ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι συνταξιούχοι δε θα σκύψουν το κεφάλι

Ο πρωθυπουργός μάς εμπαίζει όταν υπόσχεται ευδαιμονία στην επόμενη πενταετία

Την έντονη διαμαρτυρία της για τις αδικαιολόγητες και ληστρικές αυξήσεις του ΟΤΕ, καθώς και τη μείωση της χρονοχρέωσης εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ.

Οι αυξήσεις 3%+σν3% στις συντάξεις αντιστοιχούν σε 50 - 100 δραχμές τη μέρα και θα καλύψουν ίσα ίσα τις αυξήσεις του ΟΤΕ. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στην ΕΥΔΑΠ και στο πετρέλαιο, ενώ αναμένονται αυξήσεις στα φάρμακα και στη ΔΕΗ. Η σύνταξη, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, των 45 - 84 χιλιάδων δραχμών που παίρνει η πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ εξανεμίζεται καθώς καλπάζει η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές.

"Μας προκαλούν, τονίζει η Ομοσπονδία, όταν λένε ότι προστατεύουν το εισόδημά μας. Οταν έχεις τον πρωθυπουργό που λέει ότι σε πέντε χρόνια θα έρθει η ευδαιμονία. Μπορεί να μας πει ο πρωθυπουργός ποια θα είναι η αγοραστική δύναμη της σύνταξής μας και ποιοι από μας θα ζουν για να απολαύσουν την ευδαιμονία;". Οι συνταξιούχοι έχασαν 40% απ' την αντεργατική πολιτική της ΝΔ. Αν, επισημαίνει η Ομοσπονδία, χάσουν και άλλο τόσο στην πενταετία που έρχεται, τότε η σύνταξη θα γίνει ένα μικρό βοήθημα, που δεν επαρκεί ούτε για φάρμακα.

Οι συνταξιούχοι, καταλήγει η Ομοσπονδία, δεν αποδέχονται αυτή την εξοντωτική πολιτική και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να πάρουν αυτά που δικαιούνται.

  • Συνήλθε σε σώμα το νεοεκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Συνταξιούχων - Επιδοματούχων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων.Πρόεδρος εξελέγη ο Δ. Ανδρεάκος και γενικός γραμματέας ο Αντ. Κούτρας. Στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου αναπτύχθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ.
ΒΑΣ. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να απολογηθούν για το έγκλημα

"Πρόκληση να εξηγήσουν, να απολογηθούν για το συνεχιζόμενο έγκλημα" της καταστροφής του Πάρκου Ελευθερίας "και όσα σημαίνει αυτό σαν τόπος μαρτυρίων, αντιδικτατορικής αντίστασης (ΕΑΤ - ΕΣΑ) και ανάσας - αναψυχής" για την Αθήνα και τους κατοίκους της, απευθύνει στις ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και στους υπουργούς των κυβερνήσεών τους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης.

Η πρόκληση, που απαιτεί απάντηση και στο "ποιες ιδιοτελείς επιχειρηματικές επιδιώξεις" υπηρετούν τα δύο κόμματα, εμπεριέχεται σε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ προς τον δήμαρχο Αθηναίων και τη Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.

Η επιστολή συνοδεύεται από εκείνη του ευρωβουλευτή προς τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΟΚ Γ. Παλαιοκρασσά με ημερομηνία 22/12/94, την απάντηση του τελευταίου στις 5/1/95, καθώς και το κείμενο της κοινοτικής οδηγίας 337/85/ΕΟΚ που επικαλείται ο Γ. Παλαιοκρασσάς στην επιστολή του, με την οποία καλύπτει και αυτός με τη σειρά του την ασυδοσία του Λαμπράκη.

Να θυμίσουμε, πως στην απαντητική του επιστολή ο Γ. Παλαιοκρασσάς επικαλείται στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και μάλιστα ψευδή, αφού παρουσιάζει το Προεδρικό Διάταγμα του Κατσιγιάννη ως ενεργό, τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας το έχει ακυρώσει. Το στοιχείο αυτό, όπως υπογραμμίζει ο Β. Εφραιμίδης, δεν αναφέρεται καν στην επιστολή του πρώην Επιτρόπου.

Ο ευρωβουλευτής εκφράζει και τη θλίψη του για την εμφάνιση του Γ. Παλαιοκρασσά ως συνηγόρου - συνεργού "στην Ηροστράτεια επιχείρηση καταστροφής του Πάρκου Ελευθερίας".

Επίσης, ο Γ. Παλαιοκρασσάς αναφέρει και το γνωστό"Λαλιώτικο" επιχείρημα του "ισοζυγίου πρασίνου" που θα επιτευχθεί γκρεμίζοντας την πολυκατοικία των αξιωματικών, έτσι ώστε να ισοσκελιστεί η καταστροφή του πράσινου στο Πάρκο. Επιχείρημα που καταρρίφθηκε προσφάτως και από την Υπηρεσία Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, η οποία τονίζει πως ο χώρος αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί νταλλάξιμος αφού ήδη έχει οριστεί η ρυμοτόμησή του με Προεδρικό Διάταγμα ήδη από το 1976.

Ρυθμίσεις ΤΑΕ για τους πλημμυροπαθείς

Το Ταμείο Ασφαλίσεως Εμπόρων (ΤΑΕ) ανακοίνωσε ότι η εξόφληση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων απ' τις πλημμύρες τον Οχτώβρη του 1994 θα γίνει ως εξής: Κεφαλαιοποιούνται οι μέχρι 30.9.94 καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές και αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1.10.94 - 30.4.95.

Η οφειλή εξοφλείται σε 24 μηνιαίες δόσεις από την 1.5.1995 και το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο του ποσού των 30.000 δραχμών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η υποβολή αίτησης μέχρι 31.1.1995 και η βεβαίωση του οικείου Επιμελητηρίου ή νομαρχίας για τη ζημιά και το ύψος της.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας καλεί τους πολίτες της Αθήνας σε συγκέντρωση μπροστά στο Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή 15/1/95 στις 11.30 πμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο να πραγματοποιήσει την τελετή της ανάληψης των καθηκόντων του στο Μέγαρο.

Κυβερνητική κοροϊδία στους πλημμυροπαθείς

Αφού χόρτασαν υποσχέσεις για αποζημιώσεις οι πλημμυροπαθείς του Οκτώβρη αφήνονται τελικά ουσιαστικά αβοήθητοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την αποκατάσταση των ζημιών. Η κυβέρνηση, αφού καθυστέρησε αρκετό χρονικό διάστημα, περιμένοντας να καταλαγιάσει ο θόρυβος και να ξεχαστούν ανακοίνωσε χτες ότι θα δώσει αποζημιώσεις - ψίχουλα.

Συγκεκριμένα, η σχετική απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που υπογράφτηκε προχτές, προβλέπει ότι θα καταβληθεί ποσό ίσο με το 30% της ζημιάς που έχει καταγράψει και εκτιμήσει κατά περίπτωση η αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και άλλες επιχειρήσεις. Η επιχορήγηση αυτή αφορά κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και φορτηγά αυτοκίνητα ΔΧ με την προϋπόθεση, όμως, ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οσοι δηλαδήδεν είχαν την "τύχη" να καταστραφούν ολοσχερώς δεν πρόκειται να πάρουν δεκάρα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις για αποζημίωση εμπορευμάτων, αγροτικών προϊόντων, ΙΧ, κλπ.

Η απόφαση αυτή ισχύει για τις καταστροφές που έγιναν την περίοδο 19 - 23 Οκτώβρη και μόνο στις περιοχές των Νομών Αττικής (Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδέλφειας), Καρδίτσας και Δωδεκανήσου. Τα χρηματικά ποσά θα δίνονται από τον ΕΟΜΜΕΧ, αφού ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίσει σχετική βεβαίωση από τη Νομαρχία. Επίσης οι παραπάνω πληγέντες μπορούν να πάρουν τραπεζικό δάνειο - κατ' ανώτατο όριο ίσο με το υπόλοιπο των ζημιών τους - που θα έχει επιδότηση 10 ποσοστιαίες μονάδες. Η επιδότηση θα παρέχεται από τον ΕΟΜΜΕΧ. Η συνολική δαπάνη κατά την κυβέρνηση θα ανέλθει στα... πέντε δισ. δραχμές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ