ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Τύπος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που αυτό το διάστημα αναπτύσσονται, φυσικό είναι να κυριαρχούν στην επικαιρότητα και, έτσι, όλες οι εφημερίδες, λίγο ή πολύ, ασχολούνται με αυτές, ανάλογα με τη γραμμή την οποία ακολουθούν. Παρακάτω, θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά το πώς είδαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις οι χτεσινές εφημερίδες.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσκόπηση της PRC, που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ και σύμφωνα με την οποία το 80% των ερωτώμενων απαντάει ότι οι αγρότες έχουν δίκαιο στα αιτήματά τους. Στο ερώτημα "Εσείς εγκρίνετε τα μπλόκα;", το 32% απαντάει "Ναι" και το 56% "Οχι". Επίσης, το 40% λέει ότι θα συμμετείχε σε εκδηλώσεις συμπαράστασης του αγώνα των αγροτών. Βέβαια, η εφημερίδα σε ρεπορτάζ, που δημοσιεύει για τις κινητοποιήσεις, κινδυνολογεί, με τον τίτλο "Μπλόκο με δήμευση των τρακτέρ και Αυτόφωρο", αναφερόμενη στις κυβερνητικές προθέσεις.

Με τον τίτλο "Κατρακυλάνε ακάθεκτοι σε φασιστικό αδιέξοδο", ο διευθυντής του "Ελεύθερου Τύπου"Χ. Πασαλάρης αναφέρεται στην κυβερνητική τακτική του ωμού αυταρχισμού και αφού κάνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή συγκρίνει τις κυβερνητικές ενέργειες με τα "τάγματα ασφαλείας" της Κατοχής και τους "αλφαμίτες" του κολαστηρίου της Μακρονήσου.

Στην "Ελευθεροτυπία", που έχει τίτλο "Λουλούδια και αντιμπλόκα", ξεχωρίζει άρθρο του Θ. Αναστασιάδη, που, ως γνήσιο παπαγαλάκι του "εκσυγχρονισμού", έχει αναλάβει, για μία ακόμα φορά, την κατασυκοφάντηση των αγροτών με το γνωστό χυδαίο ύφος. Αφού μιλάει για "κοινωνικά εγκληματική συμπεριφορά", φτάνει στο σημείο να ζητήσει από την κυβέρνηση "να στείλει στη φυλακή τους πρώτους λεβέντες που θα πάνε να στήσουν μπλόκα".

"Αναγνωριστική η πρώτη επαφή των "εμπολέμων"", τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η "Καθημερινή", η οποία προφανώς, κάνοντας την επιθυμία της πραγματικότητα, αναφέρει: "Προσδοκίες ότι θα είναι ηπιότερες αυτή τη φορά οι αγροτικές κινητοποιήσεις δημιούργησε η χθεσινή πρώτη μέρα αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αγροτών στην Καρδίτσα".

"Λουλούδια οι αγρότες, απειλές η κυβέρνηση", τονίζει στην πρώτη σελίδα η "Απογευματινή" και στο ρεπορτάζ της, αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης, έχει τίτλο "Απειλές και τρομοκρατία κατά των αγροτών".

Ο "Αδέσμευτος Τύπος" έχει τίτλο "Τα τρακτέρ άναψαν τις μηχανές" και στο ρεπορτάζ εκτιμάει ότι "περισσότερα είναι από σήμερα τα τρακτέρ στις πλατείες και οι αγρότες συνεχίζουν απτόητοι".

Για "ανησυχία και εκστρατεία ενημέρωσης από την κυβέρνηση", κάνει λόγο το "Εθνος", που στο κύριο άρθρο του ζητάει από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, να πάρουν σαφείς θέσεις στο Αγροτικό, καθώς, όπως τονίζει, μόνο το ΚΚΕ έχει ταχθεί κατά της συνθήκης και των δεσμεύσεων που αυτή επιβάλλει.

Η "Εξουσία", που και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών διακρίθηκε για τον ιδιαίτερα υπονομευτικό της ρόλο, αναφέρει ότι είναι "μικρή η συμμετοχή αγροτών στις κινητοποιήσεις" και, προφανώς επιχαίροντας, γράφει ότι είναι "έτοιμα να επέμβουν τα ΜΑΤ".

Η "Νίκη" μιλάει για "Δυναμικό κίνημα", ο "Λόγος" έχει τίτλο "Ενώπιος... Ενωπίω", ενώ η "Αυγή" αναφέρει ουδέτερα ότι "Συνεχίζουν οι αγρότες".

Η φανατικότερη σύμμαχος των "εκσυγχρονιστών" "Αυριανή" και ναυαρχίδα της κατασυκοφάντησης των αγροτών αναφέρει ότι "δεν περνάνε οι εκβιασμοί των Παττάκηδων" και ως γνήσιο όργανο του ΠΑΣΟΚ λέει ότι "Δεν κάνει πίσω στους εκβιασμούς η κυβέρνηση".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει αυταρχικά

Εμμένει η κυβέρνηση στην αυταρχική αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων, επισείοντας την απειλή της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών σε περίπτωση που "παραβιαστούν οι νόμοι".

Παράλληλα διατηρεί σε αυξημένη ετοιμότητα τις δυνάμεις καταστολής, προκειμένου να αποτρέψει το κλείσιμο των δρόμων.

Πάντως χτες χαμήλωσε τους πολεμικούς τόνους, γεγονός που αποδίδεται αφ' ενός στο τεράστιο πολιτικό κόστος που έχει ήδη εισπράξει από την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του τελευταίου διαστήματος, αλλά και για να "διευκολύνει" την εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων και να μην προκαλεί συσπείρωση στους αγρότες. Επιπλέον κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι η επιχείρηση εκφοβισμού "ό,τι ήταν να αποδώσει απέδωσε", ενώ προσδοκούν ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα από το μοίρασμα των "ψίχουλων", που έχει αρχίσει κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στην Καρδίτσα.

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του εξέφρασε χτες ο πρωτεργάτης της υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων Θ. Τσουκάτος,ο οποίος επανέλαβε μεν ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τους νόμους, ώστε να μην κλείσουν οι δρόμοι, αλλά εμφανίστηκε ενοχλημένος για το χαρακτηρισμό "κυβέρνηση των ΜΑΤ". Απαντώντας, στον "Φλας" στην ερώτηση αν χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί καταστολής, είπε: "Γιατί πάμε κατευθείαν στην καταστολή ή καταγγέλλουμε την κυβέρνηση των ΜΑΤ, όταν δεν έχουμε ακόμα φθάσει σε επίπεδο να εμποδίσει μια τέτοια κίνηση (!). Απλώς, πρόσθεσε, θα εμποδιστεί να κλείσει η Εθνική οδός. Δε νομίζω ότι θα υπάρχει καταστολή".

Εμφανώς σε χαμηλότερους τόνους κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,ο οποίος εμφανίστηκε "μεγαλόψυχος", δηλώνοντας με αφορμή τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλία ότι "οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν για τα θέματά τους και στο πλαίσιο του νόμου να εκφράζουν τις δικές τους θέσεις και να υπερασπίζουν τα συμφέροντά τους". Επανέλαβε όμως ότι εφόσον υπάρξουν δραστηριότητες οι οποίες παραβιάζουν τους νόμους και προκαλούν προβλήματα, οι κινητοποιήσεις θα αντιμετωπιστούν. Σε μια προσπάθεια επίδειξης (μαύρου) χιούμορ, απάντησε στη χειρονομία των αγροτών να μοιράσουν τριαντάφυλλα στους αστυνομικούς, ότι "το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την αγροτική τάξη είναι ένα "μπουκέτο τριαντάφυλλα"" (!).

Τη γνωστή θέση περί "υλοποίησης δεσμεύσεων, διαλόγου και εφαρμογή του νόμου" επανέλαβε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης,ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας με τον πρωθυπουργό. Ας υποβληθεί και βλέπουμε, είπε.

Σύμμαχος της κυβέρνησης ο Σουφλιάς

Στις φωνές αυτών που επιστρατεύτηκαν τον τελευταίο καιρό με σκοπό την αποτροπή των αγροτικών κινητοποιήσεων προστέθηκε χτες και ο επίδοξος διεκδικητής της ηγεσίας της ΝΔ Γ. Σουφλιάς.Με δηλώσεις του στην Πάτρα ζήτησε από τους αγρότες να "μην καταφύγουν σε ακραίες μορφές πάλης", γιατί έτσι πέφτουν στην παγίδα του Κ. Σημίτη.

Στην παγίδα της κυβέρνησης όμως πέφτει ο ίδιος ο Γ. Σουφλιάς, καθώς κύριο μέλημά της σήμερα είναι να αποτρέψει με κάθε τρόπο ακόμα και με την απειλή αστυνομικής επέμβασης τον αγροτικό ξεσηκωμό. Και σε αυτήν της την επιδίωξη βρίσκει τον ιδανικό σύμμαχο στο πρόσωπο του Γ. Σουφλιά, του οποίου οι διαπιστώσεις για το αγροτικό πρόβλημα και τις ευθύνες της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό από τη στιγμή που καλεί ουσιαστικά τους αγρότες να μην κινητοποιηθούν.

Με τη χτεσινή του παρέμβαση ο Γ. Σουφλιάς επιβεβαιώνει στην κυριολεξία αυτό που λένε συνεργάτες του, ότι "ο Γ. Σουφλιάς είναι ο Σημίτης της ΝΔ".

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Από... απόσταση τα αγροτικά αιτήματα

Σήμερα η συνάντηση Σημίτη - Κωνσταντόπουλου

Στάση... διακριτικής αποστασιοποίησης από τα αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων, τήρησε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του στη Δράμα. Αν και άσκησε κριτική στους κυβερνητικούς αυταρχικούς χειρισμούς για "έλλειμμα δημοκρατικού διαλόγου", κάλεσε την κυβέρνηση να εκτονώσει την κατάσταση ξεκινώντας διάλογο, που θα περιλαμβάνει μόνο τα "ώριμα" προβλήματα των αγροτών που δύναται να λύσει.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί "με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προώθηση των μέτρων που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, καθώς και να αντιμετωπίσει τα μονιμότερα και μακροπρόθεσμα προβλήματα". Παράλληλα ζήτησε, "πριν φτάσουμε σε ακραίες μορφές, η κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να αντιμετωπιστούν εκείνα τα προβλήματα για τα οποία και η ίδια έχει δεσμευτεί ότι διαθέτει λύσεις". Παράλληλα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του ΣΥΝ για "στοιχειώδη κοινωνική συναίνεση", διαχώρισε τα αιτήματα των αγροτών σε εφικτά και μη, σημειώνοντας πως πρέπει "τα δίκαια και ώριμα αιτήματα να αντιμετωπιστούν με αξιόπιστο τρόπο".

Να σημειώσουμε ότι σήμερα στις 11πμ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και θα συζητηθούν συνολικά τα θέματα των κοινωνικών διεκδικήσεων. Στόχος του ΣΥΝ από τη συνάντηση αυτή είναι η δημιουργία εντυπώσεων, σχετικά με το ότι το εν λόγω κόμμα μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, κρατώντας "υπεύθυνη" στάση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αγρότες...

ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αλληλεγγύη στον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ

Ενταση έχει προκαλέσει στις τάξεις της Αστυνομίας η παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης εκ μέρους της εισαγγελίας Αθηνών σε βάρος του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Δημήτρη Κυριαζίδη, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την πιθανή επέμβαση της Αστυνομίας.

Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών της Αστυνομίας εκφράζει την αλληλεγγύη της στον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, τη λύπη και την έκπληξή της για τη "σπουδή", όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, της εισαγγελικής παραγγελίας όσο και για το χρόνο της εκδήλωσής της. "Χωρίς να υιοθετούμε, καταλήγει η ανακοίνωση των αξιωματικών, ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των πρόσφατων δηλώσεων των πολιτικών προσώπων και των ενεργειών της εισαγγελικής αρχής, αναρωτιόμαστε για τους συνειρμούς που θα δημιουργηθούν στην κοινή γνώμη και στην ευρύτερη αστυνομική οικογένεια από την ενέργεια αυτή".

Τη συμπαράστασή του στον Δ. Κυριαζίδη εξέφρασε χτες και το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αρτας, το οποίο με ψήφισμά του καταδικάζει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. "Καλούμε την κυβέρνηση, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, να σταματήσει τον αυταρχικό της κατήφορο. Δηλώνουμε την υποστήριξή μας στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας".

Η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ