ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /33
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Ενίσχυση σε τρία μέτωπα

Οι μεταγραφικές κινήσεις ενόψει και της ευρωπαϊκής αναμέτρησης με την Παρί Σεν Ζερμέν

Τη Δευτέρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Π. Ραβούσης επιβεβαίωσε πως η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να ενισχυθεί στη μεταγραφική περίοδο που ξεκινά σε λίγες μέρες. Τ' αποτελέσματα και η εικόνα της ομάδας, που την έφεραν έξι βαθμούς από την κορυφή, συντέλεσαν στην αλλαγή της αρχικά εκφρασμένης άποψης από διάφορα επίσημα χείλη: "είμαστε πλήρεις, δε συμμετέχουμε".

Εκτός της θέσης του αναπληρωματικού τερματοφύλακα που "χήρεψε" μετά την απαίτηση του Βασίλη Καραγιάννη να φύγει, ο "κιτρινόμαυρος" τεχνικός γνωστοποίησε ότι εισηγήθηκε την απόκτηση δύο ακόμα παιχτών. Για ευνόητους λόγους δε θέλησε ν' αποκαλύψει τις θέσεις τις οποίες προτίθεται να ενισχύσει. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες πρόκειται για αυτές του αμυντικού χαφ και του μεσοεπιθετικού.

Ανταγωνιστής του Ηλία Ατματζίδη αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει να είναι ο Γιάννης Τσακωνάκης της SKODA Ξάνθης. Για αμυντικό χαφ σημαντικός υποψήφιος είναι ο Ευριπίδης Κατσαβός της Βέροιας, ενώ ο μεσοεπιθετικός μάλλον θα είναι ξένος (δεν αποκλείεται Κοινοτικός). Πάντως, τις τελικές επιλογές θα επηρεάσει καθοριστικά ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Η ΑΕΚ θα παραταχθεί σίγουρα χωρίς τους Μανωλά, Κασάπη (λόγω τιμωρίας). Ο Αντον Ντόμπος λοιπόν και κάποιες ακόμα αλλαγές που θα χει ο δικέφαλος του Νότου, ουσιαστικά δίνουν εξετάσεις. Η απόδοσή τους θ' αποτελέσει "βαρόμετρο" στις τελικές επιλογές του Π. Ραβούση.

Ας μην παραγνωρίζουμε βέβαια πως σημαντική παράμετρος σ' αυτή την υπόθεση είναι οι διοικητικές εξελίξεις. Η πρόσκληση Τροχανά προς ενδιαφερόμενους αγοραστές αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και δεν είναι λίγοι αυτοί που τη θεωρούν πυροτέχνημα. Απ' την πλευρά του ο μεγαλομέτοχος, χολωμένος από τις αντιδράσεις του κόσμου, έχει δυσανασχετήσει τόσο που ο ίδιος ο Ραβούσης παραδέχτηκε πως "δύσκολα θα δώσει λεφτά".

Η κάμψη της Παρί Σ.Ζ.

Η ενίσχυση που αναφέρεται παραπάνω δεν είναι φυσικά άσχετη με τη συμμετοχή της ΑΕΚ στους "8" του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο τεχνικός της αθηναϊκής ομάδας παρακολούθησε την Παρί Σεν Ζερμέν το περασμένο Σάββατο και διαπίστωσε πως δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οπως τον ενημέρωσε όμως Γάλλος δημοσιογράφος, κάθε χρόνο αυτή την περίοδο η Π.Σ.Ζ. περνάει μια κάμψη. Ο Ραβούσης θα την παρακολουθήσει ξανά στο Τορίνο κόντρα στη Γιουβέντους (5/2, Σούπερ Καπ), ενώ εξέφρασε την επιθυμία η τελευταία φορά που θα τη δει να είναι 10-15 μέρες πριν από τη μεταξύ τους αναμέτρηση.

Υστερα από σχετική ερώτηση συμφώνησε πως η αποχώρηση Μπάγεβιτς αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για την ΑΕΚ, ενώ για τον εαυτό του: "Οταν σου εμπιστεύονται μια τόσο υπεύθυνη θέση σε μια τόσο μεγάλη ομάδα, δεν είναι απλά σημαντική στιγμή στην καριέρα σου. Είναι πολύ σημαντική". Ευχήθηκε η ΑΕΚ να υλοποιήσει τους στόχους της, υγεία και ΕΙΡΗΝΗ σ' όλο τον κόσμο.

Ο "κοκκινοκέφαλος"

Η ταυτότητα του Ματίας Ζάμερ, κορυφαίου ποδοσφαιριστή της Ευρώπης το 1996.

Ο Γερμανός Ματίας Ζάμερ είναι από τη Δευτέρα το βράδυ στο πάνθεον των καλύτερων ποδοσφαιριστών στη "γηραιά" ήπειρο, αφού στην ετήσια ψηφοφορία συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προτίμηση των δημοσιογράφων που ψήφισαν για την ανάδειξη του καλύτερου παίκτη για το 1996. Η εκλογή του Ζάμερ εξελίχθηκε σε μάχη σώμα με σώμα με το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, τον Βραζιλιάνο επιθετικό της Μπαρτσελόνα Ρονάλντο. Μόλις τρεις ψήφοι ήταν η διαφορά που χώρισε τους δυο ποδοσφαιριστές και έδωσε τον τίτλο στον Γερμανό παίκτη, αφού ο Ζάμερ συγκέντρωσε την προτίμηση 144 ψηφοφόρων έναντι 141 που προτίμησαν τον Ρονάλντο.

Ας δούμε, όμως, ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης για το 1996. Ο Ματίας Ζάμερ ή "κοκκινοκέφαλος", όπως είναι το παρατσούκλι του εξαιτίας του χρώματος των μαλλιών του, αγωνίζεται στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, ενώ είναι και 23 φορές διεθνής με τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας. Αρχισε την καριέρα του από την Ανατολική Γερμανία στην καλύτερη ομάδα της χώρας, τη Διναμό Δρέσδης. Ηταν ο πρώτος παίκτης από την Ανατολική Γερμανία που κλήθηκε στην Εθνική όταν πλέον ενοποιήθηκαν οι δυο χώρες. Αμέσως μετά μεταγράφτηκε στην ιταλική Ιντερ και μετά από μια σύντομη καριέρα γύρισε στη Γερμανία, όπου μεταγράφηκε στην Μπορούσια με την οποία κατέκτησε δυο πρωταθλήματα. Ο Ζάμερ είναι ο πέμπτος Γερμανός που στέφεται καλύτερος παίκτης της Ευρώπης. Είχαν προηγηθεί η βράβευση του Γκερντ Μίλερ το 1970, του Φραντς Μπεκεμπάουερ το 1972 και το 1976 του Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε το 1980 - '81 και του Λόταρ Ματέους το 1990. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη χρονιά είχε ανακηρυχθεί καλύτερος παίκτης της Ευρώπης ο Λιβεριανός άσος της Μίλαν Ζορζ Γουεά.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Το τουρνουά των Χριστουγέννων

Στη Γλυφάδα αρχίζει την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή το 15ο Χριστουγεννιάτικο τουρνουά μπάσκετ παίδων, στο οποίο μετέχουν 64 παίκτες γεννηθέντες το 1982 και 1983. Οι οκτώ ομάδες με ονόματα των θεών του Ολύμπου, χωρισμένες σε δύο ομίλους θα παίξουν:

Παρασκευή: Ηφαιστος - Ερμής (12.30), Κρόνος - Ουρανός (14.00), Δίας - Ικαρος (15.30), Ποσειδώνας - Αρης (19.30).

Σάββατο: Ουρανός - Ηφαιστος (15.30), Ερμής - Κρόνος (17.00), Αρης - Δίας (18.30), Ικαρος - Ποσειδώνας (20.00).

Κυριακή: Ηφαιστος - Κρόνος (10.00), Ουρανός - Ερμής (11.30), Δίας - Ποσειδώνας (13.00), Αρης - Ικαρος (14.30).

Στο μεταξύ η εθνική ομάδα των παίδων αναχωρεί αύριο για τη Γουαδαλαχάρα, προκειμένου να πάρει μέρος σε διεθνές τουρνουά με αντιπάλους την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Θ. Παπαδημητρίου παίρνει μαζί του τους: Κωνσταντώνη, Πούλο, Ρώσση, Φώτση, Πέττα, Αγαπητό, Παπασταματίου, Λιώδη, Γλυνιαδάκη, Λυκουρέση, Κόγια και Μαντόπουλο.

Σκόρπισε συγκίνηση

Η βράβευση των αθλητών της Παραολυμπιάδας στο Δήμο Καματερού

Σε μια ζεστή τελετή, μέσα σε έντονη συγκίνηση, βραβεύτηκαν το Σαββατοκύριακο από το Δήμο Καματερού οι Ολυμπιονίκες που δόξασαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες που έγιναν στην Ατλάντα. Η εκδήλωση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, αφού οι δημότες κατέκλυσαν το Πνευματικό Κέντρου του δήμου όπου έγινε η εκδήλωση.

"Ηταν η πιο ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση μέχρι τώρα στη ζωή μου", δήλωσε μετά την τελετή ο τρίτος Ολυμπιονίκης στο μήκος Γιώργος Τόπτσης.

"Σας φωνάζουμε μέσα από την καρδιά μας "ζήτω τιμημένε νικητή"", τόνισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καματερού, Παναγιώτης Τράκας, ανοίγοντας την τελετή βράβευσης των Ολυμπιονικών. Τιμήθηκαν ο χρυσός Ολυμπιονίκης Δ. Κωνσταντάκας, ο Γ. Τόπτσης, ο Γ. Καραμηνάς, ο Γ. Πετρόπουλος και ο Θ. Τσιβίλης. Παρόντες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΟΑ, Αντ. Τζήκας, και ο ταμίας της ΕΣΗΕΑ, Ν. Καραντηνός.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΟ
Πρωτοχρονιά στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία θα βρει ο καινούριος χρόνος του παίκτες της Εθνικής πόλο που αναχωρούν την Παρασκευή για τη Μελβούρνη όπου θα πραγματοποιήσουν το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της ενόψει της νέας χρονιάς. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κούλης Ιωσηφίδης, θέλει να πάρει μια πρώτη γεύση για την κατάσταση που βρίσκεται το εθνικό μας συγκρότημα πέντε μήνες περίπου μετά την επιτυχημένη πορεία που έκαναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Η Εθνική μας θα πραγματοποιήσει κοινή προετοιμασία με την αντίστοιχη της Αυστραλίας της οποίας είναι φιλοξενούμενη μέχρι τις 8 Γενάρη. Μετά τη Μελβούρνη η ελληνική ομάδα θα μεταβεί στην πόλη που θα γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το Γενάρη του 1998 στο Περθ και εκεί θα δώσει δυο φιλικά με τους Αυστραλούς. Στην αποστολή της Εθνικής μετέχουν 13 παίκτες οι οποίοι είναι οι: Βολτυράκης, Λούδης (ΟΣΦΠ), Λοράντος, Ψύχος (Πάτρας), Καλακόνας, Κουρτίδης (Εθνικού), Βλοντάκης (Χανιών), Καϊάφας, Πάτρας (Χαλκίδας), Παπαναστασίου (Χίου). Το Εθνικό μας συγκρότημα θα επιστρέψει από την Αυστραλία στις 8 Γενάρη.

"Δυναμώνει" και η Παρί

Ενισχύεται η αντίπαλος της ΑΕΚ στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία ετοιμάζεται να αποκτήσει τον Βέλγο επιθετικό της Σερβέτ Κιρίλ Πογκέ. Οπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της γαλλικής ομάδας, έχει ήδη επέλθει συμφωνία με τη Σερβέτ και ο παίκτης θα παραχωρηθεί δανεικός για έξι μήνες περίπου. Το μόνο που απομένει τώρα είναι η σύμφωνη γνώμη και του 23χρονου επιθετικού.

Δολοφονία στο τερέν!

Πολύ προσωπικά φαίνεται να πήρε την κίτρινη κάρτα που έδειξε ο διαιτητής σε έναν παίκτη της ομάδας του ένας παρανοϊκός οπαδός, ο οποίος δε δίστασε να πυροβολήσει κατά των παικτών της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα να σκοτώσει δυο παίκτες και να τραυματίσει σοβαρά τον άλλον.

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη στην Πόλη της Γουατεμάλας κατά τη διάρκεια του αγώνα Ρίβερ Πλέιτ με την Ατλέτικο Μίξκο. Συγκεκριμένα, ένας οπαδός της Ρίβερ Πλέιτ μόλις είδε τον διαιτητή να βγάζει κίτρινη κάρτα σε έναν παίκτη της ομάδας του θόλωσε. Ετσι, βγάζοντας ένα πιστόλι, άρχισε να πυροβολεί κατά των παικτών της αντιπάλου. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεψυχήσει επιτόπου ο 22χρονος ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο Μόιζες Αβεντάνο, ενώ ο συμπαίκτης 27χρονος Μιγκέλ Τσιγκίτσο υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο 23χρονος Αμίλκαρ Γκόμεζ, που και αυτός δέχτηκε τις σφαίρες του παρανοϊκού δολοφόνου, χαροπαλεύει στην εντατική του νοσοκομείου της Γουατεμάλας.

Η τραγική ειρωνεία όλης της υπόθεσης είναι ότι το παιχνίδι ήταν χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον, αφού ήταν στα πλαίσια ενός ..."φιλικού" τουρνουά που διοργανώθηκε στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Τα "χίλιασε" ο Σίλτον

Τα "χίλιασε" ο Πίτερ Σίλτον. Ο "αγέραστος" διεθνής τερματοφύλακας της Εθνικής Αγγλίας μπορεί ως γνωστό να εγκατέλειψε την εθνική, όχι όμως και την ενεργό δράση. Ετσι, στα 47 του χρόνια έπιασε τις 1.000 συμμετοχές σε αγώνες επαγγελματικού πρωταθλήματος στον αγώνα της ομάδας του Λέιτον Οριεντ με την Μπράιτον. Ο Σίλτον όχι μόνο συμπλήρωσε μια χιλιάδα συμμετοχών, αλλά κατάφερε να υπερασπιστεί και επιτυχημένα την εστία της Οριεντ που νίκησε με 2-0 την αντίπαλό της. Το ρεκόρ του Σίλτον σημειώθηκε σε ένα μικρό γήπεδο του Ανατολικού Λονδίνου και παρουσία 10.000 θεατών. Ο αριθμός ήταν διπλάσιος από αυτούς που παρακολουθούν συνήθως τους αγώνες της Οριεντ. Οι παράγοντες της ομάδας έστρωσαν ένα κόκκινο χαλί στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου για την είσοδο του Σίλτον, ο οποίος ευχαρίστησε δημοσίως το πλήθος που φώναζε το όνομά του.

Από τη νέα χρονιά, ίσως, οι Κατσαβός, Σαβέφσκι είναι συμπαίχτες στην ΑΕΚ

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 12 αξιωματούχους, "καθάρισε" ο υφυπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας, ο Πελέ που κατέχει το αξίωμα αυτό στη χώρα του καφέ.

Και τα 12 άτομα κατείχαν υψηλές θέσεις στο Ιδρυμα για την Ανάπτυξη του Αθλητισμού και φέρονταν μπλεγμένοι σε σκάνδαλο οικονομικών ατασθαλιών, από τα οποία, τόσο το ίδρυμα, όσο και το υπουργείο Αθλητισμού ζημιώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια.

"Ηρθα για να κάνω μια τίμια δουλιά και να προστατέψω το δημόσιο χρήμα", δήλωσε ο Πελέ για την απόφασή του αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ