ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Η Μαδρίτη εκτός από πρωτεύουσα της Ισπανίας είναι σίγουρα και η πρωτεύουσα της αστυνομοκρατίας. Το τελευταίο διήμερο το κλίμα έχει πάψει να είναι... ενάρετο και έχει μετατραπεί σε στρατοκρατούμενο. Το ότι σε κάθε 50 μέτρα της πόλης υπάρχει ένστολος ενώ οι δρόμοι της Μαδρίτης βουίζουν όλο το 24ωρο από τις σειρήνες των περιπολικών είναι ένα δείγμα της καλύτερης ασφάλειας που παρέχει το ΝΑΤΟ - όχι βέβαια στους λαούς - στους ηγέτες του...

***

Τόσο αξιαγάπητοι είναι οι άνθρωποι και το ξέρουν...

***

Χτες η Καστελιάνα, ο δρόμος που διασχίζει από άκρου εις άκρον τη Μαδρίτη, μετατράπηκε για ένα 10λεπτο σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Οχι δεν έπεσαν βόμβες. Απλώς πέρασε η σχεδόν 500 μέτρων φάλαγγα της αμερικανικής αντιπροσωπείας με το ζευγάρι Κλίντον να φρουρείται μέχρι και από πράκτορες που κρέμονταν στις λιμουζίνες.

***

Το πρακτορείο "Ρόιτερ", την παραμονή της Συνόδου μετέδιδε επί πέντε λεπτά (! ) εικόνες από τα αστυνομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στη Μαδρίτη... Δεν ξέρουμε αν αφιέρωσε χρόνο για το ελικόπτερο που υπερίπταται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των ηγετών του ΝΑΤΟ κατά τις συνεδριάσεις...

***

Πολύ ωραίος ο κ. Ρέππας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Ελλήνων δημοσιογράφων και ενώ το αμερικανο - ελληνο - τουρκικό παρασκήνιο βρισκόταν σε εξέλιξη: "Δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα οι συνομιλίες" που θα γίνουν, είπε...

***

Σωστά. Πού διακρίνει κανείς πολιτικό ζήτημα στις συνομιλίες για το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Περισσότερο με κτηματομεσιτικό παζάρι μοιάζει ώστε να λύσουν οι Αμερικανοί τα θέματα των... χωραφιών τους στην περιοχή...

***

Η ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία συστεγάζονται στο ίδιο ξενοδοχείο. Κάποιοι κυβερνώντες έλεγαν - μεταξύ σοβαρού και αστείου - ότι θα κυκλοφορήσουν από τις σκάλες υπηρεσίας για να μην πέσουν επάνω τους. Ομως, ο Αλλάχ έχει μάτια παντού... Οπως και ο "εκσυγχρονισμός", άλλωστε...

***

Οι φήμες για το ελληνοτουρκικό παρασκήνιο - υπό τας εντολάς της κυρίας Ολμπράιτ - είχαν γίνει γνωστές δυο και τρεις ώρες πριν την αναγκαστική επιβεβαίωσή του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Είχαν φροντίσει οι Τούρκοι, που, σχεδόν κάθε μια ώρα, ενημέρωναν λεπτομερώς τους δικούς τους δημοσιογράφους.

***

Η ελληνική κυβέρνηση - ως συνήθως άλλωστε σε τέτοιες συνόδους - ακολούθησε αντίθετη τακτική. Ενημέρωσε τους Ελληνες δημοσιογράφους αφού οι τελευταίοι είχαν ενημερωθεί, πρώτα, από ξένους συναδέλφους...

***

Α ναι! Να σημειώσουμε ότι πριν δύο μήνες η κυβέρνηση διατεινόταν ότι πέραν των επαφών της ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων - που τις βάφτιζε διαδικαστικού χαρακτήρα - δε θα υπήρχαν διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με την Αγκυρα. Μόλις πριν μια βδομάδα δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "γελοίο" και "επιζήμιο" για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον Ονού Οϊμέν. Οι αμερικανικές συστάσεις όμως, είχαν ως αποτέλεσμα και ο Οϊμέν να συμμετάσχει στο ελληνοτουρκικό παρασκηνιακό παζάρι και οι πολιτικές διαβουλεύσεις να υπάρξουν στο υψηλότατο μάλιστα επίπεδο.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Διεύρυνση made in USA

Οι Αμερικανοί επέβαλαν περιορισμό της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ σε τρεις και όχι πέντε χώρες

Με τους Αμερικανούς να κάνουν επίδειξη ισχύος και τους Γερμανούς να προχωρούν σε μια καταγραφή της παρουσίας του "μπλοκ" της Βόννης,έληξε χτες η πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οπως αναμενόταν ο Λευκός Οίκος επέβαλε την απόφασή του για περιορισμένη διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε αυτή τη φάση, η οποία αφορά την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θεωρούν ότι διασφαλίζουν τους όρους για επιβολή της κυριαρχίας τους, μέσω της ΝΑΤΟικής αλυσίδας, στις παραπάνω χώρες με ταυτόχρονο μετριασμό της γερμανικής παρουσίας και επιρροής σε αυτές.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η γαλλική πλευρά έπαιξε το συνήθη ρόλο που έχει αναλάβει στα πλαίσια του γαλλογερμανικού άξονα, δηλαδή το ρόλο του "λαγού" των γερμανικών συμφερόντων. Και αυτό ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στην όλη συζήτηση για τον αριθμό των χωρών της διεύρυνσης ο Κολ απέφυγε να τοποθετηθεί,λέγοντας ότι θα πάρει θέση μόνο όταν απομακρυνθούν από την αίθουσα όλοι οι αξιωματούχοι των κρατών - μελών και μείνουν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων...

Με πρωτοστάτη, λοιπόν, τη Γαλλία, και τον Κολ... "μουγκό", το"ευρω - μπλοκ" της γερμανικής καγκελαρίας ζήτησε επέκταση της διεύρυνσης και για τη Ρουμανία και Σλοβενία, θέση πίσω από την οποία στοιχήθηκαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Τουρκία (για τους δικούς της μικροϊμπεριαλιστικούς βαλκανικούς λόγους).

Οπως ήταν αναμενόμενο οι Αμερικανοί αρνήθηκαν κάθε σκέψη για επέκταση της διεύρυνσης στην παρούσα φάση στις παραπάνω χώρες, που θα έδινε τη δυνατότητα ενίσχυσης των ερεισμάτων της Βόννης μέσα στο ΝΑΤΟ και θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ σε περισσότερη σπατάλη δυνάμεων - αφού αντί για 3 θα εντάσσονταν 5 χώρες - στο παιχνίδι των σφαιρών επιρροής και στην επιβολή της δικής τους σφραγίδας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η ύστατη παραχώρηση των Αμερικανών ήταν η αποδοχή τους να συζητηθεί η ένταξη και άλλων χωρών στο ΝΑΤΟ... αργότερα, σε κάποια άλλη φάση. Γεγονός που ανάγκασε τους υπουργούς Εξωτερικών των "16" να συσκέπτονται επί ώρες, μετά την αποχώρηση των προέδρων και πρωθυπουργών των κρατών - μελών, για να βρουν την... κατάλληλη διατύπωση που θα παραπέμπει τις άλλες χώρες στη Β φάση της διεύρυνσης. Διατύπωση που άλλοι έλεγαν ότι θα πρέπει να προσδιορίζει ονομαστικά τις υπό ένταξη χώρες, άλλοι δεν δέχονταν ονομαστική καταγραφή, άλλοι ήθελαν καθορισμό κριτηρίων κλπ.

Το "μακρύ" χέρι

Το ΝΑΤΟ, από τη στιγμή της ίδρυσής του αναζητούσε εχθρό, προκειμένου να δικαιολογήσει και να "νομιμοποιήσει" την ύπαρξή του. Και επειδή "εχθρός" δεν υπήρχε, "εφευρέθηκε" και ολόκληρος ο κόσμος βίωσε επί μισό αιώνα αυτό που ονομάστηκε "ψυχρός πόλεμος", κυνήγι των εξοπλισμών και ισορροπία του τρόμου.

Η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, του "εχθρού", που επί μισό αιώνα "δικαιολογούσε" την ύπαρξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δεν τη συμπαρέσυρε. Και ενώ οι λαοί της Ευρώπης, οι λαοί της Γης, θα περίμεναν τη συρρίκνωση και την απενεργοποίηση αυτής της τεράστιας πολεμικής μηχανής, βλέπουν, αντίθετα, τη διεύρυνσή της. Τη διεύρυνση, κατ' αρχήν των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης της και τη διεύρυνση με τη συμμετοχή νέων μελών που δημιουργούν νέες στρατηγικές ισορροπίες και δεδομένα.

***

Η εξέλιξη του ΝΑΤΟ, λοιπόν, συνεχίζεται απρόσκοπτα και με μια αυθάδεια που χαρακτηρίζει όσους - κάποια στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας - θεωρούν εαυτούς ηγεμόνες και παντοκράτορες του κόσμου ολόκληρου.

Η αυθάδεια της Ουάσιγκτον στην προκειμένη περίπτωση είναι εξοργιστική. Οπως εξοργιστική είναι και η υποτέλεια που χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν αποδεχτεί ή ακόμη χειρότερα παρακαλούν να παίξουντο ρόλο του δορυφόρου.

Οι ΗΠΑ, θεωρώντας πως ηγεμονεύουν, δεν αισθάνονται πια την ανάγκη να δικαιολογήσουν και να νομιμοποιήσουν το μηχανισμό που εξασφαλίζει την ισχύ τους. Το ΝΑΤΟ ανέκαθεν αποτελούσε τη δυνατότητα των Αμερικανών να επιβάλλουν τη θέλησή τους, την πολιτική τους, με άλλα μέσα.

Σήμερα, όπως άλλωστε και στο παρελθόν, δεν υπάρχει εχθρός. Ομως σήμερα, όπως και στο παρελθόν, υπάρχουν συγκεκριμένα στρατηγικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που το ΝΑΤΟ καλείται να διασφαλίσει. Και τα συμφέροντα αυτά, δε θα πρέπει κανείς να έχει αμφιβολίες επ' αυτού, είναι πρώτα απ' όλα τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Που είναι διαμετρικά αντίθετα από τα συμφέροντα όλων των λαών αυτού του πλανήτη.

***

Το ΝΑΤΟ, λοιπόν, υπάρχει και διευρύνεται ως μια τεράστια πολεμική μηχανή που μόνο ρόλο έχει τη διασφάλιση και τη διαιώνιση της αμερικανικής κυριαρχίας. Πρόκειται για το "μακρύ χέρι" που έχει κληθεί να επιβάλλει την "αμερικανική ειρήνη" στη Γιουγκοσλαβία, στον Περσικό, που κάτω από την "ομπρέλα" του ΟΗΕ "σφιχταγκαλιάζει" πια ολόκληρο τον πλανήτη με μόνη αποστολή τη συντήρηση της "Νέας - αμερικανικής - Τάξης Πραγμάτων".

Η πορεία της ανθρωπότητας, πάντως, έχει να επιδείξει και άλλες "μαύρες" περιόδους αυτάρεσκων ηγεμονιών οι οποίες κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι παρά την ύπαρξη τεράστιων μηχανισμών επιβολής της ισχύος που διέθεταν...

Δ. Μ.

Η βάση διχοτόμησης του Αιγαίου

Συμφωνία - πλαίσιο αναγνώρισης και σεβασμού των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο αποτελεί το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη χτεσινή συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Γίνεται λόγος για "σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους".Με την παράγραφο αυτή αναγνωρίζονται στην ουσία οι τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο. Η χρήση εξάλλου των λέξεων "ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα" είναι αποκαλυπτική. Αν ο "σεβασμός", για τον οποίο γίνεται λόγος, αφορούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, πράγμα θεμιτό, δε θα γινόταν η χρήση των παραπάνω όρων αλλά θα περιοριζόταν στον όρο "νόμιμα". Ετσι ορίζεται το πλαίσιο διχοτόμησης του Αιγαίου,αφού παραμερίζονται τα νόμιμα συμφέροντα της κάθε χώρας, όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο (χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, FIR) και στη θέση τους μπαίνουν τα "ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντά" της. Οπως είναι γνωστό πάγια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι η έναρξη διαλόγου στη βάση των "ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων" της σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό γιατί τα νόμιμα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο, όπως εκτιμά η Αγκυρα, περιορίζονται εξαιτίας της ύπαρξης των ελληνικών νησιών που είναι διάσπαρτα στο Αρχιπέλαγος και τα οποία με βάση το Διεθνές Δίκαιο οριοθετούν την ελληνική κυριαρχία μέχρι απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Για το λόγο αυτό προσπαθεί να τα διευρύνει με τα "ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα", που, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, "έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία" της.

Εν ολίγοις γίνεται αποδεκτή η τουρκική θεώρηση περί Αιγαίου - ζωτικού χώρου πέρα και άσχετα από τα όσα προβλέπουν οι Συνθήκες (Συνθήκη Λοζάνης) και το Διεθνές Δίκαιο. Αν λοιπόν ξεκινήσει, όπως προαναγγέλλεται από το χτεσινό κοινό ανακοινωθέν - συμφωνία, "διευθέτηση των διαφορών" των δύο χωρών σε αυτή τη βάση της αναγνώρισης των τουρκικών "ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων", τότε γίνεται εκ των προτέρων αποδεκτή η ανατροπή του σημερινού καθεστώτος στο Αιγαίο. Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο στο Αιγαίο στα 12 μίλια περιορίζεται από τα τουρκικά "ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα", αφού αυτά πλέον νομιμοποιούνται.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο ίδιο κείμενο υπάρχει και "δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση".Δηλαδή η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει "μονομερείς ενέργειες", όπως αποκαλείται από Τουρκία και ΗΠΑ και το νόμιμο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια, για να μην υπάρξει "σύγκρουση οφειλόμενη σε παρεξήγηση". Με την παράγραφο αυτή λοιπόν όχι μόνο δεν αίρεται το τουρκικό Casus Belli, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά ισχυροποιείται αφού προβάλλεται η απειλή σύγκρουσης ακόμα και από "παρεξήγηση".

Κ. Ζ.

Το κοινό ανακοινωθέν

Το κοινό ανακοινωθέν που συμφώνησαν οι Κ. Σημίτης και Σ. Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, όπως αναφέρεται επίσημα, έχει ως εξής: "O κ. Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο κ. Κώστας Σημίτης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, συναντήθηκαν την 8η Ιουλίου με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Σημείωσαν με ικανοποίηση τη σύγκλιση απόψεων που επιτεύχτηκε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου και του υπουργού Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ, κατά τη συνάντηση την οποία προσκάλεσε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Ολμπράιτ. Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε:

- Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας,

- Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας,

- Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών,

- Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους,

- Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση, και

- Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Αρχι-ντίλερ" του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Σε Βαλκάνιο "αρχι-ντίλερ" του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ο Ελληνας πρωθυπουργός όχι μόνο υπερθεμάτισε στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, όχι μόνο χειροκρότησε τη θέση για εισδοχή της Σλοβενίας και της Ρουμανίας, αλλά προχώρησε, μόνος αυτός, στην πρόταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και της Βουλγαρίας...

Ο Κ. Σημίτης, προχωρώντας σε ύμνους για τον "ειρηνευτικό" και "σταθεροποιητικό" ρόλο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, ζήτησε από τους συμμάχους του να αντιμετωπίζουν σε ισότιμη, με τις ενταχθείσες χώρες, βάση όλα τα Βαλκάνια!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ