ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-
Για λίγους ακόμη μήνες - ως την άνοιξη - πήρε παράταση ζωής το λιγνιτωρυχείο της ΚΟΙΣΕΛΙΚ στην Κύμη, ώσπου να εξαντληθεί το ήδη υπάρχον κοίτασμα. Αυτή την απόφαση πήρε το αρμόδιο υπουργείο Βιομηχανίας, μετά από αίτημα των εργαζομένων του μεταλλείου και φορέων της περιοχής. Πρόθεση του υπουργείου και της εκκαθαρίστριας τράπεζας ήταν να σταματήσει τη λειτουργία του στις 31.12.94, αφού θεωρείται ασύμφορη η εκμετάλλευσή του.
Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν τελείως διαφορετικά αν... Αν υπήρχε η πολιτική βούληση από πλευράς του υπουργείου Βιομηχανίας για συνέχιση της λειτουργίας του, εξασφάλιση, αύξηση των 40 θέσεων εργασίας και ανάπτυξης της περιοχής. Αν υπήρχε πρόθεση αξιοποίησης της πρότασης στελέχους της ΚΟΙΣΕΛΙΚ για εκμετάλλευση παραπλήσιου κοιτάσματος στη θέση ΕΝΤΣ, με προοπτική 15 χρόνων. Οπως αναφέρεται στην πρόταση, στη συγκεκριμένη τοποθεσία, τα αποθέματα εκτιμώνται σε 1,5 εκατ. τόνους, εκ των οποίων, με βάση την εμπειρία του λιγνιτωρυχείου, είναι δυνατό να εξορυχθούν οι 800 χιλιάδες τόνοι.
Ετσι, στην ΚΟΙΣΕΛΙΚ, με ρυθμό παραγωγής 50.000 τόνους το χρόνο, τα αποθέματα επαρκούν για μια 15ετία τουλάχιστον. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα καλύτερα, ποιοτικώς, κοιτάσματα λιγνίτη, τα οποία με μικρό κόστος επενδύσεων, σύμφωνα με την πρόταση, της τάξεως των 200 εκατ. δραχμών, μπορούν να αποκαλυφθούν και να ξεκινήσει η εξόρυξή τους.
Εκείνο που πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλιστεί είναι η αγορά του λιγνίτη. Αυτό μπορεί να γίνει: α) απ' τη ΔΕΗ η οποία είχε προγραμματική συμφωνία μέχρι πριν 2 χρόνια για τον ΑΗΣ Αλιβερίου και β) από τη ΛΑΡΚΟ ή άλλες αγορές.
Εμποροι ναρκωτικών και ισοβίτες πλήρωναν αδρά για το απαγορευμένο γι' αυτούς προνόμιο...
Ποιος επιτέλους εργάζεται πού και γιατί.Η εισαγγελική έρευνα αγγίζει από χτες ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα των φυλακών, που συχνά - πυκνά κατά το παρελθόν απασχόλησε την κοινή γνώμη και ήταν λόγος για σημαντικές οικονομικές και άλλες συναλλαγές,σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ κρατουμένων και υπαλλήλων των Φυλακών Κορυδαλλού.
Κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Αλέξανδρου Μεταξά,ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αριστείδης Φραγκιαδάκης,θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση συνολικά για την κατανομή των θέσεων εργασίας στο χώρο των φυλακών από το 1991 μέχρι και το 1994. Στόχος της έρευνας είναι να αποκαλυφθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τη διανομή έναντι αδρής αμοιβής των θέσεων εργασίας, ποιοι κρατούμενοι και πώς τις είχαν καταλάβει τα χρόνια αυτά και γιατί "κόπηκαν" από το δικαίωμα της εργασίας κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν υποβάλει σχετικές αιτήσεις, που όμως για κάποιους λόγους απορρίφθηκαν.
Εμποροι ναρκωτικών και ισοβίτες, με σημαντική οικονομική επιφάνεια, είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - εκείνοι που πλήρωναν για να εξασφαλίσουν μια θέση. Και από τις θέσεις που υπήρχαν, επέλεγαν εκείνες μέσω των οποίων μπορούσαν να έχουν προσβάσεις σε ανθρώπους εκτός των φυλακών. Καλές περιπτώσεις θεωρούνταν τα μαγειρεία και το ξυλουργείο της φυλακής. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που κρατούμενος απέδρασε ή αποπειράθηκε να αποδράσει, ενώ βρισκόταν σε τέτοιες θέσεις και στη συνέχεια από την έρευνα που ακολουθούσε αποκαλυπτόταν πως δεν ήταν τυχαία η παρουσία του στη συγκεκριμένη θέση. Να σημειώσουμε πως κρατούμενοι για εμπορία ναρκωτικών και ισοβίτες απαγορεύεται να εργάζονται. Το κοστολόγιο, σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριζόταν από το είδος της εργασίας...
Σύμφωνα με το νόμο, αρμόδιος για την κατανομή των θέσεων εργασίας είναι ο διευθυντής της φυλακής, ο οποίος όμως - σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν - όχι μόνο παρακαμπτόταν, αλλά συχνά δεν είχε ιδέα για το ποιος εργαζόταν πού.
Σε κάποιες περιπτώσεις η αρμοδιότητα περνούσε στον αρχιφύλακα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ασχολούνταν και άλλοι υπάλληλοι ή "αρχηγοί - κρατούμενοι". Στο ερευνώμενο διάστημα, αρχιφύλακας στον Κορυδαλλό ήταν κατά σειρά ο προφυλακισμένος σήμερα Αθανάσιος Φωτάκης και ο πρόσφατα απομακρυνθείς Αντώνης Αραβαντινός.Να σημειώσουμε ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι υπεύθυνοι να ενημερώνουν την εποπτεύουσα αρχή αρχιφύλακες φέρονται ότι δεν έστελναν τις σχετικές καταστάσεις εργαζόμενων κρατουμένων στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ
"Χτύπησαν" σούπερ - μάρκετ μέρα μεσημέρι στο κέντρο του Πειραιά και έγιναν "καπνός". Δύο άτομα, με κοντόκαννη καραμπίνα ο ένας και στιλέτο ο άλλος, εισέβαλαν χτες στις 3.05 το μεσημέρι στο σούπερ - μάρκετ "Πειραϊκό", στη λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη και με την απειλή των όπλων αφαίρεσαν από τις ταμίες του καταστήματος όσα χρήματα είχαν τα ταμεία τους. Κατά δήλωση του ιδιοκτήτη η λεία της ληστείας ανέρχεται σε 200.000 περίπου δραχμές, ενώ τα δύο άτομα, ηλικίας μεταξύ 25 και 30 ετών, διέφυγαν προς την περιοχή των Καμινίων πεζοί αρχικά και στη συνέχεια με μοτοσικλέτα που είχαν σταθμεύσει στην οδό Ανδρούτσου.
"Ανελήφθη εις τους ουρανούς"... το σημαντικότερο φορτίο κοκαφινης που κατασχέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα 103 κιλά κοκαφινης, που εντοπίστηκαν στην ελεύθερη ζώνη του λιμένα του Πειραιά και έφτασαν με φορτίο ρυζιού τράνζιτ στην Ελλάδα από το Εκουαντόρ με το γερμανικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο "Βιντάρ", κάηκαν τελικά χτες στην υψικάμινο της "Χαλυβουργικής" στην Ελευσίνα.
Το φορτίο μεταφέρθηκε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διά θαλάσσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, όπου φυλασσόταν, στις εγκαταστάσεις της "Χαλυβουργικής" στην Ελευσίνα. Τα 103 πακέτα του ενός κιλού ανοίχτηκαν ένα προς ένα και την καύση τους επόπτευσε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Καίτη Στουραφιτου. Πάντως οι "ειδικοί" λένε πως... όταν ένα φορτίο "πιάνεται", ένα ακόμη μεγαλύτερο φτάνει!
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-
Εκατό περίπου Πακιστανούς λαθρομετανάστες μετέφερε απ' την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα το υπό σημαία Μπελίζε ελληνόκτητο ταχύπλοο επιβατηγό σκάφος "Ντεμπέστ". Πλοίαρχος του σκάφους, ο οποίος και συνελήφθη μαζί με το φερόμενο συνεργό του Ιωάννη Ράφτη,ήταν ο Ιωάννης Ζωγόπουλος.
Το σκάφος μετά από βλάβη και λόγω έλλειψης καυσίμων αναγκάστηκε να σταματήσει αργά το βράδυ της Πέμπτης ανοιχτά της παραλίας Πετριών Εύβοιας. Ο Ζωγόπουλος προκειμένου να αποφύγει τυχόν "αβαρία" έβγαλε με βοηθητικό σκάφος στη στεριά τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι όμως χτες τα ξημερώματα έγιναν αντιληπτοί απ' τους κατοίκους. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο και η Αστυνομία, που ξεκίνησαν την επιχείρηση εντοπισμού τους. Μέχρι χτες το απόγευμα είχαν συλληφθεί εξήντα περίπου λαθρομετανάστες, ενώ αναζητούνται δύο ακόμη Ελληνες, οι οποίοι επέβαιναν στο σκάφος.
Κατά τον έλεγχο του λιμεναρχείου και ενώ ρυμουλκούνταν το σκάφος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζωγόπουλος έβαλε στο πλοίο φωτιά και προσπάθησε να διαφύγει πέφτοντας στη θάλασσα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο κάθε λαθρομετανάστης πλήρωσε 2.000 ως 2.500 δολάρια, τα χρήματα όμως δε βρέθηκαν και εικάζεται ότι τα πήραν μαζί τους οι δύο Ελληνες που κατάφεραν να διαφύγουν. Καταζητούνται από την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.