ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Παλέψτε μαζί με τους κομμουνιστές
  • Με θέμα την ανεργία πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση των Οργανώσεων Αιγάλεω της ΚΝΕ
  • Κάλεσμα στους νέους, από τον Νίκο Σοφιανό, να συσπειρωθούν γύρω από την πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ

Κάλεσμα στους νέους του Αιγάλεω, που μαστίζονται από την ανεργία, που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, πότε μισο-άνεργοι, πότε μισο-εργαζόμενοι, σ' όλους αυτούς που βλέπουν την κυρίαρχη πολιτική να γκρεμίζει τα όνειρά τους πριν ακόμα αυτά ανθίσουν, να συσπειρωθούν γύρω από τις γραμμές της ΚΝΕ, να γίνουν ένα με το μεγάλο ποτάμι της αμφισβήτησης και της εξέγερσης, να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές, για ένα μέλλον αντάξιο της εργατικής τάξης, απηύθυνε από το βήμα της προφεστιβαλικής, που έγινε στην πλατεία Εσταυρωμένου ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.

Η εκδήλωση είχε ως θέμα την ανεργία, η οποία πλήττει τους νέους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, είτε αυτοί απασχολούνται στα πολυκαταστήματα ("Πράκτικερ", σούπερ μάρκετ) χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα, είτε είναι μισο-άνεργοι ή και χωρίς καθόλου δουλιά. Οι εξορμήσεις που προηγήθηκαν της εκδήλωσης συνέβαλαν στην επιτυχία της, έτσι ώστε τόσο οι Κνίτες όσο και οι καλεσμένοι τους να μπορέσουν να αναπτύξουν στη διάρκειά της μια ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα, αλλά και για τη διέξοδο που προτείνει η ΚΝΕ. Με το σύνθημα των συγκεντρωμένων "Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη" να συνοδεύει τον ομιλητή, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε πως η πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ, η συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, είναι ρεαλιστική γιατί, όπως είπε, "εμείς κρίνουμε το ρεαλισμό με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού". Προϋπόθεση, συνέχισε, για να υπάρξει αυτή η διέξοδος "είναι η οργανωμένη πάλη στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσα από ένα μέτωπο που θα αγωνίζεται, θα διεκδικεί και θα πάρει την εξουσία".

Αναφερόμενος στη δυσπιστία που δείχνει μεγάλη μερίδα των νέων για την κυρίαρχη πολιτική, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε ότι "έχουν δίκιο οι νέοι όταν βλέπουν με αδιαφορία το πολιτικό σκηνικό που έχουν διαμορφώσει οι κυρίαρχες δυνάμεις. Εχει δίκιο η νέα γενιά να δυσπιστεί απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική, που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια αυτών των κομμάτων να διαχειριστούν την κρίση εις βάρος της νεολαίας και του λαού μας. Ξέρουμε ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, άσχετα από τα χρώματά τους, είναι πρωταγωνιστές στο ίδιο έργο". Κόντρα, όμως, σ' αυτό το σκηνικό, συνέχισε, υπάρχει το ΚΚΕ. "Το ΚΚΕ, τόνισε, δίνει το αγωνιστικό "παρών" στους αγώνες και τις ανησυχίες της νέας γενιάς. Είμαστε οι μόνοι που μπαίνουμε μπροστά για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της νέας γενιάς και του λαού μας. Γι' αυτό το ΚΚΕ δε χωρά στο ίδιο τσουβάλι με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Γι' αυτό η Οργάνωσή μας κερδίζει πόντους στη νέα γενιά. Γιατί δεν περιμένουμε τις εκλογές για να μιλήσουμε στη νεολαία, αλλά καθημερινά βρισκόμαστε μπροστά στην προσπάθεια να οργανωθούν οι νέοι, να δυναμώσουν τη συλλογική δράση μέσα από τα συνδικάτα και τους νεολαιίστικους μαζικούς φορείς. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους". Και απαντώντας ειδικότερα σε όσους ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις, ρώτησε: "Ποιος είναι αυτός που ζητά να επιδοτούνται οι άνεργοι με το 80% του μισθού, ποιος ζητά κοινωνικά δικαιώματα για τους ανέργους, ποιος ζητά 35ωρο με 7ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών, ποιος ζητά κατάργηση της υπερεργασίας,κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις εργάτριες του φασόν;". Η απάντηση για όποιον στοιχειωδώς είχε έρθει σε επαφή με τους κομμουνιστές ήταν προφανής και οι νέοι του Αιγάλεω τη γνώριζαν ήδη.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Δε θα υποταχθούμε

Τα προβλήματα της παιδείας κυριάρχησαν στην προφεστιβαλική εκδήλωση που οργάνωσαν στην πλατεία Δαβάκη οι οργανώσεις της ΚΝΕ στην Καλλιθέα. Μαζί με τους Κνίτες και τις Κνίτισσες, όλοι όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, και ήταν πολλοί, είχαν την ευκαιρία να πάρουν και μία γεύση - καλλιτεχνικά - του τι θα επακολουθήσει στην κεντρική εκδήλωση στην Πανεπιστημιούπολη.

Οι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι νέοι, οι άνεργοι, συνολικά οι άνθρωποι της Καλλιθέας, που γέμισαν την πλατεία Δαβάκη, ενημερώθηκαν για τα προβλήματα της παιδείας, στηλίτευσαν την προσπάθεια της κυβέρνησης, που μετά το εγχείρημα της "βουλής των εφήβων", την οποία χρησιμοποίησε για να... θολώσει τα νερά, "προωθεί και εφαρμόζει, μέσα στο καλοκαίρι, ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα για την παιδεία και τη ζωή μας.

"Νέα, σκληρά μέτρα σε βάρος της νεολαίας μεθοδεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ, της ΠΟΛ.ΑΝ. και του "ΣΥΝ"", σημείωσε στην ομιλία του ο Λ. Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

"Ζούμε, υπογράμμισε, νέα "καταιγίδα της ερήμου", με πλήθος μέτρων, νομοσχεδίων και υπουργικών αποφάσεων, που στοχεύουν να διαλύσουν, να τινάξουν στον αέρα ό,τι έχει απομείνει πια από τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Επιβλήθηκε η αλλαγή του τρόπου εξετάσεων για τα πανεπιστήμια και μαζί της, συνολικότερη, αντιδραστική αλλαγή. Το εθνικό - ταξικό στην πραγματικότητα - απολυτήριο, είναι απολυτήριο απ' τη ζωή για χιλιάδες παιδιά του λαού μας". "Περισσότεροι μαθητές από φτωχές λαϊκές οικογένειες δε θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο γυμνάσιο, λύκειο. Θα σπρώχνονται, τόνισε ο Λ. Μυλωνάς, μαζικά σε παρασχολές, όπως τα ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΚΕΣ για φτηνή αποσπασματική κατάρτιση χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Μόνοι κερδισμένοι οι διάφοροι σχολάρχες, μεγαλοφροντιστηριάρχες, οι κάθε λογής κερδοσκόποι που λυμαίνονται τη μόρφωση του λαού"...

"Δε θα πειθαρχήσουμε, υπογράμμισε, δε θα υποταχθούμε. Δε θα δεχτούμε να καταδικαστούμε στην αμορφωσιά, τη μαζική περικοπή των δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, με μια συνολικά, άλλη πορεία για τον τόπο. Ο αγώνας για την παιδεία σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ συνυφασμένος με τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή και το σοσιαλισμό. Η διαμόρφωση του Μετώπου Παιδείας αποτελεί μια άμεση ανάγκη και ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει στην ευρύτερη συσπείρωση του λαού μας για βαθιές αντιμονοπωλιακές αλλαγές. Μπορεί να βοηθήσει να συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου πάλης, του μετώπου της νέας αντίστασης και της σοσιαλιστικής νίκης".

Μετά την ομιλία και τους άλλους χαιρετισμούς, η βραδιά συνεχίστηκε από το ροκ συγκρότημα "Σκιές", που παρέδωσε με τη σειρά του τη σκηνή στη ρεμπέτικη κομπανία "Ασωτοι". Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίου, ενώ ως αργά συλλέγονταν υπογραφές, που απαιτούσαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Κορυφαία εκδήλωση στα Αλάτσατα της Τουρκίας στις 18 και 19 Ιούλη

Συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ.Κορυφαία εκδήλωση αυτών των ημερών αποτελεί το διήμερο στα Αλάτσατα της Τουρκίας, στα παράλια απέναντι από τη Χίο, με φιλειρηνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις την Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Ιούλη.Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στην Τουρκία θα είναι ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός.Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στη Χίο στις 20 Ιούλη με εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ελληνοτουρκική φιλία, με τη συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων αγωνιστών της ειρήνης.

Εκδηλώσεις γίνονται επίσης:

  • Σήμερα στις 8 μμ,στην κεντρική πλατεία Αγ. Αναργύρων,με θέμα την ανεργία, με ομιλήτρια την Γ. Ζαγγανά,μέλος του Γραφείου ΣΠ Αθήνας και της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Κυριακή 14 Ιούλη:

- Στο Ηράκλειο Κρήτης,με θέμα τον αθλητισμό.

- Στη Σκάλα Καλλονής Λέσβου,με θέμα την ειρήνη. Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.

  • Το Σάββατο 20/7 στις 9.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με θέμα τον πολιτισμό. Θα μιλήσει ο Σταύρος Παπαθανασίου,υπεύθυνος Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή 21/7 στη Μυτιλήνη στο πάρκο της Επάνω Σκάλας, με θέμα την ανεργία. Θα μιλήσει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Μέχρι τις 25 Ιούλη οι βαθμολογίες

Μέχρι τις 25 Ιούλη θα έχουν αναρτηθεί στα Λύκεια της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων των γενικών εξετάσεων, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εισαγωγικών Εξετάσεων Κ. Λίτινας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση των γραπτών στα μαθήματα γενικής αξιολόγησης και τώρα το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία της αντιπαραβολής, επαλήθευσης και κωδικοποίησης των βαθμολογιών.

Εργαζόμενοι, μαθητές, άνεργοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας γέμισαν την πλατεία Δαβάκη και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα της παιδείας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Αιγάλεω



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ