ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
"Τάγμα ασφαλείας" του ιμπεριαλισμού

Αποκαλυπτικός ήταν χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή με όσα είπε, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα

Τάγματα ασφαλείας του ιμπεριαλισμού, εναντίον του αλβανικού λαού, χαρακτήρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα την αποστολή εκστρατευτικού σώματος - στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας - στη γειτονική χώρα, σχολιάζοντας χτες στη Βουλή την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε σχετική επίκαιρη ερώτησή της. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι "η Αλβανία αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από πείνα, κινδυνεύει από αναρχία, κινδυνεύει από έλλειψη δημοκρατίας και ακριβώς γι' αυτό χρειάζεται, από πλευράς των χωρών, οι οποίες είναι πιο ανεπτυγμένες, μια συμπαράσταση για να ξεπεράσει όλα αυτά τα φαινόμενα".Αναφερόμενος ειδικότερα ως προς το θέμα της αποστολής του εκστρατευτικού σώματος, είπε πως πρόκειται για "διεθνή συμβουλευτική αποστολή" και συμπλήρωσε ότι "η αποστολή αυτή θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας στην Αλβανία". Στη συνέχεια, αντιφάσκοντας με τον εαυτό του, υποστήριξε πως αποστολή του εκστρατευτικού σώματος είναι "η διευκόλυνση της διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας και η ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων", που πρόκειται να πάνε στην Αλβανία. Μ' αυτό το επιχείρημα, δικαιολόγησε τη συμμετοχή της χώρας μας,προσθέτοντας ότι στέλνουμε φαντάρους στη γείτονα χώρα, "λαμβανομένων υπόψιν και των στενών δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία".

Οι ωραίες ταμπέλες και η πραγματικότητα

"Για πρώτη φορά - είπε στην παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού - ακούω τον όρο "συμβουλευτική δύναμη". Υπάρχει πολύ μεγάλη ευρηματικότητα, τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, να βάζουν πολύ ωραίες ταμπέλες σε δραστηριότητες, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, ισοδυναμούν με μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά εγκλήματα σε βάρος λαών. Ο 19ος και 20ός αιώνας είναι γεμάτοι από τέτοια παραδείγματα, όπου, χάριν της δημοκρατίας, της τάξης και της ελευθερίας, ολόκληροι λαοί υπέστησαν ξένες επεμβάσεις και φοβερούς διωγμούς.

Θέλουμε να θέσουμε το ζήτημα πολύ συγκεκριμένα: Γίνεται μια πολυεθνική δύναμη και συμμετέχει και η Ελλάδα, που, σημειώνουμε, είναι όμορη χώρα. Και πάει να αποκαταστήσει την "τάξη" και τη "σταθερότητα" στην Αλβανία. Από ποιον κινδυνεύει η σταθερότητα και η ομαλότητα στην Αλβανία;

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η πολυεθνική δύναμη - που συνένοχος είναι και η Ελλάδα - πάει να στηρίξει τον Μπερίσα, αντικειμενικά. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ή τι λέει, η κυβέρνηση θα στηρίξει κανονικά τον Μπερίσα και την κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης", όπως την ονόμασε, που αποδείχτηκε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συμφιλίωσης με τον Μπερίσα και διέψευσε τις ελπίδες που καλλιέργησε απέναντί της στον αλβανικό λαό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έχει μια ισχυρή, μαζική, κοινωνική και πολιτική βάση στην Αλβανία".

Αντισυνταγματική ενέργεια

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή της χώρας μας στην εκστρατευτική δύναμη, τόνισε: "Εγκαλούμε την ελληνική κυβέρνηση:

Πρώτον: Γιατί αντικειμενικά συμμετέχει σε μια δύναμη, η οποία θα στραφεί εναντίον του αλβανικού λαού, με πρόσχημα τη βοήθεια, θα μοιράσουν τα τρόφιμα και θα προσπαθήσουν να εκβιάσουν το λαό με τα τρόφιμα, θα στηρίξουν το καθεστώς Μπερίσα, με ή χωρίς Μπερίσα δεν έχει σημασία. Εμείς αμφιβάλλουμε και αν θα γίνουν οι εκλογές τον Ιούνη, και πώς θα γίνουν, και κάτω από ποιο καθεστώς.

Δεύτερον: Θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, πια, για τα καλά έχει μπει σ' αυτήν τη λογική. Στέλνουμε τάγματα ασφαλείας εναντίον των λαών, όταν οι λαοί αυτοί παρεμβαίνουν στις εξελίξεις που δε συμφέρουν το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Θεωρούμε και αντισυνταγματική αυτή την ενέργεια. Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε, είτε μόνιμους, είτε κληρωτούς να πάρουν μέρος σ' αυτήν τη δύναμη. Το Σύνταγμα - τουλάχιστον αυτό που έχουμε σήμερα - μιλάει με σαφήνεια για την ευθύνη που έχουν οι μόνιμοι και κληρωτοί για την άμυνα της Ελλάδας. Δεν κινδυνεύει η άμυνα της Ελλάδας και δεν προστατεύεται η άμυνά της με ένα εκστρατευτικό - επιθετικό σώμα στην Αλβανία.

Θεωρούμε ότι αναλαμβάνετε μεγάλη ευθύνη, αν ένας Ελληνας φαντάρος - κληρωτός, μόνιμος ή εθελοντής - σκοτωθεί στην Αλβανία. Δεν μπορεί να χυθεί αίμα ελληνικό για σχέδια είτε των ΗΠΑ, είτε της Γερμανίας, και, μάλιστα, σε βάρος του ελληνικού λαού. Αλλη αναβάθμιση έχει ανάγκη η Ελλάδα και όχι αναβάθμιση στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ".

Μηνύματα καταγγελίας

Συνεχίζονται τα μηνύματα καταγγελίας για την προγραμματιζόμενη πολυεθνική στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία, ενώ εκφράζεται και η συμπαράσταση στον αλβανικό λαό.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και αναφέρει πως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην κυριολεξία "βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Ορίζει εγγυητές της ασφάλειας του αλβανικού λαού αυτούς που με πολιτικές, ιδεολογικές και άλλες επεμβάσεις τον έφεραν στην απόγνωση και στο χείλος της καταστροφής". Καταγγέλλει επίσης και την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να στείλει στρατευμένα παιδιά στην Αλβανία και προειδοποιεί τις πολιτικές δυνάμεις, που βλέπουν τη στρατιωτική επέμβαση σαν μέσο επέκτασης των οικονομικών συμφερόντων μιας χούφτας μεγαλοαστών, πως η φωτιά που και αυτοί συμβάλλουν να ανάψει στα Βαλκάνια θα κάψει και τη χώρα μας.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αναφέρει με διαμαρτυρία της πως "ο "έξυπνος" τρόπος επέμβασης στα εσωτερικά των χωρών με τη μορφή δύναμης περιφρούρησης ανθρωπιστικής βοήθειας σημαιοδοτεί έναν νέο τρόπο "κατοχής" των κρατών εκείνων που έχουν συμφέροντα να δημιουργήσουν ένα νέο αποικιακό καθεστώς στις χώρες που τους ενδιαφέρουν". Τονίζει επίσης πως "η χώρα μας πρέπει να απέχει από αυτές τις αποστολές, ενώ καλεί τις γυναίκες της χώρας μας να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις, καταγγέλλοντας αυτές τις πρακτικές, υπερασπιζόμενες το δικαίωμα της Ελληνίδας μάνας, αλλά και όλων των μανάδων του κόσμου να γεννούν και να μεγαλώνουν παιδιά για την ευημερία και την ανάπτυξη".

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Σωματείου Μετάλλου του Νομού Ιωαννίνων καταγγέλλουν την απόφαση για αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ευθυγραμμίζεται μ' αυτά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Παράλληλα, καλούν το γιαννιώτικο λαό, όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στην παλλαϊκή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο τη Δευτέρα 7 Απρίλη στις 8μμ.

Η ΠΕΑΕΑ Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης καταδικάζει την εγκληματική απόφαση των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ να επέμβουν στρατιωτικά στην Αλβανία, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα εκφράζουν την αμέριστη έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αλβανικό λαό.

Η ΠΕΑΕΑ Περιστερίου ζητά να μη γίνει καμιά επέμβαση και να αφεθεί ο αλβανικός λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, αποφασίζοντας μόνος του το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει. Ζητά επίσης από την κυβέρνηση "να μην ταυτιστεί με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και λέμε κανένας φαντάρος στην Αλβανία".

Η ΠΕΑΕΑ Μελισσίων διαμαρτύρεται και αντιτίθεται στην απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης. "Από τους πολύχρονους αγώνες μας έχουμε πλούσιες εμπειρίες που μας υπαγορεύουν ν' αντισταθούμε και τώρα, μπροστά στο έγκλημα που πάει να συντελεστεί εκ μέρους της κυβέρνησης".

Τη συμπαράστασή του στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων και παράλληλα δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε μορφή ξένης επέμβασης για τη λύση του προβλήματος στη γειτονική χώρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην εμπλοκή της χώρας μας στην αλβανική κρίση. Καλεί τους λογιστές και τις λογίστριες, καθώς και όλο το λαό μας, με κάθε τρόπο να εκφράσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας και να συμβάλουν στη συγκέντρωση και στην αποστολή τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Καταλήγοντας αναφέρει ότι "τα γεγονότα της γειτονικής Αλβανίας μάς αφορούν όλους. Είναι ένας σπασμένος κρίκος, έστω και μικρός, της αλυσίδας που σέρνει τους λαούς στο άρμα του ιμπεριαλισμού, της εξάρτησης, της υποτέλειας, της φτώχειας και της ανεργίας".

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει σ' όλους τους εργαζόμενους την απόφαση του ΟΗΕ να στείλει στρατιωτική πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να καταδικάσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση, με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα και να σταθούν αλληλέγγυα στο λαό της Αλβανίας.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους, που στόχο έχει να διαφυλάξει τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα, των Αμερικάνων, της ΕΕ και των χωρών που συμμετέχουν στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη επέμβασης στην Αλβανία. Καταγγέλλει και την ελληνική κυβέρνηση που εμπλέκει τη χώρα μας στην κρίση στα Βαλκάνια και "ζητάμε να μη χυθεί ούτε σταγόνα ελληνικού αίματος για την προάσπιση και διαφύλαξη των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών". Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πάνω Πετραλώνων - Ο Περικλής σε ψήφισμά του αναφέρει πως στέκεται αλληλέγγυος με τον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας και καταδικάζει οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας.

Η Επιτροπή Ειρήνης του Ν. Λάρισας εκφράζει τη συμπαράστασή της με όλους τους τρόπους και έτσι συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα για τον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό.

Η ΕΛΜΕ Τρικάλων με καταγγελία της εκφράζει πως ο εμβολισμός του αλβανικού πλοίου από ιταλικό πολεμικό σκάφος είναι μια ρατσιστική και απάνθρωπη πράξη που είχε αποτέλεσμα το θάνατο αθώων ανθρώπων. "Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμιά αξία μπροστά στη σκακιέρα του κέρδους και των πολιτικών επιλογών. Και να φανταστεί κανείς ότι η Ιταλία θα ηγηθεί πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης για την "ασφάλεια" του αλβανικού λαού".

Τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αποφάσισαν τελικά τη στρατιωτική επέμβαση στη γειτονική χώρα, με την αποστολή στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης."Η εγκληματική αυτή ενέργεια, κατά του εξεγερμένου αλβανικού λαού, έχει σαν σκοπό να ολοκληρώσει την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να διασώσουν το σάπιο καθεστώς του Σαλί Μπερίσα, το οποίο έχει και την υποστήριξη του σημερινού πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο", αναφέρεται στην καταγγελία.

Αλληλεγγύη στον αγώνα του αλβανικού λαού

Μαζική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα συμπαράστασης στον εξεγερμένο αλβανικό λαό και ενάντια στην αποστολή ελληνικού στρατού στην Αλβανία

Την ίδια ώρα, που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας βρισκόταν στην Αθήνα και συζητούσε με την ελληνική κυβέρνηση και εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση, ο λαός της Αθήνας έστελνε ένα άλλο μήνυμα. Εστελνε μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα του αλβανικού λαού και αντίθεσης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,που τίποτα το καλό δεν προμηνύουν για τους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή.

Με την ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης και τη δυναμική πορεία που ακολούθησε στη Βουλή, διατρανώθηκαν η βούληση του ελληνικού λαού να αντιπαλέψει την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας, με την αποστολή ελληνικού στρατού, στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στα Βαλκάνια, αλλά και τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό και τον αγώνα που κάνει για αξιοπρεπή ζωή και ελευθερία.

"Συγκεντρωθήκαμε για να διαδηλώσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας στην κυβερνητική απόφαση να σταλεί ένα τάγμα Ελλήνων στρατιωτών στην πολυεθνική δύναμη που συγκροτείται για να χτυπήσει τον αλβανικό λαό, για να εδραιώσει ένα καθεστώς τύπου Μπερίσα, με ή χωρίς αυτόν", τόνισε ανοίγοντας την ομιλία του ο Θ. Παφίλης,γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.

Εξηγώντας ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της στρατιωτικής επέμβασης σημείωσε: "Ανησυχούν γιατί όταν πια το ποτήρι ξεχείλισε, ο λαός ακόμα και με τα όπλα αμφισβητεί την απάνθρωπη νέα τάξη τους. Ανησυχούν γιατί ο λαός επαναστάτησε, εξεγέρθηκε κατά του κόσμου και της κοινωνίας της ζούγκλας που θέλουν να οικοδομήσουν, της κοινωνίας που βασίζεται στο δίκιο του δυνατού και ισχυρού. Ανησυχούν ακόμα περισσότερο γιατί η αλβανική εξέγερση εκπέμπει ένα βαθύτερο μήνυμα για τους λαούς. Το μήνυμα του αγώνα και της αντίστασης. Το μήνυμα πως οι λαοί μπορούν και πρέπει να αντισταθούν στη βαρβαρότητα της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού και των εκπροσώπων της. Για αυτό και συσπειρώθηκαν για να στηρίξουν ένα τέτοιο καθεστώς. Για αυτό και θέλουν να στείλουν το μήνυμα, ότι όποιος αντιστέκεται τσακίζεται".

Σχετικά με το πρόσχημα που προβάλλεται είπε: "Υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού ο ισχυρισμός ότι η αποστολή στρατιωτών και αστυνομικών δυνάμεων γίνεται για να προστατευτεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Εχουμε μνήμη και γνωρίζουμε ότι όλες οι επεμβάσεις, οι δολοφονίες, οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έγιναν με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα στο όνομα του ανθρωπισμού".

Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, και πάλι ευθυγραμμίζεται και πρωταγωνιστεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αναλαμβάνοντας ρόλο χωροφύλακα των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης, ομολογεί την προσπάθειά της να παίξει η χώρα μας το ρόλο μικρού ιμπεριαλιστή στα Βαλκάνια.

"Ενώνουμε τη φωνή μας, τόνισε ο ομιλητής, με τον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό και απαιτούμε να αφεθεί και αυτός και όλοι οι λαοί ελεύθεροι να επιλέγουν το δρόμο τους και να λύσουν τα προβλήματά τους. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να κινητοποιηθεί, να βάλει φρένο στην πολιτική που θέλει να μετατρέψει τον ελληνικό στρατό σε διμοιρία τρομοκρατίας του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης.

Ιδιαίτερα θερμά υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τον Τακίρ Μίτσι,πρόεδρο του Σωματείου Αλβανών εργατών στην Ελλάδα, που ακολούθησε στο βήμα. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ιταλοί, είπε, πάνε να διασπάσουν την Αλβανία και να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής.Οσο για την αλβανική κυβέρνηση, την κατήγγειλε γιατί καλεί ξένα στρατεύματα στην Αλβανία, πράγμα που όπως τόνισε ο ομιλητής δεν έχει δικαίωμα να το κάνει, τη στιγμή μάλιστα που είναι προσωρινή και δεν έχει ψηφιστεί από τον αλβανικό λαό. Ο πρόεδρος των Αλβανών εργατών ζήτησε να αφεθεί ο λαός της χώρας του ελεύθερος και κάλεσε σε συσπείρωση των λαών της Βαλκανικής ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε ξεχώριζε, πέρα από τη μαζικότητα, η νεανική παρουσία και ο παλμός της. Είναι οι νέοι που διαδήλωναν: "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία. Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".Η πορεία με συνθήματα, όπως "Κάτω τα χέρια από την Αλβανία", "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", "Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών" διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και κατέληξε στη Βουλή, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων.

Δεν έχουν δουλιά στη χώρα μας

Δηλώσεις από Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια και πριν από τη συγκέντρωση μιλήσαμε με αλλοδαπούς εργαζόμενους και φοιτητές που ζουν στη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι ήρθαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις επεμβάσεις των ξένων στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας.

"Τι δουλιά έχουν οι ξένες δυνάμεις στη χώρα μας; Ας αφήσουν τον αλβανικό λαό να λύσει μόνος τα προβλήματά του, λέει ο Γκίλμπε, εργαζόμενος που σπουδάζει παράλληλα στο ΑΠΘ. Πιστεύω - συνεχίζει - ότι οι πράκτορες του καθεστώτος Μπερίσα είναι αυτοί που δημιουργούν τις εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού για να προκαλέσουν την ξένη επέμβαση. Οπως μου είπαν χτες οι γονείς μου που ζουν στα Τίρανα, το πρωί έχει ησυχία, τις νυχτερινές ώρες όμως υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση, κανένας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους και ο κόσμος φοβάται. Πιστεύω ακόμη ότι οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης Φίνο έκαναν τον Μπερίσα να σηκώσει και πάλι κεφάλι".

"Ο αλβανικός λαός είναι πολύ περήφανος και δε θα δεχτεί τους ξένους να γίνουν ρυθμιστές. Για το μέλλον του μόνο αυτός μπορεί να αποφασίσει", λέει ο Αλέξης, δημοσιογράφος σε καθημερινή εφημερίδα της Αλβανίας, ο οποίος σήμερα δουλεύει κοντά στη Θεσσαλονίκη σ' ένα υφαντουργείο.

Το φάσμα της πείνας πλανάται πάνω από τις περισσότερες περιοχές της Αλβανίας, καθώς σε μια βδομάδα θα έχουν τελειώσει όλα τα αποθέματα που υπάρχουν, τονίζουν οι συνομιλητές μας και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΕΔΥΕΘ να συγκεντρώσει τρόφιμα και φάρμακα για το γειτονικό μας λαό.

"Είμαι από το Ελμπασάν, λέει ο Σαϊμίρ. Οπως μου είπαν στο τηλέφωνο οι δικοί μου που ζουν στην πόλη αυτή, τις τελευταίες μέρες που είχε πολύ κρύο, θέρμανση δεν είχαν αφού ηλεκτρικό ρεύμα τις περισσότερες ώρες δεν υπήρχε. Επίσης δύσκολα μπορούν να βρούνε ψωμί. Οπως ακόμη μου είπαν, άγνωστοι κουκουλοφόροι σπέρνουν το φόβο στους κατοίκους προσπαθώντας να δυσφημήσουν το λαϊκό συμβούλιο της πόλης. Αυτοί οι άγνωστοι έκαψαν τα αρχεία του Πανεπιστημίου του Ελμπασάν και τώρα οι φοιτητές φοβούνται ότι δε θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους". Οπως προσθέτει ο Πέτρος από την Κορυτσά, ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια της ιδιαίτερης πατρίδας του. Τέλος, ο Αλέξης συμπληρώνει ότι οι μετανάστες από την Αλβανία έχουν γνωρίσει τη σκληρή εκμετάλλευση μέσα στις συνθήκες του συστήματος και πιστεύει ότι ο ανθρωπισμός δεν είναι στοιχείο του καπιταλισμού. "Αρα οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού πάνε στην Αλβανία για τα δικά τους συμφέροντα κι όχι, όπως ισχυρίζονται, για να συνοδεύσουν την ανθρωπιστική βοήθεια για τον αλβανικό λαό", λέει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Οχι" στην επέμβαση

Μεγαλειώδης συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Αλβανίας και καταγγελίας των σχεδίων του ιμπεριαλισμού

Την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία καταδίκασε χτες σε μεγάλη συγκέντρωση ο λαός της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να μην σταλεί κανένας φαντάρος στη γειτονική χώρα και να αφεθεί ελεύθερος ο λαός τηςνα καθορίσει μόνος το μέλλον του. Στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ, μίλησε ο Μ. Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος τόνισε ότι μόνο δεινά θα φέρει στην Αλβανία και σ' όλη τη Βαλκανική η ιμπεριαλιστική επέμβαση σ' αυτή τη χώρα. "Με την πολιτική επιλογή της να στείλει στρατεύματα στην Αλβανία, η κυβέρνηση παίρνει ιστορική ευθύνη απέναντι στο "αύριο" της περιοχής μας. Τίποτα πιο υποκριτικό και ψεύτικο από τα επιχειρήματα που επικαλούνται. Θέλουν να επιβάλουν ένα καθεστώς με τον Μπερίσα ή χωρίς τον Μπερίσα, πιστό στο ΝΑΤΟ, θέλουν ένα προτεκτοράτο, τόνισε ο ομιλητής. Επίσης κάλεσε τους φίλους της ειρήνης να συγκροτήσουν άμεσα Επιτροπές Συμπαράστασης για να συγκεντρωθεί το συντομότερο υλική βοήθεια. "Για να μπορέσει να αντέξει ο λαός στο Νότο, καθώς ζει ουσιαστικά αποκλεισμένος", είπε.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε εκ μέρους Αλβανών μεταναστών που ζούνε στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Γ. "Η Αλβανία ζει τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία της, είπε. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ την υποστήριξή σας, είναι για μας σαν να δίνετε την ψυχή και την καρδιά σας. Ο λαός μας δεν αντέχει πια τη βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση που επέβαλε το καθεστώς Μπερίσα. Η επέμβαση των ξένων δυνάμεων στην Αλβανία δεν έχει νόημα, γιατί ο λαός μας μπορεί να λύσει μόνος του τα προβλήματά του", τόνισε ο Αλβανός εργαζόμενος στο χαιρετισμό του.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ - Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ. Πολλά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα ακούστηκαν και τη στιγμή που περνούσαν οι διαδηλωτές μπροστά από τα προξενεία των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος εκπρόσωποι φορέων, αντιστασιακών οργανώσεων, συλλόγων γυναικών, παραρτημάτων Ειρήνης από όλες τις συνοικίες, αντιπροσωπείες από το ΕΚΘ, από πολλά σωματεία κλπ. Επίσης πήρε μέρος αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της Οργάνωσης, Θεοδ. Κωνσταντινίδη.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση των ξένων δυνάμεων στην Αλβανία.

Στην Κόρινθο

Σήμερα, Πέμπτη 3 Απρίλη και στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου,η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία με μοίρασμα υλικού, κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία και συμπαράστασης στον αλβανικό λαό. το Σάββατο 5 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου,η Επιτροπή Ειρήνης Κορίνθου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Φάρμακα και τρόφιμα στην Αλβανία, όχι όπλα και στρατό".

Στην Πάτρα

Την Παρασκευή 4 Απρίλη,η Επιτροπή Ειρήνης Αχαϊας και η αντίστοιχη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν συγκέντρωση - συλλαλητήριο, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις ξένες επεμβάσεις και τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στη νομαρχία και το ιταλικό προξενείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ