Τους ενόχους, που βρίσκονται πίσω από τους εμπρηστές, κατέδειξαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα στελέχη του ΚΚΕ, που περιόδευσαν στους χώρους της φωτιάς
Η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων είναι αυτή που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Αυτές οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες, γιατί χρόνια τώρα καθυστερούν την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και τον καθορισμό των χρήσεων γης. Γιατί δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη δασοπροστασία και με την ανοχή κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων παραδίδονται στα χέρια των κερδοσκόπων τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης.
Τα παραπάνω κατήγγειλε, ανάμεσα σε άλλα, το κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Σπύρο Στριφτάρη μέλος του ΠΓ, τον Βαγγέλη Μπούτα μέλος της ΚΕ και βουλευτή και τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη Γραμματέα της ΚΟ Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο Σέιχ Σου. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα να κηρύξουν αναδασωτέα όλη την περιοχή και άμεσα να λάβουν μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους, που θα απειλήσουν την πόλη μετά την καταστροφή του δάσους.
Ο Σπ. Στριφτάρης, αφού ξεκαθάρισε ότι οι κυβερνήσεις, είτε είναι κεντροδεξιές - συντηρητικές - νεοφιλελεύθερες, είτε είναι κεντροαριστερές - "σοσιαλιστικές" - σοσιαλδημοκρατικές, πάντα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και η πολιτική τους ήταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, κατέδειξε ως ηθικό αυτουργό της καταστροφικής πυρκαγιάς την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, γιατί όπως είπε "πάντα υποτάσσονταν στα συμφέροντα μεγαλοκαταπατητών, οικοπεδοφάγων και φυσικά μεγαλοκατασκευαστών".
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που έκανε το υπουργικό κλιμάκιο, το οποίο χαρακτήρισε ως "όμιλο υπουργών", καυτηρίασε πρώτα το θράσος τους, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι που πριν ένα μήνα υπέγραψαν το νομοσχέδιο για τα δάση, το οποίο ενθαρρύνει τέτοιες καταστάσεις και νομιμοποιεί χιλιάδες αυθαίρετες πολυτελέσταστες κατοικίες μέσα στα δάση. Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της πολιτείας και του ΥΠΕΧΩΔΕ, ιδιαίτερα, για τα προγράμματα κατεδάφισης αυθαιρέτων, μέσα στα οποία ποτέ δε βρέθηκε μια πολυτελέστατη βίλα, ενώ πολλές είναι αυτές που έχουν κριθεί οριστικά κατεδαφιστέες.
Χαρακτηριστικά είπε: "Δε δικαιολογείται η κυβέρνηση να μιλάει. Είναι η ίδια που συνέβαλε να αποθρασυνθούν οι συμμορίες που λυμαίνονται τη δημόσια έκταση, ακόμη και μέσα από το νομοσχέδιο του Κτηματολογίου, το οποίο μεταφέρει στο δημόσιο την ευθύνη να αποδείξει ότι οι δημόσιες εκτάσεις δεν ανήκουν σε ιδιώτες. Δηλαδή, τα 7.000 στρέμματα που σήμερα διεκδικούνται στην καμένη έκταση του Σέιχ Σου θα πρέπει να πάει το δημόσιο να αποδείξει ότι είναι δικά του".
"Θα πρέπει, συνέχισε, κάποτε οι αρμόδιοι να τελειώνουν με αυτή την κατάσταση και με το Κτηματολόγιο και με τις χρήση γης. Θα πρέπει πέρα από τη συνταγματική κατοχύρωση, να μην μπορεί κανένας υπουργός και κανένα δικαστήριο να έχει το δικαίωμα χαρακτηρισμού ή αποχαρακτηρισμού εκτάσεων. Η γη δεν είναι αγαθό, όπου ο καθένας μπορεί να κερδοσκοπεί, έχει συγκεκριμένη αποστολή, είτε για καλλιέργεια είτε για οικιστική χρήση και αυτά πρέπει να οριοθετηθούν. Αν δεν οριοθετηθούν τότε ο κάθε υπουργός και η κάθε κυβέρνηση θα χαρακτηρίζει και θα αποχαρακτηρίζει εκτάσεις. Πράγμα που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση για 14.000 στρέμματα στο Σέιχ Σου. Εμείς σαν Κόμμα δεν περιμένουμε βέβαια από καμιά κυβέρνηση που με την πολιτική της γεννάει τέτοιες καταστάσεις, που βλέπει το περιβάλλον σαν πηγή πλουτισμού ορισμένων, ανεξάρτητα αν καταστρέφονται ζωές, να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα και να υλοποιήσει έστω όσα υποσχέθηκε. Γι' αυτό καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης σε επαγρύπνηση, ώστε το δάσος να ξαναδημιουργηθεί με ουσιαστική συμμετοχή του στην αναδάσωση και την περιφρούρηση από τυχόν καταπατητές,γιατί όσο καλές και φιλότιμες και αν είναι οι υπηρεσίες έρχεται η ώρα που κλείνουν τα μάτια και δε βλέπουν τι, πού και από ποιον χτίζεται".
Τόσο ο Σπ. Στριφτάρης όσο και ο Β. Μπούτας κάλεσαν την κυβέρνηση αν θέλει να κόψει τη φόρα όλων όσοι αφήνουν τέτοιες καταστάσεις να εξελίσσονται, να προχωρήσει σε ψήφιση νόμου, με βάση τον οποίο θα διώκονται αυτόφωρα για κακούργημα.
Απαντώντας στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων να ρίξουν αλλού τις ευθύνες, ο Σπ. Στριφτάρης είπε: "Δεν μπορεί να μιλούν για πυρασφάλεια, όταν σε ένα δάσος που κινδυνεύει καθημερινά όχι από εμπρησμό αλλά και από τυχαία φωτιά, έχουν επιφυλακή ένα όχημα και 3-4 πυροφύλακες. Θα έπρεπε να υπάρχει Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, να εξοπλιστούν οι δασικές υπηρεσίες και η Πυροσβεστική με περισσότερα οχήματα, κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό, με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Εμείς επανειλημμένα από το Γενάρη μέχρι και το Μάη με παρεμβάσεις στη Βουλή ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, να εισακουστούν τα αιτήματα των δασικών υπηρεσιών και να γίνει σταθμός το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου όλο το χρόνο θα υπάρχει κλιμάκιο πυροσβεστικών αεροπλάνων. Ομως, αν δε διατεθεί τουλάχιστον το 1% από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη δασοπροστασία δεν πρόκειται να διατηρήσουμε έστω και αυτά τα λίγα δάση".
Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης και ο Β. Μπούτας τόνισαν ότι θα πρέπει άμεσα να ανακηρυχτεί αναδασωτέα όλη η περιοχή, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα να αμφισβητεί περιουσία του δημοσίου. Ιδιαίτερα για το ζήτημα των 3.000
εκτάσεων του δάσους, ξεκαθάρισαν πως "θα πρέπει να δασωθούν και στην περίπτωση που είναι πραγματικά ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν, ή να ανταλλαγούν με άλλες εκτάσεις εκτός δάσους ή να απαλλοτριωθούν. Κάθε μέρα που καθυστερούν μεγαλώνει η ευθύνη της κυβέρνησης".
Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει "από σήμερα" στη σύνταξη του Δασολογίου και αποφαίνεται ότι υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος και μη νόμιμη παράλειψη στο θέμα αυτό
Δριμύ "κατηγορώ" εναντίον όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων και υπουργών Γεωργίας εξαπέλυσε χτες το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την εγκληματική παράλειψή τους να καταρτίσουν το Δασολόγιο της χώρας. Προειδοποίησε δε ότι, αν δεν αρχίσουν από σήμερα οι εργασίες για την κατάρτισή του, αχρηστεύονται από μόνες τους οι διατάξεις του άρθρου 14 του νόμου 998/79 "περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων", με συνέπεια κάθε πράξη - απόφαση των δασαρχών και των επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, που θα εκδοθεί, να είναι παράνομη και ακυρωτέα.
Το ΣτΕ, με φόντο - θα έλεγε κανείς - τα καρβουνιασμένα από τις καταιγιστικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ελληνικά δάση, εξέδωσε μια απόφαση - καταπέλτη για την κρατική αδιαφορία, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του σωματείου "Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης", που ζητούσε την ακύρωση της παράλειψης της διοίκησης να καταρτίσει και να θέσει σε ισχύ το Δασολόγιο της χώρας. Οπως υπογραμμίζει, "η κατάρτιση του Δασολογίου αποτελεί υποχρέωση της διοίκησης, που απορρέει ευθέως και αμέσως από τη συνταγματική επιταγή της προστασίας των δασών (άρθρο 24 του Συντάγματος) και την αποστολή της διοίκησης να εκτελεί το Σύνταγμα και τους νόμους". Ο νομοθέτης - προσθέτει - με το άρθρο 14 του Ν. 998/79 θέσπισε τη διαδικασία χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δασικής ή μη, μέχρι την κατάρτιση του Δασολογίου. Ομως, το Σύνταγμα, οι κανόνες του Διεθνούς και Κοινοτικού Δικαίου και ο ίδιος ο Ν. 998 "δεν ανέχονται τη διαιώνιση της διαδικασίας αυτής και τη συνακόλουθη υποβάθμιση της δασικής προστασίας, την αποδυνάμωση της συνταγματικής επιταγής και την καταστρατήγηση κανόνων με αυξημένη τυπική ισχύ. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη απευθείας από το άρθρο 24 του Συντάγματος να προβαίνει στα πρόσφορα μέτρα για την προστασία και διαφύλαξη των δασών και των δασικών εκτάσεων και, όταν δεν υπάρχει σχετική κανονιστική ρύθμιση, υποχρεούται κατά μείζονα λόγο να καταρτίσει το Δασολόγιο, που αποτελεί την προϋπόθεση και την αφετηρία για τη λήψη οποιουδήποτε προστατευτικού μέτρου".
Ετσι, κατά το ΣτΕ, στοιχειοθετείται μη νόμιμη παράλειψη της διοίκησης να καταρτίσει το Δασολόγιο της χώρας, εφόσον πέρασε το εύλογο χρονικό διάστημα γι' αυτό. Ειδικότερα, σημειώνει στην απόφασή του, πως "από την έκδοση του υπ' αριθμόν 1141/1980 Προεδρικού Διατάγματος, με την οποία ολοκληρώθηκε το κανονιστικό καθεστώς που διέπει την κατάρτιση του Δασολογίου, μέχρι τη συμπλήρωση τριμήνου από την υποβολή στη διοίκηση του επίδικου αιτήματος πέρασε άπρακτη μια δεκαετία"!
Σημειώνεται ότι το ΣτΕ ζήτησε από τον υπουργό Γεωργίας να του αναφέρει τις συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν γίνει για το Δασολόγιο και το χρονοδιάγραμμα για την πραγμάτωσή του και το υπουργείο περιορίστηκε απλώς να εκθέσει σε έγγραφό του τις απαιτούμενες κατά το νόμο ενέργειες για την κατάρτιση του Δασολογίου, τις δαπάνες κλπ., χωρίς να αναφέρει τι έκανε μέχρι τώρα για το ζωτικής σημασίας αυτό θέμα.
Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτόν που είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος!
Να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να αποποιηθεί των ευθυνών του επιχείρησε, για άλλη μια φορά χτες, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σχετικά με την καταστροφή του Σέιχ Σου.
Μπρος στις εγκληματικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο θέμα της πυροπροστασίας των δασών και τη στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα έχει τυλιχτεί στις φλόγες, ο υπουργός Γεωργίας προσπάθησε χτες να βγάλει την ουρά του από έξω. Αποφεύγοντας την ουσία των προβλημάτων, παρουσίασε μια έκθεση που συντάχτηκε προχτές για το σχεδιασμό και τα γεγονότα της πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, μαζί με ένα "πακέτο" υπηρεσιακών εγγράφων, προσπαθώντας να αποκρύψει την αλήθεια και να μεταθέσει κάποιες επιμέρους ευθύνες στο ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΑ, την ΕΑΒ και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (ΣΚΔ).
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι σχετικές δηλώσεις του για τη διερεύνηση ευθυνών, για το αν καθυστέρησαν και γιατί, να πάνε έγκαιρα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και άλλα τέτοια σχετικά. Κι αφού επιχείρησε να εστιάσει όλο το πρόβλημα στα πυροσβεστικά αεροπλάνα, όταν άρχισαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων άρχισε να αυτοαναιρείται. Παραδέχτηκε ότι τα αεροπλάνα δεν είναι πανάκεια και ξανάρχισε τις δικαιολογίες, για τις δραματικές ελλείψεις στα επίγεια μέσα και προσωπικό και για τα φίχουλα που δίνει η κυβέρνηση για την προστασία των δασών. Αρκέστηκε να πει ότι έχει ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο να καλυφθούν οι κενές θέσεις στις Δασικές Υπηρεσίες (που είναι 55%) και πως ο σχεδιασμός των επίγειων μέσων είναι περιφερειακός και όχι του υπουργείου Γεωργίας. Επίσης, σαν να ήταν κάποιος τρίτος και όχι αυτός που ψήφισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, είπε ότι για την ολοκληρωμένη δασοπροστασία χρειάζονται 150 δισ. δραχμές. Ακόμα, δέχτηκε στα λόγια ότι πρέπει να ιδρυθεί ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας και επικαλούμενος την ίδρυση του Αυτόνομου Ταμείου Δασών, επιχείρησε να πείσει ότι πρέπει να ψηφιστεί το δασοκτόνο νομοσχέδιό του!
Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-
"Οι ίδιοι οι κάτοικοι, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, αν δεν κινητοποιηθείτε και αν δε διεκδικήσετε λύσεις, είναι σαν να χτυπάτε στου "κουφού την πόρτα"". Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του ΚΚΕ, επισκέφτηκε προχτές το απόγευμα την καταστραμμένη από την πυρκαγιά περιοχή της Κοινότητας Πηλίου στην Εύβοια.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με κατοίκους, τον κοινοτάρχη και φορείς και διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και για την προστασία από τις πυρκαγιές και τις επικείμενες πλημμύρες. Από την πλευρά των κατοίκων, χείμαρρος ήταν οι καταγγελίες που ακούστηκαν για την απουσία του κράτους, για ελλείψεις, παραλείψεις, καθυστερήσεις, ανοργανωσιά και αποσυντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης και για έλλειψη υποδομής.
Η περιοχή μετατράπηκε σε "κρανίου τόπο" και δικαιολογημένα οι κάτοικοι, ρετσινάδες, μελισσοκόμοι και γεωργοκτηνοτρόφοι, είναι γεμάτοι αγανάκτηση, αφού καταστράφηκε ένα από τα καλύτερα και παραγωγικότερα δάση, μαζί με τις περιουσίες τους. Αισθάνονται εξοργισμένοι και απελπισμένοι, γιατί κόποι και θυσίες μιας ολόκληρης ζωής χάθηκαν μέσα σε ένα 24ώρο, όπως μας είπε ο Κ. Κυριακού,που μαζί με άλλους έξι συγχωριανούς του κινδύνευσε να χάσει τη ζωή, περιμένοντας μάταια βοήθεια στο ξωκλήσι του Αϊ- Λιά. Και συνέχισε: "Η φωτιά θα είχε σβηστεί γρήγορα αν έρχονταν έγκαιρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και αν τα αεροπλάνα δεν έρχονταν για "βόλτα" και μετά να φύγουν για Θεσσαλονίκη".
Την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται, περιέγραψε και ο πρόεδρος της κοινότητας, Γ. Τσαγκουδάκης.Οπως ειπώθηκε, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ρητινοκαλλιεργητές, αφού όλη η παραγωγή ρετσινιού καταστράφηκε και κινδυνεύουν να χάσουν επιδότηση και ασφάλιση. Επίσης, κάηκαν πάνω από 1.300 γιδοπρόβατα και 400 μελίσσια.
Ο Κ. Παρασκευάς με τη σειρά του τόνισε: "Εμείς ήρθαμε να ενημερωθούμε για τα προβλήματα και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή και ζητώντας την άμεση λήψη σειράς μέτρων για τη στήριξη και την προστασία των πληγέντων κατοίκων του χωριού. Ομως - κατέληξε - η φωνή η δική μας χρειάζεται τη δική σας στήριξη, το δικό σας αγώνα, για να υπάρχει αποτέλεσμα".
Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης ο Γ. Αργύρης, από το Γραφείο Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας, ο Θ. Παππάς, γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας και ο Δ. Ραχιώτης, μέλος του ΝΓ της ΝΕ Ευβοίας και Νομαρχιακός Σύμβουλος.
Πάνω από 10 φορές το τελευταίο διάστημα η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" είχε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα προστασίας του Σέιχ Σου
Η συγκρότηση εθελοντικών ομάδων προστασίας του Σέιχ Σου απ' το Δήμο Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε, παρόλο που το ζήτησε από τις αρχές του χρόνου δύο φορές με έγγραφό του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος απλά διαβίβαζε τα έγγραφα αυτά στα διαμερισματικά συμβούλια. Το ίδιο συνέβη και με τους περιφερειακούς δήμους της πόλης, με εξαίρεση ίσως το Δήμο Συκεών, με αποτέλεσμα να επιτηρούν το δάσος μόνο οι ελάχιστες δυνάμεις του Δασαρχείου. Για όλα τα παραπάνω που έγιναν γνωστά μετά από συνέντευξη του νομάρχη, κατήγγειλε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Αγ. Σαχίνης,μιλώντας χτες στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Ο δήμαρχος απάντησε ότι απλά ο νομάρχης προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους άλλους. Είπε ακόμη ότι μετά τη φωτιά απειλούνται άμεσα με πλημμύρες Θεσσαλονίκη, Πυλαία, Τριανδρία, Αγιος Παύλος και Συκαιές.
Την οργή και την αγανάκτηση του λαού της Θεσσαλονίκης για το κακό που έγινε στην πόλη με την καταστροφή, μετέφερε ο Θ. Γιαννούσης,επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης",καταγγέλλοντας για πλήρη αδιαφορία την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Θ. Γιαννούσης επισήμανε επίσης ότι η ΔΑΚ πάνω από δέκα φορές τον τελευταίο καιρό ζήτησε να συζητηθούν στο ΔΣ τα θέματα προστασίας του Σέιχ Σου, αλλά συναντούσε πάντα την άρνηση της πλειοψηφίας και του ίδιου του δημάρχου.
Την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας ζήτησαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, καταγγέλλοντας "την εκπληκτική αδιαφορία του ανεκδιήγητου υπουργού", όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωτ. Καπετανόπουλος.
Ο Αγ. Σαχίνης σημείωσε ότι επιχειρείται από τους δημοτικούς συμβούλους των άλλων παρατάξεων "να αποενοχοποιήσουμε πολιτικές και να ενοχοποιήσουμε πρόσωπα". Πρόσθεσε ότι, βέβαια τα πρόσωπα κρίνονται εφαρμόζοντας αυτές τις πολιτικές, αλλά η αιτία του κακού είναι οι πολιτικές που ακολουθούνται. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΚ κάλεσαν το Δήμο Θεσσαλονίκης να κινητοποιήσει και να μπει επικεφαλής όλων των φορέων και των πολιτών για την προστασία και την αναδάσωση του Σέιχ Σου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από όλες τις πλευρές έγινε λόγος για τη συγκινητική προσέλευση των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έτρεξαν αμέσως να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το σβήσιμο της φωτιάς.
Βιβλικές καταστροφές έχουν προκαλέσει οι πολλαπλές πυρκαγιές στην Ηλεία, καταστρέφοντας τον φυσικό πλούτο αλλά και περιουσίες των κατοίκων. Χτες τα μέτωπα της φωτιάς ήταν δύο. Αυτό της τεράστιας φωτιάς που άρχισε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην Καλλιθέα κι εκείνο στο Δραγώγι.Στην Καλλιθέα η φωτιά έκαιγε και χτες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν για πάνω από 48 ώρες οι δασοπυροσβέστες, οι πυροσβέστες, η αστυνομία και οι κάτοικοι μαζί με 20 οχήματα της Δασικής και 12 της Πυροσβεστικής και έξι αεροπλάνα.
Παρ' όλα αυτά από τη φωτιά κινδύνευσε η Κοινότητα Δαφνούλας, ενώ στην περιοχή Δραϊνας κάηκαν τρία σπίτια και πολλές περιουσίες σε δέντρα και ζώα. Επίσης στον συνοικισμό Μπαλέικα του Δήμου Ανδρίτσαινας κάηκαν άλλα τρία σπίτια, ενώ η φωτιά έφτασε μέχρι την Κοινότητα Μάτεσι.Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, η φωτιά, που όλα δείχνουν ότι οφείλεται σε εμπρησμό, κατέστρεψε 25.000 - 30.000 στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργήσιμης γης, κατακαίοντας ελαιόδεντρα, καρυδιές, σιτηρά και οπωροκηπευτικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χτες το απόγευμα η φωτιά άρχισε να τίθεται υπό έλεγχο.
Μεγάλες καταστροφές προξένησε και η φωτιά στην περιοχή Δραγωγίου και Φυγαλίας, η οποία απείλησε το συνοικισμό Μποϊκά,η οποία τέθηκε πλέον υπό έλεγχο.
Επίσης για δεύτερη μέρα συνέχισε το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που μαίνεται στην Ιο.
Το νομάρχη Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη φωτιά στο Σέιχ - Σου. Ο νομάρχης παρουσίασε χάρτη του δάσους, όπου φαίνεται καθαρά ότι οι εστίες της φωτιάς ήταν κοντά στην έκταση των 7.000 στρεμμάτων που διεκδικούνται από ιδιώτες. Μάλιστα η πρώτη εστία βρισκόταν μέσα σε δύσβατη χαράδρα, έτσι που να καθίσταται δύσκολη η κατάσβεση της πυρκαγιάς ακόμη και αν αντιμετωπιζόταν αμέσως.
Σαν πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας θεωρεί ο νομάρχης τη λύση του ιδιοκτησιακού για περίπου 2.000 στρέμματα, αλλά έθεσε το πρόβλημα της δυσκολίας εξεύρεσης εκτάσεων για ανταλλαγή. Πρόσθεσε ότι φέτος οι προσλήψεις προσωπικού στο Δασαρχείο έγιναν έγκαιρα, χωρίς να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τις αστικές περιοχές που καταλήγουν τα ρέματα. Είπε ακόμη ότι η περιοχή, με εισήγηση του δασάρχη, σύντομα θα κηρυχτεί από τον Περιφερειακό Διευθυντή αναδασωτέα.
Το κλιμάκιο του Κόμματος ευχαρίστησε το νομάρχη για την ενημέρωση και ζήτησε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την αναδάσωση και την προστασία του δάσους, επισημαίνοντας παράλληλα τις ελλείψεις που υπήρχαν σε υποδομή και έμψυχο δυναμικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η φωτιά.
Χείμαρρος ήταν οι καταγγελίες των κατοίκων για την απουσία του κράτους, τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις και την ανοργανωσιά των δυνάμεων πυρόσβεσης