθέματα, τα οποία προσφέρθηκαν από διάφορους φορείς, ενώ αρκετά κατασκευάστηκαν ειδικά για την έκθεση, παρουσιάζονται κατά ενότητες και πλαισιώνονται από πολυάριθμους πίνακες και εποπτικό υλικό που τα περιγράφει και εξηγεί τη λειτουργία και τη χρήση τους. Επιπλέον, υπάρχουν δύο ηλεκτρικές οθόνες αφής, που προσφέρουν πρόσθετες πληροφορίες στους επισκέπτες, ενώ προβλέπεται και περιοδική προβολή μαγνητοσκοπημένων ταινιών, με θέμα την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.