ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δυναμικά στον αγώνα

Οι ναυτεργάτες απέκλεισαν χτες το ΓΕΝΕ, παλεύοντας για δουλιά χωρίς κεφαλομεσίτες και απορρόφηση των ανέργων

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών για μπάρκο χωρίς κεφαλομεσίτες και για την προστασία της απασχόλησης, συνεχίστηκαν χτες με τον αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας για 4 ώρες από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Οι ναυτεργάτες απαγόρευσαν στους ναυτιλιακούς πράκτορες και στους ανθρώπους τους να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του Γραφείου, ενώ στις εισόδους του ΓΕΝΕ τοποθέτησαν πικέτες που αναγράφουν: "Διεκδικούμε αγωνιστικά το δικαίωμα στην εργασία", "τώρα μέτρα για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ".

Πρωτοπόρα σωματεία στη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Πριν την έναρξη του αποκλεισμού του ΓΕΝΕ, οι ναυτεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα των δύο ναυτεργατικών σωματείων, έκαναν εξόρμηση στην Ακτή Μιαούλη, ενημερώνοντας τους άνεργους ναυτεργάτες που τριγυρίζουν, για να βρουν μπάρκο, ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Οι ναυτεργάτες θα αποκλείουν καθημερινά τις εισόδους του ΓΕΝΕ, ενώ τις επόμενες μέρες ο αγώνας θα επεκταθεί και εναντίον των πλοιοκτητριών εταιριών που δε ναυτολογούν Ελληνες ναυτεργάτες.Με τον συνεχή αγώνα τους οι ναυτεργάτες διεκδικούν την άμεση απορρόφηση των ανέργων και την ανάκληση των αντιναυτεργατικών μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,ικανοποιώντας τις προκλητικές απαιτήσεις των εφοπλιστών για τον αποδεκατισμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια, τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας. Επίσης, με την προώθηση αυτών των μέτρων θα δοθεί και η χαριστική βολή στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έλεγχοι των πλοίων από συνδικαλιστές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται η νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις. Σε πρόσφατη περιοδεία συνδικαλιστών της ΠΕΜΕΝ σε πλοία, που "πιάνουν" στο λιμάνι του Βόλου, διαπιστώθηκε ότι σε πλοία στα οποία καταστρατηγείται η νομοθεσία, δίνεται από τις τοπικές λιμενικές αρχές άδεια απόπλου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών. Οπως καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ, με έγγραφό της προς το Λιμεναρχείο Βόλου, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις ελεγκτικές του αρχές, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πλοίο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, το οποίο, αν και παρουσίαζε ελλείψεις στη σύνθεση του πληρώματος του μηχανοστασίου, πήρε άδεια να αποπλεύσει! "Τονίζουμε - υπογραμμίζεται στο έγγραφο της ΠΕΜΕΝ - ότι το Λιμεναρχείο έχει καθήκον να ελέγχει τα πλοία και να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της νομοθεσίας. Αμεσα απαιτούμε να ενταθούν οι έλεγχοι των πλοίων και να αποκατασταθούν οι ελλείψεις στο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ".

Αγωνιστική "σεζόν"

Συγκεντρώσεις για ασφαλιστικά - εργασιακά δικαιώματα πραγματοποιούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι Αθήνας, Κέρκυρας και θα υπάρξει συνέχεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη, στις 4 το απόγευμα στο θέατρο "Ακάδημος", η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά και να διεκδικήσουν την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που βιώνουν καθημερινά στους χώρους δουλιάς.

Επίσης, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και τρίωρη στάση εργασίας από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ.,πραγματοποιεί σήμερα και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.Το Σωματείο, όλο το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποίησε εξορμήσεις σε 40 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού και η κατάσταση που συνάντησε χαρακτηρίζεται δραματική. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης, ενώ και φέτος η σημαντική συρρίκνωση της σεζόν είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι τους να πραγματοποιήσει ελάχιστα μεροκάματα. Εκτιμάται ότι περίπου το 40% των εργαζομένων του κλάδου στην Κέρκυρα δε θα καταφέρει φέτος να πάρει την επιδότηση ανεργίας! Εκτός από αυτά, σε καθημερινή βάση διαπιστώνονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τρομοκράτηση των εργαζομένων και μη καταβολή δεδουλευμένων ακόμα και της περσινής σεζόν!

Η σημερινή κινητοποίηση της κλαδικής Ομοσπονδίας είναι η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν σε σύσκεψη σωματείων του κλάδου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, για τις 28 Αυγούστου η Ομοσπονδία έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και συγκεντρώσεις. Στη συνέχεια, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας, για να αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κινητοποιούνται ζητώντας να παρθούν μέτρα για τη λύση σημαντικών προβλημάτων τους, όπως είναι η μη τήρηση των συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η κατάργηση της πλήρους απασχόλησης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου, ενώ τα "βέλη" της Ομοσπονδίας στρέφονται εναντίον του αντιασφαλιστικού νόμου 2084 του 1992 και την κατάργηση της 20ετίας για την καταβολή του εφάπαξ, που απορρέει απ' αυτόν.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τονίζεται ότι σήμερα πολλοί εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει την 20ετία δεν μπορούν να πάρουν το εφάπαξ, γιατί θα πρέπει να έχουν απολυθεί ή αποχωρήσει από την εργασία τους, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στις πιέσεις της εργοδοσίας και χάνουν τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου να τους χορηγηθεί βεβαίωση της απόλυσής τους. Η Ομοσπονδία ζητάει την τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να χορηγείται το εφάπαξ χωρίς την προϋπόθεση απόλυσης ή αποχώρησης, να καταργηθεί ο Νόμος 2084/92, να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του ΤΑΞΥ και να επεκταθεί κ.ά.

Ανθρωποι... σαν ποντίκια!

Μέσα σε... κρύπτες, στο μηχανοστάσιο του φορτηγού πλοίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Κ είχαν κρύψει οι δουλέμποροι 22 αλλοδαπούς αφρικανικής καταγωγής! Το πλοίο είχε αγκυροβολήσει την Κυριακή τα ξημερώματα στη ράδα του Πειραιά για να πάρει τροφοεφόδια. Την ίδια ώρα λάντζα μετέφερε τους 22 ανθρώπους, για να επιβιβαστούν στο πλοίο. Την "κίνηση" εντόπισαν άντρες του λιμενικού, οι οποίοι μετά από έλεγχο βρήκαν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους κρυμμένους σαν τα ποντίκια μέσα στο μηχανοστάσιο. Οι αλλοδαποί δήλωσαν ότι ανέβηκαν στο πλοίο για να εργαστούν προσωρινά!

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά συνελλήφθησαν οι δουλέμποροι, Νικόλαος Καββαδάς πλοιοκτήτης του πλοίου, ο Φραγκίσκος Κατσούρης υποπλοίαρχος, οποίος αντικαθιστούσε τον πλοίαρχο, ο Πέτρος Λαμπρόπουλος ο οποίος βρισκόταν στο πλοίο χωρίς να είναι πλήρωμα και ο Κωνσταντίνος Αρμενάκης κυβερνήτης της λάντζας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρο διαδικασία, ενώ από τη λιμενική αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου.

Σε απόσταση αναπνοής

Σε απόσταση αναπνοής βρέθηκαν το επιβατηγό πλοίο ΠΗΓΑΣΟΣ με το οχηματαγωγό ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ την Κυριακή το μεσημέρι, 6 μίλια έξω από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η σύγκρουση. Το επιβατηγό επέστρεφε από το καθιερωμένο ταξίδι του στις Κυκλάδες, ενώ το οχηματαγωγό είχε αντίθετη κατεύθυνση. Βρέθηκαν πολύ κοντά επειδή το ΠΗΓΑΣΟΣ επιχείρησε να αποφύγει μια σημαδούρα ψαρόβαρκας και το ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ προσπαθούσε να ανοίξει το δρόμο στο επιβατηγό ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 1 που βρισκόταν κοντά. Τελικά με τους κατάλληλους χειρισμούς τα δύο πλοία δε συγκρούστηκαν, όμως οι 1.060 επιβάτες του ΠΗΓΑΣΟΣ "καρδιοχτύπησαν".

Στο μεταξύ τα κρούσματα των υπεράριθμων εισιτηρίων συνεχίζονται. Αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έμειναν έξω από το επιβαγητό - οχηματαγωγό πλοίο GOLDEN VERGINA του εφοπλιστή Αντώνη Αγαπητού εφτά οχήματα, αν και οι ιδιοκτήτες τους είχαν εφοδιαστεί με εισιτήριο. Το πλοίο εκτελεί το δρομολόγιο από Πειραιά για Πάρο - Εύδηλο Ικαρίας - Καρλόβασι - Βαθύ.Ανδρες του Λιμενικού αναζητούσαν τον πράκτορα του πλοίου Σταύρο Φιλιππή και τον εκπρόσωπο του πλοίου, προκειμένου να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Οι οικοδόμοι της Ηλείας διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας στον περιφερειακό διευθυντή κ. Παπαγεωργίου,για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει για τους εργαζόμενους του κλάδου, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο άρθρο 26 του νόμου για τους νέους αγρότες που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και με το οποίο η κυβέρνηση μειώνει κατά 50% τις ελάχιστες υποχρεωτικά καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές σε οικοδομικοτεχνικά έργα στις αγροτικές περιοχές.

Επισήμαναν ακόμα ότι οι οικοδόμοι της Ηλείας θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, λόγω του ότι η περιοχή είναι κυρίως αγροτική. Επίσης καταδίκασαν τις αλλεπάλληλες δηλώσεις υπουργού και υφυπουργού Εργασίας, σύμφωνα με τις οποίες στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η κατάργηση ή η περικοπή του χειμερινού επιδόματος των οικοδόμων, αλλά και των εργαζομένων στον τουρισμό και στις αγροτικές εργασίες.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Π. Σταθάς τόνισε ότι οι οικοδόμοι θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή αυτών των αντεργατικών μέτρων και σχεδίων, με πρώτο βήμα τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας το αμέσως επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ