ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ
Επάγγελμα επικίνδυνο και κακοπληρωμένο

Παίζουν τη ζωή τους "κορόνα - γράμματα" για 130.000 δρχ. το μήνα! Μέχρι το ΣτΕ προσέφυγαν οι εργοδότες, για να μην εφαρμόσουν ούτε καν την κλαδική σύμβαση

Για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που αφορούν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, αφού πολλές φορές - όπως τόνισαν - έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο, ενημέρωσαν χτες τους δημοσιογράφους εκπρόσωποι σωματείων σεκιούριτι της "Γκρουπ 4" και της "Βάκεχατ", κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι συνδικαλιστές προχώρησαν σε μια σειρά αποκαλυπτικές καταγγελίες, που έχουν να κάνουν με την έλλειψη εκπαίδευσής τους και μέτρων ασφαλείας, τις εξευτελιστικές αποδοχές τους, αλλά και την τρομοκρατία που τους ασκείται στους χώρους δουλιάς.

Ενδεικτικά και αποδεικτικά των καταγγελιών τους είναι και τα παρακάτω στοιχεία: Τα τελευταία 11 χρόνια, εργαζόμενοι σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας δέχτηκαν 30 επιθέσεις και θρήνησαν τρεις νεκρούς συναδέλφους τους.Ενας ακόμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, κινδυνεύοντας να μείνει ανάπηρος! Ακόμα, δυο εργαζόμενοι κρατήθηκαν όμηροι, τέσσερις υπέστησαν ξυλοδαρμό και αμέτρητοι τραυματίστηκαν! Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της εταιρίας "Γκρουπ 4", που άλλαξε πόστα σε τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, μειώνοντας τις αποδοχές τους κατά 50 - 60.000 δραχμές μηνιαίως!

Καταγγέλθηκε ακόμα ότι οι εργοδότες, αν και επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για τις προσλήψεις που πραγματοποιούν, προχωρούν συχνά - πυκνά σε αυθαίρετες απολύσεις. Μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο αμέσως μετά τις απολύσεις να προσλαμβάνουν άλλους εργαζόμενους, λέγοντας ότι ξαφνικά τους ανατέθηκαν νέες φυλάξεις.

Θα περίμενε κανείς ότι ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα θα αμειβόταν ανάλογα. Ομως, οι εργαζόμενοι αυτοί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για 130.000 δραχμές το μήνα μεικτά! Οι σεκιούριτι αμείβονται με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με την κλαδική σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Οι εργοδότες, όχι μόνο αρνούνται να εφαρμόσουν αυτή τη σύμβαση, αλλά προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία κηρύχτηκε υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση για όλες τις επιχειρήσεις!

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι ζητούν επίμονα να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση, να παρθούν μέτρα ασφαλείας, να εκπαιδεύονται πριν αναλάβουν υπηρεσία (σήμερα παρακολουθούν μόνο ένα σεμινάριο καλής συμπεριφοράς). Επίσης, να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και το οποίο να προσδιορίζει τα όριο των αρμοδιοτήτων τους.

Στους δρόμους σήμερα οι οικοδόμοι

Απεργούν πανελλαδικά για μέτρα κατά της ανεργίας και της "μαύρης εργασίας", τη λύση ασφαλιστικών και οικονομικών τους προβλημάτων. Συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην Κάνιγγος

Στο διευρυνόμενο απεργιακό κίνημα ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, μπαίνουν σήμερα με το δικό τους γνώριμο δυναμισμό οι οικοδόμοι όλης της χώρας, πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και απαιτώντας"μέτρα τώρα" για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της "μαύρης" εργασίας και των άλλων οξυμένων προβλημάτων τους.

Στα πλαίσια της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 πμ στην πλατεία Δικαστηρίων. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Β. Ελλάδας.

Αγωνιστικό προσκλητήριο στους οικοδόμους να συμμετέχουν καθολικά στην απεργιακή κινητοποίηση απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων,τονίζοντας πως "μόνο με τη συνέχιση και το δυνάμωμα των αγώνων μπορεί να νικηθεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στην αβεβαιότητα και την εξαθλίωση".

Η ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας, που δυο μήνες μετά την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση και τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων του κλάδου, δεν έχουν κάνει τίποτα.

Ανοιχτές παραμένουν και όλες οι μεγάλες "πληγές" που ταλανίζουν τον κλάδο, όπως η ανεργία. Ανεργία, που διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, παρά την πρόσκαιρη αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας τον προηγούμενο χρόνο. Ταυτόχρονα, το φαινόμενο της χρησιμοποίησης στις οικοδομές αλλοδαπών (και όχι μόνο) σε συνθήκες "μαύρης εργασίας" έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και ενώ είναι γνωστές οι προτάσεις των συνδικάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, η κυβέρνηση, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών από τρίτες χώρες, οδηγεί σε χειροτέρευση της κατάστασης.

Σοβαρά προβλήματα, που "καίνε" τον κλάδο, είναι και τα ασφαλιστικά. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, καθώς - όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία - βρίσκονται σε εξέλιξη γενικότεροι αντεργατικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Οι λιθογράφοι συζητούν για τη σύμβασή τους

Σύσκεψη, με θέμα την πορεία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, πραγματοποιεί η Ενωση Λιθογράφων σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μμ στα γραφεία της (Σολωμού 67).

Το ΔΣ της Ενωσης καλεί τις εργοστασιακές επιτροπές και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να παραβρεθούν στη σύσκεψη, όπου θα γίνει και η κοπή της πίτας.

ΑΜΦΙΣΣΑ
Συλλαλητήριο κατά των απολύσεων και της ανεργίας

ΑΜΦΙΣΣΑ.-

Συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις και το μαράζωμα του νομού πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στην πλατεία Κεχαγιά της Αμφισσας,από κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς. Αφορμή για την κινητοποίηση των κατοίκων και των εργαζομένων της Φωκίδας ήταν οι 17 απολύσεις που έκανε η επιχείρηση "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης" (η οποία πρόσφατα συγχωνεύτηκε με την "ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού").

Χαρακτηριστικό στοιχείο για τα οξυμένα προβλήματα του νομού είναι ότι από το 1980 μέχρι τώρα έχουν απολυθεί πάνω από 1.300 εργαζόμενοι από τις δυο μεταλλευτικές επιχειρήσεις του νομού. Επίσης τα δυο τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, ενώ έχουν απομείνει μόνο 550 εργαζόμενοι περίπου.

Οι κάτοικοι της Φωκίδας, εκτός από την ανάκληση και το σταμάτημα των απολύσεων, ζήτησαν με το συλλαλητήριό τους να κατασκευαστεί εργοστάσιο Αλουμίνας, να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στο συλλαλητήριο μίλησαν εκπρόσωποι των φορέων που το οργάνωσαν, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας κ.ά. Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, Γ. Ιωσηφίδης,τόνισε ότι "με το συλλαλητήριο δεν προσπαθούμε να δείξουμε την αντίθεσή μας μόνο στις απολύσεις. Καταδεικνύουμε τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, που αντί να κατοχυρώσουν τον βωξίτη σαν εθνική περιουσία, κάνανε ανέκαθεν τα "κορόιδα" προκειμένου να μην έρθουν σε αντίθεση με τα μεγάλα αφεντικά, τις οικογένειες Ηλιόπουλου - Κυριακόπουλου,δίνοντάς τους μάλιστα τεράστια προνόμια είτε σε χρήμα, είτε σε παραχωρήσεις".

Διαμαρτύρονται...

Λίγο μετά την ανακοίνωση - για πολλοστή φορά - από το υπουργείο Εργασίας ότι θα καταργηθεί το Ταμείο εργατοπατέρων, το σωματείο εργαζομένων στη ΓΣΕΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θεώρησαν σκόπιμο να "διαμαρτυρηθούν έντονα" με ανακοίνωσή τους.

Ανάμεσα στα άλλα, σημειώνουν ότι το Ταμείο αυτό είναι η μοναδική επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων, αν και με την κατάργησή του οι εργαζόμενοι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Στην ανακοίνωση εκφράζεται επίσης και η "έντονη αντίθεση" στο εντελώς βάσιμο επιχείρημα ότι το Ταμείο εργατοπατέρων συμβάλλει στον εκμαυλισμό συνειδήσεων συνδικαλιστών, ενώ είναι γνωστό ότι δεκάδες σωματεία "μαϊμού" και άλλα διασπαστικά, υπάρχουν και διατηρούνται στο όνομα αυτού του Ταμείου.

Το ΙΚΑ απαντά

Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 17/1 σχετικά με το ότι το ΙΚΑ Αγρινίου δεν είχε κινήσει τη διαδικασία επικόλλησης των ενσήμων των απολυμένων και απλήρωτων εργαζόμενων της κεραμοποιίας "Ταταράκης - Βιάρος" στο Αγρίνιο, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί από τις 20 του Νοέμβρη, το Γραφείο Τύπου της Διοίκησης του ΙΚΑ αναφέρει σε επιστολή του τα παρακάτω: "Ο ισχυρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι προσήλθαν στο ΙΚΑ και υπέβαλαν τις καταγγελίες τους στις 20 Δεκεμβρίου 1996, ενώ το υποκατάστημα Αγρινίου είχε ήδη κινήσει τη διαδικασία του προβλέπει η νομοθεσία από τις 18/12/96, δηλαδή πριν από τις υποβληθείσες καταγγελίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή, η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της διενέργειας ελέγχου για την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων".

Σήμερα συνάντηση μεταλλεργατών

Κάλεσμα προς τους μεταλλεργάτες, να συμμετέχουν σε σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα,απευθύνει η Κλαδική Μετάλλου της ΕΣΑΚ.Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της παράταξης (Σόλωνος 130) στις 6 το απόγευμα. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, όπως αποβιομηχάνιση, ανεργία και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Επίσης η διοργάνωση πικετοφορίας την επόμενη βδομάδα.

Σύσκεψη εργαζομένων στην ένδυση

Πρόσκληση προς τους εργαζόμενους στους κλάδους ένδυσης να συμμετέχουν στη σύσκεψη που διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, στις 6 μμ στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130), απευθύνει η ΕΣΑΚίτικη ομάδα της ΟΕΚΙΔΕ.Αντικείμενο της σύσκεψης είναι: Συλλογικές συμβάσεις, προβλήματα του κλάδου, διεκδικήσεις. Επίσης το ασφαλιστικό και η προετοιμασία της συγκέντρωσης του κλάδου στην Αθήνα.

Από την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ