Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Τιμή στον ξεσηκωμό η συνέχιση του αγώνα

Εκδήλωση της ΠΑΣΕ στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, για την 90ή επέτειο της εξέγερσης του Κιλελέρ

Στιγμιότυπα απο την εκδήλωση τιμής για την 90η επέτειο του Κιλελέρ
Στιγμιότυπα απο την εκδήλωση τιμής για την 90η επέτειο του Κιλελέρ
Τους Θεσσαλούς κολίγους, που ξεσηκώθηκαν για να πάρουν τη γη που τους ανήκε από τους τσιφλικάδες, τίμησε η ΠΑΣΕ με την εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο χώρο της εξέγερσης του Κιλελέρ. Τιμώντας τον αγροτικό ξεσηκωμό, η ΠΑΣΕ έδωσε την υπόσχεση ότι και σήμερα οι Θεσσαλοί αγρότες, παίρνοντας τη σκυτάλη του αγώνα από τους προγόνους τους, θα συνεχίσουν την πάλη, για να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του. Στο στόχαστρο των αγροτικών αγώνων είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους, οδηγώντας χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τόνισε ότι η εξέγερση του Κιλελέρ, η θυσία του Αντύπα και των άλλων κολίγων, άνοιξε νέους ορίζοντες στο αγροτικό κίνημα, που συνεχίζει την πάλη για τα ίδια οράματα και ιδανικά. Κι επισήμανε ότι όπως τότε το κράτος είχε θέσει τις υπηρεσίες του στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τσιφλικάδων και έστρεψε τα όπλα εναντίον των Θεσσαλών κολίγων, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας τις υπηρεσίες της στην ΕΕ των πολυεθνικών, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές της αγροτιάς με τα αγροτοδικεία και τη βία των ΜΑΤ. Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το δικαίωμα να παραμείνουν στα χωράφια τους.


Στη συνέχεια μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας, βουλευτής του ΚΚΕ , μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι αγρότες πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, ώστε να μην επιτρέψουν να τους αρπάξουν τα χωράφια, που με θυσίες και αίμα κατέκτησαν οι Θεσσαλοί κολίγοι στον ξεσηκωμό του Κιλελέρ. Πρόσθεσε επίσης ότι στόχος της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής είναι η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, με τη δημιουργία των σύγχρονων «τσιφλικιών» και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Καταλήγοντας επισήμανε ότι αγρότες πρέπει να καταδικάσουν αυτή την πολιτική τόσο με τον αγώνα τους όσο και με την ψήφο τους στις εκλογές του Απρίλη.

Στο νόημα της εξέγερσης του Κιλελέρ αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Θ. Νασίκας, μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της Θεσσαλίας, συμβολίζοντας τη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα της αγροτιάς, καθώς και αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της ΝΔ.



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ