ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το παλλαϊκό συλλαλητήριο της ΚΟΘ

Στις 6.30 το απόγευμα, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου

Σήμερα Τρίτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, πραγματοποιείται το μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού και της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Καθήκον του κάθε πατριώτη, δημοκράτη, του κάθε πολίτη, που αρνείται να γίνει συνένοχος στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, στην πολιτική διώξεων και ποινικοποίησης των αγώνων, είναι η συμμετοχή στο αποψινό συλλαλητήριο. Ο λαός της Θεσσαλονίκης καλείται να πει όχι στη συνέχιση και την επέκταση του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου, όχι στη φίμωση του «Ριζοσπάστη» και την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στο ΚΚΕ. Να υπερασπιστεί αγωνιστικά και αποφασιστικά το δικαίωμα στην έκφραση της διαφορετικής άποψης, το δικαίωμα στην κριτική και την αντίσταση προς την εξουσία.

Με κάλεσμά της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ προειδοποιεί πως τα ΝΑΤΟικά τύμπανα του πολέμου ξαναχτυπούν και καλεί το λαό να ξεσηκωθεί τώρα.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

«Ενα χρόνο μετά την έναρξη των "ανθρωπιστικών βομβαρδισμών" στη Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος συνεχίζεται και επεκτείνεται. Η "ειρήνη" που επιβάλανε έφερε τις διώξεις των Σέρβων, τη λεηλασία των λαών από τις πολυεθνικές», αναφέρει η ΚΟΘ του ΚΚΕ και προειδοποιεί πως τώρα «ετοιμάζεται ο πιο αιματηρός νέος γύρος. Δύο χιλιάδες ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι θα περάσουν από τη χώρα μας με κατεύθυνση το Κόσσοβο. Θα επιτρέψουμε να παραχωρηθεί ξανά ελληνικό έδαφος για να περάσουν οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι δολοφόνοι.

Καμιά αναμονή. Τώρα, ξέρουμε. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κρύβουν την αλήθεια από το λαό. Η συμμετοχή στο βρώμικο πόλεμο, η παραχώρηση και άλλων κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι το αποτέλεσμα της υποταγής στο "νέο δόγμα" του ΝΑΤΟ, στον ευρωμονόδρομο της ΟΝΕ»

Και η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταλήγει, υποδεικνύοντας το δρόμο: Αντίσταση στην υποταγή. Εδώ που φτάσανε τα πράγματα, μια λύση υπάρχει. Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του. Να αποτρέψουμε το μακελειό, να υπερασπιστούμε την ειρήνη στην περιοχή και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ολοι μαζί να απαιτήσουμε: Καμία νέα διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι, να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα και τα Βαλκάνια.

Ηρθε η ώρα, η αγανάκτηση να γίνει δύναμη αγώνα και αντεπίθεσης. Με ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να αντισταθούμε πιο δυνατά. Και τώρα, και στην κάλπη, και μετά τις εκλογές».

Ειδική οδοσήμανση για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις!

Στο μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι ειδική οδοσήμανση εξυπηρέτησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που διέρχονται καθημερινά από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά κυρίως ενόψει των μετακινήσεων των επιπλέον ΝΑΤΟβάρβαρων, που αναμένεται να αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη μέσα στο επόμενο διάστημα για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Κοσσυφοπέδιο, έχει τοποθετηθεί τις τελευταίες μέρες στο δίκτυο της πόλης, αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, τα ειδικά αυτά σήματα αρχίζουν από τις πύλες του λιμανιού της πόλης και συνεχίζονται κατά μήκος των δρόμων που οδηγούν στα σύνορα.

Το θέμα αυτό έφερε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αγ. Σαχίνης, επικεφαλής του Συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», προκαλώντας την απάντηση του δημάρχου, αλλά και τη θέση των άλλων παρατάξεων. Οπως είπε ο Αγ. Σαχίνης, η δημοτική αρχή καλείται να απαντήσει αν έχει γνώση ενός θέματος, που είναι μέσα στα πλαίσια των δικαιοδοσιών της. Απάντηση, όμως, δεν πήρε.

«Καλείται να απαντήσει ο δήμαρχος, κατά πόσον έχει ερωτηθεί για τις επεμβάσεις αυτές που γίνονται στην οδοσήμανση, προφανώς για να εξυπηρετηθούν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Καλείται να απαντήσει το ποιοι κανονίζουν τα της πόλης, χωρίς να έχουν γνώση οι αρχές αυτής της πόλης», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα». Ο δήμαρχος Βασ. Παπαγεωργόπουλος απέφυγε να απαντήσει στην τοποθέτηση αυτή, όπως και σε άλλα θέματα. Υποστήριξε ότι το κάνει για εξοικονόμηση χρόνου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης για το δημαρχιακό μέγαρο. Ωστόσο, από τις αντιδράσεις των αντιδημάρχων που σημειώθηκαν, συμπεραίνεται ότι η δημοτική αρχή αγνοούσε το θέμα.

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημιουργία «νέου κράτους» στο Κοσσυφοπέδιο

Ο υπουργός Αμυνας παραδέχεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

Λόγο περί δημιουργίας «νέου κράτους» στο Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που σηματοδοτεί αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια και έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με αυτήν ακόμα τη συμφωνία, που επιβλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία μετά από 78 μέρες ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, όπου προβλέπει σαφώς ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει στη Γιουγκοσλαβία, κάνει πλέον και επίσημα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του χτες σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, στην τηλεόραση του «Αντέννα» και στο Ρ/Φ σταθμό «Φλας», όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, μίλησε ξεκάθαρα για τη δημιουργία αυτού του «νέου κράτους».

Ειδικότερα, μιλώντας στον «Αντέννα» και σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, απάντησε: «Υπάρχει μια ένταση, υπάρχει ανησυχία, διότι βλέπουμε ένα τμήμα Αλβανοφώνων, που προσπαθεί να επεκτείνει τον αγώνα της απελευθέρωσης - ενώ, υποτίθεται, στο Κόσσοβο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ συμφωνήθηκε το τέλος της σύγκρουσης και ότι θα δομηθεί έναπολυεθνικό κράτος με ευθύνη της διεθνούς κοινότητας - ξεκινούν αντίστοιχες προσπάθειες στις παρυφές του Κοσσόβου, στα νότια της Σερβίας. Αυτό είναι ανησυχητικό». Αφησε δε να εννοηθεί ότι κάποιοι βρίσκονται πίσω από τους Αλβανόφωνους. «Οταν ξεκινούν, είπε, τέτοιες πρωτοβουλίες, όλοι οι έμπειροι άνθρωποι τουλάχιστον σκέφτονται ότι τίποτα δε γίνεται τυχαία στη ζωή και τότε αρχίζει να σκέφτεται κανείς, τι μπορεί να είναι πίσω από αυτήν την ιστορία».

Στο ίδιο πλαίσιο και εξίσου αντιφατικά ήταν και όσα είπε στο «Φλας». «Το ερώτημα, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι ποιος αυτή τη στιγμή - ενώ η διεθνής κοινότητα λέει όχι αλλαγή συνόρων, θα εφαρμοστεί η πολιτική λύση, όχι άλλη σύγκρουση - ξεκινάει και κάνει αυτή την ιστορία. Γιατί κανείς δε φαντάζεται ότι κάποιοι μεμονωμένοι πολίτες εκεί πέρα ή επαναστάτες, επιχείρησαν ξαφνικά να επεκτείνουν την περιοχή του Κοσσόβου. Αρα, εδώ υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, όλοι προβληματίζονται και γι' αυτό ανησυχεί ο κόσμος και το μόνο φάρμακο σ' αυτή την περίπτωση είναι ενδυνάμωση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ από τη διεθνή κοινότητα».

Και συνέχισε για να καταλήξει στα περί νέου κράτους: «Οι μεγάλες χώρες πρέπει να πάρουν θέση, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να πάρει θέση ξεκάθαρα ότι δε δεχόμαστε καμία επέκταση της κατάστασης του Κοσσόβου πέραν αυτής στη Γιουγκοσλαβία και, δεύτερον, ότι επιτέλους διαθέτουμε χρήματα, διαθέτουμε κεφάλαια, κάνουμε επενδύσεις που λείπουν ακόμα, παρόλο που υπάρχουν οι αποφάσεις από τον περασμένο χρόνο. Διότι το Κόσσοβο δεν είναι στρατιωτικό θέμα, οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι εκεί, γιατί πρέπει τους εμπόλεμους να τους κρατήσουν σε αναγκαστική ειρήνη, όμως το θέμα θα λυθεί αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά. Μόνο όταν αρχίσει να πέφτει χρήμα, να γίνονται υποδομές, να δημιουργηθεί το νέο κράτος, να αρχίσει η λειτουργία, θα αρχίσουμε να ξεπερνάμε την κρίση».

ΠΑΤΡΑ
Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στις 23 του Μάρτη

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στην τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της χώρας, την Πάτρα, διοργανώνεται αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 23 του Μάρτη. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας με ανακοίνωσή της καλεί το λαό της πόλης να πάρει μέρος στη συγκέντρωση, που θα γίνει έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, στις 7.30 μ.μ.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Ειρήνης υπογραμμίζεται ότι στις 23 του Μάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των βομβαρδισμών κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας που κήρυξαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Και συνεχίζουν τα μέλη της επιτροπής στην ανακοίνωσή τους: «Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά του πολέμου, στο λαό μας, που αντιστάθηκε στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα, στην ανυπόταχτη νεολαία, που με όλους τους τρόπους αντιτάχθηκε στο έγκλημα και τους καλούμε πάλι στο δρόμο να εμποδίσουμε τη νέα αιματοχυσία και κατοχή που ετοιμάζουν τα γεράκια του πολέμου».

Δεν ξεχνάμε, τονίζουν τα μέλη της επιτροπής, τα βομβαρδισμένα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις γέφυρες και τα εργοστάσια. Δεν ξεχνάμε τα κομματιασμένα πτώματα μικρών παιδιών και αθώων πολιτών, αποτέλεσμα των βάρβαρων βομβαρδισμών των ευρω ΝΑΤΟικών φονιάδων.

Είμαστε αποφασισμένοι, επισημαίνουν, να εμποδίσουμε τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες με κάθε μέσο, τώρα που ετοιμάζουν νέα επίθεση για να ολοκληρώσουν το δολοφονικό τους έργο στα Βαλκάνια. Να συγκροτήσουμε ένα πλατύ αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Να καταδικάσουμε, με την ψήφο μας, την κυβέρνηση που είναι βουτηγμένη μέσα στο αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού και όλους όσοι, άμεσα ή έμμεσα, συναινούν, σιωπούν ή αδρανούν μπροστά στη βαρβαρότητα της «νέας τάξης». Να ενισχύσουμε παράλληλα και με την ψήφο μας τους πρωτοπόρους του μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ