Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Αγανάκτηση για την καταστροφή

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

"Οι ίδιοι οι κάτοικοι, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, αν δεν κινητοποιηθείτε και αν δε διεκδικήσετε λύσεις, είναι σαν να χτυπάτε στου "κουφού την πόρτα"". Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του ΚΚΕ, επισκέφτηκε προχτές το απόγευμα την καταστραμμένη από την πυρκαγιά περιοχή της Κοινότητας Πηλίου στην Εύβοια.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με κατοίκους, τον κοινοτάρχη και φορείς και διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και για την προστασία από τις πυρκαγιές και τις επικείμενες πλημμύρες. Από την πλευρά των κατοίκων, χείμαρρος ήταν οι καταγγελίες που ακούστηκαν για την απουσία του κράτους, για ελλείψεις, παραλείψεις, καθυστερήσεις, ανοργανωσιά και αποσυντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης και για έλλειψη υποδομής.

Η περιοχή μετατράπηκε σε "κρανίου τόπο" και δικαιολογημένα οι κάτοικοι, ρετσινάδες, μελισσοκόμοι και γεωργοκτηνοτρόφοι, είναι γεμάτοι αγανάκτηση, αφού καταστράφηκε ένα από τα καλύτερα και παραγωγικότερα δάση, μαζί με τις περιουσίες τους. Αισθάνονται εξοργισμένοι και απελπισμένοι, γιατί κόποι και θυσίες μιας ολόκληρης ζωής χάθηκαν μέσα σε ένα 24ώρο, όπως μας είπε ο Κ. Κυριακού,που μαζί με άλλους έξι συγχωριανούς του κινδύνευσε να χάσει τη ζωή, περιμένοντας μάταια βοήθεια στο ξωκλήσι του Αϊ- Λιά. Και συνέχισε: "Η φωτιά θα είχε σβηστεί γρήγορα αν έρχονταν έγκαιρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και αν τα αεροπλάνα δεν έρχονταν για "βόλτα" και μετά να φύγουν για Θεσσαλονίκη".

Την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται, περιέγραψε και ο πρόεδρος της κοινότητας, Γ. Τσαγκουδάκης.Οπως ειπώθηκε, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ρητινοκαλλιεργητές, αφού όλη η παραγωγή ρετσινιού καταστράφηκε και κινδυνεύουν να χάσουν επιδότηση και ασφάλιση. Επίσης, κάηκαν πάνω από 1.300 γιδοπρόβατα και 400 μελίσσια.

Ο Κ. Παρασκευάς με τη σειρά του τόνισε: "Εμείς ήρθαμε να ενημερωθούμε για τα προβλήματα και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή και ζητώντας την άμεση λήψη σειράς μέτρων για τη στήριξη και την προστασία των πληγέντων κατοίκων του χωριού. Ομως - κατέληξε - η φωνή η δική μας χρειάζεται τη δική σας στήριξη, το δικό σας αγώνα, για να υπάρχει αποτέλεσμα".

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης ο Γ. Αργύρης, από το Γραφείο Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας, ο Θ. Παππάς, γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας και ο Δ. Ραχιώτης, μέλος του ΝΓ της ΝΕ Ευβοίας και Νομαρχιακός Σύμβουλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ