ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο χορό της "διείσδυσης"

Στην παρουσίαση ενός φιλόδοξου προγράμματος επενδύσεων του ΟΤΕ στο εξωτερικό, και ειδικότερα στις χώρες της Βαλκανικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών στην πενταετία 1996-2000, προέβη σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του Οργανισμού. Βέβαια, ανοιχτό παραμένει το πρόβλημα, σχετικά με το ποια οικονομικά συμφέροντα θα καρπωθούν αυτή τη διείσδυση στο έδαφος των υπό λεηλασία πρώην σοσιαλιστικών χωρών, καθώς είναι αρκετές ήδη οι καταγγελίες ότι χρησιμοποιούνται ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις για τη διείσδυση μεγάλων πολυεθνικών σ' αυτές τις αγορές.

Ζητούμενο, επίσης, παραμένει κατά πόσο ο Οργανισμός μπορεί να υλοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους του, δεδομένου ότι το τηλεπικοινωνιακό, αλλά και το πολιτικό περιβάλλον αυτών των χωρών χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα, ενώ τα δειλά βήματα, έστω, που πραγματοποιεί ο ΟΤΕ, δε βρίσκουν την απαιτούμενη στήριξη του ελληνικού κράτους και των αντίστοιχων φορέων του. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΟΤΕ έχει ζητήσει την υποστήριξη των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εξωτερικών και των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Προς το πρώτο, ήδη η διοίκηση του Οργανισμού έχει διατυπώσει και το αίτημα για φοροαπαλλαγή του 25% των κεφαλαίων που επενδύονται στο εξωτερικό.

Ενδεικτικές του πολιτικού προσανατολισμού των σχεδιαζόμενων επενδύσεων είναι οι δηλώσεις που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Πέτρος Λάμπρου. Ενας από τους λόγους, είπε, που ο ΟΤΕ θέτει ως στόχο, με τη διείσδυσή του στις αγορές αυτών των χωρών, είναι η επιδίωξη του ν' αναπληρώσει σ' αυτές τις αγορές το μέρος της εσωτερικής αγοράς που χάνει, εξαιτίας της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού που έχει επιβληθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μια τέτοια άποψη, όμως, δεν μπορεί να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των διοικήσεων του Οργανισμού, που δέχονται άνευ όρων τους κανόνες του ψεύτικου ανταγωνισμού που επιβάλλει το Διευθυντήριο, ενώ ταυτόχρονα παραδίδουν στους ιδιώτες τις κερδοφόρες δραστηριότητες και παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες άλλες που ο ΟΤΕ είναι προ πολλού σε θέση να τις αναπτύξει.

Αλλωστε η συρρίκνωση του ρόλου του στο εσωτερικό της χώρας είναι αυτό που πέραν των άλλων κάνει πιο δύσκολη την υλοποίηση των όποιων επενδυτικών του προγραμμάτων στο εξωτερικό. Είναι π. χ. τουλάχιστον οξύμωρο να επιδιώκει σήμερα ο ΟΤΕ την εγκατάσταση κινητής τηλεφωνίας GSM και DCS - 1800 σε Ρουμανία και Ουζμπεκιστάν, όταν στη χώρα μας χάρισαν την κινητή σε ξένους, ενώ για τη δική του κινητή τηλεφωνία επιμένουν να πάνε με συνεταίρο, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΤΕ δε διαθέτει όλες τις "προϋποθέσεις".

Σύμφωνα με τα σχέδια του, ο ΟΤΕ θα επενδύσει σε τομείς όπως: Η κινητή τηλεφωνία, εξαγορές μεριδίων - ιδιωτικοποιήσεις άλλων Οργανισμών, κατασκευή και εκμετάλλευση υπεραστικών διεθνών κόμβων και γραμμών, καθώς και στη σταθερή τηλεφωνία. Οσον αφορά στο στόχο της ανάπτυξης της Ελλάδας σε διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο, προωθούνται ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης τα εξής δίκτυα οπτικών ινών: ADRIA 1, Θεσσαλονίκης - Φλώρινας Μοναστηρίου, Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Γευγελής, Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Βουλγαρίας, Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης - Κωνσταντινούπολης και το Δίκτυο Μαύρης Θάλασσας (BSFOCS). Επίσης ο ΟΤΕ πρόκειται να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου στον κόσμο συστήματος υποβρυχίων οπτικών ινών, με την επωνυμία SEA - ME - WE3, που θα καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τις παγκόσμιες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες, συνδέοντας 32 και πλέον χώρες, μέσων σημείων προσαιγιάλωσης, ένα από τα οποία αυτά θα βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Δυναμική αγωνιστική απάντηση

Με καθολική συμμετοχή, σε κέντρο και περιφέρεια, ξεκίνησε χτες ο νέος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στον Οργανισμό Βάμβακος.

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Βάμβακος, μετά από κοινή απόφαση των Συλλόγων τους, προχωρούν από χτες σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, διεκδικώντας: Την άμεση δημόσια ανάκληση των αστήρικτων δηλώσεων του υπουργού Γεωργίας, περί διαφθοράς στον Οργανισμό Βάμβακος. Την απόσυρση των διατάξεων του δημοσιοποιηθέντος νομοσχεδίου, που αφορά τη σύσταση Οργανισμού Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΕΚΕΠΕ) και το οποίο προβλέπει, στην ουσία, την κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος. Ακόμα, την άμεση νομοθετική ρύθμιση των εκτός έδρας μετακινήσεων των εργαζομένων του οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Βάμβακος τονίζουν πως την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα, που θα δημιουργηθούν από τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, φέρει ο υπουργός Γεωργίας, ενώ σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνάντηση του συντονιστικού οργάνου των εργαζομένων, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κερδοσκοπία με το ελαιόλαδο

Ακόμα να πληρωθούν τις περσινές επιδοτήσεις οι ελαιοπαραγωγοί και τις αποζημιώσεις οι παραγωγοί σταφυλιών

(Του ανταποκριτή μας Χριστόφορου ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Στην τιμή των 1.180 δραχμών το κιλό αποφάσισαν να αγοράσουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης το ελαιόλαδο από τους παραγωγούς, ενώ η ΕΑΣ Ηρακλείου θα αγοράζει το λάδι οξύτητας 5 βαθμών - το λεγόμενο βιομηχανικό - με 880 δραχμές το κιλό. Ωστόσο, μόλις ανακοινώθηκαν οι τιμές αυτές, λαδέμποροι κερδοσκόποι σπεύδουν στα χωριά και προσφέρουν μερικές δραχμές παραπάνω - 10 ως 15 όλες κι όλες! - προκειμένου να πείσουν τους αγρότες να πουλήσουν σε κείνους το προϊόν τους.

Μ' αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να περάσει στους ιδιώτες εμπόρους όλη η παραγωγή λαδιού και να αποδυναμωθεί η παρουσία των συνεταιριστικών οργανώσεων στην αγορά του λαδιού, πράγμα που μακροπρόθεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνον για τις οργανώσεις, αλλά και για την ελαιοκαλλιέργεια και τους παραγωγούς. Επισημαίνοντας τους κινδύνους για την ελαιοκαλλιέργεια, συνεταιριστές της περιοχής καλούν τους αγρότες να γυρίσουν την πλάτη στους κερδοσκόπους λαδέμπορους και να στηρίξουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Πέραν αυτών οι ελαιοπαραγωγοί του Ηρακλείου δεν έχουν ακόμα πληρωθεί τις επιδοτήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου περιόδου 1995-'96 και, τώρα, οι αρμόδιοι της Αγροτικής Τράπεζας στην περιοχή υπόσχονται να αρχίσει η εξόφληση από την ερχόμενη βδομάδα. Αλλά και οι αμπελουργοί, οι οποίοι παρέδωσαν την παραγωγή σταφυλιών, που είχε υποβαθμιστεί από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτέμβρη, μένουν ακόμα απλήρωτοι. Οι αρμόδιοι της ΑΤΕ υπόσχονται ότι θα εγκριθεί αύριο το σχετικό κονδύλι, προκειμένου να αρχίσει η πληρωμή από την ερχόμενη βδομάδα, την Τρίτη.

Καθυστερούν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις εσπεριδοειδών

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρά προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί στους εξαγωγικούς συνεταιρισμούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας, της Λακωνίας και άλλων περιοχών, εξαιτίας της καθυστέρησης καταβολής των εξαγωγικών επιδοτήσεων, έφερε, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

Οπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της απαράδεκτης καθυστέρησης της καταβολής των εξαγωγικών επιδοτήσεων από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Αγορών Γεωργικών Προϊόντων (ΔΙΔΑΓΕΠ). Επίσης, τονίζεται πως τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών έχουν φτάσει στο απροχώρητο, αφού, εκτός των άλλων, παραμένουν ανεξόφλητοι ακόμα από τους ιδιώτες εξαγωγείς, για την παραγωγή που πούλησαν πέρσι.

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας, τι μέτρα πρόκειται να πάρει: Ωστε να καταβληθούν άμεσα οι εξαγωγικές επιδοτήσεις στους συνεταιρισμούς και να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση στην επικείμενη εξαγωγική περίοδο, καθώς και για να εξοφληθούν άμεσα οι παραγωγοί που πούλησαν τα εσπεριδοειδή τους στους ιδιώτες εμπόρους και να μην εκβιάζονται από αυτούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ