ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ

Ο ΣΕΓΑΣ

Η Διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) μάς έστειλε την ακόλουθη απάντηση σε επιστολή αναγνώστη μας, που δημοσιεύτηκε στο "Ρ" της 24.12.1994 με τίτλο "Ερωτήματα για τον ΣΕΓΑΣ"

Κύριε Διευθυντά,

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ελληνική αθλητική κοινωνία από τη δίκαια τιμή και αναγνώριση που αισθάνεται και αποδίδει ο ΣΕΓΑΣ στους αγωνιστές - αθλητές που έφυγαν πρόωρα και άδικα από κοντά μας.

Κορυφαία και περίοπτη θέση μεταξύ μας κατέχει ο άνθρωπος - αγωνιστής, ο μέγας ειρηνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης.

Στη μνήμη του ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει Διεθνή αγώνα παγκόσμιας εμβέλειας, το "Διεθνή Μαραθώνιο Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης".

Στο ενημερωτικό φυλλάδιο που τυπώνεται και φτάνει σε όλες τις γωνιές του κόσμου, υπάρχει μια συνοπτική αναφορά στο έργο και τις ημέρες του σεμνού αγωνιστή - πρωταθλητή, ο οποίος αθλητικά και αγωνιστικά ανήκει στην Ελλάδα και σε όλους τους Ελληνες.

Η ιδιότητα του Λαμπράκη ως βουλευτή και η αναφορά του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκε, δεν έχει ούτε τη σημασία ούτε την εμβέλεια που είχε ο ήρωας αυτός, για τη χώρα μας και για το διεθνές κίνημα ειρήνης, στα πλαίσια των αγώνων του και της προσφοράς του, ώστε να αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αναφοράς.

Ετσι λοιπόν οι διαπιστώσεις του αναγνώστη σας στην επιστολή που αναφέρεται σ' αυτόν τον Διεθνή Μαραθώνιο είναι εξαιρετικά ατυχείς, αφού, αντί για έπαινο στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας και την τιμή που κάνει στη μνήμη του αγωνιστή, διυλίζει τη μη αναφορά στο "βιογραφικό" του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκε ο αείμνηστος απών της Ελληνικής κοινωνίας.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς και την παράκληση της δημοσίευσης της παρούσης

Ο Πρόεδρος

Στράτος Μολυβάς

Ο Γεν. Γραμματέας

Κωστής Γραμματικόπουλος

Σημ. "Ρ": Κύριοι του ΣΕΓΑΣ, είστε αξιέπαινοι για την τιμή που αποδίδετε στη μνήμη του αγωνιστή ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ.

Μια παρατήρηση μόνο: Οταν τιμάται ένα πρόσωπο, τιμάται για την προσφορά του, για την ιστορία του. Η ιστορία, λοιπόν, λέει ότι ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ δε δολοφονήθηκε, επειδή ήταν πρωταθλητής του στίβου, αλλά επειδή ήταν πρωταθλητής στους στίβους της Ειρήνης και αγωνιστής της "παράνομης" Αριστεράς ως βουλευτής της. Κι έγινε παγκόσμια γνωστός με την ιδιότητα του "Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης".

Δεν έχει σημασία και... εμβέλεια η αλήθεια αυτή; Χρειάζεται ακόμα μεγάλη καρδιά για να γλιτώσει και αυτή η απλή αναφορά από το διυλιστήριο της λήθης;

Με δυο λόγια

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ,από την Πάτρα γράφει:

"Συγχαρητήρια στη Γεν. Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ σ. Αλέκα Παπαρήγα,που απαντώντας σε παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, στη Βουλή, μεταξύ των άλλων, του υπενθύμισε ότι έχουμε διαφορετικά ιδεολογικά, φιλοσοφικά συστήματα... (Στη σαπίλα του καπιταλισμού έχουμε να αντιπαραθέσουμε την απλότητα της ζωής, τη στωικότητα και την επαναστατικότητά μας. Εύχομαι ο Νέος Χρόνος να φέρει νέα δύναμη στο ΚΚΕ".

Είναι ν' απορεί κανείς

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ από το Περιστέρι γράφει:

"Οι αρχαίοι προπαππούδες μας έλεγαν - "γηράσκω αεί διδασκόμενος". Δηλαδή αν και γερνάμε κάτι μαθαίνουμε. Ετσι, λοιπόν, εμείς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, είμαστε - κατά τη ρήση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή - πεθαμένοι. Ζητάμε, λέει, ηθική και υλική αποκατάσταση, ενώ σχεδόν έχουμε πεθάνει και δεν υπάρχουν λόγοι να ασχολείται πια η πολιτεία με μας.

Δε θα συμφωνήσω μαζί σας κ. Μητσοτάκη. Μπορεί η πολιτεία κι εσείς προσωπικά να μας θεωρείται πεθαμένους, αλλά εμείς, δόξα τω Θεώ, ζούμε κι όσο θα ζούμε θα δίνουμε παντού το αγωνιστικό "παρών". Κατά τα άλλα ξέρουμε πολύ καλά ότι μια μέρα "θα γυρίσει ο τροχός, θα φάει κι ο φτωχός! "".

Σε άλλο γράμμα του ασχολείται με τις εξελίξεις των σχέσεων της χώρας μας με τους γείτονες (Σκόπια, Τίρανα κλπ.) και παρατηρεί: "Χρόνια τώρα ακούμε από τους κυβερνώντες να πιπιλίζουν την καραμέλα για το Σκοπιανό, το Αλβανικό και δε συμμαζεύεται. Μάλιστα με τα συλλαλητήρια που οργάνωσαν, και τη φούρια που είχαν πάρει νόμιζε κανείς ότι θα 'φταναν στο... Βερολίνο. Κάπου σταμάτησαν κι είπαν ότι οι διαφορές θα λυθούν με διάλογο. Μα αντί γι' αυτό βλέπουμε διάφορους Βανς κι άλλους αμερικάνικης προέλευσης να πηγαινοέρχονται ανάμεσα Αθήνα - Σκόπια - Τίρανα και να ενεργούν σύμφωνα με τα αμερικάνικα συμφέροντα. Και διερωτώμαι; Πού είναι ο άμεσος διάλογος ανάμεσα σε μας και τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ