Παρακάμπτονται συνολικά οι επίγειες τηλεπικοινωνίες, ακόμη και η παραδοσιακή φωνητική! Η Ελλάδα μέσο διείσδυσης στην Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή αμερικανικών και αγγλικών πολυεθνικών
Η εισήγηση για την ίδρυση θυγατρικής για τις δορυφορικές επικοινωνίες βρίσκεται στα συρτάρια των "γραφείων" της διοίκησης του ΟΤΕ. Είχε επιχειρηθεί πολύ πρόσφατα να περάσει στην ημερήσια διάταξη, αλλά κάτω από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν αποσύρθηκε προσωρινά. Η πρόταση στην οποία κατέληγε η εισήγηση ήταν η εξής: "Εισηγούμαστε (... ) την έγκριση διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη κατάλληλου οίκου ή ομάδας οίκων έμπειρου κυρίως στη λειτουργία - εκμετάλλευση δικτύων Vsat, με τον οποίο ο ΟΤΕ θα συνεργαστεί και θα προχωρήσει, μετά από διαπραγματεύσεις και με βάση τη διακήρυξη του διαγωνισμού και την προσφορά του Οίκου, στη συγκρότηση κοινοπραξίας ή θυγατρικής εταιρίας,αντικείμενο της οποίας θα είναι η μελέτη, επιλογή, προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, ανάπτυξη και προώθηση ενός δικτύου Vsat". Μάλιστα δε, η τριμελής επιτροπή που έκανε την εισήγηση δηλώνει ότι εισηγείται την... αυθημερόν επικύρωση της απόφασης!
Τα δίκτυα επικοινωνίας Vsat έχουν ξεχωριστή σημασία, καθώς "παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες διείσδυσης σε άλλες χώρες".Στην πράξη καταργούν τις επικοινωνίες που προσφέρει ο οποιοσδήποτε "συμβατικός" τηλεπικοινωνιακός οργανισμός. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι μπορούν να προσφέρουν και υπηρεσίες φωνητικής τηλεφωνίας,άρα καταργείται και το "προνόμιο" των δημόσιων οργανισμών στον τομέα αυτό, η απελευθέρωση του οποίου έχει προς το παρόν εξαιρεθεί στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Επόμενα παίζει σημαντικό ρόλο και στην εξωτερική πολιτική. Αντί όμως να εμπλακεί ο ΟΤΕ σ' αυτή την υπηρεσία - που πρέπει να το κάνει αλλά ως δημόσιος - η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ο ΟΤΕ να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο, σε σχέση με τα προηγούμενα, ότι στην εισήγηση υπογραμμίζεται: "Οι επιτακτικές ανάγκες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης για σύγχρονες επικοινωνίες με γρήγορες και απλές λύσεις παράκαμψης των επίγειων τους δικτύων και οι αυξημένες ανάγκες για ανεξάρτητες επικοινωνίες πολλών εταιριών... ".Προς επιβεβαίωση τονίζεται ότι "τα δίκτυα Vsat, άλλωστε, χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό τόσο από τη Γερμανία" για τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιών της Πολωνίας όσο και από τις σκανδιναβικές χώρες για τη διείσδυση στις χώρες της Βαλτικής.Επιπλέον δε σημειώνεται ότι ανάμεσα στους πιθανούς πελάτες που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι το ΑΠΕ, η ΔΕΠΑ, τράπεζες, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Ευρώπη, ο Ελληνικός Στρατός, κλπ.
Στο κεφάλαιο "κριτήρια συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία" "φωτογραφίζονται" συγκεκριμένες εταιρίες και εμμέσως πλην σαφώς η κοινοπραξία Ιντρακόμ - Hughes. Ετσι "προτείνεται": Κάθε οίκος ή ομάδα οίκων να είναι φορέας εκμετάλλευσης δικτύου ή δικτύων Vsat, χωρίς να είναι και απαραίτητα και κατασκευαστής Vsat. Την "προϋπόθεση "φορέας εκμετάλλευσης" εξασφαλίζει στην προκειμένη περίπτωση ο Αμερικανός συνεταίρος της Ιντρακόμ.
Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι πως η υπηρεσία VSAT είναι από τις πλέον κερδοφόρες! Σύμφωνα με την εισήγηση, το κόστος της συνολικής επένδυσης είναι μόλις 400 εκατομμύρια δραχμές, την ώρα που το μηνιαίο τέλος χρήσης θα είναι 1,5 εκατομμύρια δραχμές!
Τα κείμενα έγραψε ο Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ έχει δυο όψεις. Η μία είναι η διάλυση του δημόσιου ΟΤΕ με την εκχώρηση βασικών δραστηριοτήτων σύγχρονων μορφών τηλεπικοινωνίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω της ίδρυσης θυγατρικών. Η δεύτερη αφορά την "απευθείας" ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ με την πώληση πακέτου μετοχών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει δηλώσει ότι περίπου έχει επιλεγεί η διαδικασία της πώλησης σε πρώτη φάση ενός ποσοστού 8% - 10% μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία "εκτιμούν" ότι από την πώληση του 8% περίπου μπορούν να εισπραχθούν "κάτι παραπάνω" από 70 δισεκατομμύρια δραχμές.Αυτό σημαίνει ότι "αποτιμούν" την "πραγματική" αξία του ΟΤΕ σε... τιμές "αγοράς"... "κάτι λιγότερο από ένα τρισ. δρχ". Η νέα κομπίνα της κυβέρνησης έγκειται στο ότι δεν πρόκειται να πει πόσο αποτιμάται η αξία του ΟΤΕ (σ. σ. για να αποφύγει τους γνωστούς σκοπέλους). Η δεύτερη κομπίνα αφορά τη διάθεση των "τριάκοντα αργυρίων" που θα εισπραχθούν. Αν και ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ κάνει ρητή αναφορά στην κατανομή, ορισμένα κυβερνητικά κλιμάκια δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο - αντίθετα το θεωρούν πολύ πιθανό - τα πρώτα "τριάκοντα αργύρια" των 70 δισ. δρχ. να πάνε για την κάλυψη του δημόσιου χρέους. Μάλιστα δε επισημαίνουν ότι στον κρατικό προϋπολογισμό δεν καταγράφεται κανένα κονδύλι - έσοδο από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς μεταξύ των άλλων η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θεωρεί έσοδα του δημοσίου τις εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες κατατάσσει στην κατηγορία... "κονδύλι για εξόφληση του εξωτερικού χρέους"! Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας υποστήριξε ότι για το πού θα πάνε τα έσοδα από την πώληση του 8% - 10% "είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα": Δεν αποκλείεται, ανάλογα με τις "αντιδράσεις" να πάνε για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους και στον ΟΤΕ να δοθεί... "υπόσχεση" ότι θα "λάβει" τα... έναντι στην επόμενη πράξη της ιδιωτικοποίησης! Ο ίδιος παράγοντας σημείωνε ότι για να πάρει τώρα (σ. σ. δηλαδή όταν πωληθεί το ποσοστό αυτό) τα έσοδα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις του, θα πρέπει να γίνει αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου και το ελληνικό δημόσιο να μην ασκήσει το δικαίωμα της προτίμησης των "παλαιών μετόχων".
Ο "Ρ" αποκαλύπτει εισήγηση προς το ΔΣ του ΟΤΕ για την παράδοση των δορυφορικών επικοινωνιών σε κοινοπραξία. Τα νέα σενάρια για τη διάθεση των "τριάκοντα αργυρίων" της πώλησης των μετοχών
Νέα "θυγατρική" εταιρία του ΟΤΕ ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παραδώσει σε ιδιωτικά πολυεθνικά συμφέροντα τα πλέον "ζουμερά" (δηλαδή τα πλέον κερδοφόρα) κομμάτια του "φιλέτου" των ελληνικών τηλεπικοινωνιών. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", στα... "υπόψη" της διοίκησης του ΟΤΕ βρίσκεται εισήγηση, με την οποία προτείνεται να ιδρυθεί εταιρία με τη συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων για την εκμετάλλευση των δορυφορικών επικοινωνιών "VSAT". Ηδη η ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Σ. Κόκκαλη, πριν καν συζητηθεί στο ΔΣ του Οργανισμού η εισήγηση, είχε... απευθυνθεί εγγράφως στον ΟΤΕ για συνεργασία στη δημιουργία - εκμετάλλευση δικτύου δορυφορικών επικοινωνιών Vsat μαζί με την αμερικάνικη εταιρία Hughes.Αυτού του είδους οι τηλεπικοινωνίες έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές (κυρίως από τη Βρετανία) και αμερικάνικες πολυεθνικές θεωρούν μάλιστα ότι η Ελλάδα, μέσω του ΟΤΕ, μπορεί ν' αποτελέσει το κέντρο για τη διείσδυσή τους στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μ. Ανατολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω της αρμόδιας κυβερνητικής υπηρεσίας USTDP, χρηματοδοτεί τη διενέργεια έρευνας αγοράς στην Ελλάδα σχετικά με τις υπηρεσίες δικτύων Vsat.Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΟΤΕ, υπακούοντας στις "επιθυμίες" της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποδέχτηκε την υπογραφή σχετικής σύμβασης μεταξύ του ΟΤΕ και αμερικανικού γραφείου μελετών!
Από την άλλη προωθούνται οι διαδικασίες ξεπουλήματος μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, τα δε πιθανά έσοδα (70 δισ. για το 8%) εξετάζεται να πάνε για την αποπληρωμή του εξωτερικού δημόσιου χρέους!