ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμικά απαντούν οι φοιτητές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι, ενώ αύριο σειρά έχουν οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Μετά τις δυναμικές και μαχητικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, σειρά έχουν σήμερα οι φοιτητές στην Αθήνα, οι οποίοι διαδηλώνουν ενάντια στη συντηρητική και αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική, ενώ αύριο οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη ξαναπαίρνουν τη σκυτάλη.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της ΓΣ του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, των ΔΣ των Συλλόγων Παντείου και Μαθηματικού, οι φοιτητές δίνουν αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Επίσης, την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο στράτευσης.

Οι φοιτητές διεκδικούν ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και του τόπου, καμία αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων, κατάργηση του νόμου για το ΕΣΥΠ και του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού, κατάργηση του κανονισμού των εστιών, άμεση κάλυψη των αναγκών για στέγαση, σίτιση για όλους τους φοιτητές. Παράλληλα, ζητούν καμία μείωση των αναβολών, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι φοιτητές τονίζουν ότι η μόνη επιλογή που έχουν είναι ο δρόμος της ενότητας και της κοινής δράσης μαζί με το λαό, αφού σήμερα γίνεται όλο και πιο φανερό πως μια άλλη πολιτική για την παιδεία δεν μπορεί να βρίσκει σκοπό και νόημα χωρίς μια άλλη πολιτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης σε όφελος του λαού, σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Στη Θεσσαλονίκη

Κλιμακώνεται ο αγώνας των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού. Αύριο στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Πλατεία Χημείου, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζουν πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Αιτήματα των φοιτητών για άλλη μια φορά είναι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15%, η δωρεάν διανομή σύγχρονων συγγραμμάτων, η δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή κινητοποίηση να διεκδικήσουν κονδύλια για την παιδεία και να καταγγείλουν τις προσπάθειες υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας με στόχο την ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως "η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με ολομέτωπη επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ και των ντόπιων κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίησή της".

Επιμένει στην αναγνώριση των "κολεγίων" το ΣτΕ

Σε νέα φάση μπαίνει η διαδικασία αναγνώρισης των "ελεύθερων εργαστηρίων" ως ισότιμων με τα ελληνικά πανεπιστήμια, και αυτή τη φορά με πρόσχημα την αναγνώριση από τη χώρα μας των ΕΟΚικών οδηγιών. Το ΣΤ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά τις αποφάσεις που εξέδωσε (2542/96 και 1571/96) για αναγνώριση πτυχίων που αποκτώνται με φοίτηση σε κάποιο από τα "κολέγια" στη χώρα μας και στη συνέχεια σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, τώρα προτείνει να επικυρωθούν άμεσα σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Σακελλαρίου,γνωστός για ανάλογες εισηγήσεις, σε συζήτηση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο εισηγήθηκε ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική για την Ελλάδα η αναγνώριση των ευρωπαϊκών πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών και πως αυτή η αναγνώριση έπρεπε να γίνει από τις 4 - 1 - 1991, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τον εισηγητή Ν. Σακελλαρίου, η χώρα μας έπρεπε με Προεδρικό Διάταγμα να είχε επικυρώσει τη συμφωνία 89/48/ΕΟΚ και να αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ που χορηγούνται από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Μάλιστα, ο Ν. Σακελλαρίου προχώρησε περισσότερο στο θέμα αυτό και επισήμανε ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια, εφόσον κρίνει ότι θίγεται από τη μη επικύρωση της οδηγίας της ΕΟΚ.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την οδηγία 89/48 της ΕΟΚ θεωρείται πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όποιος έχει τελειώσει εκπαίδευση τουλάχιστον τριών χρόνων. Πάντως, σε περίπτωση που επικυρωθεί η συγκεκριμένη οδηγία θα επιφέρει αναστάτωση στους πτυχιούχους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στις 23 - 3 - 1995 από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, επειδή δεν αναγνώρισε την 89/48 οδηγία.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε το γνωστό σκηνικό: Πτυχιούχος χημικός βρετανικού πανεπιστημίου ζήτησε αναγνώριση από το ΔΙΚΑΤΣΑ, απορρίφτηκε το αίτημά του και προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του υπουργείου Παιδείαςγιατί δεν εκδόθηκε το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα για αναγνώριση της ΕΟΚικής οδηγίας.

Κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ ο Ν. Σακελλαρίου πρότεινε, λόγω σπουδαιότητας, να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του δικαστηρίου η υπόθεση με το ερώτημα αν μπορεί ο πολίτης να προσβάλει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο την παράλειψη της διοίκησης για τη μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Τέλος, και το Διοικητικό Πρωτοδικείο έστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα για το ίδιο θέμα, με αφορμή εκατοντάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί από πτυχιούχους των ΤΕΙ για τη μη επικύρωση της επίμαχης ΕΟΚικής οδηγίας. Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ ισχυρίζονται πως θίγονται, γιατί δεν μπορούν να εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αθλιο κτίριο για δύο δημοτικά

Καθιστική διαμαρτυρία των μαθητών και των γονιών τους, του 5ου και του 6ου Δημοτικών Σχολείων Αμπελοκήπων

Στους δρόμους έβγαλε για άλλη μια φορά τους μαθητές Δημοτικού η εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Μαζί με τους γονείς τους, οι μαθητές του 5ου και του 6ου Δημοτικών Σχολείων Αμπελοκήπων χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν 3ωρη καθιστική διαμαρτυρία έξω από το σχολείο τους, διαμαρτυρόμενοι για την άθλια κτιριακή κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος όπου στεγάζονται και τον εμπαιγμό που γίνεται σε βάρος τους από νομαρχία και δήμο.

Οπως καταγγέλλουν οι γονείς, το σχολείο μπάζει από παντού. Δεν υπάρχουν αίθουσες και οι μαθητές στοιβάζονται στις τάξεις. Σπασμένα παράθυρα, τουαλέτες που στάζουν και πολλή υγρασία συνθέτουν την τραγική κατάσταση, μέσα στην οποία μορφώνονται παιδιά 6 - 7 και 10 χρόνων. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν πως εξαιτίας της υγρασίας συχνά γίνεται βραχυκύκλωμα και κόβεται το ρεύμα. Παράλληλα, διαμαρτύρονται γιατί οι μικροί μαθητές είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν την ίδια αυλή με τα παιδιά του Λυκείου και του Γυμνασίου που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα, ενώ υπάρχει χώρος που αν διαμορφωθεί θα μπορεί να αποδοθεί μόνο στο Δημοτικό. Χρόνια τώρα όμως η δημοτική αρχή το υπόσχεται, αλλά δεν το υλοποιεί.

Πριν από μέρες, απέσπασαν τη δέσμευση της νομαρχίας ότι θα δοθούν χρήματα, για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες επισκευής του κτιρίου. Ακόμη όμως και ενώ σε λίγο πλησιάζει η λήξη του πρώτου τριμήνου, καμία εργασία δεν ξεκίνησε. Ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά και τα παιδιά θα κληθούν, για άλλη μια φορά, να κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο και την υγρασία. Πάντως, χτες οι γονείς δήλωσαν αποφασισμένοι να μην ανεχτούν άλλες καθυστερήσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Τις επόμενες μέρες θα προβούν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Απουσίες εξαιτίας του ΟΑΣΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες γονείς και μαθητές στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης, απαιτώντας από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) να βάλει περισσότερα λεωφορεία στη γραμμή που εξυπηρετεί την περιοχή, ώστε τα παιδιά να φτάνουν έγκαιρα στο σχολείο τους στη διπλανή Κοινότητα Ασβεστοχωρίου.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, εξαιτίας των περιορισμένων και αραιών δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, πολλές φορές οι μαθητές φτάνουν καθυστερημένοι στο σχολείο και παίρνουν αδικαιολόγητες απουσίες. Τις περισσότερες φορές, κυριολεκτικά στοιβάζονται στο ένα και μοναδικό δρομολόγιο που τους εξυπηρετεί για να φτάσουν στην ώρα τους. Ο ΟΑΣΘ γνωρίζει την κατάσταση, όμως αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα και η νομαρχία απλά συμπαραστέκεται στην αγωνία των μαθητών.

4Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απόφαση για αγώνες

Με πανελλαδική κινητοποίηση στις 21 Νοέμβρη συνεχίζουν τον αγώνα για επίλυση των παλιών και νέων προβλημάτων

Με κίνητρο τις κατακτήσεις που πέτυχαν με τις περσινές κινητοποιήσεις τους, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων ετοιμάζονται για νέους αγώνες, ξεκινώντας με κινητοποίηση στις 21 Νοέμβρη, προκειμένου να διεκδικήσουν την επίλυση των προβλημάτων της νυχτερινής εκπαίδευσης και να αντιμετωπίσουν τις νέες επιθέσεις ενάντια στο δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας η 4η Πανελλαδική Συνάντηση Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, ύστερα από πρόσκληση του Συντονιστικού Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από νυχτερινά σχολεία και σχολές των Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Βόλου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Χρ. Ματζώρος, μέλος της Γραμματείας Νέων της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος των μαθητών ημερήσιων σχολείων.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών των νυχτερινών αποφάσισαν την πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης στις 21 Νοέμβρη, απαιτώντας την υλοποίηση των μέχρι τώρα δεσμεύσεων της κυβέρνησης πάνω στα αιτήματά τους για 30 μέρες άδεια από την εργασία στις εξετάσεις χωρίς όριο ηλικίας, ίδρυση περισσότερων νυχτερινών σχολείων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο στράτευσης, να καταργηθεί το νομοσχέδιο για το "εθνικό απολυτήριο" και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας αντί για "διά βίου εκπαίδευση" και μάθηση έξω από το σχολείο, κατάργηση της 4ης χρονιάς στο Λύκειο κ.ά.

Οπως προέκυψε από τη συζήτηση, "παράπονο" των μαθητών των νυχτερινών σχολείων είναι ότι στα διάφορα νομοθετήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται καν η έκφραση "νυχτερινά σχολεία". Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το στρατολογικό νομοσχέδιο και η ρύθμιση για το "Εθνικό Απολυτήριο". Ειδικότερα για το στρατολογικό νομοσχέδιο, οι μαθητές των νυχτερινών είχαν να πουν πολλά, ύστερα μάλιστα από τη δέσμευση που απέσπασαν πέρσι από τους αρμόδιους υπουργούς ότι το νέο νομοσχέδιο θα περιλάμβανε ρύθμιση για το θέμα των μαθητών νυχτερινών σχολείων, κάτι που δεν έγινε. Ιδιαίτερα ανησυχεί τους μαθητές νυχτερινών το "Εθνικό Απολυτήριο", το οποίο, με τις πολλαπλές εξετάσεις Εθνικού Επιπέδου, την κατάργηση του 1% εισαγωγής μαθητών από νυχτερινά σχολεία σε ΤΕΙ και την ενίσχυση της παραπαιδείας, λειτουργεί ως ταξικός φραγμός αποκλεισμού των παιδιών που εργάζονται από τα 12 και 13 και θέλουν να μορφωθούν.

Ενα νέο ζήτημα που ανοίγει για τους μαθητές νυχτερινών είναι η δημιουργία του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) που με το πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από τη συρρίκνωση και αντικατάσταση της νυχτερινής εκπαίδευσης από φορείς εκτός σχολικού συστήματος. Σε σχετικό έντυπο του υπουργείου, αναφέρεται καθαρά ότι "υπάρχουν σήμερα τα Νυχτερινά Σχολεία, που όμως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ενηλίκων που ζητούν να μορφωθούν".

Η συνάντηση έληξε με την υπόσχεση να φτάσουν οι αποφάσεις της συνάντησης σε όλους τους μαθητές νυχτερινών σχολείων και να πραγματοποιηθούν άμεσα μαθητικές εκλογές για καλύτερο συντονισμό.

23 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Με αγώνες στο δρόμο του Νοέμβρη

Σε μαζικό παλλαϊκό γιορτασμό, που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, καλεί η ΕΦΕΕ. Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην πάλη των λαών ενάντια στη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών, διοργανώνει η ΚΝΕ

Αγωνιστικός θα είναι ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου, καθώς υπάρχει, ήδη, αναβρασμός σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και ποικιλόμορφες εκδηλώσεις αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική από μαθητές, γονείς, σπουδαστές, φοιτητές, καθηγητές και πανεπιστημιακούς.

Το ΚΣ της ΕΦΕΕ έχει, ήδη, αποφασίσει ο γιορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15, 16, και 17 Νοέμβρη στο χώρο του Πολυτεχνείου και θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Το ΚΣ της ΕΦΕΕ καταγγέλλει τις όποιες προσπάθειες υπονόμευσης του αντιιμπεριαλιστικού - αγωνιστικού - εξεγερτικού μηνύματος του Πολυτεχνείου απ' όπου κι αν προέρχονται και καλεί το νεολαιίστικο κίνημα, το εργατικό συνδικαλιστικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα να κάνουν δική τους υπόθεση το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Καλεί επίσης να πάρει ο γιορτασμός μαζικό παλλαϊκό χαρακτήρα με εκδηλώσεις σε σχολές, σχολεία, τόπους δουλιάς, δήμους, φορείς, στρατόπεδα, σε όλη την Ελλάδα, να συμμετέχουν μαζικά στο κεντρικό τριήμερο, να υπερασπίσουν έμπρακτα το χαρακτήρα και τη μορφή του γιορτασμού. Το ΚΣ της ΕΦΕΕ τονίζει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της υπεράσπισης του ασύλου.

Με βάση την απόφαση του ΚΣ της ΕΦΕΕ, το ΔΣ της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας καλεί το νεολαιίστικο, εργατικό και λαϊκό κίνημα να κάνουν δική τους υπόθεση το γιορτασμό, να περιφρουρήσουν έμπρακτα το χαρακτήρα και τη μορφή του, τις δημοκρατικές κατακτήσεις τους.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια από κύκλους του κατεστημένου για υπονόμευση του χαρακτήρα και αλλαγή της μορφής του γιορτασμού, που εκδηλώθηκε και πέρσι με την υλοποίηση ενός ολόκληρου σχεδίου ενάντια στο γιορτασμό και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Το ΔΣ της ΣΕΥΠ προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες αυτές θα πέσουν στο κενό, καθώς ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Πολυτεχνείου και θα κορυφωθεί και φέτος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς την αμερικανική πρεσβεία.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Με πολύμορφες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην πάλη των λαών ενάντια στη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών, τιμά το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, ενώ εκδηλώσεις διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις.

Οι εκδηλώσεις της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας, με κεντρικό σύνθημα "Το Πολυτεχνείο μάς καλεί στην Αντεπίθεση, στη Σύγκρουση με τη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών", θα πραγματοποιηθούν στα τέσσερα πανεπιστήμια της Αθήνας στις 12 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Τετάρτη 6 Νοέμβρη: "Κούβα: No passaran" στο Πάντειο,Πέμπτη 7 Νοέμβρη: "Συμφωνία Ντέιτον - Συμφωνία πολέμου" στη Φιλοσοφική,Παρασκευή 8 Νοέμβρη: "Παλαιστίνη: Μια εξέγερση που κρατάει χρόνια" στη Νομική,Τρίτη 12 Νοέμβρη: "Η "νέα τάξη" στη γειτονιά μας: Κύπρος" στην ΑΣΟΕΕ και Πέμπτη 14 Νοέμβρη, 6.00 μ.μ.: "Ελλάδα - Τουρκία: Ο επόμενος στόχος" στο Πολυτεχνείο.

  • Η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών και Σωματείων Μαγνησίας πραγματοποιεί σήμερα σύσκεψη φορέων, προκειμένου ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου να πάρει τη θέση που του αξίζει και τα μηνύματά του να εμπνεύσουν και σήμερα νεολαία και λαό, με κατεύθυνση μια αγωνιστική στάση ζωής. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Επιτυχία της Δημοσιοϋπαλληλικής

Επιτυχία σημείωσε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών - Συνεργαζόμενων" στις αρχαιρεσίες για εκλογή αιρετών στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ).

Η ΔΕΕ - Σ αύξησε τη δύναμή της σε ψήφους και ποσοστά και από 6,47% που είχε στις προηγούμενες εκλογές αναδείχτηκε 3η δύναμη με 3.284 ψήφους και ποσοστό 8,77%. Πτώση όμως παρουσίασαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Η ΠΑΣΚ πήρε 18.516 ψήφους με ποσοστό 49,44% (είχε 50,38%) και η ΔΑΚΕ πήρε 11.752 ψήφους με ποσοστό 31,38% (είχε 33,74%). Η παράταξη του ΣΥΝ, ΣΠΕΚ πήρε 2.716 ψήφους με ποσοστό 7,25% (είχε 5,54%), ενώ η "Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση" πήρε 1.181 ψήφους με ποσοστό 3,15%.

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΕΛ ΛΕΣΒΟΥ
Ηθικό, εκπαιδευτικό και πολιτικό πρόβλημα

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας

Το τεράστιο ηθικό, εκπαιδευτικό, αλλά και πολιτικό πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με την ανέγερση του κτιρίου του ΤΕΛ Λέσβου, καταγγέλλει σε επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.

Οπως αναφέρει, δισεκατομμύρια δραχμές του δημοσίου πέρασαν στις τσέπες των "ημετέρων" και όπως φαίνεται και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων (και, ίσως, όχι μόνο). Παραδόθηκε κτίριο τρία χρόνια αργότερα από την προβλεπόμενη προθεσμία, ακατάλληλο, άκρως επικίνδυνο, άσχετο με τη μελέτη που δημοπρατήθηκε, με κόστος οχταπλάσιο από το αρχικό και με τουλάχιστον 2 δισ. δραχμές καταβληθέντα για εργασίες που δεν έγιναν και στέγασε για τρία χρόνια 1.400 μαθητές, 150 εκπαιδευτικούς και δεκάδες εργαζόμενους.

Για τα παραπάνω, ο Στρ. Κόρακας ρωτά τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, γιατί δεν πήραν τα επιβαλλόμενα μέτρα για τη διαλεύκανση του παραπάνω εγκλήματος, την τιμωρία παντός ενόχου και την επιστροφή στο δημόσιο των κλαπέντων ποσών. Γιατί, ενώ η επικινδυνότητα του κτιρίου ήταν διαπιστωμένη από το Μάρτη του 1995, επέτρεψαν τη συνέχιση της χρήσης του μέχρι τον Ιούνη του 1996. Παράλληλα, ρωτά, γιατί δεν έκαναν τίποτα μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους 1996 - '97 για την εξασφάλιση αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων με πρωινό ωράριο, ώστε να μην απειλείται το μέλλον των μαθητών.

ΚΝΕ
Κάλεσμα στους μαθητές να απαιτήσουν τώρα εκλογές

Ανακοίνωση της Μαθητικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου

Τη νέα προσπάθεια υπονόμευσης του μαθητικού συνδικαλισμού καταγγέλλει στη νεολαία και το λαό με ανακοίνωσή της η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να υπονομεύσει και να διαλύσει ουσιαστικά τα μαθητικά συμβούλια, ως όργανα συλλογικής έκφρασης της γνώμης των μαθητών στα σχολεία, όρισε για δεύτερη συνεχή χρονιά να γίνουν οι μαθητικές εκλογές στη διάρκεια ενός μήνα (από τις 29 του Οκτώβρη έως 30 του Νοέμβρη) σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε σχολείο".

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην απαίτηση μαθητών δεκάδων σχολείων να γίνουν οι εκλογές, η απάντηση των διευθύνσεων των σχολείων ήταν "δεν έχει φτάσει καν η εγκύκλιος του υπουργείου". "Προφανώς - τονίζει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ - το υπουργείο επιδιώκει οι μαθητές να μην έχουν εκλεγμένους εκπροσώπους στο γιορτασμό της 17ης Νοέμβρη και πριν την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Τα οξυμένα προβλήματα στα σχολεία, τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην παιδεία, πυροδοτούν από τώρα αντιδράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην παιδεία και σε πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα".

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να απαιτήσουν τώρα να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις για τα 5μελή και 15μελή Μαθητικά Συμβούλια κόντρα στις μεθοδεύσεις του υπουργείου, τονίζοντας ότι "ο γιορτασμός της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού της λιτότητας και του Μάαστριχτ που ετοιμάζει η κυβέρνηση, μπορούν να σημάνουν αγωνιστικό συναγερμό για όλους τους μαθητές".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάληψη από αδιόριστους εκπαιδευτικούς

Συμβολική κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αδιόριστοι καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, καταγγέλλοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και απαιτώντας μαζικούς διορισμούς και κατάργηση του καθεστώτος των αναπληρωτών και ωρομίσθιων.

Παράλληλα, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις του υπουργείου για κατάργηση της επετηρίδας και την πολιτική που τους καταδικάζει στην ανεργία, ενώ την ίδια ώρα οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς στα σχολεία είναι τεράστιες και τα προβλήματα στέγασης, συντήρησης και λειτουργίας εκρηκτικά.

Από τη χθεσινή σύσκεψη

Από τη χτεσινή σύσκεψη



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ