ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
Στόχος της ΕΕ το ξεκλήρισμα!

Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ για το βαμβάκι παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας και το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ, την Κυριακή στη Λάρισα

Οι εκτιμήασεις των κομμουνιστών για τις συνέπειες που έχει για την βαμβακοκαλλιέργια η ασκούμενη πολιτική και οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επικεντρο του προβληματισμού της ημερίδας
Οι εκτιμήασεις των κομμουνιστών για τις συνέπειες που έχει για την βαμβακοκαλλιέργια η ασκούμενη πολιτική και οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επικεντρο του προβληματισμού της ημερίδας
Η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και οι προτάσεις του ΚΚΕ, συζητήθηκαν στην ημερίδα για τη βαμβακοκαλλιέργεια που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ σε συνεργασία με το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του Κόμματος. Στο πλαίσιο της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Κυριακή, έγινε πλούσιος και γόνιμος διάλογος για τη βαμβακοκαλλιέργεια, που στη Θεσσαλία αποτελεί το 50% της συνολικής καλλιεργούμενης με βαμβάκι έκτασης της χώρας μας.

Συγκεκριμένες θέσεις...

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος, ο ευρωβουλευτής Στρατής Κόρακας υπογράμμισε πως το ΚΚΕ σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, που θεωρούν μονόδρομο την «ΑΤΖΕΝΤΑ 2000» και την «παγκοσμιοποιημένη» αγορά και διαγωνίζονται ποιος καλύτερα θα διαχειριστεί τις ντιρεκτίβες της, πιστεύει στην ανάπτυξη και όχι στη συρρίκνωση της γεωργίας, η οποία πρέπει να στηριχτεί στα οικογενειακά αγροτικά νοικοκυριά που θα συνεργαστούν μέσα στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Αναφερόμενος στις νέες καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τόνισε ότι στοχεύουν στο δραστικό περιορισμό της. «Ο στόχος της επιτροπής - είπε χαρακτηριστικά - για δραστικό περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας είναι αδικαιολόγητος, γιατί αναφέρεται σε ένα προϊόν όπου η αυτάρκεια της ΕΕ σε ίνες βαμβακιού ανέρχεται στο 35-40% και είναι πολύ μικρότερη αν συνυπολογιστεί και το ισοζύγιο βαμβακερών προϊόντων, με αποτέλεσμα στην πράξη να καταργείται η αρχή της κοινοτικής προτίμησης». Πρόσθεσε ότι «ο στόχος αυτός είναι κοινωνικά άδικος, επειδή αφορά 100.000 μικροαγρότες της φτωχότερης χώρας της ΕΕ, με μέση έκταση καλλιέργειας 4,2 εκτάρια ανά αγρότη, όταν τις μεγαλύτερες ανάγκες σε βαμβάκι η ΕΕ τις καλύπτει από τις ΗΠΑ, των οποίων οι βαμβακοπαραγωγοί είναι μεγαλοπαραγωγοί με μέση καλλιεργούμενη έκταση πάνω από 200 εκτάρια ανά αγρότη». Οσον αφορά στην προσπάθεια περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας με περιβαλλοντικές προφάσεις - όπως με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 700.000 στρέμματα - ο Στρατής Κόρακας τη χαρακτήρισε αστήρικτη και αντιεπιστημονική.

... και προτάσεις

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ που αφορούν:

  • Στην άρση των περιορισμών στη βαμβακοκαλλιέργεια (ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, περιβαλλοντικές επιπτώσεις), έτσι ώστε να καταβάλλεται ολόκληρη η ελάχιστη τιμή στους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Στη διατήρηση του συστήματος των ενισχύσεων.
  • Στην αναπροσαρμογή των θεσμικών τιμών, με βάση τα επίσημα στοιχεία του μέσου κοινοτικού πληθωρισμού της περιόδου 1995-2000.
  • Στην καταβολή της ενίσχυσης κατευθείαν στους βαμβακοπαραγωγούς μέσα από τις συνεταιριστικές τους οργανώσεις χωρίς τη διαμεσολάβηση των ιδιωτών εκκοκκιστών.
  • Στην επαναφορά στο νέο κανονισμό του παραρτήματος Β του κανονισμού 1201/89, που καθορίζει τις προσαυξήσεις και τις μειώσεις της ελάχιστης τιμής του παραγωγού με βάση τα ποιοτικά προϊόντα.

Παρεμβαίνοντας στην ημερίδα ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι εάν οι αγρότες δε συνεχίσουν τους αγώνες τους, τότε τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας θα είναι πολύ χειρότερα. Πρόσθεσε, δε, ότι εάν εφαρμοστούν τα μέτρα για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, τότε τα επόμενα χρόνια θα έχουμε και άλλη μείωση, που στόχο θα έχει τη δραματική συρρίκνωσή της.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας και διευθυντής του Οργανισμού Βάμβακος στη Λάρισα, Κ. Καλόγηρος, επισήμανε ότι το βαμβάκι αποτελεί εθνικό προϊόν και θα πρέπει να προστατευτεί, αλλά αυτό δε γίνεται και ως παράδειγμα της αδιαφορίας των υπευθύνων ανέφερε την απόφαση για κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος.

Αγώνες και ψήφος

Μιλώντας στην ημερίδα, ο Β. Μπούτας, βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι μέγα πρόβλημα του βαμβακιού στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αποτελεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - και συμφωνεί ο ΣΥΝ - και η οποία πρέπει να ανατραπεί. Εκεί - είπε - στοχεύουν και οι αγώνες του αγροτικού κινήματος, που θα συνεχιστούν όποιο κόμμα κι αν κερδίσει στις ερχόμενες εκλογές. Και τόνισε ότι η ψήφος των αγροτών στο ΚΚΕ στις 9 Απρίλη θα δώσει ώθηση στο αγροτικό κίνημα και θα συμβάλει στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου που έχει ανάγκη ο λαός μας και ο τόπος μας.

Στις επιπτώσεις που έχει όχι μόνο στους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά γενικότερα στους αγρότες της περιοχής κι όλης της Ελλάδας η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του και ο Γ. Πατάκης, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια με την εφαρμογή της ΚΑΠ, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε, χιλιάδες αγρότες ξεκληρίστηκαν από τη γη τους, ενώ με την «Ατζέντα 2000» και στα πλαίσια του ΠΟΕ, αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, με στόχο, μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, των νεοτσιφλικάδων.

Παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν πολλοί συνδικαλιστές και συνεταιριστές, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της βαμβακοκαλλιέργειας και υποστηρίζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Πλατιά συμμετοχή

Πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων της Θεσσαλίας που συμμετείχαν στην ημερίδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν οι: Κ. Καλόγηρος πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και διευθυντής του Οργανισμού Βάμβακος Λάρισας, Σπ. Τσιοτινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», Θ. Κοκκινούλης μέλος της ΠΑΣΕ και δήμαρχος Πλατυκάμπου, Β. Παπαλίτσας γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κ. Δοξαριώτης γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Γ. Σακοράφας μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Αχ. Γακόπουλος μέλος τους ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, Β. Δεληνάσιος μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Γ. Καραΐσκος πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαλάνης, Ν. Καραγιάννης γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βασιλί Φαρσάλων, Δ. Κωστόπουλος πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Προαστείου Καρδίτσας, Φ. Χουλιάρας πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κατωχωρίου Λάρισας, Ν. Λάζος γραμματέας του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων, Γ. Κόκορας διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας στα ΤΕΙ Λάρισας,Τ. Τσιόγκας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Κική Σκυλλάκου νομαρχιακή σύμβουλος Λάρισας, Ευαγγελία Ούντρια δημοτική σύμβουλος Λάρισας. Παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, η Γιώτα Ζάγκουρα και Κ. Πάτσικας υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, ο Χαρ. Αρχοντής εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης κ.ά.

ΚΙΛΕΛΕΡ
Τιμή στον ξεσηκωμό η συνέχιση του αγώνα

Εκδήλωση της ΠΑΣΕ στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, για την 90ή επέτειο της εξέγερσης του Κιλελέρ

Στιγμιότυπα απο την εκδήλωση τιμής για την 90η επέτειο του Κιλελέρ
Στιγμιότυπα απο την εκδήλωση τιμής για την 90η επέτειο του Κιλελέρ
Τους Θεσσαλούς κολίγους, που ξεσηκώθηκαν για να πάρουν τη γη που τους ανήκε από τους τσιφλικάδες, τίμησε η ΠΑΣΕ με την εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο χώρο της εξέγερσης του Κιλελέρ. Τιμώντας τον αγροτικό ξεσηκωμό, η ΠΑΣΕ έδωσε την υπόσχεση ότι και σήμερα οι Θεσσαλοί αγρότες, παίρνοντας τη σκυτάλη του αγώνα από τους προγόνους τους, θα συνεχίσουν την πάλη, για να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του. Στο στόχαστρο των αγροτικών αγώνων είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους, οδηγώντας χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τόνισε ότι η εξέγερση του Κιλελέρ, η θυσία του Αντύπα και των άλλων κολίγων, άνοιξε νέους ορίζοντες στο αγροτικό κίνημα, που συνεχίζει την πάλη για τα ίδια οράματα και ιδανικά. Κι επισήμανε ότι όπως τότε το κράτος είχε θέσει τις υπηρεσίες του στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τσιφλικάδων και έστρεψε τα όπλα εναντίον των Θεσσαλών κολίγων, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας τις υπηρεσίες της στην ΕΕ των πολυεθνικών, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές της αγροτιάς με τα αγροτοδικεία και τη βία των ΜΑΤ. Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το δικαίωμα να παραμείνουν στα χωράφια τους.

Στη συνέχεια μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας, βουλευτής του ΚΚΕ , μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι αγρότες πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, ώστε να μην επιτρέψουν να τους αρπάξουν τα χωράφια, που με θυσίες και αίμα κατέκτησαν οι Θεσσαλοί κολίγοι στον ξεσηκωμό του Κιλελέρ. Πρόσθεσε επίσης ότι στόχος της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής είναι η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, με τη δημιουργία των σύγχρονων «τσιφλικιών» και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Καταλήγοντας επισήμανε ότι αγρότες πρέπει να καταδικάσουν αυτή την πολιτική τόσο με τον αγώνα τους όσο και με την ψήφο τους στις εκλογές του Απρίλη.

Στο νόημα της εξέγερσης του Κιλελέρ αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Θ. Νασίκας, μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της Θεσσαλίας, συμβολίζοντας τη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα της αγροτιάς, καθώς και αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της ΝΔ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Ολέθριες ευρωπροτάσεις

Η Κομισιόν επιβάλλει πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τους αγρότες και αύξηση της κερδοσκοπίας για τους μεγαλοβιομήχανους!

Νέες καταστροφικές προτάσεις, που θα επιφέρουν την «πολτοποίηση» των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των μεγαλοβιομηχάνων - μεταποιητών, απεργάζονται τα επιτελεία των Βρυξελλών.

Οι γραφειοκράτες της Κομισιόν ετοιμάζουν αυτό διάστημα τη νέα πρόταση για την αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος στη βιομηχανική ντομάτα, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στους επόμενους μήνες και θα ισχύσει από το 2001. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν θα προτείνει τη διατήρηση του εθνικού πλαφόν στη βιομηχανική ντομάτα, αλλά θα προωθήσει την κατάργηση της κατανομής της ποσόστωσης ανά βιομηχανία, όπως ισχύει τώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ενίσχυση της ασύδοτης δράσης των μεγαλοβιομηχάνων, αφού θα μπορούν πλέον να αγοράζουν εκβιαστικά όσες ποσότητες θέλουν. Δηλαδή τους δίνεται η δυνατότητα να μονοπωλούν την αγορά σε βάρος των παραγωγών - καταναλωτών, αλλά και σε βάρος των μικρών οικογενειακών βιομηχανιών μεταποίησης, οι οποίες θα εξαναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Αναφορικά με το τελευταίο πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά περισσότερες από 10 μικρές βιομηχανίες μεταποίησης βιομηχανικής ντομάτας έκλεισαν και την ποστόστωσή τους την πήραν με τη βούλα του υπουργείου Γεωργίας οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου.

Το χειρότερο όμως για τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας είναι ότι αν γίνουν πράξη οι νέες καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, τότε και για το προϊόν αυτό θα επιβληθεί πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Η Κομισιόν μεθοδεύει τα πράγματα έτσι ώστε οι μεγαλοβιομήχανοι να μπορούν να τυποποιούν όσες ποσότητες βιομηχανικής ντομάτας μπορούν και στην περίπτωση που ξεπεραστεί το εθνικό πλαφόν (πέρσι ήταν 1.110.000 τόνοι), τότε θα επιβάλλεται βαρύτατο πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Ομως αυτό καθόλου δεν αγγίζει τους μεγαλοβιομηχάνους, αφού θα μπορούν άνετα να μετακυλούν το πρόστιμο συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς, δίνοντάς τους ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές.

Φαίνεται λοιπόν ότι και στην περίπτωση αυτή η Κομισιόν επιχειρεί να πετύχει «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια»: Να περικόψει την επιδότηση στη βιομηχανική ντομάτα και να εξοικονομήσει κονδύλια με την επιβολή νέων ευρωπροστίμων, στο πλαίσιο των περικοπών που επιβάλλει η «Ατζέντα 2000» και παράλληλα να εξυπηρετήσει τις κερδοσκοπικές αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων, ντόπιων και ξένων. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα και η κυβέρνηση, αφού, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας συμφώνησε στα σχετικά «παζάρια» με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

Κινητοποιούνται οι ψαράδες στο Βόλο
  •  Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην ιχθυόσκαλα των ιδιοκτητών γρι - γρι Μαγνησίας, που προσανατολίζονται για αποκλεισμό του λιμανιού
  • Διεκδικούν μείωση του κόστους λειτουργίας των καϊκιών, αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών ψαριών, ασφαλιστική κατοχύρωση, ολοκλήρωση της κατασκευής της ιχθυόσκαλας και σωστή λειτουργία της ιχθυοαγοράς

Αποψη απο παλαιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Κάλυμνο
Αποψη απο παλαιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Κάλυμνο
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι ιδιοκτήτες γρι - γρι Μαγνησίας, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην ιχθυόσκαλα Βόλου, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα που, όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές του χώρου, οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, τη θαλάσσια αλιεία σε αφανισμό.

Η ένταξη των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών μήκους μεγαλυτέρου των 12 μέτρων στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, που οδηγεί σε διαχωρισμό ανάμεσα σε ψαράδες και «επιχειρηματίες», έχει ως αποτέλεσμα να μην επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους «επιχειρηματίες» ψαράδες, όπως γίνεται σε όλους τους άλλους αγρότες και η ΑΤΕ να τους εξαιρεί από τις ρυθμίσεις αγροτικών χρεών. Μέγα πρόβλημα αποτελεί, επίσης, η μεγάλη αύξηση των εξόδων λειτουργίας των καϊκιών, εξαιτίας των δυσβάστακτων εισφορών στο ΙΚΑ για τους αλιεργάτες, της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και όλων των άλλων αναλωσίμων (λάδια, δίχτυα, τελάρα κλπ.), ενώ οι τιμές των ψαριών κατανάλωσης (γαύροι, σαρδέλα, γόπες, σαυρίδια, κολιοί) παραμένουν καθηλωμένες.

Η ασύδοτη εισαγωγή ψαριών, σε μεγάλες ποσότητες και με ανεπαρκείς έως ανύπαρκτους τους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εφορία, Υγειονομικό κ.ά.), δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα στους ψαράδες, αλλά και στην κατανάλωση, καθώς λόγω του μη διαχωρισμού ντόπιων και εισαγόμενων ψαριών διοχετεύονται στην αγορά ψάρια αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.

Τα ιχθυοαποθέματα εξαντλούνται και η παράνομη αλιεία διογκώνεται, αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν προκλητικά, σε αντίθεση με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν υπέρ της ιχθυοκαλλιέργειας και των μεγαλοεισαγωγών ψαριών.

Η κατασκευή της ιχθυόσκαλας στο λιμάνι του Βόλου δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η εικόνα λειτουργίας της ιχθυοαγοράς χαρακτηρίζεται απαράδεκτη, αφού δεν υπάρχει σταθερό ωράριο λειτουργίας, με αποτέλεσμα αυτό ν' αποβαίνει σε βάρος της ντόπιας παραγωγής, αφού όταν φτάνουν στην αγορά τα ντόπια ψάρια, αυτή έχει κορεστεί από τα εισαγόμενα.

Οι ψαράδες ζητούν, επίσης, την κατάργηση των πανωτοκίων της ΑΤΕ, την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ και την κατάρτιση μητρώου αλιέων.

Με εκπροσώπους των ψαράδων συναντήθηκε ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Οι ιδιοκτήτες γρι - γρι, αλλά και μηχανότρατων είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην ιχθυόσκαλα και δηλώνουν ότι αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμό του λιμανιού.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Να μην ξεπουληθεί σε ιδιώτες

Αμεση χρηματοδότηση από την ΑΤΕ ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ώστε να παραμείνει η βιομηχανία συνεταιριστική

Αμεση λύση σωτηρίας της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής ΑχιλλέαςΚανταρτζής.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση του Κόμματος: «Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Γεωργίας ότι θα δινόταν δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "ΟΛΥΜΠΟΣ" της Λάρισας για ν' αντιμετωπιστεί η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε».

«Η κατάσταση στο εργοστάσιο είναι πολύ δύσκολη - τονίζει το ΚΚΕ - και αν συνεχιστεί, είτε θα κλείσει είτε θα πωληθεί στις ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ "για ένα κομμάτι ψωμί"». Και υπογραμμίζει: «Για να παραμείνει το εργοστάσιο συνεταιριστικό, όπως επιτάσσει το συμφέρον της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λάρισας, των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων και των καταναλωτών της περιοχής, χρειάζεται χρηματοδότηση από την ΑΤΕ ύψους 1 έως 1,5 δισ. δραχμών. Η ΑΤΕ θα μπορούσε να γίνει συνεταίρος με την ΕΑΣ Λάρισας κατά το ύψος του αναφερόμενου ποσού. Εξάλλου, το γεγονός ότι η ΑΤΕ αγόρασε την ΑΓΝΟ, για την οποία ενδιαφέρονταν οι ΦΑΓΕ - ΔΕΛΤΑ, δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της "ΟΛΥΜΠΟΣ" στην κατεύθυνση που αναφέραμε».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας εάν θα προχωρήσει σ' αυτή τη λύση σωτηρίας της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» ή θα την αφήσει στο έλεος όλων αυτών που μεθοδεύουν το ξεπούλημά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ