ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ
Τα αδιέξοδα του μετρό

Ο ιός της μετρολαγνίας μεταδόθηκε και στη συμπρωτεύουσα, βρίσκοντας και εκεί την πλήρη ομοφωνία των εκπροσώπων του δικομματισμού στα πλαίσια του δόγματος "μεγάλα έργα μεγάλες μίζες"

Η εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχόντων έχει ξεκινήσει στους περισσότερους δήμους της χώρας και μεις απ' την πλευρά μας περιμένουμε να δούμε πόσα από αυτά που με τόση ευκολία υποσχέθηκαν οι γαλαζοπράσινοι συνδυασμοί θα γίνουν. Πράγματα και θάματα μας έταξαν, όπως συνήθως. Πράσινες πόλεις, αγγελικές συγκοινωνίες, πολιτιστικά κύτταρα, πόλοι δημιουργικότητας και πνευματικής ανύψωσης... Φυσικά η πραγματικότητα της επόμενης μέρας είναι πολύ πιο σκληρή. Και η μόνη λύση δεν είναι τίποτα άλλο από την ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού κινήματος σε τοπικό επίπεδο που θα δώσει ένα διαφορετικό προσανατολισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μετρολαγνία

Το τι συμβαίνει και το τι θα συμβεί με το μετρό της Αθήνας έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα σημειώματα. Δυστυχώς ο ιός μεταδόθηκε και στη συμπρωτεύουσα, βρίσκοντας και εκεί την πλήρη ομοφωνία των εκπροσώπων του δικομματισμού στα πλαίσια του δόγματος "μεγάλα έργα μεγάλες μίζες". Απ' την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν διεθνείς μελέτες και εμπειρίες που αποδεικνύουν όχι μόνο το ανώφελο, αλλά και το ανέφικτο παρόμοιων εγχειρημάτων, αφήνοντας εκτεθειμένους τους υποστηριχτές του μετρό, της μορφής που επιχειρείται στη χώρα μας. Πρόσφατα υπήρξε μια σημαντική μελέτη του Βρετανικού ODA (Overseas Development Administration) που αφορούσε την ανάλυση είκοσι πόλεων του Τρίτου Κόσμου που έχουν μετρό (μεταξύ άλλων αναφέρονταν οι περιπτώσεις της Καλκούτας, Βομβάης, Καφιρου, Σεούλ και Τύνιδας).

Τι έδειξε η έρευνα

Τέσσερα είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας για τα προβλήματα του μετρό στις παραπάνω πόλεις. Κατ' αρχάς τα αρχικά σχέδια μεταβλήθηκαν σημαντικά σε οχτώ από τις δέκα περιπτώσεις. Το 75% των έργων γνώρισαν μεγάλη χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που είχαν εκπονηθεί. Η μέση καθυστέρηση υπολογίστηκε στα 2,5 χρόνια. Τρίτο, το προβλεπόμενο κόστος ξεπέρασε σημαντικά τους προϋπολογισμούς. Το ίδιο ισχύει και για το λειτουργικό κόστος. Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από μια υπάρχει υψηλή κρατική επιδότηση. Αιτία η μη απορρόφηση των λεωφορειακών γραμμών από τα συστήματα μετρό. Γεγονός που μεταφράζεται με τη συνέχιση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των λεωφορείων που επιτύγχαναν χαμηλότερο εισιτήριο. Ετσι στα 2/3 των υπό εξέταση μετρό οι μετακινήσεις ήταν κατά πολύ χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες.

Λειτουργικά αποτελέσματα

Ως προς την κυκλοφορία δεν εμφανίστηκε καμιά ουσιαστική κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Κατά συνέπεια δεν υπήρξε μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, άρα και στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θορύβους. Σε ό,τι έχει σχέση με το βασικότερο στόχο της κατασκευής μετρό που είναι η βελτίωση της κατάστασης στα ΜΜΣ, αυτή επιτεύχθηκε μόνο ως προς το σκέλος της μείωσης του χρόνου αναμονής, της αύξησης της ταχύτητας και των περισσότερο άνετων μετακινήσεων. Ομως τα κόμιστρα είναι συγκριτικά υψηλότερα (σ.σ. θίγονται τα φτωχότερα στρώματα που προτιμούν υποχρεωτικά τα λεωφορεία) και έχουμε μια δεύτερη παρενέργεια. Τα κέντρα των πόλεων ενισχύονται ακόμα περισσότερο (αφού όλες οι γραμμές διασταυρώνονται εκεί ή κοντά τους) και κατά συνέπεια καινούρια περιβαλλοντική υποβάθμιση. Νέες μετακινήσεις προς το κέντρο σημαίνει νέες δραστηριότητες, γεγονός που συνοδεύτηκε με νέες μετακινήσεις ΙΧ! Τα θετικά αποτελέσματα του μετρό - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της μελέτης - αφορούσαν τους επιβάτες που χρησιμοποιούσαν ήδη λεωφορείο και σε καμιά περίπτωση τους ιδιοκτήτες ΙΧ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρόμοια έργα όχι μόνο δεν έχουν συναλλαγματικό όφελος, αλλά, αντίθετα, είναι συναλλαγματοφόρα.

Εξι προϋποθέσεις για μετρό

Η κατασκευή του μετρό πρέπει να συνοδεύεται όπως υποστηρίζει ο ODA από έξι προϋποθέσεις: η επιβατική κίνηση πρέπει να πληρεί το στόχο των 15.000 επιβατών/ κατεύθυνση/ ώρα αιχμής. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε πόλεις με 4 - 5 εκατομμύρια κατοίκους, με υψηλά εισοδήματα και με προοπτικές αύξησης του πληθυσμού και της οικονομικής τους ανάπτυξης. Οσο για τη βιωσιμότητα του μετρό ή θα στηρίζεται σε κυβερνητική ενίσχυση ή θα δοθεί σε ιδιώτες που όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σημάνει για τις τιμές των εισιτηρίων.

Κάνοντας αναγωγή στα καθ' ημάς

Είναι πέρα από κάθε συζήτηση, ότι το μέτρο συνοδεύεται με μια επένδυση τεράστιας κλίμακας που η πραγματοποίησή της ερμηνεύεται με δέσμευση πόρων από άλλες ανάγκες των πόλεων. Ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που η κατάσταση έχει καταστεί (ιδιαίτερα στην πρώτη) αβίωτη, το μετρό είναι η πλέον ακατάλληλη λύση. Το ελαφρύ μετρό (τραμ), οι παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό, οι βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, οι έλεγχοι στους χώρους στάθμευσης, τα μεγάλα γκαράζ, η πρόβλεψη χώρων στάθμευσης στις νεόκτιστες πολυκατοικίες και κάθε βελτιωτικό μέτρο που θα αντιμετωπίζει το κυκλοφοριακό είναι η κατεύθυνση που πρέπει να στοχεύεται. Ακόμα θα συμπληρώναμε τη θέσπιση κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία και την ενθάρρυνση του δίκυκλου (μηχανών και ποδηλάτων). Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι, όλα τα παραπάνω αν δεν ιδωθούν μέσα σ' ένα πλαίσιο αποκέντρωσης των υπηρεσιών και των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιφέρεια, ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν στο κυκλοφοριακό χάος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και επ' αυτού οι κυβερνώντες ποιούν τη νήσσαν.

ΠΗΓΗ:

1. Περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ

2. Ειδικό έντυπο της Greenpeace

3. Κείμενο του καθηγητή Γ. Σαρηγιάννη στο "Ριζοσπάστη"

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Μια νέα χρονιά

Μια νέα χρονιά άρχισε και δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε στους αναγνώστες της στήλης να 'ναι ευτυχισμένοι, δημιουργικοί και προπάντων με υγεία. Μέσα σ' ένα γκρίζο περιβάλλον, όχι μόνο από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και από οικονομική, πολιτική και κοινωνική είναι φυσικό τα περιθώρια να είναι περιορισμένα και οι προοπτικές δυσοίωνες. Εξ ου και η αναγκαιότητα για περισσότερη συλλογικότητα και ενίσχυση όλων αυτών των σχημάτων που εκφράζουν μια διαφορετική αντίληψη για τα τεκταινόμενα και έχουν ένα όραμα για ένα καλύτερο αύριο, όπου η δικαιοσύνη, η ισότητα και η δημοκρατία δε θα είναι έννοιες που θα χρησιμοποιούνται από τους λογής - λογής σαλτιμπάγκους της πολιτικής, που δυστυχώς έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, μόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις. Σχήματα που επιμένουν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο κι όχι τις πολυεθνικές και τα διάφορα κέντρα τύπου Βρυξελλών, Ουάσιγκτον και τα συναφή. Από την άποψη αυτή η ενίσχυση με κάθε τρόπο και μέσο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Γιατί η ελπίδα, όσο κι αν θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο τα διάφορα ΜΜΕ, ήταν είναι και θα παραμένει κόκκινη.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Ευχές στη στήλη

Πολλές ευχές δέχτηκε η στήλη - που διανύει το πέμπτο χρόνο ζωής - για τις γιορτές από διάφορες υπαρκτές οικολογικές οργανώσεις και εκδοτικούς οίκους έργα, των οποίων προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε στα περιθώρια του χώρου που διαθέτουμε. Τους ευχαριστούμε όλους και τους υποσχόμαστε ότι και τη νέα χρονιά θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια την κοινή μας υπόθεση για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Κατάλογος περιβαλλοντικών οργανώσεων

Για το Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων και Υγροτόπων του Ιδρύματος Γουλανδρή στη Θεσσαλονίκη και την εξαιρετική δουλιά που κάνει σας έχουμε μιλήσει. Αυτή τη φορά κατέγραψε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας μας, της Ευρώπης και των χωρών της Λεκάνης της Μεσογείου και τα εξέδωσε σ' ένα καλαίσθητο τομίδιο. Χρήσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.

ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Για τα δικαιώματα των ζώων, Κ. Τσίπηρα εκδ. ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ

"Οταν πριν από 150 χρόνια, κάποιοι ανθρωπιστές ζητούσαν δικαιώματα για τους μαύρους, κάποιοι τους κορόιδευαν λέγοντάς τους ότι εάν δώσουμε δικαιώματα στους σκλάβους θα φτάσετε κάποτε να ζητήσετε δικαιώματα και για τις γυναίκες. Και όταν πριν από μερικές δεκάδες χρόνια και οι γυναίκες ζητούσαν δικαιώματα, κάποιοι τις κορόιδευαν λέγοντάς τους ότι εάν σας δώσουμε δικαιώματα, θα φτάσετε κάποτε να μας ζητήσετε δικαιώματα και για τα ζώα. Οπως, λοιπόν, η ανθρωπότητα μετά από πολλούς αγώνες έφτασε στο σημείο να αναγνωρίζει δικαιώματα στους συνανθρώπους μας με διαφορετικό χρώμα, με διαφορετικό φύλο, έτσι, λοιπόν, έφτασε η ώρα να αναγνωρίσει δικαιώματα και στα άλλα είδη, στις άλλες μορφές ζωής, που συγκατοικούν με τον Homo sapiens σε έναν πλανήτη στα όρια της οικολογικής κρίσης... ". Από το οπισθόφυλλο του καινούριου βιβλίου του Κ. Τ. που όπως πάντα ξέρει να υπερασπίζεται με φανατισμό και συνέπεια αυτά που αγαπά.

Στόχος της κυβέρνησης το πανεπιστημιακό άσυλο

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επιδιώκει συναντήσεις με τα κόμματα και εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρό της η κυβέρνηση κι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής αρπάζει κάθε ευκαιρία που του δίνουν τα επεισόδια με τους "γνωστούς - άγνωστους", που δημιουργούνται πάντα σε περιόδους που υπάρχει κάποια έξαρση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ετσι, επιδιώκει τώρα να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο λόγος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, "για να υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, όσον αφορά στην καθαρά αστυνομική πλευρά". Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης, που στάλθηκε στα κόμματα και καθορίζει ως ημερομηνία συνάντησης την ερχόμενη Τετάρτη, έχει ως εξής:

"Κατά την πρόσφατη δραστηριοποίηση των αναρχικών, παρουσιάστηκαν οι ίδιες ανυπέρβλητες δυσκολίες λειτουργίας της Αστυνομίας. Οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις ν' απελευθερώσουν τη νομική σχολή, μολονότι ήταν σαφείς οι κίνδυνοι να πυρποληθεί το κτίριο.

Είμαι βέβαιος εξάλλου ότι συμμερίζομαι και τη δική σας ανησυχία και τους προβληματισμούς, όταν, με αφορμή και τις φετινές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, θέλω να επαναλάβω ότι δεν μπορεί κάθε χρόνο η πολιτεία να μπαίνει στη δοκιμασία ενός εφιαλτικού τριημέρου, αναφορικά με την τήρηση της τάξεως και της νομιμότητας. Είναι αδιανόητο στοιχεία ξένα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα να χρησιμοποιούν ως ορμητήριο και κρησφύγετο τον ιερό χώρο του Πολυτεχνείου και με εγκληματικές πράξεις να αμαυρώνουν και να βεβηλώνουν την επέτειο.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πανεπιστημιακής κοινότητας, η γενική αίσθηση είναι πως υπάρχει αντικειμενική αδυναμία των πανεπιστημιακών αρχών να περιφρουρήσουν από μόνες τους τις εκδηλώσεις".

Κύκλοι του ΚΚΕ σημείωναν χτες πως από την πρόσκληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης συνάγεται ότι γίνεται μια προσπάθεια το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία να παρέμβουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, πέρα και έξω από το Σύνταγμα, που θέλει ρυθμιστές και υπεύθυνους χειριστές των θεμάτων τα κόμματα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση, γιατί βάζει ορισμένες "νέες" παραμέτρους στη ρύθμιση των πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Καλό είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ο υπουργός να ασχοληθούν με την ουσιαστική πλευρά της υπόθεσης, που είναι η εξουδετέρωση των κυκλωμάτων που κινητοποιούν ή ενθαρρύνουν τους λεγόμενους αναρχικούς, τους "γνωστούς - άγνωστους" ταραχοποιούς. Και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό να κάνουμε συνυπεύθυνους την εκπαιδευτική κοινότητα και προπαντός τις πρυτανικές αρχές, συνυπεύθυνους στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διότι σ' αυτό αποσκοπεί η πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

ΤΕΙ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών των ΤΕΙ ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ οι εκπαιδευτικοί, με απόφαση της ομοσπονδίας τους, θα πραγματοποιήσουν24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, στην περίπτωση που ο διάλογος με το υπουργείο δεν οδηγήσει σε ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι σπουδαστές πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις και σε κατάληψη έχουν προχωρήσει και οι σπουδαστές των ΤΕΙ Καρπενησίου, Καβάλας, Φλώρινας και Μεσολογγίου, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Χτες ο υπουργός Παιδείας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους των ΤΕΙ, τους διδάσκοντες στα ιδρύματα και την ένωση διδακτόρων ΤΕΙ.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ μετά τη συνάντηση εμφανίστηκαν θετικοί απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αποτελεί βάση για συζήτηση, ενώ την ίδια θέση διατύπωσε και η ένωση διδακτόρων.

Από την πλευρά τους οι διδάσκοντες σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα αρχίσουν τις 24ωρες εβδομαδιαίες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις 19 και 25 Γενάρη, ενώ προγραμματίζουν και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

"Σχολείο - παγίδα" στη Θεσσαλονίκη

Σε αποκλεισμό της οδού Λαγκαδά προχώρησαν χτες από τις 11 το πρωί δεκάδες μαθητές από το σχολικό συγκρότημα της Σταυρούπολης, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις διαβάσεων, φωτεινών σηματοδοτών και πεζοδρόμων γύρω από το σχολείο. Αφορμή της κινητοποίησης στάθηκε ο σοβαρός τραυματισμός της συμμαθήτριας τους Καλλιόπης Τσιόπλα σε τροχαίο ατύχημα την Τετάρτη.

Οι μαθητές, που αποχώρησαν το μεσημέρι, ζητούν πέρα από τα μέτρα προστασίας που αφορούν στο άμεσο μέλλον και τη μετεγκατάσταση των σχολείων τους σε νέο σύγχρονο κτίριο μακριά από την πολυσύχναστη οδό Λαγκαδά.

Στο σχολικό συγκρότημα Σταυρούπολης στεγάζονται τέσσερα Τεχνικά Λύκεια και μία Τεχνική Σχολή. Το κτίριο παλιά ήταν καπνομάγαζο και ήταν χτισμένο για τις ανάγκες ενός εργοστασίου και όχι ενός σχολείου.

"Από κάθε πλευρά είναι ακατάλληλο, τονίζει ο πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ και καθηγητής στο 3ο ΤΕΛ Σταυρούπολης, Γ. Γεράκης.Είναι δίπλα στην οδό Λαγκαδά που σημαίνει θόρυβος, καυσαέρια και μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά. Κυριολεκτικά δε χωράμε. Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο κτιριακό πρόβλημα".

ΤΟΥΡΚΙΑ
300 οι "εξαφανισμένοι" Κούρδοι και Τούρκοι αγωνιστές

Τους 300 έχουν πλησιάσει οι "αγνοούμενοι" Κούρδοι αγωνιστές, αλλά και Τούρκοι δημοκράτες στα κρατητήρια της τουρκικής Ασφάλειας για το 1994, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Επιτροπής Επαναστατικής Αλληλεγγύης, η οποία αποτελείται από κουρδικά κόμματα και οργανώσεις.

Η Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της προς "την ελληνική δημοκρατική κοινή γνώμη", καταγγέλλει πως "το φασιστικό καθεστώς αδυνατεί να σταματήσει τη λαϊκή αντιπολίτευση και γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη φασιστική κρατική τρομοκρατία, για να κρατηθεί άλλη μια μέρα παραπάνω στην εξουσία".

Στη συνέχεια περιγράφεται η κατάσταση στο Κουρδιστάν, με τους πυρπολισμούς ολόκληρων χωριών, τις δολοφονίες και τους εκτοπισμούς του πληθυσμού, καθώς και τις μεθόδους των "εξαφανίσεων", για "όσους δεν μπορούν να δολοφονήσουν φανερά, λόγω της αντίδρασης της κοινής γνώμης".

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα "εξαφάνισης" η Επιτροπή αναφέρει την περίπτωση του Ι. Μπαχτσετζή,ενός από τα ηγετικά στελέχη του φοιτητικού κινήματος και πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μαρμαρά. Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως η Ασφάλεια αρνείται τη σύλληψή του, όπως σε όλες τις περιπτώσεις των "εξαφανίσεων" και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη του.

Η Επιτροπή τονίζει πως αυτές οι "εξαφανίσεις" δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις "αλλά μια συστηματική πολιτική του φασιστικού καθεστώτος", ενώ τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ περί "εκδημοκρατισμού" τις χαρακτηρίζει "κακόγουστες δημαγωγίες".

Απαλλάχθηκαν δύο από τους οχτώ μαθητές

Αθωώθηκαν χτες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας οι 20χρονοι Σταύρος Δημόπουλος - Σωτηρίου και Γιάννης Συρογιάννης, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την περασμένη Τετάρτη στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης, κατά την πορεία μαθητών στη μνήμη του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Το δικαστήριο απάλλαξε παμψηφεί τους δυο νεαρούς από την κατηγορία των "διακεκριμένων φθορών σε ξένα πράγματα", αφού οι αστυνομικοί που εξετάστηκαν ως μάρτυρες είπαν ότι δεν τους είδαν να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες ή άλλα αντικείμενα. Για τη δεύτερη κατηγορία, της "διατάραξης κοινής ειρήνης", με την οποία αυτοί είχαν επίσης παραπεμφθεί, η απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου ήταν κατά πλειοψηφία.

Εξάλλου, απολογήθηκε στην ανακρίτρια του 1ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών Ηλέκτρα Παλούκη και αφέθηκε ελεύθερος ο Ηλ. Ρουζίνος, 19 χρόνων, μαθητής Λυκείου, που κατηγορείται για "διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της Αρχής και διακεκριμένες φθορές". Αρχικά του είχε απαγγελθεί και η κατηγορία της "κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, με σκοπό την τρομοκράτηση των πολιτών ή την πρόκληση κινδύνου σε ανθρώπους και ξένα πράγματα" (πράξη κακουργηματική), που κατέπεσε στη διάρκεια της ανάκρισης. Στον Ρουζίνο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος να εμφανίζεται στην ανακρίτρια το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα. Οι συγκατηγορούμενοί του Νίκος Καρατζάς και Σπύρος Σαπέρας, 22 και 18 χρόνων αντίστοιχα, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα.

"Στο μάτι" του Παπαθεμελή έχει μπει το Πανεπιστημιακό Ασυλο

  • Ομόφωνα καταδικάζει η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών τα επεισόδια που συνέβησαν την Τετάρτη 11 Γενάρη στο κτίριο της Νομικής της οδού Σόλωνος και που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του καθηγητή Μιχάλη Ρηγίνου.Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι "τα μέλη της Κοσμητείας καταδικάζουν ομόφωνα ανάλογες ενέργειες βίας που αμαυρώνουν το θεσμό του Πανεπιστημιακού Ασύλου και δυναμιτίζουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου".

Η Κοσμητεία της σχολής εκφράζει τη συμπαράστασή της στον καθηγητή Μ. Ρηγίνο και ζητά την άμεση σύγκληση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ