ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"
Υποταγή στις ορέξεις των βιομηχάνων

Με βάση τα κριτήρια της "αγοράς" θα καθορίζεται η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αλλά και η λειτουργία των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Την ακόμα μεγαλύτερη υποταγή των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στις επιταγές των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την κατηγοριοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθεί το υπουργείο Παιδείας με τις διατάξεις για "την αξιολόγηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", που ανακοίνωσε χτες ο Γ Παπανδρέου.

Η αξιολόγηση αυτή είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς συνδυάζεται με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, που θα "αξιολογεί" και θα κατηγοριοποιεί τα ιδρύματα, και την καθιέρωση των πιστωτικών μονάδων που διασπούν τον ενιαίο χαρακτήρα των πτυχίων και των σπουδών.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα αξιολογούνται με βάση "κοινά κριτήρια" και από την αξιολόγηση αυτή θα εξαρτάται τόσο η κατάταξη των πτυχίων τους, όσο και η χρηματοδότησή τους. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, κάποια ιδρύματα να κλείσουν και να καταργηθούν.

Ενδεικτικό των προθέσεων είναι και το τι ακριβώς θα αξιολογείται. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα άλλα θα αξιολογείται η "ευρωπαϊκή διάσταση του προγράμματος σπουδών", οι σχέσεις του τμήματος "με τη βιομηχανία", η συμμετοχή "στα ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών". Οσα τμήματα των ΑΕΙ ή των ΤΕΙ αρνηθούν να "αξιολογηθούν" θα υφίστανται την οικονομική ασφυξία του υπουργείου, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και το κλείσιμό τους.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, είναι σαφές ότι πλέον η ύπαρξη τμημάτων και η κατεύθυνση των προγραμμάτων σπουδών θα υποτάσσονται στα κελεύσματα της "Ευρώπης" και των βιομηχάνων, εκπρόσωπος των οποίων συμμετείχε στην επιτροπή που πιλοτικά αξιολόγησε δύο ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Πάτρας.

Για παράδειγμα, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες στηρίζεται η αξιολόγηση, το τμήμα Ναυπηγών του Πολυτεχνείου δε θα παίρνει "μεγάλο βαθμό" στον τομέα "της σύνδεσης με τη βιομηχανία", καθώς το Διευθυντήριο των Βρυξελλών προωθεί το κλείσιμο των ελληνικών ναυπηγείων, ενώ ανάλογη για παράδειγμα θα είναι και η μοίρα του τμήματος κλωστοϋφαντουργών των ΤΕΙ.

Σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα της αξιολόγησης θα σημάνει πλήρη υποταγή των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στις ορέξεις των βιομηχάνων, οι οποίοι θέλουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση να λειτουργεί σαν ένα "Ανώτερο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης", αποστερημένη από τον ευρύτερο μορφωτικό της ρόλο.

Με την εξαγγελία του μέτρου "της αξιολόγησης" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κλείνει σχεδόν ο κύκλος των μέτρων αναδιάταξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης σύνδεσής της με "τις ανάγκες της βιομηχανίας".

Η καθιέρωση "της αξιολόγησης" στηρίχτηκε, όπως αναφέρθηκε ήδη, στην πιλοτική της εφαρμογή σε δύο τμήματα, εφαρμογή, όμως, που σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μία παρωδία αξιολόγησης, καθώς δεν κλήθηκαν να εκφράσουν γνώμη τα αρμόδια όργανα διοίκησης, αλλά κάποιες "εξωθεσμικές" επιτροπές. Στα πορίσματα της πιλοτικής εφαρμογής έκδηλη είναι η αγωνία των αξιολογητών για τη σύνδεση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τις ανάγκες της βιομηχανίας, κάτι που στο μέλλον πρακτικά σημαίνει ότι και τα προγράμματα σπουδών θα καθορίζονται από τις ανάγκες και τις επιταγές των βιομηχάνων.

Οι διαδικασίες της αξιολόγησης θα προωθηθούν μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, το οποίο αναμένεται να συνέλθει στις αρχές Φλεβάρη.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Επιχειρήσεις σε... δημόσιες εκτάσεις

Οι επιχειρήσεις σε απαλλοτριωμένες υπέρ του δημοσίου εκτάσεις, στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, φυτρώνουν σαν μανιτάρια, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κάνουν απολύτως τίποτα, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του δημοσίου. Επτά επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν παράνομα σε παρόδιες εκτάσεις, των οποίων τη διαχείριση έχει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ).

Με αναφορά του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου, ο πολιτικός μηχανικός Κ. Νταϊλιάνης, εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, καταγγέλλει ότι έχουν χορηγηθεί παράνομα άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας δημοσίων κτημάτων. Αν και το ΤΕΟ έχει ζητήσει την ανάκληση των αδειών, τα αρμόδια όργανα που τις χορήγησαν δεν τις έχουν ανακαλέσει.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη λειτουργία των παράνομων επιχειρήσεων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αφού δεν υπάρχει νόμιμη κυκλοφοριακή σύνδεση με τον εθνικό δρόμο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με έρευνα του ΥΠΕΧΩΔΕ, μόνο το 1995 σε μήκος πέντε χιλιομέτρων, από τα διόδια μέχρι τη διακλάδωση για την Κόρινθο, έχουν προκληθεί επτά θανατηφόρα ατυχήματα.

Στην αναφορά επισημαίνεται η ευθύνη των αρμόδιων οργάνων που με τις παραλείψεις και την ανοχή τους δεν προστάτεψαν την περιουσία του δημοσίου. Τέλος, επισημαίνεται ότι το φαινόμενο αυτό της παρανομίας σε βάρος του δημοσίου είναι πολύ πιο έντονο στην περιοχή της Κορινθίας και δεν αποκλείεται να στοιχειοθετούνται και ποινικά αδικήματα από τις παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ήδη διαβιβάσει την αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου με την παραγγελία ναγίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και τα αποτελέσματα από την έρευνα να γνωστοποιηθούν στον Αρειο Πάγο.

Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Απεργία διαρκείας προτείνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, 48ωρη αποφασίζουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Απεργία διαρκείας αποφάσισε να προτείνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ από τις 12 του Φλεβάρη, αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται από τη βάση των καθηγητών. Η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η οποία υποστηρίχτηκε από τη ΔΑΚΕ και την παράταξη του "ΣΥΝ" - μειοψήφησε η ΠΑΣΚ - συζητείται από χτες ήδη στις κατά τόπους γενικές συνελεύσεις των καθηγητών όλης της χώρας. Η τελική απόφαση για την πραγματοποίηση ή όχι της απεργίας διαρκείας θα παρθεί από την Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 27 Γενάρη, που αν τελικά την υπερψηφίσουν θα έχει τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών.

Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν αύξηση του μισθού του νεοδιόριστου καθηγητή στις 220.000 δραχμές από τις 135.000 που είναι σήμερα, άμεση καταβολή του επιδόματος των 18.000 δραχμών, ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού.

Συνδικαλιστές της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών, σχολιάζοντας την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, είπαν στο "Ρ" ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης της βάσης των καθηγητών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αγανακτούν όλο και περισσότερο από τη συσσώρευση των προβλημάτων. Ωστόσο, λένε συνεχίζοντας, η επιτυχία της απεργίας διαρκείας έχει ήδη σαμποταριστεί από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Από τη στιγμή που επίμονα και μονόπλευρα προβάλλονται τα οικονομίστικα αιτήματα της απεργίας και υποβαθμίζεται η σημασία δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου παιδείας,αλλά ακόμη και από την αναστολή της 2ης 48ωρης απεργίας.

Επίσης, σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, οι οποίοι θα προχωρήσουν σύμφωνα με την πρόταση του ΔΣ της ΔΟΕ σε 48ωρη απεργία στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη. Η πρόταση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία ψήφισης από τη βάση των δασκάλων και των νηπιαγωγών στις γενικές συνελεύσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 26 του Γενάρη.

ΓΡΕΒΕΝΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Σύμβαση για το χωροταξικό σχεδιασμό

Το ποσό του 1,4 δισ. δρχ. θα χορηγήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για το χωροταξικό σχεδιασμό και την πολεοδομική ανασυγκρότηση των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης, που επλήγησαν πέρσι από τους σεισμούς. Η σχετική προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε χτες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και τους αιρετούς νομάρχες Γρεβενών Αντ. Πέτσα και Κοζάνης Π. Μητλιάγκα.

Ειδικότερα, από τους πόρους της χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη σύμβαση, 606,52 δισ. δρχ. θα δοθούν στο Νομό Γρεβενών και 831,9 δισ. δρχ. στο Νομό Κοζάνης. Σύμφωνα με τη σύμβαση, θα χρηματοδοτηθούν μελέτες πράξεων εφαρμογής, επέκτασης και αναθεώρησης σχεδίων πόλεως, που θα συνοδεύονται από ειδικές γεωλογικές μελέτες. Επίσης για ορισμένους οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων, οι μελέτες θα περιλαμβάνουν τη μεταφορά και τη συνένωσή τους σε γεωλογικά κατάλληλες περιοχές, καθώς και την οριοθέτηση των περιοχών αυτών. Συγκεκριμένα, οι μελέτες αυτές θα περιλαμβάνουν τη συνένωση των οικισμών Πολύλακκου - Τραπεζίτσας - Πανάρετης - Κλίματος - Αξιοκάστρου και Πεπονιάς Βοϊου στο Δήμο Νεάπολης Κοζάνης. Επίσης στη σύμβαση περιλαμβάνονται μελέτες και έργα για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της ορεινής περιοχής των Γρεβενών, για την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον ορεινό όγκο των Πιερίων, καθώς και τα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης των Δήμων Γρεβενών και Κοζάνης.

Πέρα από τη σύμβαση, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χτες ότι οι δύο νομοί θα χρηματοδοτηθούν επιπλέον με 1.210.160.000 δρχ. για μελέτες και έργα χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης.

Εκείνο ωστόσο που δε βλέπουν ακόμη οι κάτοικοι των σεισμοπλήκτων περιοχών είναι το γενικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που με τόσες τυμπανοκρουσίες τους είχε ανακοινωθεί "εν θερμώ" τις μέρες της καταστροφής. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε χτες, η επεξεργασία του προγράμματος αυτού με συντονισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα ανακοινωθεί σε 20 περίπου μέρες...

Η υπονόμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα συναντήσει την αντίσταση των σπουδαστών και φοιτητών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ