ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αδιέξοδη κρίση παρά τις υποσχέσεις

ΤΙΡΑΝΑ.-

Η πρόταση του Αλβανού Προέδρου, Σαλί Μπερίσα, τη Δευτέρα το βράδυ, για διακομματικές συναντήσεις, όσον αφορά την κατάρρευση των παρατραπεζών απορρίφθηκε από τη συμμαχία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την προσφορά από πλευράς Μπερίσα μια "άσκηση δημοσίων σχέσεων", κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ", και αξίωσαν άμεση παραίτηση του Προέδρου.

Οικονομολόγοι τοποθετούν το ποσό που έχει δεσμευτεί στα "σχήματα - πυραμίδες" σε αξία μεταξύ 1 και 2 δισ. δολαρίων. Η κατάρρευση αυτών των σχημάτων προκάλεσε, τον προηγούμενο μήνα, ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα και επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς πολίτες που είχαν επενδύσει σε αυτά όλα τους τα χρήματα.

Χτες, άλλη μια εταιρία που είχε αναπτυχθεί με το σύστημα της "πυραμίδας" ανακοίνωσε ότι χρεοκόπησε και ο Πρόεδρος Μπερίσα δήλωσε ότι τα περιουσιακά της στοιχεία "πάγωσαν" και τέθηκαν στη διάθεση του κρατικού μηχανισμού. Η εταιρία, με επωνυμία "Γκιαλίτσα", προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα, που έχει αποταμιευμένα στις τράπεζες, στους επενδυτές. Αλλά τα 30 εκατ. δολάρια δε φθάνουν, ούτε κατά διάνοια....

Σήμερα, πάντως, αναμένεται η Τράπεζα Πίστεως της Αλβανίας να αρχίσει τις καταβολές αποζημιώσεων σε όσους επενδυτές της εταιρίας "Πόπουλι" έχασαν τα κεφάλαιά τους. Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, σε χτεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε ότι οι αποζημιώσεις θα φθάσουν το 60% του ποσού.

Ανάλογα, η Εθνική Τράπεζα της Αλβανίας θα αρχίσει σήμερα να αποζημιώνει τους επενδυτές της επιχείρησης "Ζαφέρι".

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες δημοσιογραφικών κύκλων για την κράτηση του ρεπόρτερ Ρόλαντ Μπεκίρας από τις αρχές. Χτες η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιόνε" κυκλοφόρησε με λευκή την πρώτη σελίδα της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνταξιοδοτούνται ναζιστές και εγκληματίες πολέμου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ).-

Οσο και αν είναι απίστευτο, είναι αληθινό. Εδώ και κοντά 50 χρόνια συνταξιοδοτούνται στη Γερμανία οι ναζιστές εγκληματίες και εγκληματίες πολέμου. Η αποκάλυψη - βόμβα έγινε από το μαγκαζίνο "Πανόραμα" του 1ου δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD, το βράδυ της Πέμπτης (30 Γενάρη) και έκτοτε έγινε αντικείμενο πολιτικών δηλώσεων και σχολίων των μέσων ενημέρωσης. Για την ακρίβεια πρόκειται για 50.000 τέτοιους εγκληματίες πολέμου και εγκληματίες ναζιστές ή τις χήρες τους, κατά κανόνα Γερμανούς, αλλά και μερικές εκατοντάδες ξένους π.χ. ναζιστές από τις Βαλτικές χώρες, που υπηρέτησαν εθελοντικά στα χιτλεροφασιστικά Ες-Ες.

Η αποκάλυψη στο ARD έγινε από τον Γερμανό στρατιωτικό ιστορικό Γκέρχαρντ Σράιμπερ, ο οποίος ανέφερε ότι οι 50.000 εγκληματίες ή οι χήρες τους εισπράττουν από το δημόσιο κάθε χρόνο 637 εκατομμύρια μάρκα, εκτός από τις κανονικές συντάξεις τους. Οι έκτακτες συντάξεις χορηγούνται με βάση το "νόμο για τη συντήρηση των θυμάτων του πολέμου" και σαν τέτοιοι θεωρούνται όσοι έπαθαν στον πόλεμο μια οποιαδήποτε σωματική βλάβη. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 1.081.393 και μέσα σ' αυτούς είναι και οι 50.000 πολεμοπαθείς ναζιστές και εγκληματίες πολέμου. Αναφέρονται ονόματα εγκληματιών που συνταξιοδοτούνται έκτακτα με το νόμο αυτό, ενώ έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα των ομαδικά εκτελεσθέντων 642 γυναικόπαιδων του γαλλικού χωριού Οραντούρ. Επίσης στη Λετονία συνταξιοδοτούνται από το γερμανικό δημόσιο 179 ντόπιοι εγκληματίες των Ες-Ες, ενώ 88 Λετονοί έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα γκέτο δε συνταξιοδοτούνται.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας δήλωσε σε ερώτηση της εφημερίδας "Νόιες Ντόιτσλαντ" ότι ο νόμος ψηφίστηκε από το Μπούντεσταγκ το 1950 και ότι οι υπηρεσίες εφαρμόζουν το νόμο, που για συνταγματικούς λόγους δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Τις αποκαλύψεις ακολούθησαν δηλώσεις ορισμένων πολιτικών που είτε εκφράζουν την έκπληξή τους, είτε υποστηρίζουν ότι αν ο νόμος δεν μπορεί να καταργηθεί ή τροποποιηθεί, τουλάχιστο να εφαρμοστούν ατομικές περιπτώσεις αποκλεισμού από τις πρόσθετες αυτές συντάξεις. Σχετικά αναφέρεται ότι την ίδια μέρα της αποκάλυψης από το "Πανόραμα", το Ομοσπονδιακό Κοινωνικό Δικαστήριο της πόλης του Κάσελ αποφάσισε ότι δίκαια στερήθηκε ο Κουρτ Χάγκερ (84 χρόνων), τέως μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΕΣΚΓ και του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας της ΓΛΔ, τη χορηγούμενη από τη ΓΛΔ τιμητική σύνταξη στα θύματα του γερμανικού ναζισμού, επειδή με την ιδιότητά του αυτή ήταν συνυπεύθυνος για την παραβίαση... των "ανθρώπινων δικαιωμάτων" στα "γερμανο - γερμανικά" σύνορα.

ΒΕΛΓΙΟ
Στο δρόμο των μαζικών κινητοποιήσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ανταπόκριση Ν. ΠΑΝΤΑΖΗ). -

Μαζική και μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Βέλγιο όπου περίπου 100.000 διαδηλωτές πήραν μέρος στην "Πορεία για Δουλιά" και συμπαράστασης στους μεταλλεργάτες του εργοστασίου "Forges Clambeq". Οι μεταλλεργάτες του εργοστασίου αυτού έχουν προχωρήσει στην κατάληψή του, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψή του από τους εργοδότες και την έλλειψη κυβερνητικής στήριξης.

Η μεγάλη αυτή διαδήλωση, εκτός του μεγάλου αριθμού συμμετοχής και αγωνιστικής διάθεσης και αλληλεγγύης, έβγαλε και έστειλε πολλά μηνύματα προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και προς την κυβέρνηση. Το βασικό ήταν πως χρειάζεται η συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Χαρακτηρίστηκε σαν συνέχεια της μεγάλης "Λευκής Πορείας" των 300 χιλιάδων οδοιπόρων, που είχαν πορευτεί στις Βρυξέλλες ενάντια στην άσχημη πορεία της δικαιοσύνης στο κοινωνικό θέμα των απαγωγών, βιασμών και δολοφονιών μικρών παιδιών.

Παράλληλα, εκτός από τα ζητήματα της εργασίας, της ανεργίας, της κοινωνικής περίθαλψης, των συντάξεων και της εξασφάλισης σιγουριάς στη ζωή των νέων γενιών, εκφράστηκε η ανάγκη συνέχισης του αγώνα για το δικαίωμα να εξασφαλισθεί σίγουρο μέλλον με δικαίωμα για εργασία, στη ζωή και στο μέλλον τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νότιο Βέλγιο, όπου βρίσκονται τα περισσότεραμεταλλουργεία και ανθρακωρυχεία της χώρας, υπάρχει αυξημένη ανεργία ύστερα από το κλείσιμό τους και την άρνηση να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νότιο Βέλγιο η ανεργία φτάνει το 18,7%. Πάντως, στο εργοστάσιο "Forges Clambeq" πριν δύο δεκαετίες εργάζονταν 6.000 μεταλλεργάτες, ενώ σήμερα το θέμα της λειτουργίας του και η μοίρα των 1.900 εργαζομένων του βρίσκονται στα χέρια των δικαστών, με λίγες ελπίδες σωτηρίας.

Στην "Πορεία για Δουλιά" πήραν μέρος και πολλοί Ελληνες μετανάστες και κομμουνιστές που με τη σημαία του ΚΚΕ και την ελληνική, καθώς επίσης και με προκήρυξη της Νομαρχιακής Οργάνωσης στο Βέλγιο, συμμετείχαν στην πορεία δίνοντας τον δικό τους τόνο ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και Σένγκεν, την οποία μοίρασαν στους χιλιάδες οδοιπόρους της "Πορείας για Δουλιά" και τη διάβαζαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις ανταρτών - στρατού

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τα τελευταία τρία 24ωρα η περιοχή γύρω από το ορεινό χωριό Χαν Χουανίτο, που βρίσκεται 45 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά. Στρατιωτική περίπολος που αναζητούσε τα ίχνη συμμορίας απαγωγέων έπεσε πάνω σε άνδρο της ανταρτικής οργάνωσης "Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας" (FARC) και από τις μεταξύ τους συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίστηκαν οκτώ άλλα.

Ο γενικός διοικητής του στρατού, στρατηγός Μανουέλ Χοσέ Μπονέτ, δήλωσε, μάλιστα, ότι μία ολόκληρη μονάδα "αντιμετώπισης" ανταρτών, δύναμης 50 ανδρών, αγνοείται, καθώς κάθε επικοινωνία μαζί της έχει χαθεί από την περασμένη Κυριακή. Μάλιστα, ο στρατηγός δε διέψευσε το ενδεχόμενο οι 50 στρατιώτες να βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.

Η ανταρτική οργάνωση "FARC" έχει αρχίσει τη δράση της από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και μέχρι σήμερα "ελέγχει" αρκετές αγροτικές περιοχές της Κολομβίας ή κάνει επιδρομές σε μικρές πόλεις, χωρίς ποτέ μέχρι τώρα να έχει απειλήσει σοβαρά την κυβέρνηση. Οι επικριτές της οργάνωσης "FARC" της καταλογίζουν ότι η "επαναστατική" της δράση περιορίζεται σε απαγωγές χωρικών με σκοπό τα λύτρα και ότι ορισμένα μέλη της σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Ερνέστο Ζεντίγιο, υποστήριξε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την περιοχή, προσθέτοντας ότι οι αντάρτες υπέστησαν σοβαρά πλήγματα από τα αντίποινα του στρατού.

ΙΣΡΑΗΛ
Δυστύχημα με 70 νεκρούς

ΣΑΑΡ ΓΙΕΣΟΥΒ.-

Δύο στρατιωτικά μεταφορικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν χτες το βράδυ στον αέρα στο Βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 70 στρατιώτες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η σύγκρουση οφείλεται στην πυκνή ομίχλη και τις έντονες βροχοπτώσεις. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων και ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι για τη συνάντησή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας.

ΤΣΕΧΙΑ
Απεργία στους σιδηροδρόμους

ΠΡΑΓΑ.-

Σχεδόν όλα τα τρένα της Τσεχίας σταμάτησαν να λειτουργούν χτες, όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους πραγματοποίησαν απεργία, που θα συνεχιστεί και σήμερα, εκφράζοντας τους φόβους ότι με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή των σιδηροδρόμων θα γίνουν μαζικές απολύσεις.

Τα σωματεία τους κήρυξαν την απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το σιδηρόδρομο, που από την εποχή της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης παραμένει κρατικός. Τόνισαν επίσης ότι μετά την 48ωρη αυτή απεργία, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, τότε αναμένεται να απολυθούν τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι από τους 100.000 που εργάζονται σήμερα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της κυβέρνησης συνεχίστηκαν.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνησή του δε θα υποχωρήσει στις πιέσεις και προειδοποίησε ότι η συγκεκριμένη απεργία μπορεί να οδηγήσει στο γρηγορότερο κλείσιμο των σιδηροδρόμων, με αποτέλεσμα να γίνουν και μαζικές απολύσεις.

"Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές αν θέλουν να επισπεύσουν κάτι τέτοιο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μόλις ανακοινώθηκε από τα συνδικάτα η κήρυξη της απεργίας, ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Μάρτιν Ρίμαν, υποστήριξε πως η απεργία είναι μια πράξη "ανεύθυνη και κακοήθης", προειδοποιώντας παράλληλα πως τα σωματεία θα πρέπει να πληρώσουν τις ζημιές.

Από την τεράστια εργατική διαδήλωση ενάντια στην ανεργία



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ