ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Ασφυκτικά μικρή η αγορά της ΕΕ

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τους μεγαλοεξαγωγείς. Τώρα όλοι παραδέχονται πως οι προοπτικές για πραγματικά οφέλη βρίσκονται... εκτός Ενωσης

Ολο και πιο μικρή αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα η... τεράστια αγορά των εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων για τα ελληνικά προϊόντα. Το μήνυμα, αυτή τη φορά, έρχεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και τα συμπεράσματα από την ετήσια γενική συνέλευσή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέλευση, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις διάφορες, εκτός Κοινότητας χώρες, πέρσι ήταν αυξημένες σε σχέση με το 1989 κατά 132%, ενώ οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν μόλις κατά 32%! Σε ό,τι αφορά την περσινή χρονιά οι εξαγωγές προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ προς τις υπόλοιπες χώρες κατά 27,5%. Αξιοσημείωτο και άκρως ενδεικτικό είναι επίσης το στοιχείο ότι ενώ το 1989 οι εξαγωγές προς τις χώρες των "εταίρων" αποτελούσαν το 68% του συνόλου των εξαγωγών, το σχετικό ποσοστό πέρσι "έπεσε" στο 55%.

Στο φόντο των παραπάνω επίσημων στοιχείων, λογική φαίνεται η προσπάθεια των εξαγωγέων για αναπροσανατολισμό ουσιαστικά των εξαγωγικών δραστηριοτήτων υπό το σύνθημα "οι ελληνικές εξαγωγές πάνες παντού". Ομως και αυτό ακόμα το παντού, όπως προκύπτει από τις επίσημες θέσεις τους, το κατανοούν ως μια επιχείρηση ..."διείσδυσης" σε αγορές όπου ακόμα δεν έχουν ακόμα εδραιώσει τις θέσεις τους οι πολυεθνικές. Κατά τ' άλλα για μια ακόμα φορά οι εξαγωγείς ουσιαστικά ζητούν παρεμβάσεις για διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, τη δημιουργία από το δημόσιο υποδομών για τη διευκόλυνσή τους, τη "διεύρυνση παροχής πιστώσεων", τη δημιουργία "ελεύθερων ζωνών για μεταποίηση και εξαγωγή".

Ο Θ. Καρατζάς

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ό,τι αφορά τα... κέρδη που μπορεί να υπάρχουν για τη χώρα από την ΕΕ, κινήθηκε χτες και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, μιλώντας στα πλαίσια εκδήλωσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) για τα 75 χρόνια λειτουργίας του. Αναφερόμενος στις προοπτικές αξιοποίησης και δράσης των ελληνικών επιχειρηματικών κεφαλαίων, ο διοικητής αναφέρθηκε στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά, "υπάρχει ανοχή στη φυσική και μόνιμη παρουσία του αλλοδαπού επιχειρηματικού στοιχείου". Και ο Θ. Καρατζάς, σκεφτόμενος προφανώς τα κέρδη που αποκόμισε το ξένο κεφάλαιο από τους αποικιακούς νόμους που επί δεκαετίες ίσχυαν στη χώρα μας, κατέληξε: "Αυτή η ανοχή καθιστά εφικτή και τη δημιουργία ελληνικών επιχειρηματικών κοινοτήτων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, επιχειρηματικών κοινοτήτων που είναι σε θέση να διερευνήσουν πλήρως τις δυνατότητες που τους παρέχει ο περιβάλλον χώρος".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπληρωματικά μέτρα σε εφεδρεία

Η δογματική εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική λιτότητας αναβαθμίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό. Αποφασίστηκε η παρακολούθηση και πρόσδεση των δημοσιονομικών εξελίξεων με τα ήδη επεξεργασμένα σενάρια νέων αντιλαϊκών μέτρων

Η καθήλωση των εισοδημάτων των εργαζομένων αποτελεί βασική προϋπόθεση για επιτυχία της πολιτικής λιτότητας, ενώ η ανησυχητική πορεία του κρατικού προϋπολογισμού το α τρίμηνο του 1997, απαιτεί στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων και νέων μέτρων, αν αυτά κριθούν αναγκαία.

Αυτά ήταν τα δυο βασικά συμπεράσματα της χτεσινής τετράωρης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απολογισμός του α τρίμηνου - και του εξάμηνου από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 1996 - εντόπισε "γκρίζες" περιοχές στον τομέα των δημοσιονομικών εξελίξεων, τόσο στον τομέα των εσόδων όσο και στον τομέα των δαπανών. Σ' αυτό το φόντο αποφασίστηκε, η όποια δέσμη νέων μέτρων, την οποία σημειωτέον έχει ήδη επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο, να υπάρχει σε εφεδρεία, ώστε να ενεργοποιηθεί τον κατάλληλο χρόνο, αν κριθεί αναγκαίο κάτι τέτοιο...

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πάντως, αμέσως μετά τη σύσκεψη υποστήριξε πως η οικονομία "βρίσκεται σε καλή πορεία" και πως η όλη κατάσταση, παρά τις αποκλίσεις που σημειώνονται, "είναι ελεγχόμενη". Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είπε πως "δεν υπάρχει θέμα προσφυγής σε νέα μέτρα".

Η υπαγωγή των δημοσιονομικών εξελίξεων υπό τη "δαμόκλεια σπάθη" νέων μέτρων, ανεξάρτητα από τις επίσημες υπουργικές δηλώσεις, κρίθηκε αναγκαία, καθώς γενική ήταν εκτίμηση ότι η χαμηλή πορεία αύξησης των εσόδων την περίοδο Γενάρη - Μάρτη δεν οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες και από την άποψη αυτή η κακή εικόνα είναι πιθανό να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ακούστηκε, μάλιστα, η φράση για "φοβερή κόπωση των εσόδων". Μη ικανοποιητική κρίθηκε και η πορεία των κρατικών δαπανών, καθώς τα τριμηνιαία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που ολοκληρώθηκαν μόλις πρόσφατα, εντόπισαν υπερβάσεις.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οι εξελίξεις αυτές το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι η αναντιστοιχία των στόχων του "προγράμματος σύγκλισης" με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, καθώς - όπως υποστηρίζουν - ακολουθείται μια συνειδητή πολιτική, η οποία οδηγεί την ελληνική οικονομία στην ύφεση, ενώ από την άλλη οι δημοσιονομικοί στόχοι απαιτούν αυξημένους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει τη λήψη νέων μέτρων, απλώς θα επιβεβαιώσει τα αδιέξοδα και την αναποτελεσματικότητα της οικονομικής της πολιτικής.

Κοινή ήταν και η εκτίμηση ότι η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, στόχος πρώτης κυβερνητικής προτεραιότητας, απαιτεί την καθήλωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Η αναφορά αυτή παραπέμπει άμεσα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες, όπου τα διάφορα σενάρια κινούνται στη γνωστή λογική των αυξήσεων στα όρια αντοχής της οικονομίας...

Μεγάλα τα κέρδη και στις θυγατρικές των τραπεζών

Σημαντική αύξηση του συνόλου των καθαρών κερδών κατά 38,9% πέτυχαν το 1996 οι θυγατρικές εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα του ομίλου της Αλφα Τράπεζας Πίστεως. Τρεις από αυτές είχαν χτες τις γενικές τους συνελεύσεις, οι οποίες και ενέκριναν τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς.

Ειδικότερα, η ALPHA FINANCE παρουσίασε το 1996 κέρδη 3,2 δισ. δρχ. έναντι 2,5 δισ. δρχ. το 1995 (αύξηση 27%), η ALPHA LEASING 7 δισ. δρχ. έναντι 6,5 δισ. δρχ. το 1995 (αύξηση 8%) και η ALPHA ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 4,6 δισ. δρχ. πέρσι έναντι 4,3 δισ. δρχ. το 1995 (αύξηση 7,2%). Το σύνολο των καθαρών προ φόρων κερδών των θυγατρικών του χρηματοπιστωτικού τομέα ανήλθε το 1996 στα 15,7 δισ. δρχ. έναντι 11,3 δισ. δρχ. το 1995.

  • Αλλη μια θυγατρική, αυτή τη φορά της Τράπεζας Εργασίας, η "Επενδύσεις Εργασίας", ανακοίνωσε χτες ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 1997 κατά 102% και έφτασαν στα 520 εκατ. δρχ. έναντι 257 εκατ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς θα τεθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων που θα συγκληθεί στις 5 Μάη.
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ξεπούλημα με την κάλυψη της Διυπουργικής

Κάλυψη από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων επιδίωξε και ουσιαστικά απέσπασε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, για να προχωρήσει στο εγκληματικό ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η Επιτροπή συνεδρίασε με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας, Ανάπτυξης, Εθνικής Αμυνας, τους υφυπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Σουλάκο και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Τάσο Γιαννίτση, με βασικό θέμα την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η οποία έχει κολλήσει στο θέμα των μετατάξεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Διυπουργική Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα των μετατάξεων 700 ατόμων στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα, με σκοπό την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα περιλαμβάνει το ακριβές απαιτούμενο κονδύλι για την υλοποίησή τους, αλλά και τα ονόματα και τις υπηρεσίες των μεταταγέντων. Αποφασίστηκε επίσης η συνέχιση των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων μέχρι τέλους του Απρίλη, διάστημα κατά το οποίο ο υποψήφιος αγοραστής Ν. Ταβουλάρης θα πρέπει να "βελτιώσει" τις εγγυήσεις του για την αποπληρωμή του τιμήματος που θα καταβάλει, αλλά και για το επενδυτικό σχέδιο που αναφέρεται στην προσφορά του.

Πρεμιέρα για το ΣΔΟΕ

Στη διακίνηση αγαθών ενόψει των γιορτών του Πάσχα θα επικεντρώσουν στο πρώτο διάστημα οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του χτες. Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα εξόρμησης, συγκροτήθηκαν περίπου 200 συνεργεία, που απαρτίζονταν συνολικά από 1.200 περίπου άτομα και τα οποία θα δραστηριοποιηθούν κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά και με μικρότερη ένταση στις υπόλοιπες 13 περιφέρειες της χώρας, όπου υπάρχουν διευθύνσεις του Σώματος.

Οπως έγινε γνωστό, ενόψει των γιορτών του Πάσχα, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο πρώτο διάστημα στη διακίνηση αγαθών, ενώ από την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν έλεγχοι για τον ίδιο λόγο σε αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε δηλώσεις που έκανε χτες στα στελέχη της διεύθυνσης του ΣΔΟΕ της Αθήνας, άφησε μεταξύ άλλων ανοιχτό το ενδεχόμενο να δίνονται πρόσθετες αμοιβές σε όσα από τα στελέχη του ΣΔΟΕ ανακαλύπτουν σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φορολογικών παραβάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ