ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Γενάρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ "ΔΥΣΤΟΣ"
Μάρτυρας το ρολόι της μηχανής

Βρέθηκε σταματημένο στις 7.45, ενώ το σήμα κινδύνου στάλθηκε στις 10.12 και οι πρώτες φωτοβολίδες έπεσαν στις 12.30 τη νύχτα

Ενα σταματημένο ρολόι, αυτό της μηχανής - σταματά μόνο όταν σταματά η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή όταν υπάρχει μπλακ - άουτ - ήρθε να προστεθεί από προχτές το βράδυ στα δύο ακόμα αδιάψευστα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τις συνθήκες που χάθηκαν οι 20 ναυαγοί του τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ.

Τα τρία αδιάψευστα στοιχεία είναι τα εξής: Το ρολόι της μηχανής σταμάτησε στις 7.45. Στις 10.12 στάλθηκε αυτόματα το σήμα κινδύνου από τη συσκευή EPIRB που λειτουργεί με μπαταρίες και ενεργοποιείται όταν έρθει σε επαφή με το νερό. Στις 12.30 ο μοναδικός επιζών, ο δόκιμος Χρ. Αναγνώστου, γιος του διευθυντή φορτώσεων της ΑΓΕΤ, που ισχυρίζεται ότι βρισκόταν στο πλοίο όταν αυτό άρχισε να μπατάρει, έριξε τις πρώτες φωτοβολίδες κινδύνου.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και τα στοιχεία που χρήζουν διαφόρων ερμηνειών: Ο ιατροδικαστής έχει προσδιορίσει ως χρόνο θανάτου για το σύνολο των ναυαγών που εξέτασε την ώρα 11 - 11.30. Ο πλοίαρχος βρέθηκε σφηνωμένος πίσω από τον ασύρματο. Ο α μηχανικός βρέθηκε σχεδόν στεγνός.Η εύρεση του ρολογιού της μηχανής κρατήθηκε μυστική μέχρι και χτες το μεσημέρι από τον λιμενάρχη Κύμης, κ. Ζαφειρίου, ενώ ήταν ήδη γνωστό στους δημοσιογράφους ότι το ρολόι όχι μόνο βρέθηκε αλλά και είχε μεταφερθεί με ελικόπτερο στον Πειραιά.

Τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τεράστια. Αποφεύγουμε προς το παρόν τη διατύπωση ορισμένων πρώτων εξόφθαλμων συμπερασμάτων που προκύπτουν από τα υπαρκτά στοιχεία, επιμένοντας στην προβολή του αιτήματος που από την πρώτη στιγμή διατύπωσαν οι συγγενείς των αδικοχαμένων ναυαγών: Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση των ανθρώπων της εταιρίας στο ναυάγιο και τα στοιχεία. Να συμμετάσχουν σ' όλες τις φάσεις της έρευνας εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων και ειδικά της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Το έγκλημα είναι πασιφανές πλέον. Ο εισαγγελέας οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Πρόσθετα στοιχεία, που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν σ' αυτή τη φάση να κατατεθούν επώνυμα, οδηγούν στο αίτημα να επεκταθεί η ανάκριση στους χώρους φόρτωσης της ΑΓΕΤ στο Βόλο. Οι σχετικές πληροφορίες από το Βόλο αναφέρουν ανάμεσα στ' άλλα:

- Ο πλοίαρχος είχε ενημερώσει εκείνο το βράδυ την εταιρία ότι παρουσιάστηκε βλάβη. Και για απάντηση πήρε την εντολή: "Φρόντισε να νετάρει το καράβι (σ.σ. να κρατηθεί όρθιο) και εμείς θα στείλουμε το πρωί ρυμουλκά"!

- Ο πλοίαρχος Τσιτσιρίκης παλιότερα είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο από την ΑΓΕΤ, γιατί είχε αρνηθεί να πάει δρομολόγιο, έχοντας βλάβη στο μηχανοστάσιο!

Είναι προφανές ότι αυτές οι σοβαρότατες καταγγελίες δεν μπορούν καν να διερευνηθούν παρά μόνο με την επέμβαση εισαγγελέα, χωρίς και πάλι να είναι δεδομένο ότι θα επιβεβαιωθούν, αφού η μαφία που ελέγχει την ΑΓΕΤ έχει αποδείξει ήδη πως ξέρει να κλείνει στόματα.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των 50 εκτελεσμένων πατριωτών στις 8 - 1 - 1944, στη διασταύρωση Αθηνών και Υψηλάντη, πραγματοποιούν σήμερα Κυριακή 12 - 1 - 97 στις 11 π.μ. την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση για να τιμήσουν τη μνήμη τους. Καλούν το λαό της περιοχής και τους αντιστασιακούς να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Το Παράρτημα θα διαθέσει δωρεάν τοπικό πούλμαν, που θα ξεκινήσει από το Γυμνάσιο στις 10 π.μ. για τον τόπο της εκδήλωσης.
Κοπή πίτας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αυτό τον καιρό τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και καλούν τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Αντίστασης να παραβρεθούν στη γιορτή τους: σήμερα.

  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ και ο Σύλλογος Φίλων της ΕΑ στις 10 π.μ. στο θέατρο του δήμου. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • ΑΙΓΑΛΕΩ στις 10.30 π.μ.,στην αίθουσα "Γιάννη Ρίτσου", στο παλαιό δημαρχείο.
  • ΠΛΑΚΑΣ στις 10.30 π.μ.,στα γραφεία του Παραρτήματος, Αγίου Μάρκου 10, Αθήνα.
  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ στις 10 π.μ.,στην Ενωση Σμυρναίων, 28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας, Νίκαια. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ στις 10.15 π.μ.,στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου.
  • ΤΟΥΜΠΑΣ (Θεσσαλονίκη) στις 11 π.μ.,στα γραφεία του Παραρτήματος. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • ΣΥΚΕΩΝ (Θεσσαλονίκη), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Συκεών.
  • ΠΑΤΡΑΣ στις 10.30 π.μ.,στην αίθουσα Επαγγελματοβιοτεχνών, οδός Αράτου (πλατεία Εθνικής Αντίστασης).
Τις επόμενες μέρες
  • Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών - Αναπήρων και Θυμάτων ΔΣΕ (ΠΕΑΤΑΘ), την Παρασκευή 17 - 1 - 97 στις 10 πμ,στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, 4ος όρ.
  • ΥΜΗΤΤΟΥ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 11 πμ στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου Υμηττού.
  • ΛΑΥΡΙΟΥ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 10.30 πμ,στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου.
  • Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης ΠΕΣΑΘΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 13.00 μμ,στο κέντρο ΚΑΣΤΕΛΛΟ, Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια, τηλ: 2236.600, τη χρονιάτικη συνεστίασή της. Επίσης την ίδια μέρα θα γίνει και το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τα εισιτήρια για τα μέλη είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 3249.037.
Επεισόδιο με Τούρκους δουλέμπορους

Ενας Τούρκος δουλέμπορος τραυματίστηκε χτες τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια επεισοδίου με λιμενικούς. Στις 2.30 τα ξημερώματα σε βραχονησίδα κοντά στη Ρω εντοπίστηκαν από πλήρωμα περιπολικού του Λιμενικού Σώματος, δύο Τούρκοι δουλέμποροι τη στιγμή που αποβίβαζαν 37 λαθρομετανάστες. Οι Χασάν Μπαϊντί, 37 χρόνων, και Ογκούν Μασκάν, 29 χρόνων, όταν αντιλήφθηκαν τους λιμενικούς προσπάθησαν να εμβολίσουν το σκάφος τους. Το πλήρωμα έριξε πυροβολισμούς στον αέρα και στη μηχανή του σκάφους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι ο Μασκάν που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Λίγες ώρες πριν εντοπίστηκε κοντά στη Ρω σκάφος που μετέφερε 13 Ιρακινούς λαθρομετανάστες. Πιάστηκε ο ιδιοκτήτης του, Αλίμ Αβντίν, 20 χρόνων.

Εκτακτη σύσκεψη ΔΗΚΕΒΕ

Σε έκτακτη σύσκεψη με σκοπό την προετοιμασία για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΓΣΕΒΕΕ και το συντονισμό της δράσης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, καλεί τα μέλη της η ΔΗΚΕΒΕ Αθήνας. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Δευτέρα 13 Γενάρη στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, Πλ. Κάνιγγος.

Μνημόσυνο για τον

Γιάννη Θεοδωράκη

Σήμερα Κυριακή, 12 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου (οδός Σκουφά) γίνεται το μνημόσυνο του Γιάννη Θεοδωράκη, που έφυγε από κοντά μας, πριν από 40 μέρες

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση μεθαύριο Τρίτη 14 Γενάρη, στις 4.30 μμ, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, καλεί τα μέλη του το Παράρτημα Εργαζομένων στο Μετρό.

Αντικείμενο της συνέλευσης είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο έργο, οι κύριες εργασίες του οποίου παραμένουν "παγωμένες", ενώ τα νέα προβλήματα που ανέκυψαν με το φρεάτιο στον περιβάλλοντα χώρο της Μητρόπολης Αθηνών επιδεινώνουν παραπέρα την κατάσταση. Επίσης ο καθορισμός των παραπέρα αγωνιστικών βημάτων τους για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, που ήδη έχει "στοιχίσει" 90 απολύσεις και με στόχο την ομαλή επαναλειτουργία του έργου χωρίς πρόσθετο κόστος και επιπλέον καθυστερήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ