ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Γενάρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ

Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια

Ο τρομακτικός βομβαρδισμός του Πειραιά

από τα αμερικανικά ιπτάμενα υπερφρούρια

Αποσκοπούσε στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος και όχι των γερμανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Οσα έγιναν και γίνονται στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια, εδραιώνουν κάθε μέρα που περνάει την πεποίθηση για την ταχτική και τους σκοπούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού απέναντι στους λαούς. Οι Πειραιώτες γνώρισαν απ' την καλή τους στρατοκράτες του αμερικανικού Πενταγώνου. Τα γεγονότα που θ' αναφέρουμε πιο κάτω δικαιολογούν απόλυτα αυτό που λένε στον Πειραιά. Δηλαδή, ότι το πλήγμα που δέχτηκε η πόλη στις 11 Γενάρη 1944 από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά ήταν καθοριστικό, γιατί αποτέλεσε την αφετηρία της πτωτικής της πορείας, αφού κι οι διάφορες κυβερνήσεις δεν έκαναν σχεδόν τίποτα, προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές και ν' αναρρώσει η πόλη οικονομικά, πολιτιστικά, να ανοικοδομηθεί σε σωστές βάσεις, να χαραχτεί μια νέα ταχτική αναδημιουργίας.

Ηταν 11 Γενάρη και τότε, 52 χρόνια, όμως, πριν. Ο Πειραιάς δεχόταν το μεγαλύτερο βομβαρδισμό στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Για τρεις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι, μαύρισε ο ουρανός της εργατούπολης από τα συμμαχικά αεροπλάνα, που έκαναν στάχτη την πόλη, ρίχνοντας χωρίς διάκριση στις λαϊκές συνοικίες, χιλιάδες τόνους βόμβες.

Για πολλά χρόνια, παρέμενε αναπάντητο το ερώτημα: Τα αεροπλάνα ήταν εγγλέζικα ή αμερικανικά; Κανένας απ' τους αρμόδιους δεν ήθελε ν' αποκαλύψει την αλήθεια. Ομως, μια άθικτη βόμβα, που βρέθηκε τυχαία πριν από χρόνια, καθώς και η ανέλκυση του αεροπλάνου που είχε πέσει την ημέρα εκείνη και παρέμενε βυθισμένο στη λιμενική περιοχή, ήταν περίτρανες αποδείξεις ότι ο βομβαρδισμός της 11ης Γενάρη 1944 έγινε απ' τα αμερικανικά ιπτάμενα υπερφρούρια.

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν την ημέρα αυτή κι αυτών που θάφτηκαν κάτω απ' τα γκρεμισμένα κτίρια δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει γνωστός. Υπολογίζονται σε 5.500, όλοι Ελληνες και μόνο 8 Γερμανοί στρατιώτες νεκροί.

Εμειναν άθικτες οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου, το αεροδρόμιο στο Χασάνι, τα ναυπηγεία του Περάματος, όπου κατασκεύαζαν τσιμεντόπλοια. Οι γερμανικές αποθήκες με πολεμικό υλικό δε βομβαρδίστηκαν. Κι αυτό έγινε σκόπιμα. Αντίθετα, οι Αμερικανοί πιλότοι άδειαζαν το "φορτίο" τους - αυτή τη διαταγή προφανώς είχαν - στα σπίτια των λαϊκών συνοικιών στα Καμίνια, στη Γούβα του Βάβουλα, στο Χατζηκυριάκειο, στο Φάληρο, στην Πειραϊκή, στα Υδραίικα, στου Βρυώνη και στο κέντρο της πόλης.

Σαν αλαφιασμένοι, γυναίκες κι άντρες, έτρεχαν στους δρόμους να βρουν τους δικούς τους. Κι άλλοι, όσοι μπορούσαν, έψαχναν κάτω απ' τα ερείπια, μήπως και σώσουν όσους ήταν καταπλακωμένοι κι ακόμα ανέπνεαν. Πιο τυχεροί στάθηκαν οι κρατούμενοι στις φυλακές Κάστορος αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που ο διευθυντής, όταν έπεσε ξυστά στο κτίριο βόμβα και κάτω απ' τον κίνδυνο να σκοτωθεί αυτός και η φρουρά, άφησε να ανοίξουν τα κελιά και να φύγουν οι κρατούμενοι. Πολλοί απ' αυτούς, όπως έγινε αργότερα γνωστό, έφυγαν για το βουνό. Ο κόσμος, κρατώντας στα χέρια ό,τι μπορούσε, έπαιρνε με τα πόδια το δρόμο της προσφυγιάς προς την Αθήνα, που είχε χαρακτηριστεί "ανοχύρωτη πόλη".

Ανάμεσα στις χιλιάδες των θυμάτων της μέρας αυτής συγκαταλέγονται και οι 85 μαθήτριες μαζί με τις 15 δασκάλες τους της Δημοτικής Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Πειραιά, που καταπλακώθηκαν στο καταφύγιο του κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας στη Λεωφόρο Σωκράτους. Λίγο πιο πέρα στο Εστιατόριο"Αβέρωφ" των Λεων. Τελειώνη και Αφών Βίρβου, η βόμβα σκότωσε τους καταστηματάρχες και όσους πελάτες βρίσκονταν την ώρα αυτή στο εστιατόριο. Στους δρόμους, σκορπισμένα πτώματα, φριχτές εικόνες ακρωτηριασμένων παιδιών και δίπλα τους οι "ταβλάδες" με τις χαρουπόπιτες που πουλούσαν ή οι κούτες με τα τσιγάρα "στούκας". Ολοι οι δρόμοι, κλεισμένοι από ξύλα, κεραμίδια απ' τις στέγες, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και λάκκους που είχαν ανοίξει οι βόμβες.

Στο ταφολόγιο του Δημοτικού Νεκροταφείου της Ανάστασης, αναφέρονται τα ονόματα 492 φονευθέντων, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός αυτών που μεταφέρθηκαν στο Β και Γ Νεκροταφείο Αθηνών. Ακόμη, θα πρέπει να υπολογιστεί κι ένας σημαντικός αριθμός θυμάτων του ίδιου τρομερού βομβαρδισμού, που τάφηκαν χωρίς να δοθούν τα στοιχεία τους, προκειμένου οι συγγενείς να διατηρήσουν τα ατομικά δελτία τροφίμων, με τα οποία δινόταν η μερίδα του συσσιτίου ή τα 30 δράμια ψωμιού.

Πέρασε από τότε μισός αιώνας και στον Πειραιά δεν έγινε ούτε ένα μνημείο, ούτε βέβαια καμιά πειραιώτικη οικογένεια πήρε τίποτα απ' τις "πολεμικές επανορθώσεις". Απλά, το μόνο που έμεινε στις οικογένειες αυτές ήταν η καταγραφή τους στους καταλόγους των "βομβόπληκτων".

Οι "επανορθώσεις", τα Σχέδια Μάρσαλ και τα Πακέτα Ντελόρ, είναι για κάτι άλλους... όπως π.χ. για τους Ελληνες εφοπλιστές. Αυτοί πήραν απ' τους Αμερικανούς σαν πολεμικές επανορθώσεις τα 100 "Λίμπερτις", που χρονοναυλωμένα απέδωσαν τεράστια κέρδη σ' αυτούς και τους "μεσάζοντες".

Με το βομβαρδισμό του Πειραιά απ' τους Αμερικανούς, έπαθε μεγάλες ζημιές και ο Σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Τα δρομολόγια διακόπηκαν μόνο για λίγες μέρες. Σε μια βδομάδα ξανάρχισαν. Βλέπετε τα κέρδη απ' την αποκλειστική εκμετάλλευση της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Πειραιά με την Αθήνα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εταιρία του Αλεξ. Βλάγκαλη. Είχαν περάσει μόλις 5 χρόνια απ' το μεγάλο αυτό βομβαρδισμό και η εταιρία, που είχε περάσει στο μεταξύ στα χέρια του Στρατή Ανδρεάδη - προέδρου αργότερα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μεγαλοτραπεζίτη - πήρε απ' το Σχέδιο Μάρσαλ "μακροπρόθεσμο βιομηχανικό δάνειο" και παράγγειλε στο εργοστάσιο "Siemens Man", 24 βαγόνια, επεκτείνοντας τον Ηλεκτρικό μέχρι τη Βικτώρια και αργότερα, με διάφορα εσωτερικά δάνεια και "οικονομικές διευκολύνσεις", ο Ηλεκτρικός έφτασε στον Περισσό, στο Μαρούσι και την Κηφισιά.

Τα "κύματα" απ' τα αμερικανικά σμήνη, που το ένα διαδεχόταν το άλλο, είχαν σκοπό όχι μόνο την επίδειξη της αμερικανικής "ισχύος πυρός", αλλά κύρια ήταν μέρος του καταχθόνιου σχεδίου των Αγγλοαμερικανών για να σπάσουν το ηθικό του κόσμου, ώστε προοπτικά να επιδράσουν στην αναστολή του αναπτυγμένου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του λαού μας.

Αυτή τη σημασία είχε και ο βομβαρδισμός της Δρέσδης με τις χιλιάδες θυμάτων απ' τον άμαχο πληθυσμό, που όμως άφησε άθικτες τις πολεμικές βιομηχανίες. Το ίδιο έγινε και με το Τόκιο κι αργότερα με τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Αυτή η ταχτική, δηλαδή το σπάσιμο του ηθικού του άμαχου πληθυσμού, ακολουθήθηκε και πρόσφατα με τους βομβαρδισμούς του λαού της Βαγδάτης κι όχι των στρατιωτικών στόχων. Η ίδια, άλλωστε, ταχτική ακολουθήθηκε και με το λαό της Σερβίας που εκτός απ' τους βομβαρδισμούς υπέστη και αποκλεισμό από τρόφιμα και φάρμακα, όπως έγινε και με το λαό του Ιράκ. Την ίδια ακριβώς σημασία, έχει και ο αποκλεισμός εδώ και 30 χρόνια της Κούβας απ' τους Αμερικανούς, που με τον τρόπο αυτό ονειρεύονται ότι θα ξεσηκώσουν το λαό ενάντια στον Φ. Κάστρο.

Η 11η Γενάρη 1944, η μέρα αυτή που έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Πειραιώτες κι έγινε στάχτη η πόλη, συμπίπτει και μ' ένα άλλο γεγονός, που μάθαμε μετά από πολλά χρόνια.

Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν από 52 χρόνια, ο μέχρι πέρσι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάστηκε να υπηρετήσει ως εθελοντής - 19 συνολικά μήνες - στο αμερικανικό ναυτικό (λέγεται ότι ήταν νοσοκόμος).

Ο ίδιος, στην αυτοβιογραφία του, λέει ότι μετά τη σύλληψή του και την "ονομάτιση" (όπως "κομψά" μεταφράζει την προδοσία του) των φίλων και συνεργατών του στην τροτσκιστική οργάνωση του Πουλιόπουλου, που έκανε κατά την ανάκρισή του στην Ειδική Ασφάλεια της Αθήνας, αφέθηκε ελεύθερος. Του δόθηκε, μάλιστα, το διαβατήριο απ' τον Μανιαδάκη, υπουργό Δημόσιας Τάξης της δικτατορίας του Ι. Μεταξά κι έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο οποίο αργότερα διορίστηκε καθηγητής.

Ο λαός μας, ωστόσο, περνούσε φτώχεια, πολέμους, βομβαρδισμούς, κατοχή, εκτελέσεις, διωγμούς, έκανε αντίσταση, είχε εμφύλιο, εξορίες, φυλακές... Κι ο Α. Παπανδρέου, ο "χαρισματικός" ηγέτες, ήταν απών απ' όλα αυτά...

Κείμενα - Επιμέλεια:

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

Ενα από τα σπίτια που γκρέμισαν οι βόμβες των Αμερικανών. Ο κόσμος ψάχνει κάτω απ' τα ερείπια για να ξεθάψει πτώματα

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας ήταν κι αυτή στόχος των αμερικανικών βομβαρδιστικών. Ξαναχτίστηκε, μετά τον πόλεμο, μεγαλύτερη, από τους Πειραιώτες, που πλήρωναν για το σκοπό αυτό, για πολλά χρόνια, ειδική εισφορά πάνω στα εισιτήρια των λεωφορείων

Για τη βομβαρδισμένη στέγη του Σταθμού των ΕΗΣ (αριστερά της φωτογραφίας), οι ιδιοκτήτες Νικ. Βλαγκάλης και Στρ. Ανδρεάδης αποζημιώθηκαν πλουσιοπάροχα από το Σχέδιο Μάρσαλ. Αντίθετα, κανένας απ' τους ιδιοκτήτες των καταστραμμένων μαγαζιών της οδού Αλιπέδου (δεξιά) δεν πήρε δραχμή

Μέσα σε τρεις ώρες, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στο Χατζηκυριάκειο έγιναν οικόπεδα. Στα βάθος, διακρίνεται ο Τρούλος της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ