Μια πρώτη επιτυχία σημείωσαν χτες οι ναυτεργάτες στο λιμάνι της Πάτρας, υποχρεώνοντας τους περισσότερους εφοπλιστές να δεχθούν την ασφάλιση των πλοίων τους στο ΝΑΤ. Σε επιφυλακή και συνέχιση των κινητοποιήσεων, μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας απ' όλους τους εφοπλιστές
Την πρώτη τους επιτυχία σημείωσαν χτες οι ναυτεργάτες, καθώς κάτω από την απειλή της ακινητοποίησης όλων των ανασφάλιστων και υπό σημαία ευκαιρίας πλοίων της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία στο λιμάνι της Πάτρας,ανάγκασαν πέντε εφοπλιστές να συμφωνήσουν κατ' αρχήν με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, να επανδρώσουν τα πλοία τους με Ελληνες ναυτεργάτες, να τηρείται η συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς και να υπογράψουν ασφαλιστικές συμβάσεις με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.Παραμένουν, ωστόσο, σε επιφυλακή και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως την οριστικοποίηση και την υλοποίηση της συμφωνίας από όλους τους εφοπλιστές.
Προκλητική ήταν η στάση του εφοπλιστή Μαραγκόπουλου,που δρομολογεί πλοία στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, ο οποίος δεν παραβρέθηκε καν στη συνάντηση μεταξύ ΠΝΟ και εφοπλιστών που έγινε στην Πάτρα. Από την άλλη ο Α. Βεντούρης που αρχικά δεν είχε συμφωνήσει, αναγκάστηκε αργά το απόγευμα - όταν οι συνδικαλιστές ακινητοποίησαν το πλοίο του - να δεσμευτεί σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι θα μεταβεί στο λιμάνι για να συμφωνήσει με την ΠΝΟ για την ασφάλιση του πλοίου του και την επάνδρωσή του με Ελληνες ναυτικούς. Ούτε ο εφοπλιστής Καλογεράτος δε συμφώνησε με την ΠΝΟ.
Από νωρίς χτες το πρωί κλιμάκια των ναυτεργατικών οργανώσεων ξεκίνησαν από τον Πειραιά με προορισμό το λιμάνι της Πάτρας για να "μπλοκάρουν" τα ανασφάλιστα πλοία της γραμμής Ελλάδας - Ιταλίας. Οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες έφτασαν στην Πάτρα στις 12 το μεσημέρι. Γύρω στη 1 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ΠΝΟ και των εφοπλιστών. Από τη μεριά των συνδικαλιστών χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτο το γεγονός να είναι τα πλοία ανασφάλιστα, να μην τηρείται η συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς και η επάνδρωση των πλοίων από Ελληνες ναυτεργάτες.
Τελικά στη συνάντηση τέσσερις εφοπλιστές συμφώνησαν κατ' αρχήν, με την ΠΝΟ να υπογράψουν ασφαλιστικές συμβάσεις με το ΝΑΤ, να απασχολούν στα πλοία τους Ελληνες ναυτεργάτες και να τηρούν τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι εφοπλιστές αυτοί είναι, οι Γιαννάτος με τρία πλοία, Μαρινάκης με δυο πλοία, Καραφωτιάς με ένα πλοίο, καθώς και η εταιρία ELMES με δυο πλοία. Οι ναυτεργάτες δήλωσαν ότι αν δε συμφωνήσουν όλοι οι εφοπλιστές να ασφαλίσουν τα πλοία τους και να απασχολούν Ελληνες ναυτεργάτες, η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Παράλληλα τονίστηκε ότι η κινητοποίηση θα επεκταθεί και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αφού ολοκληρωθεί στην Πάτρα.
Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου,δήλωσε στον "Ρ": "Η κινητοποίηση της ΠΝΟ εντάσσεται στις γενικότερες κινητοποιήσεις για να αντιμετωπίσουμε το καθεστώς των ανασφάλιστων πλοίων. Εχουν γίνει και παλιότερα συμφωνίες που δεν έχουν τηρηθεί από τους εφοπλιστές. Εχουμε χαμηλόμισθους αλλοδαπούς, ανασφάλιστους Ελληνες που αμείβονται όχι σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και μόνο μια μικρή μερίδα εργαζομένων είναι ασφαλισμένοι. Επιδιώκουμε να είναι ασφαλισμένοι όλοι οι ναυτεργάτες, να ισχύει η συλλογική σύμβαση εργασίας και η οργανική σύνθεση των πλοίων, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Αυτό συναντά αντιστάσεις και τροφοδοτείται από την ανεπάρκεια και τις σπασμωδικές κινήσεις της πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Η κυβέρνηση είτε κρατάει ουδέτερη στάση μέσω του ΥΕΝ, είτε συμμετέχει ενεργητικά, υποστηρίζοντας την ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν πρέπει να περάσει και δεν πρόκειται να το δεχτούν οι εργαζόμενοι αμαχητί".
"
* * *
* * *
Γ. Π.
Στάσεις εργασίας χτες για θεσμικά και οικονομικά αιτήματα
Τετράωρη στάση εργασίας (10πμ - 2μμ) πραγματοποίησαν χτες με καθολική επιτυχία οι μόνιμοι και οι έκτακτοι υπάλληλοι στις δημόσιες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση των σχολών και διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους. Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης οι εργαζόμενοι στην κεντρική υπηρεσία και στη σχολή της Αναβύσσου, συγκεντρώθηκαν μπροστά στα κεντρικά γραφεία στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Στις 10 το πρωί, όλοι οι υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων ανταποκρινόμενοι θετικά στο κάλεσμα των δυο Συλλόγων τους (Τακτικών και Εκτάκτων) συγκεντρώθηκαν στην είσοδο των γραφείων, κρατώντας πικέτες και μοιράζοντας ανακοινώσεις, με τις οποίες ενημέρωναν τους περαστικούς για τα αιτήματά τους. Λίγη ώρα μετά, βρέθηκαν δίπλα τους και οι συνάδελφοί τους από τη σχολή της Αναβύσσου. Οπως σημείωναν οι συνδικαλιστές, καθολική ήταν η συμμετοχή στην κινητοποίηση και στις υπόλοιπες εννιά σχολές που υπάρχουν ανά την Ελλάδα.
Ενα από τα κύρια αιτήματα που προβάλλουν οι Σύλλογοι, είναι η δημιουργία κανονισμού λειτουργίας των σχολών, καθώς και υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι σχολές είναι η μοναδική δημόσια υπηρεσία που δεν έχει κανονισμό, με αποτέλεσμα η τοποθέτηση διευθυντών, τμηματαρχών και υπαλλήλων να γίνεται με αυθαίρετο τρόπο, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για την ικανοποίηση ρουσφετολογικών αναγκών. Να σημειώσουμε ότι οι πρώτες σχολές ιδρύθηκαν το 1937 και έκτοτε λειτουργούν με Βασιλικά Διατάγματα! Εδώ και ένα χρόνο έχει εγκριθεί κανονισμός, που όμως έχει "σκαλώσει" στις αλλαγές υπουργών.
Επίσης ζητούν τη χορήγηση ειδικού πριμ παραγωγικότητας, όπως χορηγείται και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι στις τουριστικές σχολές είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους. Οι μηνιαίοι μισθοί τους ξεκινούν από 130.000 δρχ. και ανέρχονται, μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας και με οικογενειακά επιδόματα, στις 200.000 δραχμές.
Ο Γ. Κανδύλης,πρόεδρος του Συλλόγου Τακτικών Υπαλλήλων, δήλωσε σχετικά: "Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης και την αξιοποίησή της για την ικανοποίηση ρουσφετολογικών αναγκών. Η κινητοποίησή μας είχε καθολική επιτυχία. Την επόμενη Δευτέρα αναμένουμε συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και ανάλογα με τα αποτελέσματα της συνάντησης θα καθορίσουμε την πορεία μας. Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξει κανονισμός λειτουργίας και υπηρεσιακό συμβούλιο, καθώς και πλήρη μισθολογική εξομοίωση με τους συναδέλφους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα".
Αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων και καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών από τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία, καταγγέλλει το ΕΚΑ
Απλήρωτοι παραμένουν από το Μάη οι 300 εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρία VENUS,ενώ οι συνεχείς και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και η καταπάτηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων τείνουν να αποκτήσουν στοιχεία μονιμότητας. Απαραίτητο συμπλήρωμα η καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, που έφτασε μέχρι το σημείο να προπηλακιστεί το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Β. Δανέζης,σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της εταιρίας. Την αντεργατική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά της διεύθυνσης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παραπάνω εταιρία: Οχι μόνο καθυστερεί να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων, επιπλέον δεν καταβάλλει τις υπερωρίες, τα νυχτερινά, τις αργίες, τα δώρα και τα επιδόματα που δικαιούνται. Καταστρατηγεί το ωράριο εργασίας. Δεν εφαρμόζει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιβάλλει ατομικές συμβάσεις, που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εργατική νομοθεσία. Υπογραμμίζεται δε πως "δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους, ώστε να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Στελέχη της επιχείρησης παρεμβαίνουν στα συνδικαλιστικά δρώμενα, δημιουργώντας ελεγχόμενο από την εταιρία σωματείο".
Στις 19 Ιούνη, με παρέμβαση του ΕΚΑ, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο εκπρόσωπος της εταιρίας υποσχέθηκε ότι θα επιλύσει τα προβλήματα. Ωστόσο - τονίζει το ΕΚΑ - η διεύθυνση γίνεται πιο προκλητική, μεταθέτοντας εκτός αεροδρομίου την εργαζόμενη Δ. Καρκαλιού,γιατί τόλμησε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της.
Το ΕΚΑ, επισημαίνοντας τις ευθύνες των υπουργών Εργασίας και Μεταφορών, αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, "που επιτρέπουν τέτοιες υπηρεσίες σε έναν υπερευαίσθητο χώρο, στις αερομεταφορές", καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, ώστε να σταματήσει κάθε αυθαιρεσία της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Από τη χτεσινή κινητοποίηση