ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνέδριο της ΠΟΘΑ

Τη Δευτέρα πραγματοποιείται το 19ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Ο εργαζόμενοι στο θέαμα - ακρόαμα θα εκτιμήσουν τη δράση της απερχόμενης διοίκησης και θα χαράξουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στα επόμενα τρία χρόνια. Με τη σημερινή ευρωενωσιακή επέμβαση στις πολιτιστικές εξελίξεις του τόπου μας και την εναρμονισμένη κυβερνητική πολιτική - πολιτική οικονομικής και πολιτιστικής εξαθλίωσης του λαού - είναι μεγάλη η ανάγκη της ανάπτυξης αγώνων από τους καλλιτέχνες και για τα δικαιώματά τους και για έναν πολιτισμό για όλο το λαό.

Στις αρχαιρεσίες θα πάρουν μέρος τρία ψηφοδέλτια. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», ο συνδυασμός που παλεύει για αναβάθμιση του ρόλου της ΠΟΘΑ, για να υπογράψουν τα σωματεία συλλογικές συμβάσεις που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας και κυρίως στον οπτικοακουστικό τομέα. Αγωνίζεται για την καλλιτεχνική παιδεία με όλα τα σωματεία - μέλη της ΠΟΘΑ. Για την Κοινωνική Ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά προβλήματα. Υποψήφιοι είναι: Βαρδαρός Λεωνίδας, Γερασιμίδου Ελένη, Γεωργόπουλος Γιώργος, Γεωργόπουλος Κώστας, Καλατζόπουλος Γιάννης, Κόκοτζης Χρήστος, Λαμπριανίδης Γρηγόρης, Νικολόπουλος Οδυσσέας, Παρασκευόπουλος Βασίλης, Ποντίκης Αντώνης, Σαμαρτζής Νεκτάριος, Τσαλίνοβα Κάτια, Τουντοπούλου Ανδριανή, Τζολόπουλος Στέλιος.

«Κίνηση Ηθοποιών»: Παλαιοχωρίτης Δημήτρης και «Ελεύθερη Εκφραση»: Κανάκη Αντιγόνη.


Προϊστορικά ευρήματα στην Αχαΐα

Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τα βυζαντινά υπάρχει αδιάλειπτη και οργανωμένη ανθρώπινη παρουσία στην κοιλάδα του Κριού (ανατολική σημερινή Αχαΐα), όπως προκύπτει από έρευνες της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή και το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου του Σαλέρνο, που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Η σημαντικότερη αρχαιολογική θέση που εντοπίστηκε είναι της Κασάνεβας, στη δυτική όχθη του Κριού ποταμού, κοντά στο χωριό Αμπελόκηποι, που διασώζει λείψανα μιας εγκατάστασης της ΠΕ II περιόδου (2500 π.Χ.). Η εγκατάσταση βρίσκεται στην πλαγιά υψώματος και αποτελείται από τέσσερα διαδοχικά τεχνητά άνδηρα, που στηρίζονται με επιβλητικούς αναλημματικούς τοίχους. Στο πιο ψηλό και εκτεταμένο άνδηρο, εντοπίστηκαν κατάλοιπα τοίχων, λίθινα εργαλεία και αγγεία χαρακτηριστικά της περιόδου.

Κατά τους αρχαιολόγους, «η οργάνωση της κατοίκησης και η κεραμική παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός πρώιμου αστικού κέντρου, που μπορεί να συγκριθεί με τις εγκαταστάσεις της Λέρνας στην Αργολίδα και των Λιθαρών στη Βοιωτία. Η συστηματική ανασκαφή του χώρου θα μπορούσε να δείξει αν η περιοχή της Ανατολικής Αχαΐας κατοικήθηκε από λαούς που προηγούνται της άφιξης, στην περιοχή, των Αχαιών, οι οποίοι κατέκτησαν την Τροία».


Επίσημη πρεμιέρα την Τρίτη, στο θέατρο «Καρέζη» με το έργο του Μίλερ «Ηταν όλοι τους παιδιά μου», σε μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, την πρωτότυπη μουσική ο Φίλιππος Τσαλαχούρης. Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γεράσιμος Μιχελής, Ιωσήφ Μαρινάκης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Τζούλη Σούμα, Βίβιαν Κοντομάρη.


Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Εγκαίνια πολιτιστικής πρωτοβουλίας

«Οι αντάρτες του Μπροντγουέι» θα προβληθούν στο «Συρμό» στις 28/11 (9.30μμ)
«Οι αντάρτες του Μπροντγουέι» θα προβληθούν στο «Συρμό» στις 28/11 (9.30μμ)
Το διαρκές πολιτιστικό ταξίδι που έχει ετοιμάσει η ΚΝΕ και παρουσιάζει στο «Συρμό» καθημερινά (εκτός Παρασκευής και Σαββάτου) κάνει αύριο Κυριακή, στις 9 μμ, επίσημα εγκαίνια. Θυμίζουμε ότι η πολιτιστική αυτή πρωτοβουλία της ΚΝΕ θα διαρκέσει όλο το χρόνο και θα αγκαλιάσει όλες τις μορφές τέχνης, καλώντας τους νέους όχι μόνο να απολαύσουν την πολιτιστική δημιουργία (με το σχεδόν συμβολικό αντίτιμο των 3 ευρώ), αλλά και να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί, να παρουσιάζουν την έμπνευσή τους σ' ένα μοναδικό στέκι νεολαίας. Στα αυριανά εγκαίνια θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων ολόκληρο το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους μήνες Δεκέμβρη και Γενάρη. Ο «Συρμός» βρίσκεται στο Μεταξουργείο (Κολωνού 76 και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη).


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Θόδωρος Χατζηπανταζής «Το ελληνικό ιστορικό δράμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα». (Πολύτιμη μελέτη του καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το ιστορικό δράμα που παθιασμένα καλλιέργησαν οι Ελληνες δραματουργοί, με πρωτοπόρους τους ρομαντικούς Ι. Ζαμπέλιο, Αλ. Ραγκαβή, Δ. Βερναρδάκη, Αντ. Αντωνιάδη, και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή τους Καζαντζάκη, Θεοτοκά, Σικελιανό, Ρώτα. Εντονότατο στο ευρωπαϊκό θέατρο δραματουργικό φαινόμενο το ελληνικό ιστορικό δράμα κλιμακώθηκε στα κατοχικά, μεταπολεμικά και τα μεταπολιτευτικά χρόνια. Η μελέτη μέσα από την εξέταση των σημαντικότερων ιστορικών δραμάτων παρακολουθεί και την ιδεολογία και τις ταλαντεύσεις της ελληνικής κοινωνίας, τις αντιευρωπαϊκές και φιλοευρωπαϊκές κλίσεις της, τη σχέση παιδείας - πολιτισμού, τα αντίπαλα γλωσσικά πρότυπα και τις αντανακλάσεις των κοινωνικών εξελίξεων στη δραματουργία. Σε παράρτημα καταγράφονται όλα τα στοιχεία των περίπου 250 βασικών ιστορικών δραμάτων). Γ. Χριστιανίδης - Δ. Διαλέτης (επιμέλεια - εισαγωγή) «Διαμάχες για την ιστορία των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» (συλλογή μελετών ξένων ειδικών για τις δύο κύριες μεθοδολογικές τάσεις στην ιστοριογραφία των αρχαιοελληνικών Μαθηματικών. Η μία τάση, από τα τέλη του 19ου αιώνα, προσεγγίζει τα αρχαία Μαθηματικά με μαθηματική ματιά. Η άλλη, από το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα, από ιστορική σκοπιά).

- «Νεφέλη»: Αργύρης Χιόνης «Η φωνή της σιωπής (ποιήματα 1966-2000)» (ο τόμος συγκεντρώνει όλες τις συλλογές του καλού ποιητή, σε οριστική μορφή, με πρώτη τις «Απόπειρες φωτός», που περιλάμβανε και εφηβικά του ποιήματα, του 1960). Ρόντι Ντόιλ «Πάμε πάλι στον ίδιο σκοπό» (μετάφραση Ελένη Ηλιοπούλου. Μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στο Σικάγο της ποτοαπαγόρευσης, της μαφίας και της μουσικής του Λουίς Αρμστρονγκ).

- «Τρίμορφο» (Λεωνίδα Ζώη 17, 29100 Ζάκυνθος, 26950-27394): Διονύσης Ν. Μουσμούτης «Ο Πίος Μαρτζώκης και το Ζακυνθινό Κωμειδύλλιο (το τύμπανον και η σάλπιγξ)» (Μελέτημα για τον ιταλικής καταγωγής Ζακύνθιο Πίο - Νικόλαο - Ιωάννη Μαρτζώκη, γιο του διευθυντή του Λυκείου Ζακύνθου και δημιουργού της «Φιλοδραματικής Ακαδημίας Παρνασσιστών» και συγγραφέα ενός μόνον κωμειδυλλίου, με τίτλο «Το τύμπανον και η σάλπιγξ», που περιλαμβάνεται στο βιβλίο).

- «Φιλιππότης»: Ασημάκης Γιαλαμάς «Και διηγώντας τα να κλαις - και να γελάς» (Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του αξέχαστου Α. Γιαλαμά, αφιερωμένη στη μνήμη της συζύγου του. Είναι διηγήματα που δημοσιεύονταν σε εβδομαδιαίο περιοδικό και αφορούν όπως όλο το έργο του Α. Γιαλαμά, στη ζωή των λαϊκών ανθρώπων).

- Καστανιώτης: Νόρμαν Μέιλερ «Ο αγωνιστής» (μετάφραση Ιλάειρα Διονυσοπούλου. Αφήγημα για τον αγώνα Μοχάμετ Αλι- Τορτζ Φόρμαν, το 1975). Ερμαν Εσε «Ευχάριστες στιγμές στον κήπο» (μετάφραση Γιώτα Λαγουδάκου, αφήγημα). Πάρις Σταμέλος «Το άρωμά της» (μυθιστόρημα). «Το ερωτικό των τεσσάρων» (συλλογικό μυθιστόρημα των Λένας Διβάνη, Αύγουστου Κορτώ, Αμάντας Μιχαλοπούλου, Χ. Α. Χωμενίδη, εικονογράφηση Δημήτρης Τσουμπλέκας. Β΄ έκδοση).

- Γεώργιος Ι. Πετράκος «Δυτικά στον Ταΰγετο (Αρτεμισία ΙΙ)» (έκδοση του Συλλόγου Αρτεμισίου Αθήνας - Ακαδημίας 91-93, ΤΚ 10677, 210-5131.894. Εικονογραφημένη με φωτογραφίες και έγγραφα μελέτη για την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπία της περιοχής. Μεταξύ άλλων ιστορείται: Η ιταλογερμανική κατοχή στο Μελέ, η νικηφόρα, ηρωική μάχη του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών τον Αύγουστο του 1943. Η προσφορά στην περιοχή ενός σιδεράδικου, γνωστού ως «Γύφτικο»).

- Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος: Κίμων Φαραντάκης «Φίλιππος Β΄, ο Μακεδόνας» (ιστορικό μυθιστόρημα). Μαριάννα Τυρέα - Χριστοδουλίδη «Σε τόπο αδέσμευτο» (αυτοβιογραφικό).

- «Ροδακιό»: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης «Φυσικές ιστορίες» (συλλογή διηγημάτων).

- «Αγρα»: Λοράν Σάμπιν «Διπλό παιχνίδι» (μετάφραση Ειρήνη Τσολακέλη, αστυνομικό μυθιστόρημα).

- Εταιρεία Ικαριακών Μελετών: Θεμιστοκλής Θ. Κατσαρός «Ικαριακά Σύμμεικτα» (εικονογραφημένη μελέτη για την αρχαιολογία, την ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την κοινωνία της Ικαρίας από τη νεολιθική έως τη σημερινή εποχή. Περιλαμβάνεται πλούσια βιβλιογραφία).

- «Περί Τεχνών: Συμπόσιο Ποίησης - Είκοσι πέντε Χρόνια (1981-2005)» (συγκεντρωτικό ευρετήριο των πρακτικών από το Α έως το ΚΕ. Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Πατρών).

- «Α.Α. Λιβάνη»: Κατρίν Νεβίλ «Το στοίχημα» (μετάφραση Χριστιάνα Ε. Σακελλαροπούλου, μυθιστόρημα).

- «Κονιδάρη»: (Τοσίτσα 1Α, 210-8846.570): Παναγιώτης Τρανούλης «Η ζωή μου στο καμίνι. Στο Κερατοχώρι» (αυτοβιογραφικό).

- «Ψυχογιός»: Τζούλιο Λεόνι «Γρίφος του ψηφιδωτού» (μετάφραση Αμπι Ράικου - Σταύρου, μυθιστόρημα).

- «Αιολικά Γράμματα» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 219, με αφιέρωμα για το μύθο του Αμφιτρύωνα σε έργα μεγάλων συγγραφέων διαφόρων εποχών).

- «Ομπρέλα» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 73).

- «Παράγραφος» (περιοδικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, που διανέμεται δωρεάν. Τεύχη 1,2).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ