ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Αυταρχισμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

"Αδικαιολόγητη απουσία", θεωρεί ο πρόεδρος του νοσοκομείου τη συμμετοχή εκλεγμένης συνδικαλίστριας στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και της περικόπτει τις αποδοχές της. Εντονες αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ και των συνδικάτων της Πάτρας

Τις στερήσεις των αποδοχών των εργαζομένων φαίνεται να θεωρεί ως το αποδοτικότερο μέσο για να διορθώσει τα "κακώς κείμενα" στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας (ΠΠΓΝΠ) ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Φώτης Παπαβασιλόπουλος.Από αυτές δε "γλίτωσε", παρά τη νομική κάλυψη, ούτε η συνδικαλίστρια της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας και μέλος της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Οι περικοπές στο μισθό της Κ. Γεροπαναγιώτη, εκτός από εκδήλωση αυταρχικής συμπεριφοράς, αποκτά και τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης, καθώς στρέφεται ενάντια στη συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΠΓΝΠ, καταστρατηγώντας κάθε διάταξη που προβλέπει συνδικαλιστικές διευκολύνσεις, περιέκοψε αυθαίρετα τις αποδοχές της συνδικαλίστριας του μήνα Νοέμβρη, με τη δικαιολογία ότι "απουσίαζε αδικαιολόγητα". Μάλιστα αν και προβλεπόταν κοινοποίηση της απόφασης στην ίδια, η ενδιαφερόμενη το πληροφορήθηκε μετά την είσπραξη του μειωμένου μισθού της. Διαπιστώνοντας τις περικοπές άρχισε έρευνα ώσπου έφτασε στο έγγραφο με την απόφαση του προέδρου.

Το διάστημα της "αδικαιολόγητης απουσίας" της η Κ. Γεροπαναγιώτη βρισκόταν σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Ο Φ. Παπαβασιλόπουλος ισχυρίστηκε πως η συνδικαλίστρια ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ δεν καλύπτεται από τις ρυθμίσεις του νόμου.

Οι αντιδράσεις

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαϊας της ΑΔΕΔΥ ομόφωνα την κατήγγειλε σαν αυθαίρετη και αποφάσισε να κάνει παράσταση στον πρόεδρο του ΠΠΓΝΠ, ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΠΓΝΠ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με επιστολή της προς το ΠΠΓΝΠ, που κοινοποιείται στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνει πως με βάση το άρθρο 6 παρ. 3 του Ν. 2224/94 (ΦΕΚ 112/Α/6.7.1994) "στα μέλη της Διοίκησης της πλέον αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγείται συνδικαλιστική άδεια για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους". Με ρητή διατύπωση του άρθρου 11 του Ν. 2336/95 (ΦΕΚ 189/Α/12.9.95) η διάταξη αυτή "επεκτείνεται και στο δημόσιο τομέα". Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ τονίζει πως "το ποιο είναι το όργανο της Διοίκησης μιας οργάνωσης ορίζεται από το καταστατικό της και από την ίδια την οργάνωση και δεν επαφίεται στην εκτίμηση τρίτων" και ότι "οι διατάξεις αυτές δεν μπορεί να αναιρεθούν για λόγους υποκειμενικούς (που αφορούν το συγκεκριμένο μέλος) ούτε να φαλκιδευτούν από την αποσπασματική απάντηση που επιχειρείται να δοθεί με το υπ' αριθμ. Πρωτ. 50697/4.11.96 έγγραφο του υπουργείου Εργασίας (σ. σ. το οποίο επικαλείται ο Φ. Παπαβασιλόπουλος), το οποίο θα πρέπει να διευκρινιστεί ώστε ν' αποδώσει το πραγματικό περιεχόμενο του συνόλου των διατάξεων των νόμων και του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ όπως ισχύει και εφαρμόζεται".

Η Γραμματεία της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη διοίκηση του ΠΠΓΝΠ και τονίζει ότι η δίωξη της συνδικαλίστριας "είναι ενέργεια σκοπιμότητας, εντελώς παράνομη και αυθαίρετη, που αποσκοπεί να πλήξει την ελεύθερη δράση των εκλεγμένων συνδικαλιστών των εργαζομένων στην τριτοβάθμια οργάνωσή τους". Επίσης χαρακτηρίζει τη δίωξη ενέργεια "κομματικής εμπάθειας και μικροκομματικών συμφερόντων, αφού αποτελεί μοναδική πράξη με χαρακτήρα πολιτικής δίωξης σε εκλεγμένο μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ πανελλαδικά".

Τέλος η Γραμματεία της ΔΕ καλεί "όλους τους φορείς, τα συνδικαλιστικά όργανα, τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση για να σταματήσουν τον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο της διοίκησης".

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα οι πικετοφορίες οργής

Με πικετοφορίες σε έξι πόλεις θα διαδηλώσουν σήμερα το πρωί οι συνταξιούχοι την αντίθετή τους στην πολιτική λιτότητας που εξοντώνει την πλειοψηφία της Τρίτης Ηλικίας.

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων αποφάσισε τη διοργάνωση μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα στις 27 Φλεβάρη 1997.

Οι σημερινές πικετοφορίες θα γίνουν στις 10 πμ και θα ξεκινήσουν απ' τα παρακάτω σημεία:

  • Στην Αθήνα η πικετοφορία θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος.
  • Στον Πειραιά θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο. Με ανακοίνωσή της η ΣΕΑ των συνταξιουχικών σωματείων Πειραιά Ξηράς και Θάλασσας καλεί όλους τους συνταξιούχους στην πικετοφορία.
  • Στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από την πλατεία Βενιζέλου.
  • Στη Λάρισα θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο.
  • Πικετοφορίες θα γίνουν στην Πάτρα και στην Καβάλα.
  • Στις 5 Φλεβάρη 1997 θα γίνει συγκέντρωση των συνταξιούχων της Κρήτης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην αγορά στα Χανιά.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν τη ληστρική φορολογική επίθεση στις συντάξεις των εκατοντάδων χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων με την πολλαπλή φορολόγηση και ζητούν την άμεση κατάργηση της φορολογίας των συντάξεων μέχρι 2.000.000 δραχμές καθώς και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.Οι συνταξιούχοι ζητούν να γίνει μέσα στο 1997 η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη και στο 80% για όλες τις κατώτερες συντάξεις και του Δημοσίου στη βάση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Επαναλειτουργούν τα Κέντρα Αναπήρων

Από τη Δευτέρα ξεκινά πάλι η λειτουργία των Τμημάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανάπηρων Νέων (ΤΕΚΑΝ), μετά την απόφαση του υφυπουργού Υγείας - Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνη, να δώσει και στα δύο τμήματα - Αθήνας και Θεσσαλονίκης - το ποσό των 100.000.000 δραχμών. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών και των γονιών τους, που ξεκίνησαν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, έφεραν αποτελέσματα...

Το ποσό αυτό όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γονέων των παιδιών με ειδικές ανάγκες, θα καλύψει μόνο τα λειτουργικά έξοδα αυτής της χρονιάς και ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το επόμενο σχολικό έτος.

Να σημειωθεί πάντως πως ο υφυπουργός υπέγραψε επιχορηγήσεις, ύψους 728.000.000 δραχμών, για την οικονομική ενίσχυση των προνοιακών ιδρυμάτων και για τις ανάγκες μισθοδοσίας και λειτουργίας τους.

Η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, στις 3-4 Φλεβάρη, θα συμμετάσχει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν αύξηση των αποδοχών τους, οι οποίες - όπως τόνισε το προεδρείο της Ομοσπονδίας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου - από 1.1.1997, με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, έχουν μειωθεί κατά 10.000 δραχμές μηνιαίως.

"Η καθιέρωση του νέου μισθολογίου για τους δημόσιους υπαλλήλους αναδεικνύει την παγκόσμια πρωτοτυπία οι γιατροί στην Ελλάδα να έχουν βασικό μισθό από 35.000 δραχμές (ειδικευόμενος) έως 130.000 δραχμές (διευθυντής)", τονίστηκε στη συνέντευξη.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν ακόμη τη χορήγηση επιδόματος αυξημένης ευθύνης για τους διευθυντές και τους επιμελητές Α, όταν τους ανατίθεται η διεύθυνση τμήματος, καθώς και την καθιέρωση χρονοεπιδόματος 5%, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στις βασικές τους αποδοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ