Χαιρετισμός του συν. Δώνη Χριστοφίνη, Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης σας μεταφέρω θερμό χαιρετισμό από μέρους της ΚΕ του ΑΚΕΛ και εύχομαι στο 15ο Συνέδριο του αδελφού ΚΚΕ μεγάλη επιτυχία.
Με το τιμημένο ΚΚΕ μας συνδέουν αδιάρρηκτοι δεσμοί που ατσαλώθηκαν στη μακρά πορεία συνεργασίας, στη βάση των κοινών μας ιδανικών του επιστημονικού σοσιαλισμού πέρα από τις κοινές ιστορικές, εθνικές και πολιτισμικές καταβολές που ενώνουν τον κυπριακό με τον ελληνικό λαό.
Εκτιμούμε βαθιά το ΚΚΕ και τους αγώνες του για τα δίκαια των εργαζομένων, την ηρωική πρωτοπορία του στην εθνική αντίσταση ενάντια στη φασιστική ξένη κατοχή και αργότερα ενάντια στην ξενόδουλη δικτατορία που κατέστρεψε και την Κύπρο.
Εκτιμούμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς άλλους λαούς και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την ιδιαίτερα θερμή και συνεπή συμπαράσταση στον αγώνα του κυπριακού λαού.
Μαζί το ΚΚΕ και το ΑΚΕΛ συμβάλλουν στο μέτρο των δυνάμεών τους στην ενότητα του κομμουνιστικού και γενικότερου προοδευτικού δημοκρατικού κινήματος της περιοχής μας, στην αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης και της "Νέας Τάξης Πραγμάτων".
Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την κατάργηση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ, με αλαζονεία πλανητάρχη επικεφαλής του ιμπεριαλισμού των πολυεθνικών μονοπωλίων και του ΝΑΤΟ, προσπαθούν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους πάνω στους λαούς με τη βία, την απάτη και το ψεύδος.
Ωστόσο, οι λαοί ξεπερνούν το μούδιασμα και την απογοήτευση που έφερε το πιο πάνω τρομερό χτύπημα και αντιδρούν στην καταπίεση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Αγωνίζονται για διατήρηση και επέκταση των κατακτήσεών τους, για εθνική ανεξαρτησία και επέκταση των κατακτήσεών τους, για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και για ένα καλύτερο μέλλον που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο καπιταλισμός στηριγμένος στην εκμετάλλευση με υπέρτατο νόμο του το κέρδος.
Μέσα σ' αυτή τη διεθνή κατάσταση ο κυπριακός λαός συνεχίζει τον αγώνα του για να απαλλαγεί από τις συνέπειες του πραξικοπήματος της ελλαδικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε και που ήταν οι δύο φάσεις της ίδιας ΝΑΤΟικής συνωμοσίας κατά της Κύπρου πριν 22 χρόνια.
Αγωνίζεται ο λαός μας να απαλλάξει την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής του 37% του κυπριακού εδάφους, και τους εποίκους που κουβάλησε η Τουρκία. Αγωνιζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της σε μια ανεξάρτητη εδαφικά ακέραιη ομοσπονδιακή δημοκρατία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών θα 'ναι διασφαλισμένα.
Από τη συνέχιση της απαράδεκτης διαίρεσης της Κύπρου υποφέρουν όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι, που μεταναστεύουν κι έχουν μείνει μειοψηφία έναντι των Τούρκων εποίκων στην κατεχόμενη περιοχή. Η ανώμαλη αυτή κατάσταση εξάλλου επιδεινώνει την τεταμένη και ευαίσθητη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Παρά τα πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ το Κυπριακό παραμένει άλυτο, εξαιτίας της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και αδιαλλαξίας, καθώς κι εκείνης του Τ/Κ ηγέτη Ντενκτάς. Παραμένει άλυτο το κυπριακό και γιατί οι δυτικές δυνάμεις με επικεφαλής τους Αγγλοαμερικανούς ανέχονται ή κι ενισχύουν ακόμη την τουρκική αδιαλλαξία και εξουδετερώνουν το ρόλο του ΟΗΕ.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Την προσεχή Κυριακή, 26 Μάη, διεξάγονται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, κοινοβουλευτικές εκλογές. Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται και προσβλέπει σε αυξημένηεπιρροή, ξεπερνώντας το 31% των ψήφων. Αναμένουμε, επίσης, ότι η εκλογή αυτή θα εκφράζει τη δυσαρέσκεια του λαού προς τη δεξιά συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και θα μειώσει τα ποσοστά των δύο κομμάτων εξουσίας.
Προσδοκούμε πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έτσι που να ανοίξει ο δρόμος της αλλαγής στην εξουσία στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη του 1998.
Προσδοκούμε σε νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές, για να δώσουμε ξανά την ελπίδα στο λαό μας να απαλλαγεί από τη δεξιά κυβέρνηση με τους λανθασμένους χειρισμούς της στο Κυπριακό, και τη νεο-συντηρητική επίθεσή της στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Να ξαναδώσουμε την ελπίδα στο λαό μας για μια νέα συλλογική αγωνιστική συνεπή πάλη για δίκαιη λύση του Κυπριακού, για επέκταση των κατακτήσεων των εργαζομένων, για εδραίωση δημοκρατικών θεσμών και της αξιοκρατίας και για ένα καλύτερο μέλλον.
Στον αγώνα του λαού μας για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι απαραίτητη η διεθνής αλληλεγγύη. Με την ευκαιρία αυτή εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο που μας συμπαραστάθηκαν και μας συμπαραστέκονται και καλούμε σε ενδυνάμωση αυτής της πολύτιμης συμπαράστασής τους. Μιλώντας στο Συνέδριο του ΚΚΕ επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στη δημοκρατική κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, ιδιαίτερα προς το αδελφό ΚΚΕ για τη συμπαράστασή τους. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλους τους λαούς που αγωνίζονται για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη.
Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό, που αντιμετωπίζει τον τουρκικό επεκτατισμό. Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς τον ηρωικό κουβανικό λαό που αγωνίζεται ενάντια στο βάρβαρο εμπάργκο που για 33 χρόνια τώρα επιβάλλει η Αμερική. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τον παλαιστινιακό λαό και τους αραβικούς λαούς για μια δίκαιη λύση και συλλογική ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς τον κουρδικό λαό, που αγωνίζεται ενάντια στην τουρκική επίθεση γενοκτονίας του. Εκφράζουμε συμπαράσταση προς τον τουρκικό λαό που είναι και ο ίδιος θύμα της στρατοκρατικής πολιτικής της άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών.
Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ευχόμαστε ειρήνη και επούλωση των πληγών του πολέμου που υπέθαλψε ο ξένος δάκτυλος, ο εθνικισμός και η επέμβαση του ΝΑΤΟ. Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς τους λαούς των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που αγωνίζονται να λυτρωθούν από το χάος, την εξαθλίωση που τους έριξε η καπιταλιστική παλινόρθωση.
Τελειώνοντας, ευχόμαστε και πάλι μεγάλη επιτυχία στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και στους αγώνες του για το καλό του ελληνικού λαού.
Ζήτω το ΚΚΕ
Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς
Ζήτω η Ειρήνη και ο σοσιαλισμός
Αγαπητοί σύντροφοι του αγώνα!
Εξ ονόματος της ΚΕ του ΚΕΚΡ χαιρετίζω το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όλους τους κομμουνιστές της Ελλάδας και όλους τους ανθρώπους της δουλιάς, που συμμετέχουν στον κοινό μας αγώνα για δικαιοσύνη στον κόσμο! Εύχομαι στους συντρόφους επιτυχίες σ' αυτόν τον αγώνα.
Ξέρουμε με πόση οδύνη οι τίμιοι άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο είδαν την ήττα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ που οδήγησε στη διάλυση της Ενωσης. Αυτά τα γεγονότα έπληξαν με τον πιο άμεσο τρόπο τη θέση των εργαζομένων σε όλες τις χώρες, αδυνάτισαν το αριστερό κίνημα στο σύνολό του, ενώ αντίθετα οι δυνάμεις της αντίδρασης αποθρασύνθηκαν όσο ποτέ πρωτύτερα και πριν απ' όλα ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και ο σιωνισμός. Αυτοί πρακτικά πίστεψαν πια στην οριστική ατιμωρησία τους.
Σε σχέση με όλα αυτά, εμείς πρέπει να απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα όσον αφορά τα γεγονότα στην ΕΣΣΔ.
1. Ερώτημα πρώτο: "Ποιος νίκησε;"
Οι καπιταλιστές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο διαλαλούν όλο χαρά ότι στη Ρωσία νίκησε η δημοκρατία.
Αλλά ας δούμε πιο προσεκτικά, για ποιο λόγο χαίρονται αυτοί; Ποιος νίκησε; Ποιοι είναι οι καρποί της νίκης τους;
Η Σοβιετική Ενωση ήταν ένα ισχυρό κράτος, μ' έναν περήφανο λαό, με υψηλότατα επιτεύγματα στην επιστήμη και τεχνική, μ' έναν υψηλό βαθμό κοινωνικής προστασίας για τον κάθε άνθρωπο.
Τι έχουμε σήμερα; Η Ενωση φιλικών, μεταξύ τους, αδελφικών λαών διαλύθηκε. Σε πολλά σημεία λαμβάνουν χώρα πολεμικές αναμετρήσεις.
Ο όγκος παραγωγής στη Ρωσία είναι δύο φορές μικρότερος απ' ό,τι πριν. Πώς μπορεί να ζει ένας λαός όταν έφτασε να παράγει ωφέλιμα πράγματα δύο φορές λιγότερα; Ο λαός δε ζει απλώς χειρότερα, ο λαός δυστυχεί, ο λαός πεθαίνει(Δε μιλώ καν για τις υπέρογκες τιμές και τους ανύπαρκτους μισθούς). Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο το επίπεδο της θνησιμότητας ξεπέρασε το επίπεδο της γεννητικότητας. Τον περασμένο χρόνο ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο σχεδόν άτομα. Σε σχέση με το επίπεδο του 1989 δε γεννήθηκαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά. Κάθε χρόνο στη Ρωσία πεθαίνουν από βίαιο θάνατο περισσότεροι άνθρωποι απ' όσους έχασε ολόκληρη η Σοβιετική Ενωση σε 5 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Κατά δεκάδες φορές αυξήθηκαν η εγκληματικότητα και οι ασθένειες που έχουν κοινωνικές αιτίες (φυματίωση, διφθερίτιδα, σύφιλη...).
Να ποιος νίκησε, να ποια είναι η δημοκρατία στη Ρωσία. Το όνομά της είναι, καπιταλισμός. Και η ονομασία για μια τέτοια πολιτική είναι, γενοκτονία του ίδιου σου του λαού.
2. Ερώτημα δεύτερο: "Ποιος ηττήθηκε;"
Μπορούμε άραγε να συμφωνήσουμε με τις απόψεις των δυνάμεων του κεφαλαίου ότι ο σοσιαλισμός, οι ιδέες και η θεωρία του ηττήθηκαν;
Οχι! Οχι! και ξανά όχι!
Ηττήθηκε όχι ο σοσιαλισμός, αλλά η υποχώρηση από την επιστήμη και τις αρχές του σοσιαλισμού, οι διαστρεβλώσεις στην πρακτική της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (Εδώ υπογραμμίζουμε με ικανοποίηση ότι αυτό είναι σωστά διατυπωμένο και στα κείμενα του ΚΚΕ). Το ότι δεν ήταν ο σοσιαλισμός που ηττήθηκε το επιβεβαιώνει και το γεγονός του τεράστιου βάρους στη σημερινή πολιτική σκηνή της Ρωσίας των προδοτών και αποστατών - πρώην ηγετών του ΚΚΣΕ. (Επικεφαλής των ανεξάρτητων κρατών είναι Πρόεδροι - πρώην μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ, όπως ο Γιέλτσιν, ο Σεβαρντνάτζε, ο Ναζαρμπάγεφ, ο Αλίεφ, ο Σνεγκούρ κ.ά. ).
Τα γεγονότα στην ΕΣΣΔ για άλλη μια φορά απέδειξαν την ορθότητα της θεωρίας, τη σημασία της αυστηρής εφαρμογής της σύμφωνα με τις κομμουνιστικές αρχές.
Γι' αυτό ο αγώνας συνεχίζεται. Κι αν δεν υπήρχε αγώνας δε θα είχαν βγει και τα τανκς στους δρόμους της Μόσχας το 1993. Αυτή η πάλη συνεχίζεται και τώρα, οι κομμουνιστές της Ρωσίας και όλης της ΕΣΣΔ δεν καταθέτουν τα όπλα.Σήμερα, το κομμουνιστικό κίνημα περνά μια πολύπλοκη περίοδο ύφεσης και σε μερικά σημεία και κρίσης. Σε τέτοιες στιγμές εύκολα γεννιέται η αντίληψη της αναζήτησης σφαλμάτων στις αρχές του μαρξισμού, η τάση για αναθεώρηση των βασικών του θέσεων με άλλες, που δήθεν ταιριάζουν καλύτερα στη σημερινή κατάσταση. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σήμερα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Πολλά κόμματα, διατηρώντας την ονομασία κομμουνιστικό και εργατικό, στην ουσία βαδίζουν στο δρόμο του οπορτουνισμού - της (συμβιβασμού) συναίνεσης με τον καπιταλισμό. Αναθεωρούν το μαρξισμό, υποστηρίζουν διαφόρων ειδών ιδέες (που έχουν ριχτεί από αστούς ιδεολόγους) περί κοινωνικής συναίνεσης και κοινωνικού εταιρισμού. Ερωτάται: ποιου με ποιον; της εργασίας με το κεφάλαιο, του ληστεμένου με το ληστή; του θύματος με το θύτη;
Αυτός ο εταιρισμός ("κοινωνικοί εταίροι" κλπ. - σ. τ. μ.) είναι σαν τον εταιρισμό (κατάσταση - σ. τ. μ.) του οίκου ανοχής (όπου ο ένας πληρώνει κι ο άλλος μιμείται ηδονή).
Αυτός είναι ο δρόμος της πολιτικής πορνείας, της προδοσίας των συμφερόντων των εργαζομένων.
Οι αληθινοί κομμουνιστές δε θα πάρουν αυτό το δρόμο (Αυτή η στάση διακρίνεται και στο Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους).
Δεν μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου, θα υπάρξει μόνο νέος αγώνας!
Και αυτή είναι η μόνη κατανοητή και δυνατή προοπτική για μας.
Είναι πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στις δυνάμεις του κακού σε διεθνή κλίμακα.
Μέσα σ' αυτήν την πάλη, οι κομμουνιστές των διαφόρων χωρών βρίσκονται μαζί σ' ένα μέτωπο.
Είμαστε σίγουροι ότι παρ' όλες τις δυσκολίες δε θα ταλαντευτούμε στο δρόμο που διαλέξαμε!
Μαζί θα νικήσουμε!
Ο Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ
Β. ΤΙΟΥΛΚΙΝ
ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΚΚΣΕ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ο. Σ. ΣΕΝΙΝ, ΣΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σεβαστοί σύντροφοι αντιπρόσωποι και προσκαλεσμένοι στο Συνέδριο.
Σεβαστή συντρόφισσα, Αλέκα Παπαρήγα.
Εξ ονόματος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω το συντροφικό χαιρετισμό και τις καλύτερες ευχές των Σοβιετικών κομμουνιστών.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι η αντιπροσωπεία μας θεωρεί το Συνέδριό σας όχι μόνο σαν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία του Κόμματός σας, αλλά και σαν γεγονός μεγάλης σημασίας για όλο το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.
Είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα της δουλιάς σας θα ασκήσουν την αναγκαία θετική επίδραση στην πολιτική κατάσταση στη χώρα σας και θα εδραιώσουν ακόμη περισσότερο το κύρος των Ελλήνων κομμουνιστών στις πλατιές λαϊκές μάζες.
Στις παραμονές του Συνεδρίου σας, ευρισκόμενοι ακόμη στη Μόσχα, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε λεπτομερειακά τα βασικά κείμενα που τίθενται σήμερα σε συζήτηση. Οφείλω με ιδιαίτερη ικανοποίηση να σημειώσω ότι το σχέδιο Προγράμματός σας, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί μια βαθιά επιστημονική ανάλυση των σύγχρονων κοινωνικών διαδικασιών στη βάση των θεμελιακών αρχών της κομμουνιστικής θεωρίας.
Εντονη εντύπωση μας προκάλεσε η Εκθεση Δράσης. Σημειώνουμε το δημιουργικό και δραστήριο πνεύμα, το οποίο διακρίνει τις εργασίες του Συνεδρίου σας.
Σύντροφοι,
Σε όλες χωρίς εξαιρέσεις τις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, η κοινωνική ατμόσφαιρα αλλάζει ριζικά τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η πλειοψηφία των ανθρώπων πείστηκε από την ίδια της την πείρα ότι οι καπιταλιστικές σχέσεις αποβλέπουν αποκλειστικά στην υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρής μειοψηφίας που ζει σε βάρος της πλειοψηφίας των εργαζομένων.
Μια πειστική μαρτυρία για την απόδειξη του παραπάνω συμπεράσματος αποτελεί το γεγονός ότι η κοινωνία μας έφτασε στο στάδιο της δημογραφικής καταστροφής.
Στη Ρωσία, για παράδειγμα, η μέση διάρκεια ζωής των ανδρών μειώθηκε από τα 65 χρόνια το 1989 στα 57 χρόνια το 1993.
Στους πολέμους και στις εθνικές συγκρούσεις, που πρακτικά δε σταματάνε καθόλου, μετά την παράσπονδη διάλυση της ΕΣΣΔ, έχουν ήδη σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σε μερικές Δημοκρατίες του Βόρειου Καυκάσου ουσιαστικά δεν έχει μείνει ούτε μια οικογένεια που να μην έχει χάσει κάποιον από τα μέλη της.
Σήμερα στη Ρωσία, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Σε άλλες Δημοκρατίες το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Στη χώρα συντελέστηκε μια καταστροφική λεηλασία της παλλαϊκής ιδιοκτησίας και στη βάση αυτή συντελείται μια τερατώδης κοινωνική ταξική διαίρεση.
Μια εκστρατεία ψεύδους και συκοφαντίας εκτυλίσσεται ενάντια σε εκείνους τους ανθρώπους που παραμένουν πιστοί στα λαϊκά συμφέροντα και στις κομμουνιστικές πεποιθήσεις, ενώ σε μια σειρά από Δημοκρατίες οι κάτοχοι της εξουσίας προσφεύγουν σε άμεσες πολιτικές διώξεις.
Μες στη σύνθεση της αντιπροσωπείας μας υπάρχουν εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, τα οποία ήδη εδώ και μερικά χρόνια πρακτικά εξαναγκάστηκαν να δρουν σε συνθήκες παρανομίας. Σας μεταφέρω την ευγνωμοσύνη τους προς τους Ελληνες κομμουνιστές για τη συνεχή επίδειξη αλληλεγγύης προς τον αγώνα τους, που εκτός των άλλων εκφράζεται και με την τοποθέτησή τους στους διεθνείς οργανισμούς των ζητημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτές τις Δημοκρατίες.
Σύντροφοι,
Στο φόντο των εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών της καπιταλιστικής μεταρρύθμισης στις Δημοκρατίες μας, δεν μπορούμε να μη θυμίσουμε ότι όσο πολύπλοκος και αντιφατικός και αν υπήρξε ο δρόμος οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη χώρα μας, το ριζικά ιδιαίτερο διακριτικό του γνώρισμα συνίστατο πάντα στο ότι η ζωή της πλειοψηφίας του λαού διαρκώς βελτιωνόταν, ενώ το παλλαϊκό πολυεθνικό κράτος κατείχε μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο.
Προκύπτει νομοτελειακά το ερώτημα: Ποιες είναι οι αιτίες της ήττας, έστω και προσωρινής, αλλά πάντως ήττας του σοσιαλισμού;
Αρκετά σωστά πράγματα έχουν ειπωθεί γι' αυτό το θέμα. Μεταξύ των άλλων εξετάσαμε προσεκτικά τις εκτιμήσεις ηγετών του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, ανάμεσά τους και εκτιμήσεις των Ελλήνων κομμουνιστών.
Θα ξεχωρίσω πάντως το κύριο: Μια αιτία βρίσκεται στη σκόπιμη εξασθένιση του καθοδηγητικού ρόλου του Κόμματος στην κοινωνία, διαμέσου της αναθεώρησης της κομμουνιστικής διδασκαλίας από την ομάδα του Γκορμπατσόφ, που βρέθηκε εκείνη την περίοδο στο τιμόνι της κομματικής και κρατικής εξουσίας.
Σε σχέση με αυτό, πρέπει να επισημάνω ότι είμαστε πλήρως σύμφωνοι με τη θέση του Σχεδίου του νέου Προγράμματός σας, όπου υπογραμμίζεται ότι δίχως τον πρωτοπόρο, καθοδηγητικό ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος, καλά οργανωμένου και επιστημονικά εξοπλισμένου, είναι αδύνατο να υπερασπιστούν με επιτυχία τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Σύντροφοι,
Οι Σοβιετικοί κομμουνιστές παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία την εξέλιξη των οικουμενικών παγκόσμιων διαδικασιών.
Στις διεθνείς σχέσεις κυριαρχεί σχεδόν απεριόριστα η ιμπεριαλιστική υπαγόρευση. Ο κόσμος δεν έγινε ασφαλέστερος μετά την πτώση του σοσιαλιστικού συστήματος. Η νέα παγκόσμια τάξη θα επιφέρει κολοσσιαίες, ανεπανόρθωτες απώλειες στην ανθρωπότητα.
Οι προηγούμενες και οι τωρινές πραγματικότητες της παγκόσμιας πρακτικής, μας οδηγούν στο μοναδικό συμπέρασμα ότι μόνο ένα αναγεννημένο και ισχυρό κομμουνιστικό κίνημα, που εκφράζει τη θέληση των πλατιών λαϊκών μαζών, είναι ικανό να εγγυηθεί την ειρηνική και θετική εξέλιξη όλων των κοινωνικών διαδικασιών. Με αυτό το πνεύμα βλέπουμε και το Συνέδριό σας, σαν ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την εδραίωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων του πλανήτη.
Σύντροφοι,
Στις Δημοκρατίες της χώρας μας οι κομμουνιστές εμφανίζονται ηγέτες της λαϊκής αντίστασης στα κυβερνώντα καθεστώτα.
Αυτή τη στιγμή στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ εντάσσονται 22 κομμουνιστικά κόμματα και κινήματα. Τον Ιούλη του περασμένου χρόνου κάναμε στη Μόσχα το 30ό τακτικό Συνέδριό μας. Εγινε δεκτός ομόφωνα ο στρατηγικός προγραμματικός στόχος, η αναδόμηση του ενιαίου σοσιαλιστικού κράτους, της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Τον Ιούνη είναι να γίνουν στη Ρωσία οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες σε περίπτωση επιτυχίας του κοινού υποψηφίου των λαϊκο-πατριωτικών δυνάμεων, προέδρου του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γ. Α. Ζιουγκάνοφ, είναι δυνατό να επιφέρουν μια αποφασιστική θετική μεταστροφή στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα και να έχουν μεγάλο διεθνή αντίκτυπο.
Μαζί με αυτό βέβαια, πρέπει να επισημάνω ότι είναι πιθανή και η μη αίσια για μας έκβαση των εκλογών, αφού αφ' ενός μεν απλώνεται παντού η αντικομμουνιστική προπαγάνδα και αφ' ετέρου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νοθείας των εκλογικών αποτελεσμάτων από τους κυβερνώντες.
Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι οι Σοβιετικοί κομμουνιστές δε θα κυριευτούν από πανικό και θα συνεχίσουν να δρουν με ακόμα μεγαλύτερη ενεργητικότητα.
Είμαι σίγουρος ότι η νίκη αργά ή γρήγορα θα 'ρθει στη γη μας, αφού οι κομμουνιστές κατάφεραν να πετύχουν το κυριότερο, δηλαδή να γίνουν μια συσπειρωμένη, ενεργητική πολιτική δύναμη και να αποκτήσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας.
Σύντροφοι,
Οι λαοί μας είναι συνδεδεμένοι με ισχυρές ιστορικές παραδόσεις ειλικρινούς συμπάθειας και αμοιβαίου σεβασμού. Εμείς και στο μέλλον θα κάνουμε τα πάντα για το δυνάμωμα της φιλίας μεταξύ των χωρών μας. Οι Ελληνες και οι Σοβιετικοί κομμουνιστές είναι αφοσιωμένοι στα ίδια υψηλά ιδανικά του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.
Είμαστε ενωμένοι γύρω απ' τον κοινό στόχο, να αναδημιουργήσουμε και να δυναμώσουμε το παγκόσμιο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Μπρος στον κίνδυνο δυναμώματος της ιμπεριαλιστικής επέκτασης, που απειλεί την ίδια τη ζωή στον πλανήτη, δεν υπάρχει πιο υπεύθυνη και πιο ευγενής αποστολή.
Σεβαστοί σύντροφοι,
Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τα προβλήματά μας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα μας.
Ευχόμαστε ό,τι καλύτερο, ειρήνη και ευημερία στο λαό της Ελλάδας.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΑΒΙΑΣ
Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι, αδέλφια μας!
Θα ήθελα κατ' αρχάς να σας απευθύνω τους θερμότερους χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής και των 200.000 μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βοημίας και της Μοραβίας. Πιστεύουμε ότι γνωρίζατε πολύ καλά το προηγούμενο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας. Μετά την πολιτικώς βεβιασμένη διχοτόμηση, δημιουργήθηκαν δύο νέες χώρες στο έδαφος της πρώην Τσεχοσλοβακίας: η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακική Δημοκρατία. Η διχοτόμηση της χώρας πραγματοποιήθηκε ενάντια στη θέληση του λαού, και μάλιστα σε αντίθεση με το Σύνταγμα του Κράτους. Η Πράγα έγινε η πρωτεύουσα ενός μικρούς κράτους, όπου εγκαθιδρύθηκε ένα ξοφλημένο καπιταλιστικό σύστημα, ένα αντιδραστικό καθεστώς.
Σύντροφοι, είμαστε πολύ ευτυχείς που μας δίνεται η δυνατότητα να βρισκόμαστε κοντά σας, σε σας τους Ελληνες φίλους μας. Διατηρώ ακόμη μια ξεχωριστή, πολύ προσωπική ανάμνηση από το 10ο Συνέδριο του Κόμματος, όταν ήμουν μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας του ΚΚ της Τσεχοσλοβακίας. Ακόμη και τώρα μπορώ να θυμηθώ τη φράση: "Ζήτω το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ!".
Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι δεσμοί, η στενή συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο κομμάτων μας έχουν μακρά και καλή παράδοση. Θυμάμαι την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο γενναίος αγώνας του λαού σας εναντίον του φασισμού είχε την πλήρη υποστήριξη του δικού μας λαού. Χαιρετίσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι με τις δικές σας δυνάμεις και μόνο νικήσατε το φασισμό και κατακτήσατε την ελευθερία.
Μετά, όμως από αυτό, χρειάστηκε να αγωνιστείτε ενάντια σε μια άλλη επέμβαση και επιθετικότητα, από πλευράς των Βρετανών και των Αμερικανών. Οταν μετά από αυτά τα γεγονότα πολλοί Ελληνες πατριώτες, αναγκάστηκαν να φύγουν από τη γη των πατέρων τους, η σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία ήταν μεταξύ των χωρών που τους προσέφεραν ένα προσωρινό σπίτι. Πολλές χιλιάδες από αυτούς έζησαν στη χώρα μας, βρήκαν εκεί μια καλή δουλιά, ορισμένοι από αυτούς αποφοίτησαν από τα πανεπιστήμιά μας, πριν καταστεί δυνατό γι' αυτούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ομως, η φιλία ανάμεσα σ' εκείνους και σε μας παρέμεινε σταθερή.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αποτελεί αντικείμενο αδιάλειπτης προσοχής από πλευράς μας, αλλά και εκτίμησης και αγάπης. Κάθε επιτυχία του κόμματός σας την εκλαμβάνουμε ως δική μας. Και είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο συμβαίνει και από τη δική σας πλευρά.
Αγαπητοί σύντροφοι, είμαστε ευγνώμονες στο ΚΚΕ για την πρόσκλησή του να παραβρεθούμε στο 15ο Συνέδριό σας. Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εισηγήσεις, καθώς και τον ευρύ, πλούσιο και ενδιαφέροντα διάλογο. Η πορεία του Συνεδρίου αποδεικνύει τη μεγάλη ωριμότητα του κόμματός σας, όλων των συντρόφων. Κατά την άποψή μας, το 15ο Συνέδριο έχει καίρια σημασία για το μέλλον όχι μόνο του κόμματός σας, αλλά και της χώρας σας. Και δεν είναι μόνον αυτό. Αποτελεί συγχρόνως μια πολύ σημαντική συμβολή στο κομμουνιστικό και το εργατικό κίνημα.
Θα ήθελα τώρα, με την άδειά σας, να σας δώσω μερικές πληροφορίες σχετικά με το κόμμα μας και τη χώρα μας.
Μετά τα γεγονότα του 1989 - '90, μετά το δεξιό πραξικόπημα του Νοέμβρη 1989, η κατάσταση στη χώρα μας άλλαξε ραγδαία. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 40%, η ανθηρή γεωργία των συνεταιρισμών καταρρέει. Το ίδιο συμβαίνει με τις υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και με την παιδεία και τον πολιτισμό. Η κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων δέχεται συνεχείς επιθέσεις. Το 70% των εργαζομένων βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση. Η κατάσταση των συνταξιούχων και των πολυτέκνων οικογενειών είναι ακόμη χειρότερη. Το 55% των συνταξιούχων δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να ζήσουν με τα χρήματα της σύνταξής τους. Το 71% απ' αυτούς έχουν περικόψει την κατανάλωση τροφής.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να αντιμετωπίζει συνεχώς μια τρομερή πίεση από πλευράς των δεξιών κυβερνητικών κύκλων. Πιο συγκεκριμένα, μια πίεση από τα μέσα όσο και από τα έξω. Καταληστεύεται ολόκληρη σχεδόν η περιουσία του Κόμματος και του λαού και το κόμμα συνεχίζει να καταρρέει οικονομικά. Γίνεται προσπάθεια πλήρους ανασκευής της ιστορίας, από τις ρίζες της ακόμη. Δεχόμαστε καθημερινό σκληρό πόλεμο, όχι μόνο με ιδεολογικοπολιτικά και οικονομικά μέτρα, αλλά και με διοικητικά.
Δήλωσαν - και μάλιστα διά νόμου! - ότι το προηγούμενο καθεστώς ήταν παράνομο και μας αποκάλεσαν εγκληματίες. Υποστηρίζουν - και οργανώνουν - ενεργά κάθε προσπάθεια διάσπασης του κόμματός μας, ακόμη και από τα μέσα, με επιθέσεις ενάντια στη γραμμή μας, τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα "αριστερά". Είναι έτοιμοι να νομιμοποιήσουν και να δώσουν την απαραίτητη διοικητική και διαφημιστική υποστήριξη σε κάθε απόπειρα ακύρωσης ομαδικών και ατομικών πρωτοβουλιών.
Σύντροφοι, αντιστεκόμαστε σε όλες αυτές τις επιθέσεις. Το κόμμα μας διατηρεί τον κομμουνιστικό του χαρακτήρα. Αριθμεί κάπου 200.000 μέλη και διαθέτει οργανωτικές δομές στις 86 διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Η βάση του είναι σταθερά αποφασισμένη όχι μόνο να αντιμετωπίσει όλες τις επιθέσεις, αλλά και να ξεκινήσει μια νέα πορεία προς την επιτυχή σοσιαλιστική ανάπτυξη.
Επιτρέψτε μου να πω μερικά λόγια σχετικά με ένα πολύ σοβαρό διεθνές ζήτημα. Κυβερνητικοί κύκλοι της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς και ένα μέρος της αντιπολίτευσης, κυρίως οι σοσιαλδημοκράτες, ασκούν πιέσεις για μια ταχεία εισδοχή στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας είναι εντελώς αντίθετο με αυτό. Και εμείς θέτουμε το ερώτημα: Υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της Τσεχικής Δημοκρατίας; Μάλιστα, υπάρχει. Αλλά όχι στρατιωτικός. Από οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής άποψης διατρέχουμε πολύ σοβαρό κίνδυνο από τη Γερμανία. Εχει περισσότερο από το 50% των πρωινών και απογευματινών εφημερίδων, καθώς και τη μεγάλη πλειοψηφία του τοπικού Τύπου στα χέρια της. Περισσότερο από το 30% του ξένου κεφαλαίου είναι γερμανικό - σε στρατηγικούς τομείς της βιομηχανίας και των πρώτων υλών. Διευρύνουν - σταδιακά - με την υποστήριξη δυστυχώς της κυβέρνησής μας - την πολιτική τους θέση με σκοπό να ανασυστήσουν το "Προτεκτοράτο της Βοημίας και της Μοραβίας". Και τώρα, πείτε μου εσείς: Μήπως το να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ θα μας εξασφαλίσει απέναντι σ' έναν τέτοιο κίνδυνο; Ασφαλώς το αντίθετο.
Τέλος, μια πληροφορία για σας. Πριν από μερικές μέρες, διεξήχθη στην Πράγα μια διεθνής θεωρητικο-πολιτική συνάντηση με θέμα "Ατενίζοντας το μέλλον". Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο σύντροφος Νίκος Μπατιστάτος. Για μας ήταν μια συνάντηση για να τιμήσουμε την 75η επέτειο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας. Συγχρόνως, ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Οπως δήλωσαν τα συμμετέχοντα κόμματα, απορρίπτουν κατηγορηματικά την άποψη ότι τα γεγονότα του 1989-'90 σήμαναν την κατάρρευση του ιδεώδους του σοσιαλισμού. Ο αγώνας για την ανατροπή του άδικου και αντιδημοκρατικού καπιταλιστικού συστήματος συνεχίζεται και θα νικήσει. Το μέλλον του κόσμου ανήκει στο σοσιαλισμό.
Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!
Ζήτω το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ!
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
Μηνύματα και χαιρετιστήρια αδελφών κομμάτων
Συνεχίζουμε σήμερα τη δημοσίευση χαιρετιστήριων μηνυμάτων, προς το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.